Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

73. Speleobulvár (srpen/2011)

30.08.2011 21:34

Minulý týden mě Tonda Tůma ze správy CHKOMK požádal o publikování nových stanovisek správy a novinek vzešlých z architektonicky moderního zeleného domečku na Svitavské ulici v Blansku. V dovětku bylo, že žádá o zveřejnění také Jeskyňáře.cz a speleo.cz. Na posledně uvedeném oficiálním webu se ta informace ještě neobjevila. Dá se to vyložit i tak, že Moravský kras je pro zbytek republiky zcela periferní a nedůležitou speleologickou oblastí pro členy ČSS. Takový zapomenutý Blbákov (Banánov). V obsahu je mnoho zajímavých novinek. Máme v MK mimořádné VIP postavení, můžeme někoho vyhodit například z Macochy. Máme natolik VIP výhody, že můžeme kohokoliv vyhodit i z jeskyně, pokud se domníváme, že neohlášená, neznámá výprava v naší lokalitě s neznámým vedoucím a neznámými klíči, je kupříkladu komerční a jeskyni škodí???

K podrobnému prostudování doporučuji i odstavec "Komerce v jeskyních". Ostrovská propast je sice ještě v řízení, ale lana na plotě vidím viset poměrně často. Často totiž jezdím kolem a říkam si, kdo může sušit lana na tak blbým způsobem. A nebo se tam provádí mimořádně důležitý, odborný speleologický výzkum, ten má totiž přednost, protože speleologové ČSS jsou tak trochu VIP. No a s Amatérkami je teď snad klid (když tam nikdo nechodí), ale během dopsání odstavce se dočteme, že už mezitím leží na stole další žádost o komerční vstupy do Staré Amatérky a dalších lokalit. Ještěže jsme ti VIP a dozvíme se vše z webu, nikoliv až v jeskyni. Neměli bychom znát konkrétní jméno jedné firmy co leží na stole? Samozřejmě, taky můžeme podat žádost na Amatérku, ale možná bychom se dozvěděli o lidech, kteří jakoukoliv neprůhlednost (netransparentnost) odsuzují, a sami ji vytváří. I ten pocit být VIP, by měl mít nějaká pravidla... 73. speleobulvár je opět zde....

Moravský kras: Skupina Devon, Bádání v Okrouhlíku, porucha čerpadla a vzpomínka na jeskyňáře. Web jeskyňáře a malíře Ing. Oty Šimíčka, nové významné postupy na závrtě č. 3 - Harbechy. Zatím aspoň ve fotografii. Natáčení ČT v Býčí skále, pohádka se jmenuje Sněžný drak. Napříč krasem za bádáním i kulturou. Hadařovo speleologické tažení krasem. Není to ještě na Moravský kilometr. Myotis, Janinka a zpráva o návštěvě Hystorické trasy v Šošůvské jeskyni s panem Břouškem a jeho manželkóó. Speleo Kerberos a poslední srpnové bádání na Kamenném ponoru, po kterém je vidět asi 6m k jihu. Úplně na konci stránky. Vzpomínka a dvojité bádání k tomu, o bádání na Mlhově závrtu a dobrách exkurzích.

Ostatní česko: Koněpruské jeskyně - útěk z horka. Líbí se to hlavně děvčatům. Údolím Berounky, což zahrnuje i Český kras, nebo Svatého Jana pod skálou. Vzpomínka, tentokrát na lidi "z venku" a kolem skupiny Tetín. ZO 7-02 Hranický kras a jeho speleopotápěčská zpráva za první polovinu 2011.

Slovensko: Vše o Národním parku Slovenský kras. Brestovská jaskyňa, soubor fotografií na facebooku. Važecká jaskyňa na rajčeti od Janinky. Potulky Veľkopoľsko-uhereckým krasom + Müllerova jaskyňa, kras v okolí Tríbeča. Ukončení práznin na Borince, Speleo Bratislava.

Jeskyně ve světě: Mexiko, propast el Sótano de las Golondrinas, tentokrát se skutečným (ozajstným) prezidentem. Grottes de France - Olargues 2011, úžasná fotogalerie, odkaz stáhnutý ze speleork.sk. Limský záliv a jeskyně Vinnetou. Batu caves Breathtaking Charmers, o tom, jak pěkně zdobí jeskyně v Malajsii. Underground Caves in the World, povídání o nejhezčích světových jeskyních a bjútiful přírodní jeskyně. Hory a jeskyně na webu Photaki. Mithun On the Net, hory, kras a jeskyně na Filipínách. Jak se bádá v Tennessee, Rumble room, s dalšími odkazy. Buchan Caves Reserve. Cavers, cave a caving photos /CCCP/, obsáhlá galerie podzemních fotek, některé jsou naprosto vynikající kvality. Edo Piovarči a Jama Baradine, augustová štúdijná zahraničná cesta JS Aragonit - 2. část o jedné pěkné soukromé jeskyni v Chorvatsku. Igor Harna, Rusko - pohoří Ural a návštěva Peremského kraje. Perm. Hory, voda,jeskyně.

Příroda, země, lidé: Život obyčejných lidí v Afghánistánu, vynikající album o životě na ulici a tentokrát i o jídle. Z jiného soudku, jak se ručně plácaj cihly tamtéž. Napříč Azií 2011, soubor cestovatelských článků od Arménie, Kazbek, Gruzie přes Turecko, Irán do Indie. Prolistoval jsem vše, je to opravdu poučný, kdo se chystaj vyjet tam. Jak vidí Zemi astronauti z vesmíru - video.

Něco o vulkánech: Tento kráter leží na zasněžené Kamčatce. Vyhaslé vulkány na Marzu. Sopky a vulkány všeobecně a také na fotkách. A ještě jedna série fotek. Vulkány v Antarktidě - Mt Erebus.

Netopýři a zvířátka: 15. Evropská noc pro netopýry ve Výpustku. Kdo se nebojí, může v noci sledovat netopýry, tentokrát v Příbrami. Příjďte si pohladit svého netopýra, Šlemberk, víkend patří netopýrům. Ledmí medvídci.

Doly, montanistika, industriál: Jestřebí hory od Přebrala, Další pokračovíní vandru po našem pohraničí s návštěvou různých vojenských a důlních objektů (důl Celestýn, Novátor, Březinka a další). Tvrz Hanička odmění turistu. Buránci v Rumunsku od Švorcáka, sáhodlouhá kvadrogie s dlouhým popisem a thematickými díly: První je Rosia Montana, druhý díl Rujny těžních areálů v Buces, třetí Rosia Montána - Podzemí, a závěrečný Doly v okolí Cavnicu. Neobvyklý výlet do metra a mramorových dolů v Čeljabinsku. Jak se dramaticky fáralo v 70-tých letech, sestřih z filmu Tereza, doly Dúbrava, odkaz je také ze speleyork.sk. Klub Podzemí na Okounovi, na jedné fotografii je vidět, jak si váží Rumunských důlních artefaktů (prosté dřevo) montanisti - Frantíci. Vypadá to jak pajtlování, nebo i krádež i když je 2000 let staré a do muzea by se hodilo. Podzemní továrna Richard, jak ji viděli ve Speleohistorickém klubu Brno.

Vše co se dějě kolem Žebračky: Díra v Zemi černých děr, je opět o dolu Žebračka na Bruntálsku. Další názory o propadu, na základě analýz pravděpodobně nechají časem zasypat i Macochu. Petice proti zavezení Žebračky má sáhodlouhé a někdy zajímavé komentáře, některé jsou i od velmi známých speleologů. Vytěžený důl může znova vydělávat - díky turistům. Báňák to určitě protlačí, podpoří tento projekt. Zasypání propadu Žebračka? Říkáme Ne! V podstatě první základní organizace ČSS, která to dala najevo a nebojí se postihu a perzekuce ze strany báňského úřadu.

Metodika, technika: Světla Fenix, jedny z mnoha použití tohoto výrobku, video. Něco o dělnících jak pod sebou řežou větev. Příspěvek nepatří do Humoru, ale sem. Ten název je špatný, mělo by tam být: Jak jsou dělníci zajištěni zádovým bezpečnostním postrojem a jak to vždy a jedině tak dopadne. Kdyby byli na stavbě sami, nezachrání je nikdo, sami se nevyprostí a to naštěstí asi nebyli vážně zraněni. Aneb Zádový bezpečnostní postroj v praxi. Padáte na tlamičku a na pomoc musíte potupně čekat. M.j. Český dělník by se na lešení pravděpodobně nejistil vůbec.

ČSS, AOPK, SJ ČR a jiné akce: 34. Speleostřípky od Kelfa. Protože je tohle vydání velmi obsáhlé, autor zvolil menší písmena. Za zmínku stojí velmi rozsáhlá nabídka speleologických videí, speleoškol a různých úletů. A protože do této rubriky nikdy nemohu sehnat jiné příspěvky, než ty od Kelfa, tak ji ruším, místo ní bude odstavec Různé. Asi.

Věda, historie, archeologie, geologie: V Tatrách objevili nové stopy dinosaurov. V pohodě přečkaly vrásnění Karpat i mořské transgrese. Archeologické muzeum Šatlava v České Lípě. Podívejte se na fotoarchív ČGS (Česká geologická služba). Řeka Amazonka má pod zemí stejně dlouhou sestru. Našli ji v megatunách štěrku a písku dovaleného z úbočí And. Ale pozor. Vědci berou svá slova zpět: Řeka pod Amazonkou není řeka. Trochu mi to připomíní prohlášení vědců z předsednictva o jeskyni Poseidon. Svá slova vzali zpět prohlášením, že jeskyně Poseidon neexistuje. Asi za rok.

Trocha houmru: Proč milujeme Rusko - 1. část. Proč milujeme Rusko část druhá. Nehoda při snowkitingu.

 

 

 

Diskusní téma: 73. Speleobulvár (srpen/2011)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.