Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Malé prosincové akce v Krasu, křest knihy.

14.12.2009 20:36

Začátek prosince přinesl některé drobné krasové i mimokrasové události. Většinou se ani nejednalo o jeskyňaření, ale věci úzce související. Schůzování, uklízení, výlety, křtění a jiné kulturní akce. První událostí v sobotu 5.12.2009 byl seminář o Amatérské jeskyni. Protože se jednalo o vyjímečnou událost, poskytl jsem jí samostaný prostor. Dál se schůzovalo na základně Tartarosu. Schůze nebyla běžná, ani výroční, týkala se záležitostí o kterých na konci roku jednalo skupin více. V neděli, protože nás bylo hodně skupina provedla konečný úklid Bublovy základny, pytle byly vynešeny na dostupnější místo, kde se budou moci naložit a odvézt. Při práci pomáhali i členové jiných skupin a nezávislí jeskyňáři ČSS.

V týdnu, jako správní nezaměstnaní jsme podnikli pár výletů. Vyvětrat hlavu do zamrzlého údolí Říčky, mrknout se na ponory pod Ochozskou, Kamenný žlíbek a dýchavičnou šachtu v Řičánkově skále. Lokalita je myslím uložená k zimnímu spánku, výželeza drží, je to zajímavé místo. Kolem Myslivny a Jeleňa zpět k vývěru Řičky a jeskyni Pekárnu. Obdobně a s nadšením jsme o pár dní později pronikali údolím Oslavky. V týdnu bylo ještě jedno krasové bádání a měření. Moje návštěva na severu byla překvapením nejenom pro personál pohostinství U Němců. A je tu další pátek, odpoledne.

Křest knihy Podzemní perly Chárónovy se slavil v Blansku na Zámku v muzeu. Knihu napsal Ladislav Slezák, bývalý pracovník Správy jeskyní i správy chráněné oblasti Moravský kras, geolog, doktor přírodních věd. Už úvod knížečky stojí za důkladné zamyšlení, ostatní stránky jsou ale pojaty hodnotnou formou humornou, takže i jí věnuji samostatný článeček. K ilustraci knihy byly použity kresby mého táty a aby to zůstalo v rodině, knihu pokřtila i moje máma. Křtící médium bylo velmi neobvyklé, byla jím směsice pěti podzemních vod Moravského krasu - Sloupský potok, Bílá voda, Lopač, Křtinský potok a Říčka. Pracovníci muzea mají hodně originální nápady.

Mezi pronášenými proslovy hrála skupina Knír v trochu okleštěné sestavě - Nefcan, Kyslík, Oťas a Klobouk. Hosté přišli v hojném počtu asi 70-ti lidí, kteří skoro zaplnili Hudební salonek. Pan Slezák rozdával podpisy, na baru se rozdávalo dobré víno. Měl jsem radost, ze se křest zdařil, i když byl naplánován na poslední chvíli. Skoro se mi nechtělo odcházet, ale měl jsem ještě nějaké povinnosti. V krasu jsem se zjevil navečer. V sobotu krátká exkurze do Holštejna k Nové Rasovně. Po dlouhé době zase hodně vody, co hučela dolů mezi kameny. Do podzemí splachuje i moje poslední špatné pocity z minulého týdne. Je to nesmírně živé a aktuální místo na severu, kde je dobře a kam se chodím dívat velmi často.

Odpoledne ještě studijní doprovod ke dvěma jeskyním, u jejichž vchodů se provádí bakalářské práce o průvanech a podzemním klimatu vůbec. Jsou to Císařská vodní jeskyně a Pustožlebská zazděná. Na Punkevkách za chvíli bude ještě nějaký kytarový koncert v Předním dómu. My ale nestíháme, je v plánu jiná kulturní akce a to Vírský sumec. Ten se taky povedl, dá se na něm potkat i hodně jeskyňářů. Takže ještě hurá na fotky a těšit se na předsednictvo pozítří do Prahy a na poslední dva letošní víkendy.

 

- Ochozský žlíbek, boční přítok do neznámého hydrologického systému Říčky. Po cestě je několik výtratů s různou kapacitou hltnosti.

- Propadání V Jedlích. Za aktivním ponorem je staré plató s paleopovodňovými ponory. Něco jako Hradský žleb nad Rasovnami. Fluviální sedimenty svědčí o malých odvodňovacích kapacitách zde.

- Miniaturní ale poměrně přesný anemometr s digitálním displejem. S jeho rozměry není problém jej nacpat kamkoliv. O něco vyšší třída měření průvanů na oblíbených místech. Kupříkladu oblíbenou polystyrénovou kuličkou na dívčím vlasu...

- Práce studentů ve vchodě do Pustožlebské Zazděné.

- Ostatní fotky jsou umístěné na Rajčátku z Oslavky a Říček...Z krasu a Křestu...