Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

speleobulvár (20)

27.08.2010 10:39

Omlouvám se čtenářům za drobnou prodlevu. Byla zapříčiněna účastí a bádacími povinostmi na pracovní exkurzi Kačna jama, kterou vícekrát do roka vede a organizuje Plánivská skupina. Malý report, spíše osobní postřehy jsou tady: Možná taky časem opravím pravopisné chyby. Jinak nějaké moje fotografie z akce Kačna jama na Rajčeti.

Moravský kras:  Výpustek zatím nevydal svá největší tajemnství vyšlo na webu českých novin. Býčí skála, pro příznivce tajemství a Lebky princezny od V. Šebečka na stejnojmenném webu. Moravský speleologický klub - zprávy z domova a lokalit skupiny, vč. speleologické exkurze do Polských Tater. Jeskyně Moravského krasu letos přišly o tisíce turistů na Ekolistu.cz.

Slovensko: Jánská dolina, průzkum Koňského grúnu, na SK Nikolaus. Jánská dolina a Propasťovitá jeskyně, speleoalpinistický průzkum na témž webu. Plzeňáci v Mesačom tieni, samostatný průzkum a lezení komínů. Z Tieňa jeli borci rovnou na Kačnou... Revize vchodů na Krakově holi a jejich opravy (úpravy). Nový tunel na Skalistom potoce od Zdenka Hochmutha. Pěkně komplexně sestavený příspěvek. Pracovní sraz v Turské dolině na Aragonitu od Edy Avatara Piovarčiho, což je spíše vždycky fotogalerie. Dušan Vandrášik v Nižnej Slanej vytvořil opravdu hodně osobité hornické muzeum.

Svět: Nejkrásnější jeskyně na světě je hodně řečnická otázka přesto se podívejta, jak to vidí redaktor Hamilton Pool z USA. Několik dalších fotografií od téhož autora: Apropo kostru jednoho z prvních američanů vytáhli z cenotu na Yucatánu. Nepohřešují naši potápěči někoho? Expedice Lukina jama 2010 na Velebitu v Chorvatsku. Ještě jednou Lukina jama, tentokrát v Chorvatském podání. Ivan Nastič na Krubeře jako první Srb. Ze Vsetína míří jeskyňáři na Alpské ledovce a jeskyně. Tajemné hlubiny, tzv. Modré díry na Bahamských ostrovech v National Geographic. Rumunsko a Národní speleologický kongres pořádá Speleodava Caving club. Tohle je anglický cirkulář. Zavalení horníci v Chile. Naděje na vysvobození je možná snad kolem vánoc. Tohle bude určitě světově velmi sledované a hodně poučné. Aktuální Top nejhlubších jeskyní světa naleznete zde:

Netopýři: Právě probíhající celosvětová konference o netopýrech se koná v Praze. Podrobnosti budu sledovat. Informace jsou i na Česonu. Pravidelné akce - Evropské noci pro netopýry. Jejich seznam je zde: Akce pouze v JMK:. Individuálně jsou poukazovány tato akce: Evropská noc pro netopýry Na Clumu:, ENN v Olomouci:, ENN v Teplé:.Tisková zpráva o WNS na Slovensku zde:

Nové knihy, kultura a akce: Speleo - Nové knihy do knihovničky (zdroj: speleo.cz). Publikace jsou samozřejmě propagovány i jinde: Správa jeskyní ČR má i seznam jednotlivých kapitol na Acta speleologica Výpustek. Jeskyně České republiky od Petra Zajíčka je prezentován na webu AC academia. Speleologický slovník pro iPhone je v angličtině. Zdroj informace Martin Sluka na jeskyňář.cz. Jen tak pro srovnání skoroamatérsky pojatý  Hornický slovník.

Zajímavosti: Voda smrti (nepijte vodu v jeskyni). Dost ujetý článek, proč nemáme pít vodu z azurových jezírek teplejších jeskyní. Jízda na laně stošedesátkou v hodině. Je to husté a je škoda, že tam nenatočili i dojezd, protože to vypadá, že možná kamera jela sama. Z podobného soudku je Tunelová turistika. Nový výraz? Nee. Taky jsme byli mladí a rádi čundrovali i tunelama. Freediving na mysu Kameňák. Nevěděl jsem, kam to zařadit, tak je to tady. To videjo je velmi poučný a zajímalo by mě, zda mají dotyční i speleopotápěčský kurz. A na závěr samozřejmě Kelfovy Speleostřípky...

Pokračování příště.