Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Opět miocén v Novém Sloupském koridoru?

12.09.2008 08:56

 

Nový Sloupský koridor, Velký komín nové a zásadní poznatky. Při pracovní a dokumentační akci Pustožlebské skupiny12.1.2008 se opět v jedné z odboček podařilo najít pravděpodobně miocénní sedimenty. Minulý rok jsem je popsal v příspěvku do webových stránek Společnosti a Dušan Hypr udělal jejich makroskopický rozbor včetně popisu.

V nejvyšší z odboček Levého variantu, přesně 70m nad hladinou vody 3. sifonu což je 454,8 m.n.m se rýsuje strop neznámé chodby a v podstatě i strop v této části komína. Asi 1,5m dlouhá malá chodbička vede západním směrem. Pod stropem mírně odsedlé sedimenty. Tento poznatek jsme získali při mapování a tak jsem se sem vrátil vyzbrojen fotoaparátem kvůli dokumentaci Levého variantu a lopatkou a zjistit, kam odsedlina vede. Asi půlhodinový průzkum přinesl nejedno překvapení.

Na povrchu sedimentu ležela kompletní kostra netopýra, který sem musel nějak doletět, protože ve stropě chodbičky nebyla žádná škvíra, kudy by mohl propadnout. Místo je 70m nad hladinami uzavřenými sifony a nad odbočkou je 50-70m skalního masivu. Po odstranění asi 20cm rezavých a velmi prosintrovaných komínových hlín s úlomky sintrů a cicvárů jsem objevil vrstvu pestrých ostrohranných písků, ve které nebyly očima pozorovatelné stopy kvartérních uloženin a štěrků. Jediné valouny byly ploché oblázky křemene do velikosti maximálně 2cm. Dál jsem tuto vrstvu neporušoval, protože bylo jasné, že tento nález je daleko důležitější, než případné objevy volných prostor, ke kterým může dojít kdykoliv později.

Největším překvapením byl asi 50cm pod povrchem nález zvláštního úlomku sklovitého vzhledu, který jsem odebral, doma očistil a fotku poslal několika známým odborníkům. Zatímco Petr Kos (i já) tvrdí, že se jedná o kus zubní skloviny, Pavel Kalenda mi poslal fotografie nějaké mořské lastury, které se úlomek podobá také. Úlomku se také věnuje Jarda Kadlec, ostatní se zatím nevyjádřili. Můj názor je takový, že pokud se opět sediment potvrdí jako miocénní a vypadá tak ještě výrazněji než v Severní odbočce, zmíněný úlomek neznámého zvířete by mohl být daleko přesněji datován a tím přesněji určena i doba deponování těchto sedimentů do podzemí.

Fotografie z Nového Sloupského koridoru zde:

 

Názory ostatních:


Rozhodně se jedná o kus stoličky - zubu, hádám, že by to mohlo být pliocenního stáří - o tom ale více odborníci :-)

Petr Kos

 

myslím, že by to mohla být zámková část škeble, která je nejpevnější.
Posílám Ti fotku škeble, která by to mohla být. Myslím, že se jmenuje
křídlatka nebo tak nějak. U Středozemního moře se obsah často pojídá.

Pavel Kalenda

 

prosim Te, mohla bys mi doporucit nekoho, kdo se zabyva neogennimi fosiliemi - viz prilozene obr.? Fragment byl nalezen v jeskynnich sedimentech (pravdepodobne neogenniho stari) v Moravskem krasu a mohl by mit znacny stratigraficky vyznam.
Diky.

Jaroslav Kadlec

 

Z té fotky co jsi poslal bych se přiklonil spíš k zubní
sklovině, než k lastuře. Myslím si to na základě dvou věcí, jednak celkového vzhledu (morfologie, barva, lesk atd.)
a pak na základě charakteru lomu na horní straně a mírného rozpraskání, které se projevuje paralelními liniemi. Na nějaký závěr to ale samozřejmě nestačí. Důležitá je například
ta vnitřní rýha i morfologie druhé strany toho úlomku. Kadlec si s tím jistě poradí.
Přeju hodně úspěchů při bádání.
Jan Mrázek

 

...no z tohoto pohledu si take nejsem jisty co by to mohlo byt nemas jeste
fotku kdyz je to otocene? Kazdopadne je to bomba!

Jan Vít

 

...je to zajimave, ale nic mi to nerika.
Doufam, z ese ozve nekdo z kolegu. Mozna, ze bych vedel vic, kdybych to
videl "zive", ale i tak, nejvic to snad pripomina recentni musli, ale z
fotky je mozne rict cokoliv a nic podstatneho. na musli z miocenu to
nevypada, je to prilis leskle a zachovale, ale to muze byt jen zdani
zpusobene nasvicenim.

Milan Geršl

 

...je to na sto procent fragment stolicky, s velkou pravděpodobnosti nejakeho jelinka (Cervidae) :-) Blizsi urceni by chtelo udelat mikrostrukturu skloviny toho zubu, ale to asi nestoji za to :-)))

RNDr. Miriam Nývltová Fišáková, Ph.D.
Oddělení paleolitu a paleoetnologie
Archeologický ústav, v.v.i.
Akademie věd ČR
Královopolská 147
61200 Brno

 


Vazeny pane kolego,
myslim, ze by mohlo jit o fragment misky mlze, a to jeji vrcholove casti. Na
presnejsí urcení si netroufam, ale podle tvaru by to mozna mohl byt nejaky
pectinid (ulomek kridla?) - marinni fosilie?.
Se srdecnym pozdravem
Sarka Hladilova