Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Neetická reklama na webových stránkách ČSS?

30.04.2010 11:01


Na zasedání předsednictva 23.4.2010 jsem poukázal na neetičnost reklamy, která je vystavena na oficiálním webu ČSS. Na to téma se mi svěřilo i několik členů ČSS. O co jde. Reklamu zde má řádně objednanou a zaplacenou sdružení CavexClub. Na speleo.cz se prezentuje na každé stránce ve sloupci vpravo dole střídáním log výrobců a dodavatelů speleologického zboží (7 firem). Po kliknutí na jakékoliv logo se zjeví obchodní stránka CavexClubu. Pokusil jsem se vysvětlit svůj názor na zasedání předsednictva.

Odpověď předsednictva byla jednoznačná:  Musil: reklamu CAVEXu na www.speleo.cz považuje za neetickou; ovšem předsednictvo konstatovalo, že do zaplacené reklamy nemá právo nijak zasahovat a že je věcí firmy, zda propaguje svoje zboží nebo jiných firem, pokud má řádně reklamní prostor zaplacen a pokud je reklama v souladu s posláním ČSS, deklarovaným ve stanovách (citováno ze zápisu 9. zasedání předsednictva).

Protože očekávám napadení ze všech stran, zejména příznivců CavexClubu, chtěl bych vysvětlit, co mě k tomu názoru vede. Nemám nic proti předsednictvu ČSS, proti speleu.cz ani proti CavexClubu, ani proti jeho vedení. Nebudu zkoumat finanční přínos reklamy pro ČSS, každá koruna je dobrá, ani zda to společnost vytrhne či ne. Nezajímám se o smlouvy, dohody a platby mezi jednotlivými partnery jak ČSS, tak i Cavexu. Neřeším technickou stránku reklamy, například to, že reklama firmy Meandr s.r.o. se nezjeví ani po otevření cavexclub.cz. Nemám nic proti tomu, kdyby reklamy Cavex měli na stránkách všichni jednotlivci, nebo speleologické subjekty, dokonce ani kdyby sám CavexClub s.r.o. dominoval na speleo.cz (a s ním příslušné obory jako např. speleoart, speleopro a pod.)

Nechci reklamu stahovat ani rušit, protože ona se rušit nemusí a dokonce jsem přesvědčen, že je prospěšná. Už není nepravdivá (a to je taky dobře), protože již veřejně nenabízí produkty jako např. pojištění alpenverein (ještě celý 3Q 2009). Chápu taky, že všech 7 uvedených firem je zavedenějších a samozřejmě celosvětově známějších. Prostě nemám proti reklamě a Cavexu vůbec, ale vůbec nic. Všechno je v naprostém pořádku. Až na malou maličkost. Speleo.cz jsou OFICIÁLNÍ stránky České speleologické společnosti, tedy nás všech. A mě, prostému členovi společnosti, který platí příspěvky se prostě zdá, že tohle podbízení se jinými významnějšími obchodními společnostmi je (na profesionálním, špičkovém, informačním a diskusním serveru ČSS) slušně řečeno...neetické...

Diskusní téma: Neetická reklama na webových stránkách ČSS?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.