Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Slovinsko, Magdalena jama a Labodnica (It.) - oprava kyvadel.

18.11.2014 13:54

O víkendu (15.-16.11.2014) jsme opět jeli s Pavlem Kalendou na seismická pracoviště ve Slovinsku a Itálii. Páteční přejezd dopadl na výbornou, zejména díky odjezdu v 13 hodin odpoledne. Minuli jsme dopravní zácpy ve Vídni, do Postojné jsme dojeli v podvečer. Bivakování ná obvyklém místě u Pivky jamy.

V sobotu ráno jsme vyrazili na pracovní akci do Magdaleny jamy. Přenos dat poslední dny velmi kolísal, což bylo připisováno původně slabé baterii. Nakonec se sešlo více závad dohromady. Zejména solární panely poničené únorovou ledovou kalamitou v oblasti už nedokáží kompletně napájet systém, baterie pod kapacitou, krátké dny a nedostatek enerie, která nedokáže vysušit všudypřítomné vlhko na optice v jeskyni. Proto Pavel vymontoval z přístroje drahé komponenty, aby do jara nebyly poškozeny vlhkostí. Na zařízení a opravě se bude pokračovat až na jaře.

Já jsem provedl opravu chaotického trvalého vystrojení ve spodní propasti. Upevnění nové kotvy, přestrojení do "Y" společně s plaketou, kterou zde zřejmě umístili slovinští jeskyňáři. Během akce bylo zjištěno několik zajímavých poznatků. Oblast od Postojné k jihu byla zasažena dlouhodobým vytrvalým deštěm spojeným se zvýšenou hladinou pozemních toků. A to před 4-mi dny. Magdalenou protékal vydatný přítok ve vyšší úrovni. Přítok kapacity Punkvy vyvěral 20m od kyvadla podél pravé stěny. Zde je údajně chodba končící bahnitými jezírky za suchého stavu.

V tomto pohledu se jeví spodní dóm Magdaleny jamy spíše jako zařícená chodba. Opadané lavice ve stropě prostory cca 30 x 100 metrů zvící telefoních budek klidně mohly původní chodbu přehradit. Při exkurzi jsme ještě zjistili, že voda obtékala dóm i ze strany levé. Na hlavním aktivu dole velmi zvýšený průtok. Od standardu je o 2m zvýšená hladina také na hlavním ponoru říčky Pivky u Postojné jeskyně. Zhruba totožná kubatura jako dole se zanořuje v periodických ponorech mezi Velikým Otokem a Zagonem. Nebude na škodu se v období sucha pokusit jít proti proudu v pravém přítoku, eventuelně lépe prozkoumat vstupní partie Magdaleny, které jsou potencionálně nad případným pokračováním. Krajina kolem Postojné je plná jezer, zaplavených lagun a poljí, deště byly asi hodně vydatné.

Odpoledne přejezd na Divaču, návštěva Vítkova dihalniku. Tento se momentálně vůbec nijak neprojevoval. Průvany absolutně žádné, což je 4 dny po povodni hodně divné. Návštěva přírodního útvaru Risnik, povrchová akce, fotografování. Návštěva Balt Orientu, přespání na tábořišti u Divašky jamy. V noci dlouhá bouřka po které přišlo nečekané vylepšení počasí. Nedělní ráno přejezd k jeskyni Abisso di Trebiciano (Labodnica).

Domluvena byla akce na 8.00 ráno. Serž přijel za malou chvíli, zapůjčil kliče. Dole má Pavel čerstvě instalované kyvadlo (Pavel a Mlž), které se před 4-mi dny rozostřilo. To zřejmě zapříčinil průvan vzniklý stoupající hladinou řeky Reky. Provedli jsme lehkou úpravu kyvadla, spojení s ČR, všechno probíhalo v naprostém pořádku. Cestou ven jsme se těsně minuli se sestupující početnou výpravou dětí z Bolzana. Účastníci 10-14 let byli perfektně vybavení, sestup určitě poskytne vyjímečný zážitek. Jeskyně jeko taková velmi výrazně nasávala průvan, dole klesala hladina povodně. V komínu nad kyvadlem byl naopak slabý průvan vzhůru, zřejmě stoupající atmosferický tlak po noční bouřce.

Ostatní proběhlo v pohodě, krátce po poledni pohodový přesun do ČR a ukončení akce.

Předchozí akce na lokaloitách včetně všech odkazů

Malá fotogalerie z akce na Rajčátku: