Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

293. SPELEOBULVÁR (aprílový/2016)

01.04.2016 07:43

Nové zprávy o akcích všech jeskyňářů. Rozepsali se jeskyňáři z Dagmary, Myotisu a SHKB a také začali jezdit do zahraničí. Výsledkem je několik dobře vypracovaných zpráv. Hodně článků je i ze Slovenska vč. Osmidenní expedice v Demänovské dolině. Nejhlubší jeskyně na světě byla zatím pouze jen detekována barvivem, humbuku okolo plno, jako vždy. V Moravském krasu se blíží Velký jarní úklid. Je tu i informace o nebezpečenství malých Crollů, těch s nerezovou protioděrnou vložkou. Pro lezce zdolávající zabahněné vertikály typu komíny v BS, velmi výrazně nedoporučuji. Dál je několik vymazlených příspěvlů typu Herman Bock. Zajoch se Správy jeskyní objevil kouzlo starých map. Objevil jsem také kouzlo starých map a dokumentů mého táty, Ryšavého, Fadrny, lezců Zbrojovky, Ondrouška. Možná je nespálím, ale časem věnuji nějakému subjektu, kde neskončí v popelnici, nebo v archívech ve společnosti článků o Vývoji struktury členstva ČSS. jj. Speleokomedie. V sekci Houmr jsem vyřadil Miloša i Číňany, v dnešní husté době se neobvykle nafoukla...293. SPELEOBULVÁR je opět zde, co tu není, bude příště.

Moravský kras: Macocha Gorge - propast z droní perspektívy. Kamenování v Dómu nádob a lezení v Horním patře (Dagmar), článek. Okrouhlík - Sonda, bádací akce, foto. Punkevní jeskyně - Propast Macocha, video. Šachta za Evropou a Indií, zpráva z bádací akce. Víkendovka u kolegů 6-26 Speleohistorický klub Brno, bádací akce, foto, exkurze na Říčkách a ze stejné akce - Víkend na Ponoru s Myotisáky plus foto Trtislav. Býčí skála - Nová Fialová chodba, galerie na Rajčeti. Kýblování na Ponoru a exkurze v Sedmnáctce, zpráva z bádací akce + exkurze. Čtyři akce na Kamenném ponoru, zápisy z akcí SK Kerberos a Topas.

Jeskyně v Česku: Aktuality z Hranické propasti, info na fB. Příprava na Hydrotěžbu (Týnčanský kras), galerie. Jeskyně Drápna nad Vrbatovým Kostelcem ukrývala loupežníka, nebo havíře, článek. Lom Ameriika, Mexiko, Kamensko, videa ze speleopotápěčských akcí.

Slovensko: Skoro zabudnuté jaskyne v Malých Karpatoch I., článek, foto, blog. Malá Fatra (6.-7.2.2016), článek o akci, foto. Jaskyňa pri murovanom mlyne, článek. Vodopád v Starej garde, článek, foto. Otcova jaskyňa, video. Tisovec opět úspěšný: 2 jeskyně, 2 objevy, článek o akci jeskyňářů, převážně Dagmar, ze stejné akce i článek Zpět do Tisovce. Čachtice - Exkurzně i pracovně, článek. Expedícia Demänová 16., článek, shrnutí výsledků osmidenního průzkumu jeskyní doliny. Taxaský masaker motorovou pílou a útek z Altacrazu, fotogalerie. Žigov biznis s jeskyní Berstovskou, článek. Zázrak oku skrytý (jeskyně na Slovensku). V okolí Zlej diery zmapovali už päťdesiať jaskýň, článok. Akcia s jaskyniarmi z Ružomberka, galerie (Šútovský lom).

Jeskyně ve světě: Speoarta - Jine 30 July, Blajh, Romania, videos fB. El Sótano de Huahuas, videos. V Mexiku asi objevili nejhlubší systém na světě (Chevé), pravil Bill Stone po nalití (a vytečení) barviva. Dudley Caving Club v měsíci březen, zprávy a špičkové fotografie. Slovinsko, Veliká Šprinčnica, Brezno pri Danah, Dihalnik D-1 a další v galeriích na Račeti od francimuse, od Štěpána Mátla a také od Jirky Climbera Cenka (oba 6-01 Býčí skála).

Příroda, lidé, Země, ochrana přírody: Úklid Moravského krasu, pozvánka na fB. Mlži, dinosauři našich vod pomalu mizí, varuje malakolog, článek. See Powerful Pictures of How We're Using and Misusing Water, článek NG. Súlovské skaly - jedinečné skalné mesto, video. Za vstup do lesa pokuta až 30 tisíc, bude pěkně drahé to houbaření. Mysteries of Ural, galerie. The Alien Landscape of Bisti Badlands, galerie.

Bats, animals: Batman hledá Supermana, aneb američtí netopýři v ohrožení, článek. Poslední kontroly zimovišť netopýrů (Oderské vrchy), článek a foto.

Doly, těžba, montanistika: Dříve tu těžili písek na hrnce, Prosecké podzemí se brzy otevře, video a článek.

Podzemí, industriál a urbex: Dům oběšených panenek, urbex a foto. Katakomby v Kováčove, článek, foto. The Incredible basilica cistern of Istanbul, podzemní nádrže. Malá badatelská výprava do Lomnického podzemí, článek a video. Podivné podzemí v údolí Křtinského potoka, článek a foto.

Sport, technika, rescue, diving: Cvičení speleozáchranky v Týnčanech, galerie. V Rudici letos vznikne základna pro speleologické záchranáře, článek. Stavbu ochranáři povolili, zprovoznění ne. Ferrata v Moravském krasu je stále zavřená. Ponávka (Brno), splutí veletoku. Aburn student rescued walker county cave , záchranka ostrá. Petzl Determining when a CROLL ascender is worn out, nebezpečí malého Crolla, historický vývoj Crollu. Javoříčko 19.3.2016, plánované cvičení SZS, zdroj speleo.cz.

Fotografování, galerie: Winners of the smithsonian magazines 2015 photo Contes, galerie.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleo: Co má společného archeologie s geologií, příspěvek. Archeopark v Pavlově je hotový, otevře v květnu, článek a pozvánka. Boleradický hrad je v okolí Pálavy unikát, článek. Ako slovenskí vedci odhalili pieskovcové jaskyne (Venezuela), článok. Zveme studenty na kurz experienciální archeologie, článek a pozvánka. The Prehistoric Rock Art of Tassili N'Ajjer, Algeria, galerie.

Historie, dokumentace: Herman Bock - z Moravského krasu do jeskyní pod Dachsteinem, článek, historické foto, mapy, data, celkem dlouhý příspěvek. Věčné tajemství Býčí skály, článek. Vývoj struktury členstva ČSS, zdroj speleo.cz.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Pozvánka na Speleomíting (už zítra). Na wemu Správy jeskyní ČR vyšly v pořadí: 12. SPELEOSTŘÍPKY aktuality a také 13. SPELEOSTŘÍPKY, s novými informacemi a linky. Speleofórum se blíží, pozvánka na akci a instrukce pro přihlašování příspěvků, zdroj speleo.cz.

Portréty, rozhovory, vzpomínky: Objev století o pohřbívání panovníků, rozhovor s Miroslavem Bártou, egyptologem, video rozhovor. Nevšední počin. V nové knize oživil jeskyňář Zajíček kouzlo vzácných map, článek a rozhovor.

H.o.u.m.r...: Poslední mise fanouška, video. H3O2 - čtvrté skupenství vody. Svobody ubývá, pokut přibývá a Babiš to dovede k dokonalosti. Umělecký neurózy reklamních mrdek a Co pijou kreténi v kavárnách- prigl, jak jinak. Kotlebov mlčanlivý pištolník. Ožebračování chudých. Podvody, korupce, plýtvání, dobrej rozhovor. Bůh ochraňuj. Pláč za Československo. Chceme lidi vychovávat (rozhodnutí úředníka).

...pokračování příště...

 

Diskusní téma: 293. SPELEOBULVÁR (aprílový/2016)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.