Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

Co všechno je v ČSS špičkové:

17.01.2008 15:45

 

Tento článek je doplněním předešlého o Speleu č. 48, kde se předseda společnosti Zdeněk Motyčka pokouší vysvětlit, jak to za jeho vedení dobře funguje a proč by jsme mu měli dát svůj hlas na Valné hromadě (stojí za tím i trpělivá práce současného předsednictva a dalších orgánů ČSS, za kterou se rozhodně nemusíme stydět, a která, jak pevně věří, bude oceněna i při konečném skládání účtů na příští Valné hromadě…).

Úroveň prezentace:

Špičkové tiskoviny ČSS: To jsou tiskoviny, které vydává přímo předsednictvo ČSS. Do této kategorie se nemohou řadit, ač by si to předseda možná přál soukromě vydané tiskoviny, nebo tiskoviny jednotlivých subjektů, protože nereprezentují společnost, ale pouze aktivitu jednotlivce, nebo subjektu a to ve všech směrech a to i když jsou obdařeny logem společnosti a i tím jakkoliv se jejich autoři vehementně ke společnosti hlásí (Acta Speleohistorica M. Šenkyříka). Jsou to např.: Čas a kámen (I. Audy), Mezi nebem a podzemím (Z. Motyčka), Cesty do podzemí (L. Pecold) a další od Šmikmátora, Zajíčka a jiných a to ať jsou to publikace odborné, populární, atlasy nebo fotografie. Každá z těchto publikací je různých kvalit dobré i špatné a není mým úkolem to hodnotit. Nemohou se zde řadit ani tisky jiných institucí o jeskyních což jsou např.: ČSAV, AOPK, ČGS a jiné. Dokonce se sem nemohou řadit ani vydavatelé jednotlivci (Bližňáka Moravský kras-labyrinty poznání od Rudolfa Musila), ani reedice starších knížek např.:Wankel, Absolon a mnoho a mnoho dalších.

Co nám tu zbývá: Vyšla sem tam nějaká kniha. Mám např. Amatérskou jeskyni, ze které padají listy. Určitě je knížek víc, Knihovna ČSS a její brožury, hlavně ty co předsednictvo vydalo. Nechci hodnotit kvalitu, důležité je co je napsáno uvnitř. Chápu vzhledem k nákladu, že to nebude vejvar, ale uvnitř? Je to i po obsahové stránce použitelné?

Špičková periodika: Sborník Speleofóra. Mohu říct, že toto je jediná konkurenceschopná ročenka na tuzemském a zahraničním trhu. Nic lepšího zatím není, i když kvalita kolísá, nejen tisku, ale i příspěvků, forma zůstává stále dobrá. Pak je tu Speleo. Kdyby nemělo dotace od státu, by jistě neexistovalo. A po odborné stránce? Po informační stránce? Po jakékoliv jiné stránce? Chápu, někdo se občas potřebuje vyštěkat.

Ostatní periodika (která nevydávala ČSS) tu skončila kvůli financím. Byla tu např. Estavela na relativně dobré úrovni. Občasník Krasová deprese, jehož poslední čísla byla na úrovni vynikající. Bývalý Stalagmit, nebo snad Československý kras, všechno padlo.

V tomto směru opravdu vyhrává ČSS a jistě si gratuluje, ale ve srovnání se světem, třeba Slovenský kras na křídovém papíře, slovenský Spravodaj (nedostižitelný vzor Spelea), Taternik a mnoho dalších. Udělejme k Veronice do archívu exkurzi a možná zjistíme, že jsme zase na tom průměru, pokud se nebudeme ovšem srovnávat s speleologickou společností Pobřeží slonoviny.…

Filmová prezentace: Filmy dělá pár jedinců sami za sebe. Nevím zda ČSS někdy vydala něco jako instruktážní film, třeba k bezpečnosti v jeskyních, nebo k vědnímu oboru speleologie jako takové. Co mě pak už neudivuje, tak hopsání několika stále stejných jedinců před objektivy, zejména před objektivy novinářů a při nehodě a nejsou to záchranáři.

Jiná mediální prezentace: Prospekty ČSS s logem firmy Mediform. Bez komentáře. Propagační tužtičky a světýlka na klíče s logem Společnosti. Také bez komentáře. Trička, která jsou škaredá. Internet a webové stránky. Za dobu existence doznaly několik změn. Stále více lidí a skupin zakládá své vlastní. Netvrdím, jestli horší, nebo lepší kvality, ani zda jsou pravdivější, nebo demagogičtější, ale nejsou prezentací ČSS. Prezentace ČSS je jen speleo.cz. Srovnání s jinými: Zkuste na kolik kliknutí a kam se dostanete na stránkách Slovenské speleologické společnosti a jaké informace obdržíte. Zkuste se podívat na bohatou fotogalerii spelea.cz a srovnejte ji s třeba se speleophoto.com., nebo zkuste odkaz na SZS a srovnejte s IZS…. Podle mého názoru se administrátoři velmi snaží. Možná mají málo prostoru k realizaci, ale to už není jejich chyba. Chyba není na Vašem monitoru.

Centrální akce: Nevím jestli vyjmenuji všechny: Valná hromada, mezinárodní kongresy (jedenkrát za kvartál), ročně Speleofórum, setkání v Českém krasu, Barrandien. Netvrdím, že jsou špatné. Bylo by dobré, aby si předsednictvo uvědomilo, že byly pořádány především speleologickými subjekty na dobré úrovni, takže výsledek nemůže být jiný. To srovnání našich akcí se zahraničím mohou dělat jedině ti, kteří na ně jezdí a to jsou především Prezident a členové předsednictva. Takže se Zdeňku ptám: Je to jinde fakt tak špatné, že je to u nás špičkové? Museli jste si snad zaplatit jídlo a ubytování? Museli jste dbát pokynů pořadatelů? Museli jste ČSS, nebo něco jiného reprezentovat? Museli?

Důstojné prostředí. Důstojné prostředí kanceláře ČSS a Veroniky nemohu posoudit, protože jsem tam ještě nebyl. Mám to daleko. Prostředí speleologických akcí, jakože nějaký kulturák, zahrádkáři a rybáři dělají akce taky tam. Takže snad atmosféra. Ujde to. Pokud se člověk zrovna nedohaduje, na kolik panelů má nárok, nebo že snad parkuje na jiném místě, nebo mu změnu programu sdělí až po produkci. Dobře se na akcích pije, představitelé občas lezou po zemí a vydávají nedefinovatelné zvuky. Ale jinak furt dobrý…

Obrovský zájem: O tyto akce hromadný zájem je. Horší je to s ostatními speleologickými aktivitami a hlavně je obrovský nezájem nad běžnou prací. Třeba něco zorganizovat, zařídit, nebo nedejbože udělat, uklidit po sobě, vykopat…

Speleologická záchranná služba: Moderní akceschopný tým. Možná, kdyby se členové tohoto týmu častěji dostali mezi běžné jeskyňáře a na běžná jejich pracoviště, asi by se v mnohém vnitřně poučili. Funguje to. Říká se tomu být In, nebo podobně. Trefí záchranáři na Děravku až se to tam zbortí? Nebo do lomu Velká dohoda? Sami, nebo se tam dotelefonují i když by mohli zařizovat něco důležitějšího. Je schopná SZS si vynutit alespoň havarijní plány jednotlivých pracovišť když těch jeskyní je tolik a zjistit si z nich základní údaje? Určitě je krásné umět lanový traverz v Kolébkách s nosítky, ale nahrazuje to skutečně ty jiné běžné poznatky?

Špičková výbava SZS. Samozřejmě je. Nevím, jestli je to na úkor zrušených dvou stanic, materiálu tak může být více a kvalitnějšího. Nebo tím, kdy prodejci speleologického vybavení sedí přímo v Předsednictvu. To je taky správné, protože záchranka dostane materiál té nejlepší kvality za nejlepší cenu. Takže je to zase normální. Špičkové to bylo za Komančů, kdy jsme měli ocelové hasičáky a Svaťova záchranka už duralové Štubajky. Teď je to jen a zase standard.

Dál to nebudu posuzovat. Hospodaření ČSS a jeho nejvyšší zůstatek v historii. To musí říci povolanější a z tabulky, která byla vydána a jejich čísel nelze vyčíst zda je možné někde více ušetřit, nebo naopak prostředky prodrbat.

Jednání s představiteli státních institucí. „Jednám.li s představiteli státních institucí, vidím skutečný zájem a respekt. To nemohu posoudit, ale jedná.li předseda společnosti podobně i s řadovými členy, asi to u někoho ten respekt a zájem vzbuzovat může. Tohle je čistě subjektivní záležitost pana předsedy.

Takže když to shrnu. Členové předsednictva i jednotliví členové, jejich hosté i řadoví jeskyňáři fungují stále stejně dobře. Jde to, snaží se. Opravdu to není špatné. Jsem rád, že se má předseda a předsednictvo čím chlubit. Myslím si, že kdyby předsednictvo povolilo více snahy, samostatnosti a kreativity jednotlivým subjektům a neskákalo a nestoupalo po jejich výsledcích a úspěších, možná by výsledek byl ještě lepší. Někdy i méně znamená více….

Do té doby to nebude „špičkové“, ale jen a jen standardní.

 

Diskusní téma: Co všechno je v ČSS špičkové:

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.