Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

290. SPELEOBULVÁR (únor/2016)

01.03.2016 10:33

Tak jsem vydal další bulvár. Je tu pár zajímavostí z oblastí Moravského, Českého krasu, Slovenska. Na Slovensku skpina Brezno obnovila stránky a vkládá větší množství příspěvků, stejně jako Jaro Stankovič objevil kouzlo portálu Rajče.net. Ve složce Příroda jsem doplnil i ochranu přírody a bude se týkat zejména Česka. Stejně jsem to neměl kam dávat. Ve složce je několik hezkých galerií Země z vyšší perspektivy. Chystá se otevření nového vápencového lomu na Javoříčsku, v technice se píše o cvičení hasičů a SZS v Macoše, vyprošťování zesnulého speleologa z rakouského Hirlatzu. Smutná zpráva je i na konci bulváru. Ve věku 70-ti let zesnul jeskyňář, montanista a znalec pražského podzemí Vladimír Vojíř. Pro někoho rozporuplná osobnost, já se však domnívám, že na tomto světě udělal celkem mraky práce a rozhodně tu nebyl úplně zbytečně. Klidně klikejte, listujte a surfujte, 290. SPELEOBULVÁR  je tu pro Vás...

Moravský kras: Dagmar, Odpískaná akce ve III. propasti a těžba z Jezevčí síně, článek. Výpomoc v Ochozské jeskyni, článek o rotaci kýblů. Elfí domeček - Suchánkův mastný flek?, výzkum v lokalitě na Chobotu. Holštejn z ptačí perspektívy, video. ZUB, chodba na obzoru, pozitivní zprávy z plošiny Skalka. MSK - ÚÚS (úderně útočné středy) a Cvičení HZS v lomu Velká dohoda. Host Dedeníku - jak jsme hledaly Rytířskou jeskyni. blog. Krajiny Boskovicka: Holštejn, vizuálně pěkný článek. Křtinské údolí, leden a únor 2016, fotogalerie.

LIDOMORNA: Sepsali petici proti lezeckým atrakcím, článek. Zprávy z Moravského krasu, Nový ponor pod Šošůvkou a Speleoferáta Lidomorna v únoru 2016. Zápis z jednání OVK Jižní Morava (bod 2. Lidomorna). U punkevních jeskyní stále chybí občerstvení, článek. Úklid Moravského krasu, pozvánka na fB. Po zimní přestávce se znovu otevírají jeskyně Moravského krasu.

Jeskyně v Česku: Povrchová sonda nad komínem Vlčí vyhlídky na Chlumu (Český kras), článek, foto, mapa a souvisejícu Pracovní akce BAGR, galerie. Jeskyně Arnoldka, video. Únorovka podruhé, potápění v Českém krasu, článek a foto.

Slovensko: Prechod jaskyňami: dnu Jubilejnou a von Starou gardou úspešný, článek. Jaskyňa Bystrá, video. Stanišovská jaskyňa, článek a gelarie. Plavecká jaskyňa a Korlátka, galerie na fB a také Plavecká Priepasť (PP2). Tajemné podhradí v Karpatech, článek a foto. Soubory alb : Jaskyňa Milada, nešťastná jaskyňa Malá Žomboj, Vyvieračka Buzgó od Jaroslava Stankoviče. Soubory článků - Speleologická dokumentácia Bystrianskej jaskyne, Jaskyňa Pieskový potok, jaskyňa vo Vŕškoch, Správa o činnosti SSS OS Brezno za rok 2015,vše OS Brezno. Akcie OSJM (Jána Majku) za rok 2005 až 2015, pdf. tabulka.

Jeskyně ve světě: Molnár János Barlang, speleodiving v Budapešti, termální kras ve videu. Dudley Caving Club, nové příspěvky s kvalitními fotkami za měsíc únor 2016.

Příroda, ochrana přírody, lidé, Země: Kyrgyzstán 2015, video na fB. Hinduistický chrám Kailas, 1200 let strá stavba vytesaná do skály. Nejkrásnější jednodenní přechod (Mount Tongariro), cestopis. Polet nad semirechem (díl 3) z ptačí perspektívy, rozsáhlé album. The Stunning Beauty of Braided Rivers, opět bezva kosmí pohledy a podobné - Images of Earth From a Year Space. The Forgotten Desert Libraries of Chinguetti, galerie. Fantasy Canyon, Utah, galerie. Výlet na vodopády, jeskyně v NP Mt. Elgon, cestopísk s fotkama. Evropská komise hrozí Česku žalobou kvůli seznamu chráněných území. V Česku by mohly vzniknout čtyři nové přehrady, článek kde nějak zapoměli na řeku Oslavku.

Bats, animals: Sčítání netopýrů Tišnovský kras od Lucky a sčítání od francimuse tamtéž, galerie. Probuzení netopýrů v Javoříčských jeskyních, akce. Teplá zima vylákala netopýry z tradičních zimovišť, článek. Netopýři spí. Až do jara nerušit!, článek. Proč netopýři nepodlehnou smrtícím virům? Mají superimunitu!, článek. V Přerově zachraňují vzácné netopýry, článek. Schovaní pod povrchem - výprava za netopýry, akce.

Montanistika, mines, těžba: Těžit vápenec nedaleko hradu Bouzova a Javoříčských jeskyní . To je záměr investora, článek, foto a audio. S těžbou vápence u Bouzova na Olomoucku nasouhlasí stovky lidí, já také nee. Ruský solný důl má psychedelické vzory vytvořené přírodou, galerie a článek. Tragédie v ruském Dole Severnaja, článek a další odkazy. Hledání nových lokalit v okolí obce Šlapánov a Kontrola stavu podzemí v Utíně, články Speleo Jihlava.

Underground, urbex, Industrial: Watzlawickova továrna na kolečka, urbex galerie. Urbex Exploration: Průzkum kdysi funkčních objektů, pokus o představení účelnosti urbexu. Tunel, cez ktorý nikdy neprešiel vlak, článek a foto, 2x video. Odborníci v jihlavské galerii odkryli skrytý vchod, článek. Chodby u zřícenin a hradů, aktualizace. Fabrika bouří aquatek filips, industriální galerie.  Legendární řeka Nemiga  (něco jako Styx) v Minsku, fajnová kanálnická galerie. The Cheese Caves of Roquefort, galerie. Pod domem Bigela s "hovnotečí" galerie, video. Hombre remodelaba su casa y descubrio toda, podzemní města v Turecku, galerie. Atomový kryt 10-Z v Brně, galerie.

Sport, technika, rescue, SRT: Hirkov memoriál, dokument z lezecké soutěže. MUNDO Extrem, video o hrabání. Splutí jezu pod pokutou až 200.000, článek k přečtení, hlavně pro příležitostné vodáky. Lana, kladky, nosítka. Hasiči tahali zraněného z propasti Macocha, článek. Hasiči a speleologové cvičili v Moravském krasu. Zásahů v jeskyních Moravského krasu je málo, jsou ale obtížné, článek a ještě článek s videem. Caver died in the Hirlatzhöhle near Hallstatt, na fB informace o jeskyňáři, který zde zemřel na zástavu srdce. Ledové sny 2., něco o druhu a kvalitě spacáků pro extrém.

Fotogalerie, fotografování: Photos of the Week: 2/20-2/26, fotogalerie. Smithsonian magazines 2015 Photo Contest, galerie. Underwater photographer of the Year Contest. The 2016 Sony world photography Awards. Winners of the 2016 world press Photo Contest, vše Atlantic photo.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleo: Štípaná industrie, soubor příspěvků na fB. Poslední okázalost keltských žen, archeo, video. Středověká hrnčířka omylem vypálila otisk své ruky. Archeologové učinili objevy na zámku (Horšovský Týn), článek. Princezna z Býčí skály byla zřejmě atraktivní hnědovláska, rozhovor s Petrem Kostrhunem. Podzemní chodba pod hradem KUnětická hora prý možná vede až do Pardubic, článek. How a little landslide turns malá geošlinda, video. An update on the Yaglider Landslide, jiná šlinda. Archeologické konference 2016, seznam , kalendář.

Historie, dokumentace: Prednáška o Jánu Majkovi, videozáznam. Jeskynní svatyně v Býčí skále, článek a ilustrace.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Na webu Správy jeskyní ČR vyšly 7. SPELEOSTŘÍPKY 2016, ale také 8. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, hlavně videa a programy co tu nemám. Pozvánka na tréninkový kemp juhoefola ve Švábské juře. Pozvánka na Speleomíting 2016 na Slovensko.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Zemřel znalec pražského podzemí Vladimír Vojíř, bylo mu 70 let, zpráva. Zdař Bůh Vláďo, vzpomínky na Vladimíra Vojíře. Lidi jsou blbí a já žasnu...naprosto úžasný rozhovor s psychiatrem Radkinem Honzákem. A na stejném médiu také dobrý: Nebezpečím internetu jsou proruské dezinformační weby, rozhovor s Ondřejem Neffem.

H.o.u.m.r...: USA nasadily na Rusko virus Zika. USA osnuje útok komárů. Nálepkování jako špinavá politická zbraň. Daň z chudoby. Singlování jako inkubátor trapnosti. Fanoušek Svaté Jeleny (laň z Albertova).

...pokračování bude...

Diskusní téma: 290. SPELEOBULVÁR (únor/2016)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.