Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

288. SPELEOBULVÁR (únor/2016)

11.02.2016 15:18

Tak jsem vypustil další speleobulvár. Je takový delší a je tu plno zajímavostí a hustých příspěvků. Zprávy z Moravského krasu, Sýrový Žomboj, dvě úžasná videa a k tomu ještě úžinové z Polska, za zmínku stojí i videa v kategorii Lidé. Momentálně se všude sčítají netopýři, takže je více dokumentace. V kategorii montány je autovrakoviště v podzemí Welsu, mraky fotek z činných dolů a stejně tak Industriál. Video ČT o objevování kostnice ve Křtinách, šizený beton na Thaiwanu (mnoho mrtvých po zemětřesení), a výlet do Kaolínu. Rescue se zabývá nehodou v Rakousku, zatopenými jeskyňáři v Pyrenejích, špatnými kotvami a karabinami. Nádherná ČB galerie z vápenictví v Praze. No nebudu to rozepisovat, poslední je rozhovor s Jano Tulisem, bohužel není celý, když někde vyjde, určitě ho znovu linknu. Takže klidně čtěte, přeji příjemné prodlužující se dny směrem k jaru...

Moravský kras: Čtvrteční miniakce, z bádání na plošině Skalka. Kamenný ponor a zpráva z průzkumu, technické věci a fotky. Opět v Hradebním dómku, článek a nový web skupiny Královopolská (6-11). Lipovecká ventalora, fotogalerie. Výroční schůze a pracovka ve Žďáru, článek a foto. Zprávy z Moravského krasu . přáíprava nové vyhlášky a 60 let výročí CHKO Moravský kras.  Zpřístupněné jeskyně Moravského krasu v zimě.

Jeskyně v Česku: Sýrová jeskyně č. 1 v Českém krasu, urputné video. Výročka a další akce, Orcus Bohumín, převážně štoly a netopýři.

Slovensko: Z terénneho prieskumu 31 decembra, komentovaná galerie SK Aragonit a zpráva o činnosti v roku 2015. Speleoklub UK za rok 2015, výroční zpráva. Mojtínský kras (video) a nové webovky skupiny Dubnica nad Váhom. Veľká Žomboj, video o sestupu. Krumpliš, video o dobývání ponoru na Zemiačisku. Ochtinská aragonitová jeskyně, nově na Wikiwandu. Malá Fatra a bádání v Kraľovanském lomu, článek a foto. Jaskyňa Slobody, speleopotápěčský výzkum.

Jeskyně ve světě: Zářící jeskyně na Novém Zélandu vytvořily ohavné larvy, článek. Auyan Tepui 2014 "Campo Avanzato", video zveřejněné nedávno. Lavori di Scavo alla Luftloch (lochna s půvanem), článek. Caving Iceland 2016, Ellert Grétarsson a jeho lávové jeskyně na fB. Expedice do Sněžné jeskyně v Rusku, fotogalerie. A Trip by Air and Kayak Through Tham Khoum Xe, fotogalerie. Gomatong - Malajská jeskyně divů, galerie. Jaskynia Mientusia, Polsko, instruktážní video, kterák lézti vertikálními zátisky.

Příroda, lidé, Země: Cesta po zamrzlé řece, fotoreportáž ze Zanskaru, cestopis. Krásy Jeseníků, časozběrné video. Jižní Kamčatka, díl 2., fotogalerie. The Stopping of Niagara Falls in 1969, galerie. Uhlířský vrch, vyhaslý stratovulkán severní Moravy, galerie. Kyrgyzstán: snová příroda i ráj fotografů na vlastní pěst, cestopis a foto. "Ledový rampouch smrti", záběry a video z natáčení. Creepy masks, boozy baths and chicken chases, urousané video. Little Nahanni, velkolepá romantika v divoké přírodě.

Bats and animals: Sčítání netopýrů Velká Amerika 2016, fotogalerie na fB. Raniak hrdzavý sa stal netopierom roka 2016, zpráva. Sčítání netopýrů na severu Moravského krasu a Sčítání netopýrů ve štolách u Malé Morávky, 2x galerie.  

Doly, těžba, montána: Hodně zajímavé fotogalerie. The Gold Mines of Serra Pelada, zopár hustších historických fotek. Podzemní důl Safyanovskaya měď. rozsáhlá fotogalerie a podobně kvalitní Berezovský rudnik - Jižní šachta. Ale také Tsarstvo pleseni (království plísně) s galerií. Jihoafrický Barberton a 100 uvězněných horníků, článek. Jeskyně Kaolin, videíčko, kde chybí přílbičky, CéOčíčko i jiné znalosti. Na jaře začne geologický průzkum Pošumaví kvůli úložišti, článek. Welsh Alchemy, aneb jak vypadá autovrakoviště v zatopené obří dutině.

Podzemí, industriál, urbex: Duchové míst 21 - Hledání kostnice ve Křtinách, video se známými tvářemi. Smutný osud Barrandovských teras, galerie a článek o funkcionalistické ruině. Podzemní úkryt, jméno a místo jsem nenašel. Everlasting Winter, urbex galerie. City of the Dead - mrtvá města v galerii. Nepřístupný Fort Deravar, hliněná pevnost. Holešov, Horní Dunajovice a Police, výzkum podzemních chodeb. Čachtické podzemí, listovací stylové stránky. Hloubětínské podzemí, foto a tady lepší - Fejkova pískovna. Shybka na závlahovém kanále, článek a foto. Seattle Underground: Exploring the Mysterious Subterranean Passageways, dobře náladové fotky. Podzemní továrna ve Stránské skále, článek. Měsíční štola v pražské kanalizasi, zajímavý foto. Taking responsibility for disaster risk reduction, aneb jak moc blbě se šetří na Thaiwanu.

Technika, sport, rescue, metodika, diving: Lavinová trojka je tu celou zimu, poučný rozbor nehody skialpinistů v Rakousku a na webu Alpy 4000. Ocelové kotvy a myšlenka Jasona Haase ve videu o nevyhovujícím typu kotvy, kterou stejně neužíváme (fB). Black Diamond vyzývá ke kontrole karabin, expresek a smyček. Jak to nedělat, aneb stinná stránka horolezectví, článek. Francouzští záchranáři pátrají po sedmi jeskyňářích a Sedm speleologů uvízlo v jeskyni, uvěznila je voda, díky deštivému počasí v Pyrenejích. Chodby a dnes mezi jeskyňáři populární geofyzika, článek a metody vč. alternativních, foto a odkazy. Školení SZS Čechy - 16. až 17.1.2016, článek, zdroj speleo.cz.

Fotogalerie, fotografování: Photo of the Day: Best of January na NG. 32 Stunning Examples of Black and white photography. Pozdrav z podzemí, pozvánka na fotografickou výstavu do Prahy. Fly Underground - Caving with Drone, vyšší level v dokumentaci, video. Škocjanské jeskyně, příspěvek jsem vložil kvůli focení rybím okem v jeskyni, vypadá to hodně divně. Po stopách těžby vápna v Praze, nádherná ČB série fotek i s popisem lokalit.

Odborné příspěvky, geo, paleo, archeo, eko: Malé zamyšlení na téma (ne)spolupráce, aneb opět archeologové vs detektoráři. Lidé z bažin, docela pěkný článek o zachování těl v bahně. Muž našel u Krušných hor tisíce let staré šperky, zpráva, video z nálezu atd. pekné a na stejné téma s videem - U Mezirolí byl objeven bronzový poklad. Peterborough Pompeii, článek o archeovýzkumu a dokumentaci.The Looting of Syria's Archeological Treasures, článek a foto.

Historie, dokumentace, weby: Petr Chmela: Ze života ZO 6 - 20 (1996) (Moravský kras), video, jsem si také...zavzpomínal.

Dění ve speleospolečnosti, akce, výstavy, přednášky: Pozvánka na akci České podzemí 2016. Pozvánka na akci Speleomíting 2016 na Slovensku. Jeskyně Portorika, pozvánka na přednášku. Rumbál 2016, pozvánka na jeskyňářský ples, zdroj speleo.cz. Na webu SJ ČR vyšly už 6. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi a děním především v oblasti jeskyní a krasu. Dny otevřených dveří na Býčí skále (květen), stránka.

Rozhovory, osobnosti, vzpomínky: V Slovenskom raji je veľa unikátnych jaskýň rozhovor s Jánom Tulisom.

H.o.u.m.r..: Rukovět slušného Čecha. EU se může stát součástí Ruska. Amerika infikuje Rusov biologickými zbraňami.

...pokračování příště...

Diskusní téma: 288. SPELEOBULVÁR (únor/2016)

Datum 13.02.2016
Vložil Petr Glum Šabata
Titulek Funkční odkaz na kostnici

www.ceskatelevize.cz:8080/ivysilani/1181680258-tyden-v-regionech-brno/316281381890206-tyden-v-regionech/obsah/451032-hledani-kostnice-ve-krtinach