Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

292. SPELEOBULVÁR (březen/2016)

17.03.2016 08:47

Vítám Vás v dalším, lehce opožděném bulváru. Momentálně nemám příliš času, utápím se v daňovách přiznáních a různých domácích pracech. Navíc odjíždím zkontrolovat mezinárodní problémy na jih Evropy. Březnový bulvár není skontrolofaý a obsachuje překlepi. Sešlo se mnoho příspěvků v kategorii podzemí, některé jsou s výbornýma fotkama. Skupina AGGA má nové webové stránky. Slováci začínají vydávat tištěné publikace v digitální formě na svém webu. Asi tam na rozdíl od českého Spelea.cz mají místa dost, více pixelů neboco. Skvělým příspěvkem je manuál Therionu. Bohužel v angličtině. Lidomorna ve světle práva, ale i horolezci tápají v komerčním tlaku nechat si zadrátovat lezecké terény. Ještě poznámka ke Speleostřípkům. Některé příspěvky vychází souběžně, mě to nevadí a navíc mi připadá, že vycházejí pravidelněji. Najdete tam to, na co nemám většinou čas a prostor: Zpřístupněné jeskyně, kulturní programy, příspěvky a různé akce v médiích a jeskyňářská videa. Takže se opatrujte, další číslo vyjde, jakmile to bude možné...

Moravský kras: Bahenní lázně v ZUBu, akce na plošině Skalka. Okrouhlík - Sonda, další bádací akce v lokalitě na severu. Propast Malá Macocha, Babická plošina. Kamenný ponor a čerpání přítoku kamsi do neznáma, článek. Horizont v jeskyně Velká Dohoda aktualizované mapy. Zprávy z Moravského krasu - Jeskyně Lidomorna ve světle práva a Jarní úklid MK.

Jeskyně v Česku: Buml 2016, sčítání netopýrů v Českém krasu, galerie. Podzemní víkend v Českém krasu (Západní překop), galerie. Ondříkovice v Turnovském krasu - bádání.

Slovensku: Jaskyňa nad Diamantovým vŕtáním, a Akcia s jaskyniarmi z Ružomberka galérie JS Aragonit. Akcia v Salamandrovej jaskyni, článek JS Varín. S dětmi do jeskyně, akce skupiny Speleo Bratislava. Bystriansky závrt, video. Nové jaskyne na Muránskej planine, článek, mapa, foto. Jaskyne Vajskovského krasu, video.

Jeskyně ve světě: Mexiko - Xibalba a průběžné zprávy z potápěčské akce vč videa a fotek. Réseau Cabito - Republicano, video. Unikátní jeskynní labyrint ve Slovinsku (Škocjanské jame), video. Dudley Caving Club a březnové příspěvky z bezva fotkama.

Příroda, lidé, Země, ochrana přírody: Čeští cestovatelé přešli zamrzlé jezero v Mongolsku, cestopis. 5 Years Since the 2011 Great East Japan Earthquake, hustá galerie. Svalbard: Halfway Between Norway and the North Pole, hezký obrázky i staré dolování. Scott Kelly's year in space, pohled na Zemi z kosmí perspektívy. Budislavské skály a rokle, pěkná jarní galerie.

Bats, animals: First case of White nose syndrome confirmed in Minesota, článek. China's Bats Widely Resistant to White Nose Syndrome, článek. Probouzení netopýrů v Javoíčských jeskyních, akce. V kmeni zimovali netopýři, ohrozilo je kácení, článek. Netopýři a hlodavci jsou příliš oškliví, vědci je proto nechtějí zkoumat, blábol. Netopýři v klášteře - Kladruby, seznam, zhodnocení v čase. Netopýři a jejich život, pozvánka na akci v fb.

Doly, těžba, montána: Australané objevili na Cínovci další lžiska lithia. Těžba je otázkou času. Pod českým Cínovcem se nacházejí obrovské zásoby lithia.. Na zahradě se otevřela stometrová šachta, článek. Bochnia Salt Mine, skanzen na fB.

Podzemí, industriál, urbex: V záhadnej jaskyni sa mali odohravat strasidelne ritualy. Ide naozaj o chrám tajomných kňazov? jehce sci-fi článek. Cisternerne: A Subterranean Water Reservoir Turned Into Art Gallery, galerie. Scenes From Undrground, docela rozmanitá fotogalerie. Velitelské stanoviště 18-té armády a bojové stanoviště pobřežní baterie Žukova v Krasnodaru, galerie. Nejzáhadnější umělé objekty Ukrajiny, galerie. Podzemní chodby nalezl psychotronik pan Josef Novotný i v Semteši. Kryt pod Opuštěnou ulicí, Brno, galerie. V záhadnej jaskyni sa mali odohrávať strašidelné rituály, lehký článek. Bývalý pivovar s podzemím v Jehnicích, článek a foto. Zpět do temných chodeb pdzemní továrny (Richard), galerie a článek. Smutné zdi kláštera Mariánská Čelaď, článek a podzemní foto. Abandoned Massachusett 11 lost Landmarks, galerie krásných míst. Storming the Bastile, bejvalý katr v Rumunsku. Vinohradské tunely, metrogalerie s pěknýma fotkama. Tunely Ponávky a na stejném webu i Podzemní továrna v Branické skále.

Sport, technika, metodika, rescue, diving: Kačna jama, cvičení speleozáchranky ve Slovinsku, zpráva a galerie na fB. The Therion Book. pdf. o mapování a tvorbě map vč. prezentace v Therionu. Stanovisko CVK k začlenění tvůrců ferat do sruktury ČHS, ani horolezci do budoucna vůbec nemají jasno. Zimní výstup na Ušbu (Kavkaz), článek a video. Termoprádlo pod kamerou, článek o výstroji.

Fotografování, galerie: Photos of the Week: 3/5-3/11, galerie.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleontologie: The Dinosaur Ridge in Morrison, galerie. Archeological Burial, www.youtube.com/watch, nález římského pohřebiště u Damašku, video. Archeologické vyhodnocení reliktů intravilálnu středověkého hornického města Lauterbach/Čistá, článek, foto, atd. Bonne Nuit, Jersey bonne-nuit-1, geošlinda, stejně tak The Val Strem rockslide ve Švajcu. Jak skutečně žili lovci mamutů a podobný příspěvek Jeskynní svatyně s kovárnou na Antroparku.

Historie, dokumentace, weby: Speleologická skupina AGGA z.s., nové webové stránky spolku. Rudické propadání v pdf. Korózny účinok krasových tokov na severnej strane Nízkych Tatier v pdf. The Therion Book, pdf. Konference Výzkum v podzemí a videozáznamy z přednášek 2010-15.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, kultura, různé: Jaskyniar z Povazskej bystrice nahral so synmi pesničky - Kortmanovci. Program konference České podzemí. SpeleoRumbál 2016, fotogalerie z kulturní akce. Na oficiálním webu Správy jeskyní České republiky vyšly 10. SPELEOSTŘÍPKY a samozřejmě také 11. SPELEOSTŘÍPKY s novámi informacemi, zejména galerie, videa, programy a akce.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: V zemi Bludných Holanďanú, rozhovor s Jaroslavem Maximiliánem Kašparů.

H.o.u.m.r....: Soudruh Dobro zasahuje. Žijeme v předsíni totality. Je, nebo není Bůh?

...pokračování příště...

Diskusní téma: 292. SPELEOBULVÁR (březen/2016)

Datum 18.03.2016
Vložil David
Titulek Klostermannova studánka - ponor

ahoj, nevíte byl někdy barven tento ponor po roce 1959 (Burkhardt)? Popř. odkaz. Díky

Datum 21.03.2016
Vložil BFC
Titulek Re: Klostermannova studánka - ponor

Zdar SuperDave,
taky ses mohl obrátit přímo na mne. Mám takový matný dojem, že Děravku barvil Poustevník Kyanešvárpuri, říkal mi o tom během našeho krátkého setkání v r. 2008. Prolistuj jeho Acta Speleologica a mrkni se do starších ročníků Speleofora, snad tam najdeš příslušné info.
C. :o))

Datum 21.03.2016
Vložil Milan
Titulek Re: Klostermannova studánka - ponor

Poutevník mi říkal že voda Klostrmanovy studánky teče do Rudického propadání.Co je zajímavý když pujdeš k Děravce tak je tímto směrem plno závrtů.Je možný ,že dříve to teklo směr Děravka.A Když pujdeš od děravky na Tři kotle tak tam cestou uvidíš další závrty.Podle mě je tam jeskyně co není napojená na Býčí skálu.Tyhle závrty jdou mimo Býčí skálu.Jestli se někomu v budoucnu podaří znovu otevřít pracoviště Děravku tak až dosáhne hloubky kam jsme se dokopali.Uvidí mezi bloky škvíru z volným pokračování.Tam mizí voda při jarním tání sněhu.