Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

297. SPELEOBULVÁR (květen/2016)

12.05.2016 21:05

Konec dubna 2016 poznamenal moravské speleodění nenápadný odchod Martina Vrány ze Speleoklubu Brno. Ještě poměrně nedávno činovník tohoto spolku. Proč to píšu? Zůstal u něj vlastně rozsáhlý a starý archiv Speleoklubu v podstatě od jeho založení. Nevím v jakém stádiu je zájem o tento lehce vybílený a protříděný klenot. Praha - Březinka to možná ještě nezaregistrovala, zřejmě její paměť nešahá až tak daleko. A tak je více možností. Nejpravděpodobněji se historického archivu ujme brněnská firma SAKO, nebo zůstane zakrabicován u někoho neznámého ve sklepě, jako například archív doktora Ryšavého. Něco od Huga Havla, Dušana Hypra Klobouka? Takhle jsem si úctu k historii asi nepředstavoval, ale pravděpodobně jsem nikdy nehleděl ke světlým zítřkům ČSS. V dnešním bulváru je opět několik nápadů, jak digitálně zaarchivovat aspoň něco. Že nejsou peníze? Ani čas?? V historii jsou lépe utopené, než-li v nefunkčním a téměř mrtvém webu... 297. SPELEOBULVÁR je opět zde...

Moravský kras: Šachta za Evropou a Indií, zpráva z bádací akce. Poselství jara na Kamenném ponoru a další zprávy z výzkumu a Kamenný ponor v květnu. BS - Svozilova jeskyně - mapa a také chodby Kočárová, LabilníPůlnoční a Velká síň - fotka. Jeskyňářská výprava (spodní patra Sloupských jeskyní), článek a foto. Jedna z jeskyní Moravského krasu připomíná pec na chleba, článek. Navštivte nové expozice v jeskyních Moravského krasu.

Jeskyně v Česku: Dny otevřených dveří v Králově jeskyni, galerie na fB. Chlum 2016 04 30 (Český kras), galerie. Hranická propast 265m, podvodní propast na Vimeu. Zbrašovské aragonitové jeskyně, Toulavá kamera na ČT.

Slovensko: Strážov - Návrat na místo činu, bádání, článek o akci, fotogalerie. Lukin Vlček - Jánská dolina a fotogalerie na fB. Narazili sme na ďalšiu významú dutinu a konečne prievan, SK Aragonit - fotogalerie a V tlame Levovej ...na 12-tom metri. Studňa pokorená! Alebo historicky prvé technické lezenie v Borinskom krase, článek a foto.

Jeskyně ve světě: The Caves of Naica a decade of research, jedna z možností dokumentace a archivace. Wara Kalap - Caving Exploration in Papua New-Guinea, heavy videos. Expedícia prvýkrát vošla do stolovych hor v amazonii a objavili nový život, článok, fotky. Bela Griža 1., fotogalerie a článek.

Příroda, lidé, Země, Ochrana přírody: Uncover a World of Magical Nature in the Czech Republic, příspěvek o Česku. Zachraňme údolí Oslavky před zatopením, článek, historie, petice. Starostové bijí na poplach, přehradu na Oslavě nechtějí a taky U Čučic na východě Vysočiny... Správa CHKO Moravský kras - Výroční zpráva 2015 v pdf. Klenoty naší krajiny - Pálava, video ČT. České Švýcarsko, krajina tajemství, tajemné video. Deadly fighting returns to Aleppo, nekonečné návraty. Jasper Creek, Venezuela v galerii. NP Sutjeska, nejstarší národní park Bosny a Hercegoviny, cestopis. Zprávy CHKOMK z Moravského krasu, novinky na portále chráničů.

Bats, animals: V některých jeskyních vymřelo už 99 procent netopýrů. Kdy vyhynou úplně? nikdy, je to nesmysl. Čeští vědci jsou na stopě bílého nosu, smrtelné nemoci netopýrů, článek. Pozvánka na tradiční výpravy za pražskými netopýry.

Doly, těžba, montanistika: Virtuální prohlídka - Lomy Amerika, Český kras, prezentace. Tajemství lomů Amerika, článek, foto, komiks, Hagen a ti druzí.

Podzemí, industriál, urbex: Vodojemy při ulici Tvrdého, Brno, článek a galerie. Pevnost Josefov má v podzemí geniální kanalizaci. Stále slouží, článek. Objekty Studené války, urbex galerie. Murud-Janjira Fort, India, docela pekný objekt. Unikátní pohled do podzemí zámku v Telči, článek a video. Jihlavské podzemí i opevnění patří k nejrozsáhlejším v Česku, článek. Vodovodní štola pod Kohoutovicemi, odlehčovací komora Dalimilova, Brno, článek a foto.

Sport, technika, rescue, diving, maping: Výsledky soutěže Chlumochod 2016, článek, galerie Chlumochod. Nudo Joanet a Nudo Juanito, nové uzle jež významně zvyšují manipulační možnosti na přepínkách, video. Jihomoravští lezci absolvovali týdenní výcvik v Moravském krasu, článek a foto. Na počátku bylo slovo Tejpa, video na fB. Moravský kras potřebuje lodní kapitány, článek. Speleo-alpinistický kurz 2016, článek Orcus. Memoriál Petra Herényiho, pozvánka na lezeckou sportovní akci. Speleomistrzostwa "Zloty Karabinek", pozvánka na lezeckou akci do polska na fB. The cave divers who went back for their friends, hromadná potápěčská nehoda.

Foto, galerie, fotosoutěže: Travel Photographer of the Year Contest 2016, galrie, odkazy. Podpořte iniciativu pro celoevropskou svobodu panoramatu, příspěvek. Globe photos of the month, April 2016, fotogalerie. Regiony ve fotografiích - Blanensko, stránky.

Odborné příspěvky, Geo, archeo, eko, palontologie: Výzkum ukazuje, jaký vliv má těžba dřeva na hydrologii krajiny, článek. Stalking Cave Bacteria to Make Secret Weapons Against Superbugs, článek a videa. Pravěk a středověk v českých zemích, článek, přehledná tabulka. Sinkhole spurs search for cave by Bass Pro Shops founder, článek. Jak vypadala princezna obětovaná v Býčí skále? Vědci to zjistili, chjo, pořád jen teorie a taky Vědci podle lebky zrekonstruovali... The Altamura Man, galerie. Páka i nakloněná rovina, čeští egyptologové v akci, článek a foto. The location of the Chitan hydropower landslid, šlinda s videem.

Historie, dokumentace: Expozice v jeskyni Výpustek, pdf. Macocha a její okolí, průvodce zpracovaný do digitálního archívu. I takhle to může fungovat.

Dění ve speleospolečnosti, akce, různé: Den Evropských chráněných území, pozvánka na fB. 57. Jaskyniarsky týždeň, videopozvánka do Borinky. Na wbu Správy jeskyní ČR vyšly už 19-té SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi o jeskyních a krasu. Ročník 2016, České podzemí, zpráva z konané akce. Speleofórum 2016 ve Sloupě, fotogalerie. 16. pouť do Císařské jeskyně, Pozvánka. Petrbokův memoriál, pozvánka na cykloakci.

Osobnost, vzpomínky, rozhovory: Ovzduší u jeskyní odpovídalo brněnským křižovatkám, rozhovor s Leošem Štefkou nejen o MK. O české a moravské jeskyně je dobře postaráno rozhovor s Markem Audy. Webové stránky SSS několik osobností ve vztahu k jeskyním Slovenska: Mach Karel, Emil Camber, Dušan Mydlo a další. Pod zem si vybehnem kedy chcem, rozhovor s Petrom Holúbekom.

H.o.u.m.r...: Zbývá návrat ke zdravému rozumu. Vládnou nám psychopati. Továrna na dobro. Život a smrt špílmachrů.

...pokračování příště...

Diskusní téma: 297. SPELEOBULVÁR (květen/2016)

Datum 23.05.2016
Vložil David
Titulek GIS

vyřešeno

Datum 22.05.2016
Vložil David
Titulek GIS

Ahoj,
nevíte, dají se volně nebo až po přihlášení (domluvě.......) nahrát data co jsou v JESU do GISu? Nemohu najít odkaz na WMS
Díky za info