Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

294. SPELEOBULVÁR (duben/2016)

11.04.2016 10:07

Vychází další díl mého občasníku, najdete v něm spoustu zajímavých příspěvků. Co se vody týká, je to dokumentovaná záplava Ochozské jeskyně a potápění v Port Miou. Na komerčních vážkách se ocitla Brestovská jeskyně, Slováci píšou o VH i Speleomítingu 2016 a dalších akcích. Opožděné příspěvky došly z Jeseníků (mramory v Jeseníkách) a Kačma.teamu ze Slovinska. Zajímavý je příspěvek o Tibetu, vlna zájmu se zvedla opět nedávno. Dobré jsou příspěvky v technice, úprava odpruženého bicyklu v těžební zařízení, průvodce lezeckými výmluvami atd. Hodně příspěvků je v rubrice Vzpomínky. Reny Angličan Nešpor, jeskyňař a člen TO Matterhorn už bádá v nebi. Celkově je zde vyskládáno mnoho pozvánek na různé akce přednáškové, bádací, netopýří, poznávací. 294. SPELEOBULVÁR...právě vyšel.

Moravský kras: Ochozská jeskyně za povodně, celkem dlouhé, ale hodnotné video. Jeskyně Irainova v Pustém žlebu, bádací zápisník. Exkurze ZUB 24.4.2016, pozvánka na akci. Návrat do Jedelského propadání?, článek, hydrologie. Poselství jara na Kamenném ponoru (Suchdolsko), lehce filozoficky laděný příspěvek. Moravský kras - Holštejn, ponor Bílé vody, romantická návštěva Krasu a Holštejnska, blog. Punkevní jeskyně střeží gotický hrad biskupa Bruna, článek.

Jeskyně v Česku: K Bozkovské venuši už lidi nepouštíme, utrhali jí obě nohy a protézu, rozhovor s Dušanem Milkou, správcem Bozkovských jeskyní. Jeskyně Na Turoldu, btv video, v jeskyni Na Turoldu je od pátku k vidění Smaragdové jezírko, článek . Chrustenický důl a Koněpruské jeskyně, článek a foto. Jeskyně za Hájovnou u Vápenné (Jeseníky), akce, čerpák, objev, zpráva a foto.

Slovensko: Brestovská jaskyňa - Škandál (pluska), Kto sa obohatil na štátnej jaskyni? (Politika), Solymos zrušil prenájom BJ (Pravda), Vyhlásenie SSS k Brestovskej jaskyni (SSS), Videopozvánka na 57. Jeskyňářský týden do Borinky. Jaskyniari prepojili Stratenskú jaskyňu a jaskyňu Duča, článek. Speleomíting 2016 - vyhodnotenie (SSS). Za objavy neuveriteľnej krásy slovenských jaskýň ďakujeme jaskyniarom, článek o Speleomítingu. Slovenskí jaskyniari v Prosieckej jaskyni postúpili ďalej, článek a foto. Uznesenie z 18. Valného zhromáždenia (SSS). Piaty ročník malokarpatskej speleoškoly opät v Borinskom krase. Mojtínska jaskyňa Sv. Jozefa, video. Ochtinská aragonitová jeskyně a Krásnohorská jeskyně na webu Příroda. Objav - Čachtická jaskyňa 8.-9.4.2016, článek a galerie na fB.

Jeskyně ve světě: Jama Vilenica (Slovinsko), propozice. Cave Diving, Port Miou, 2016, hodně zdařilé potápěčské video. Vračanský kras - Bulharsko, článek. Vodopády a jeskyně u Tauplitz v Totes Gebirge, příspěvek. La Grotte de Saint Marcel a její jezírka v Ardéši, příspěvek a foto. Jakóbova studna v Texasu, článek a foto. Kosmonauti na cvičné expedici v jeskyních Sardinie, článek a galerie. Podzimní Slovinsko, akce Kačma-teamu loni na podzim, článek a galerie. Dudley Caving Club - akce v měsíci duben, články a foto.

Příroda, lidé, Země: Best photos from Iceland, galerie na fB. O tradičnom Tibete: propaganda verzus fakty, článek, foto, komentáře, odkazy. Jak rychle teče láva?, video. Spirituální tematika napříč světem ve fotografii, článek a foto. Romale, Cikáni žijící v Moldavsku, galerie. Cestujeme islandským vnitrozemím rychle a najehko, rady, cestopis.

Bats, animals: Jen zimující netopýři vám zabrání návštěvě jeskyní, článek. Kontroly WNS na zimovištích netopýrů, článek a foto. Pozvánky na akce s netopýry (Nyctalus). Hledá se nálezce netopýra (ňákej Blekota).

Doly, těžba, montanistika: Šifrová jeskyně na Olomoucku je ve skutečnosti opuštěná štola, kde zimují netopýři, článek, foto, audio. Krkonošská Kovárna se nerozšíří, jeskyňářům nepomohlo ani odvolání, článek. Jižná šachta - Otmetka 262, galerie.

Podzemí, industriál, urbex: Klášter Milosrdných sester, urbex ČB fakt pekná galerie. Duch Černobylu, galerie a také 30 let po havárii Černobylu, galerie Atlantic. Telčský zámek letos poprvé otevře podzemí, čánek. Město má v podzemí strašidelný labyrint opuštěný skoro už 100 let, článek a galerie. Návštěvíci Sovince mohou letos nahlédnout do podzemí, článek. Inside Batteresa Power Station, galerie ze známé fabriky.

Technika, sport, rescue, svícení, diving, maping: Wonders of Engine, jedne z možností digitálních on-line měření na fB. Project ladder (jesk. Bjüralven) a použití skládacího žebříku músto skútru, video na fB. Chasing the Ephemerak: A Zion Ice Clombing, pekné lezeníčko, galerie. Fenix HL 60R, recenze čelové svítilny. Nora 2xs specification, svítilna, parametry (od m. Sluky). York Caving Club, na videu fB je zaujímavá hydrotěžba a také vrátek na nožní pohon. Ultimátní průvodce lezeckými výmluvami, článek. Chlumochod 2016, fB pozvánka na SRT lezeckou soutěž. Seminár Tunelovka a nácvik speleozáchranky v Demanövé, galerie na fB. Nová aplikace do mobilu pro lepší určení polohy nehody, článek.

Fotografování, galerie: Podzemí, jak ho neznáte, pozvánka na výstavu fotografií Očima jesKyňářů 1-04 Zlatý kůň. Photos of the Week: 4/2 - 4/8, galerie na Atlanticu. Kterak barevně a pohybově doladit šedý industriál, galerka zajímavých nápadů.

Odborné příspěvky, geo, paleo, archeo, ekologie: Okolí kostela ukrývalo na 150 hrobů, článek. Pět set archeologů válčí s 20 tisíci zloději s detektory, negativně o nově vydané knížce - Bedekr na cestě do pravěku. Finally, You Can See Dinosaurs Feathers Birds Museum-new-york-science Glory, článek na NG. V Amerike objavili novú osadu Vikingov, článek. Vědci stále tápou: Setkali se "Hobiti" s moderním člověkem?, článek. V centru Brna nasbírali archeologové tisícovku beden artefaktů, článek. Five new landslide videos, krásné šlindy v Čímě a Indii, videa.

Historie, dokumentace: Jeskyňář (Petr) Zajíček, Kouzlo starých map, kniha a rozhovor. Archeologický podvod století!, investigativní houmorná reportáž.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, projekty: Na webu Správy jeskyní ČR vyšly 14. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi. Exkurze ZUB 24.4.2016 (plošina Skalka), pozvánka na akci. EuroSpeleo 2016, další propozice a program. Chlumochod 2016, pozvánka na lezeckou akci na webu Speleoklubu Praha. Přednáška RNDr. Petra Zajíčka, pozvánka na fB. Přednášky Marka Audyho (nejen) o jeskyních Íránu a Venezuely, pozvánka.

Osobnosti, rozhovory, portréty, vzpomínky: Opustil nás René Nešpor, zvaný Angličan smutná zpráva z Dagmary. JUDr. Martim Kříž, sté výročí úmrtí badatele Moravského krasu. Bil se s Napoleonem, bádal v jeskyních. Salmův život udivuje historiky, Portrét hraběte Hugo Františka Salma. Netušil som, že sa archeológia stane mojím životným štýlom, rozhovor s archeologem a speleologem Milanem Horňákem. Humenčan Martin Kundrát se sa prebojoval mezi svetovú elitu paleontológov, rozhovor.

H.o.u.m.r...: Tragický balení holek na osm způsobů (prigl). EU chce regulovat humor. Církevní restituce po bolševicku. CERN v službách CIA?. Daňová pekla tvoří Daňové ráje. Cesta Čechů do Babišova otroctví. Aliance starověkých civilizací.

...pokračování bude...

Diskusní téma: 294. SPELEOBULVÁR (duben/2016)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.