Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

298. SPELEOBULÁR (květen/2016)

25.05.2016 10:41

Vychází druhý květnový bulvár. V Moravském krasu se bádá, mimoto dobíhají DéÓDéčka na BS, a pár kratochvilí. Ty se ovšem jeskyňářů zatím příliš netýkají, snad kromě Rudické strusky. Hrázky se zanášejí spíše bahnem, odklon 50-ti kubíků na skládku byl nedostatečný. Vždy se najdou rejpalové, kteří by to dělali lépe, levněji, efektivněji, dokonce by strusku dovedli vytěžit i z hloubi samé jeskyně. Mít meloun, postavím před Propadáním drtičku a skelný písek protáhnu jeskyní až k vývěru. Bez finančních nároků na dopravu však. Že to bude trvat desítky let? Občas se stává, když někdo, něco, někoho systematicky likviduje, návraty do normálu trvají minimálně dvojnásobnou dobu. Platí to všude i ve speleologii....298. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Výzkum na Kamenném ponoru v květnu, zátěžová zkouška nových kbelíků, průběžný článek. Další postupy v Severní a Sikritova bečka, Akce Veranda, Amatérka, vše ZUB a plošina Skalka. Bádání Irainova jeskyně, Pustý žleb, článek. Nová atrakce v Moravském krasu, něco jako Pevnost Boyard ve Výpustku. Mše Svatá mezi krápníky o Císařské jeskyni a když jsme u těch kratocvílí - Hledání Amatérské jeskyně a také Se 4 Krávami po Nagelových stopách. DOD - Býčí skála, pozvánka na akci. Struska ucpává Rudické propadání. Chtějí ji odtěžit, autoři hysterických reakcí před dvěma lety mají opět příležitost to udělat po svém a lépe.

Jeskyně v Česku: Amerika 3. díl - Únorová propast, široce pojaté video, diving a Návštěva v Podtraťovce s kamerou č. 1, článek a foto, vše Český kras. Do spodních pater Liščí díry, pseudokras v Beskydech, článek a foto. Beskydy podruhé - Kněhyňská, Studená a Velká Ondrášova jeskyně, článek a foto.

Slovensko: Geofyzikální měření v Kraľovanském meandru, rozbor a posouzení vlivu na výstavbu dálnice v něm, článek a také Rozširujeme priestor za Tlamou leva, galerie. Kde sa dá na Slovensku zažiť pravé podzemné dobrodružstvo, článek a foto. SKALISTY sifon 17.17 a potom DOUTNIKY, článek a foto a Skalistý o sto metrů delší. Prekvapenie v Bielej dolinke v Jánskej doline, článek a foto. Práce na Veľkej skale, článek a foto. Na Orave sprístupnia ďalšiu jaskyňu: Táto krása spala 40 rokov, článek. Když se skály otevírají, o DOD v Záhoří, Plavecká jeskyně.

Jeskyně ve světě: A sinkhole tells the story of the Edwards Aquifer recovery, foto. Movile Cave - Rumunsko, jeskyně izolovaná 5 miliónů let s unikátními živočichy atd. Průzkum krasoých oblastí v Číně, zdroj Speleo.cz. Dudley Caving Club v měsíci květnu.

Příroda, lidé, Země: Photos of Barpak and Laprak in Nepal, Earthquake, galerie. Údolí řeky Oslavy a Chvojnice má být nahrazeno přehradou, foto a odkaz na petici. Shanghai's nail neighborhood, galerie. A Trip to Patagonia, galerie.

Bats, animals: Senzace s nalezením podzemního hmyzu ve velkých hloubkách Velebitu (Chorvatsko). Jeroným zažil netopýří noc a byla objevena další chodba, video. Náš  soused netopýr - aktuality  např: Seminář Ochrana netopýrů vázaných na dutiny v budovách. V Semtěši žije kolonie netopýrů, článek. Hrad Sovinec neobývají sovy, ale netopýři.

Doly, těžba, montanistika: Salt mine Turda, Romania - video na fB. Šest kilomerů dlouhá naučná stezka o hornictví u Brezna, článek. Proč (ne)sypat peníze do děr v zemi, rozumě napsaný článek. Zasypávání důlních děl si nedovolují ani daleko bohatší státy jak Česko. The Wetstone Mine, galeie na fB. Cwmystwyth Mine works darknessbelow Below UK, něco jak stabilizovat stařiny. Břidlicový důl WoodBoys, fotogalerie. Peklo v Dole Dukla, něco o způsobech fárání za dob komančů, vzpomínkový příspěvek. The Toxic Toll of Indonesia's Gold Mines, o stinných stránkách těžby na NG.

Podzemí, industriál a urbex: Lapák 2016, galerie. Podzemí bývalého kina ukrývalo vodní rezervoár, plátno bylo přímo nad ním, článek. V kameni, sádře a podzemí, pozvánka do historického Plzeňského podzemí. Utajený podzemní bunkr u Českého Brodu, pro vyvolené. Podzemní továrna Albis-Werka G.m.b.H Leitmeritz, článek a galerie. Javor 52 - Bývalé uložiště jaderných hlavic, galerie. Zapomenutá raketová základna, galerie. Mezikontinentální podzemní tunely, silně kreacionistický článek. Tajemný pražský podzemní bunkr Folimanka, článek a foto.

Technika, sport, diving, maping, metoding: Scanning Bracken Cave, skenovací mapování, video na fB. High Service Training, fB video jednoho z mnoha způsobů, jak uvázat motýla. Zjisti a jisti! Tři jistítka, která nabídnou něco navíc, video, prezentace. Quick Roll - Ascenders, jümar s doplňkem.

Fotografování, fotogalerie: 2016 National Geographic Travel Pohotographer of the Year Contest, galerie adtto National Year Contest Part II. (tú) a v české verzi prima ZOOM. Steve McCurry, výstava na Špilberku.

Odborné příspěvky, geo, paleo, eko, archeologie: Čeští vědci objevili organismus, který funguje i bez mitochondrií, článek. Věstonickou DNA měli lovci mamutů po celé Evropě, článek a video. Vědci odkryli v Antarktidě velké množství dinosauřích fosílií starých až 71 milionů let, článek. Zaplňujeme bílá místa v dávné minulosti Nymburska, článek. Hanácký Stonehenge usiluje o objev roku, článek a foto. Nadšenec, nebo blázen? O odevzdaném milionovém pokladu muzeu. Můj názor? Poctivý a rozumný člověk, aneb netřeba všechny detektoráře ihned střílet. Archeologický výzkum jeskyně Pod hradem, pozvánka na pracovní akci. Jeskyně Atxurra odhalila malby staré 14 tisíc let, článek.

Historie, dokumentace: Princezna z Býčí skály, dokument o výrobě sádrové hlavy, článek a foto.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Posezení pro turisty na Kaprálově mlýně (údolí Říčky), kde si ve videu postesknou, že nezbylo na lavičky (při milionové investici). Dny otevřených dveří v jeskyni Býčí skála, ČT houmorná videopozvánka. DOD na fotkách fB od Štěpána, web BS. Na Správě jeskyní MK vydali 20. SPELEOSTŘÍPKY, ali už dnes i 21. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, videi a programy. Lezecký den 2016 na Plánivách, fB pozvánka na akci. Lezecký den na Chlumu, pozvánka na akci, zdroj Speleo.cz. viz Kurzy a semináře na speleo.cz, zdroj speleo.cz. Slované na Staré huti, pozvánka na akci v Den parků. Výstava na téma Kája Saudek a jeho tvorba pro ČSS, pozvánka, zdroj Speleo.cz.

Rozhovory, osobnosti, vzpomínky: Dušan Kubíny, slovenský jeskyňář, přispěvek plus bibliografie. Rozhovor s Janem Hrušínským o výpravě do minulého století. Pornofolk? O sexu i alkoholu s Milanem Smrčkou Závišem a hodně pěkný, video.

H.o.u.m.r...: Můžou za to Oni. Konec nedostatku pitné vody (vynález vody sušené). Je nepřijatelné a skandální, že někdo zpochybňuje moji roli, což jsem slyšel mockrát i jinde. Miloš v kostce. Žluté kopce a procitnutí z bludu v nedohlednu. Česká republika není pro každého.

...pokračování bude...

Diskusní téma: 298. SPELEOBULÁR (květen/2016)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.