Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

287. SPELEOBULVÁR (únor/2016)

03.02.2016 13:36

Vychází nový bulvár a co v něm najdete. Lunapark v Lidomorně budí emoce. Na níže uvedeném portále Nadzemí je již 108 diskuzí a od horolezců přešlo velmi plynně k jeskyňářům. Rovněž se k němu fundovaně vyjadřují krasové osobnosti a zúčastnění (vedoucí MSK, majitel lomu Velká Dohoda, zástupci správy CHKOMK, Vlk jako správce skal, členové sdružení Fenix i anonymové, speleolezci, kubové, psycholožky na volné noze. Po posledním bulváru jsem v kuloárech dostal nálepku Sociopat. Asi požádám tu psycholožku na volné noze o radu, ale našel jsem ji také. Členové stráže CHKOMK se aktivně věnují svým stránkám, což je směrem k veřejnosti velmi dobré. Hodně příspěvků je o netopýrech a znovu rozkřesanému problému WNS a o macarátech jeskynních. Ve složce Technika je záchrana ve vodopádu. V posledním Speleu vyšel článek od Marka A o variantě záchrany při povodni ve vertikále vysokohorského krasu. Asi ho nestinu okomentovat, ale po shlédnutí videa z hor (šlinda Acuocagua) tak nějak tuším, že v tom kamení to na nádech moc nepůjde. Takže klidně listuje a klikejte. francimus přináší informace nad rámec standardu oficiálních médií společnosti....287. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Bádání od Dagmary až po ZuB, rozmáchlá bádací akce napříč Krasem. Kamenný ponor a velká bádací akce s fotkama. Závrt U borovice - mapa 2015. Zprávy z Moravského krasu, kde se nově dozvíte o Vydaných rozhodnutích ochranářů, školení strážců v SRT, povoleních pro horolezce v MK a Ferata Lidomorna - stav v Lednu 2016. Lanové centrum v Hladomorně? Lunapark v jeskyni kritizují atrakci její odpůrci, článek, kde jej také někteří vychvalují. Portál NADZEMÍ s již 109. příspěvky o feratě v Lidomorně. CHKO Moravský kras - Amatérská jeskyně, video..

Jeskyně v Česku: Studniční jeskyně a výroční schůze (Geospeleos), galerie. Zbrašovské aragonitové jeskyně. Jeskyně, inovovaná stránka webu Poznejte Česko.eu.

Slovensko: Zaujímavá špára na čelbe, galerie skupiny Aragonit (Kraľovanský lom). JK Demänovská dolina a výroční zpráva za r. 2015. Dutá skála v Malé Fatře, článek a foto.

Jeskyně ve světě: Mexiko 2016, potápěčská akce v cenotech, článek a foto, průběžně také informuje skupina Speleoaquanaut vč. videa. Jaskinia Pierre Saint Martin, traverz z otvoru(vchodu) SC 3., video. Tham Khoun Xe, vodní jeskyně ve Vietnamu, vimeo. Jaskinia Mylna, Polské Tatry a jaskinia Kasprowa Nižna, videa. Banát 2016 - video, akce skupiny Devon v Rumunsku a článek Pestera de la Captare, fotogalerie na fB. Raziskovanje jam 31.1.2016, fB průzkumy ve Slovinsku. Jeskyně v Kambodži, galerie. Podzemní jezero Hamilton Pool, galerie.

Příroda, lidé, Země: The North American Indian 1904-1924 historické foto.

Bats, animals: Scientists Solve the Weird Physics of How Bats Land Upside Down, článek a video. Behavior body size impact bats WNS, článek. Čudež v Postojnski jami (vejce lidské ribice) a video na podobné téma Het eenzame bestaan van de grottenolm?. Netopýři v Eurasii tolerují nemoc, která devastuje jejich příbuzné v Severní Americe, článek. Podívejte se na největší netopýří kolonii na světě, video. Spáči se budí, paraziti množí, ptáci už zpívají. Co udělalals přírodou mírná zima? Netopýři čelí sílícím hrozbám, článek.

Doly, těžba, montanistika: Kaolínový důl na Plzeňsku ukrývá vzkazy staré i přes sto let, video a článek. Villagers Scrap a Living Out of Abandoned Diamond Mine in Brazil, lehce amatérsky odvázané dotěžování.

Underground, Urbex, Induš: Podkopané liberecké ulice se mohou v budoucnu zřítit. Možná bude lépe je preventivně zapopílkovat. Neft Daslari: A City Built On Oil Platforms, docle zajímavej induš. Lehce urbexní dostavby modeních budov, galerie. CHODBY v zahraničí, Rosslyn, Alhambra, Jeruzalém a mraky dalších. Sezóna 2016 se blíží, Tvrz Stachelberg. Opuštěný sklep u heršpického nádraží. Pařížské katakomby jsou plné lidských lebek a kostí, galerie a článek.

Technika, sporty, rescue, svícení: Pickoff in Massive Underground Waterfall, záchrana z lana v hustých podmínkách (zamotané vlasy do Racku). Marek psal onehdá návod do Spelea. PVC Caving Coverall Long Life, na webu Landjoff. Chantier du chambon, něco fotek o těžkých výškových pracích v terénu. Cvičení v jednolanové technice správy CHKOMK, video na Lidomorně. Pohled do hlubin, cvičení hasičů v Macoše, článek a fotky. Školení SZS Čechy, zdroj speleo.cz.

Fotografování, galerie: Photos of the Week: 1/23-1/29, galerie.

Odborné příspěvky, geo, paleo, archeo, eko: The Sinkong of Steamboat Arabia And its Discovery in a Cornfield, dobře dodělaná "vykopávka". Průzkum středověkého podzemí ve Světlé bude pokračovat, článek. Patří pozůstatky v kryptě kostela sv. Václava k nejstarším pánům města? U zrodu avantgardní tvořivosti stálo i prehistorické skalní umění, čánek. New lanslide videos: Aconcagua, Muothatal and Pacifica, nové a poučné videošlindy. Ipact or eruptions are both blame great.., geo příspěvek a také Geomedia television nova making north america.

Historie, dokumentace, publikace: espeleocces.blogspot.com., webové stránky s odkazy.

Dění ve speleospolečnosti, akce: České podzemí 2016, čtvrtý ročník konference, pozvánka na akci. EuroSpeleo 2016 - před a pokongresové kempy. 24. Internacionální Karsologická škola - klasický kras a paleokras, pozvánka. Brněnské podzemí, pozvánka na přednášku. Na Správě jeskyní ČR vyšly už 4. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, zejména opět videa, programy zákulisí v Moravském krasu.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Kdybych mohl, chtěl bych se do středověku podívat, rozhovor s archeologem Janem Frolíkem.

H.o.u.m.r...: Různé typy Chemtrails. Američané zaplavili Rusko prasečí chřipkou. Jak jednat se sociopatem?

...pokračování příště...

Diskusní téma: 287. SPELEOBULVÁR (únor/2016)

Datum 10.02.2016
Vložil P. Železný
Titulek Lidomorna - zákaz vstupu

Zdravím,
v článku Zprávy z Moravského krasu je zajímavá informace, že vstup do jeskyně Lidomorna je zakázán vyhláškou PR Bílá voda. Obvyklý režim v PR na rozdíl od NPR a NPP neomezuje vstup mimo značené cesty a do jeskyní, proto o zákazu nikdo většinou neví, a do jeskyně vstupuje téměř každý, kdo jde na výletě kolem.

Datum 11.02.2016
Vložil Tonda Tůma
Titulek Re: Lidomorna - zákaz vstupu

Fakticky je to tak, jen formulace ve vyhlášce PR Bílá voda je jiná - vstup je tam možný jen na souhlas. Tedy vstup je možný, není zákazem zcela vyloučen. Je to důležité k použití právě pro aktivity, které by mohly jeskyni poškodit. Běžný individuální turismus jeskyni nepoškozuje, proto tam není zřízena uzávěra jeskyně a stráž přírody zde nikoho "neprudí", je zde určitá míra tolerance. Je možné, že při příští změně vyhlášky rezervace nebude pro Lidomornu už žádný souhlas vyžadován. Je to tak třeba v údolí Říčky, kde vyhláška PR Údolí Říčky vstup do Pekárny a Švédova stolu považuje za zcela volný.