Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

speleobulvár (51/březen 2011)

30.03.2011 09:59

Po internetu moravských jeskyňářů asi dva měsíce koluje jeden zajímavý excel - Členstvo Morava. Jedná se o seznam členů ČSS z Moravy, čerstvě doručený ze sekretariátu ČSS. Při běžném zhlédnutí zde chybí někteří špičkoví výzkumníci a bývalí členové ČSS (někteří bývalí a nedůležití tam však jsou). Možná, že je jejich práce v MK a ČSS tímto způsobem třeba trošku...dehonestována. Údaje jsou zhromažďovány za účelem prezentace badatelů Moravského krasu, o toto a změnu stavu věci se snaží jiný subjekt, než-li ČSS ...Když se dnes podívám na současnou úroveň naší prezentace, vidím špičkové tiskoviny, podívám-li se na centrální akce, vidím důstojné prostředí a obrovský zájem, podívám-li se na SZS vidím moderní, akceschopný tým se špičkovou výbavou, podívám-li se na hospodaření, vidím nejvyšší zůstatek v historii, jednám-li s představiteli státních institucí, vidím skutečný zájem a respekt... Za tento stav nemůže současné předsednictvo, dokonce si myslím, že Veronika dělá pro současný úřad a evidenci maximum. Ale o svou historií se ČSS nemůže opřít, když na ni takto sere. Já po pěti pivech vidím taky špičkově. Po deseti vidím dvojitě a po dvaceti vidím zemi zaslíbenou. I za střízlivého stavu však vidím, že ve špičkovém seznamu (moravských) členů ČSS je tak trochu...bordel. Vitajte v 51. speleobulváru.

Moravský kras: Moravský speleologický klub, závrt 3 a ponorná oblast Pod Strážnou, na webu MSK. Stará Amatérská jeskyně na webu galla.cz., fotogalerie. Býčí skála na webu Kačafurie, aneb repliky korálků z Předsíně a Halstattu. Býčí skála a její podzemí, viděno horolezcem. Bádání v jeskyní Barové na Jeskyňář.cz od Hadaře a s dalšími odkazy, aktuálně i Další víkend v Býčí skále, aneb Cesta pro holínky. Kerberos, Kamenný ponor a poslední (i předposlední) akce v březnu. Jarní úklid Moravského krasu, pomáhalo 200 dobrovolníků. Skupina Devon, bádání a aplikace bazénku s kačenkou na dně Okrouhlíku. Skupina Moravský kras a pracovní víkend ve Skleňáčích, na Chobotu a základně (dole).

Český kras: Mexiko alias Shniloušák, fotogalerie Kodl. Pražský kras, zákoutí Českého krasu v Praze, asi starší, ale pěkná galerie. Kačenka česká, Český kras aneb dvoudenní putování plné očekávání, blog Václava Burleho. Mizející místa domova: V lomech Českého krasu video na ČT.

Ostatní místa Česka: Guáno a akce Spele-Four-Rum Loket 2011, aneb 4rumy na stůl pro Guáno na jeskyňáři.cz. Podzemní Praha, jeskyně, doly krypty, štoly a podzemní pískovny, zdroj ebook, upoutávka na knihu V. Cílka, M. Korby a M. Majera. Spálov, Petrova skála a tamní břidlicová štola, treking.cz. Uživatel Kstavk a komentovaná prohlídka dolu v Mikulově na rajčeti. Poseidon podzemní labyrint, upoutávka na YouTube, velmi pěkná a reprezentativní. Proměna tvrze bude velkolepá, megalomanská přestavba dělostřelecké pevnosti Hůrka. 

Slovensko: Speleoklub Červené vrchy, nový web zahajuje fotogalerií. Eda Piovarči, SK Aragonit a Akce v Ďurkovských skalách Vrátné doliny, komentovaná fotogalerie. Speleo Bratislava a pracovní víkend na Borince. JK Demänovská dolina a třídenní akce v jeskyni Štefanová s příslušnou fotogalerií. Jak tu samou akci nafotil a viděl Martin Lutonský se dočtete také tam.

Svět: Jeskyně v Laosu, kras Khammouane, zdroj uveden na speleyork.sk. Polsko, jeskyně Kasprowa a Goryczkowa, autor K. Dudziński, fotogalerie. Exkurze do největší jeskyně světa, video 45 min., zdroj Matrix pro ty, co se chtějí přihlásit. Top 10 nejpůsobivějších jeskyní na světě, zdroj Tixik.com., je to asi hodně subjektivní hodnocení. Z podobného soudku i Top 5 najzajímavějších děr světa, zdroj Topzine.cz., není co dodat. Speleo expedice Xibalba - Sedm kilometrů strachu. Komplex jeskyní pod Uralem se táhnou od severu na jih a kde jeskyňáři vytahují lanové žebříky traktorem. One sifon Laccadella Bobbia, potápěčské video na kterém jde vidět, že to jde i bez křídla, žaketu, zádové desky, kompenzátoru, závaží a pravděpodobně i bez DIRu a suity nosičů kolem. Ale s pěknou muzikou. Speleoklub Tatrański Zakopane, jeskyně Mietusia Wyznia.

Fotogalerie: Fotoweb litevských jeskyňářů, některé jsou velmi pěkné, zdroj m. Sluka. Štoly a doly na webu fotogalerie czela.net.  Galerie Ekotechnické muzeum Viktora Šulce.

Akce, zajímavosti, ČSS a různé: JESO, novinky v Jednotné evidenci speleologických objektů (zdroj speleo.cz) jsou zde pozitivní změny a nově i odkazy na JESO. Je zajímavé, že ač ČSS na projektu participuje, na webu nemá nabídku přímého vstupu do evidence. Naopak ji nově najdete na webu Správy jeskyní ČR. Další program školení JESO na speleo.cz. a pozvánka na 30. ročník Speleofóra tamtéž. Pok-Blog a vzpomínkový článek Celofánky V. V pořadí už 12-té Speleostřípky na SJ ČR od Kelfa. Podzemí pod Zelným trhem se otevře od 1. dubna, návštěvníci se dostanou 8m pod zem a ještě jednou a lépe na Velká epocha . Další podzemní Fotovýlet, tentokrát Cesta železa Moravským krasem a stará řemesla.

Příroda: Kyrgyzstán 2010, příroda, lidé a život. Unearthly beauty of Kamchatka, příroda známého poloostrova, oba příspěvky na English Russia. Havajský vulkán chrlí lávu, husté video ze vzduchu stojí za vidění, úžasné, zdroj LN. Černá hora trochu jinak na blogu Matyáše Zrna.

Netopýři: Odborníci zkoumají netopýří zimoviště na Jihlavsku a v atomové elektrárně Dukovanech také, zdroj Megainfo a čt24. Houba decimuje americké netopýry, čeští v boji vyhrávají. Asi se vyzvali na souboj, k problému hovoří tentokrát profesor Ivan Horáček. SON a článek Štěstí v neštěstí o brzkém probuzení netopýrů. Na ČESONu jsou i dubnové akce s netopýry, většinou akce Evropské noci pro netopýry.

Technika, industriál: Produkce černého zlata v Rusku (English Russia). Pevnost Lutych, bunkrologie, hodně propracovaný článek. Custom DUO, návod na další překopání speleosvětla petzl Duo. BushCraft. cz a animovaný návod vázání uzlů a také Výroba provazového žebříku. Hlavně druhý příspěvek je opravdu hodně komediální, že jsem váhal, zda ho nedat o odstavec níže. M.j. tam motýlkovému uzlu tvrdošíjně říkaji uzel dělostřelecký.

Trocha houmru, i černého: Přebralův Bestiář. Trochu tvrdší napětí, než se čekalo, fakt se krást nemá, škodí to a může brutálně skončit. Ukradnuté vratá k jeskyni Brzotínské.

51. speleobulvár končí, pokračování bude za týden...