Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

285. SPELEOBULVÁR (leden/2016)

19.01.2016 14:24

Vychází další vydání speleobulváru. V MK se usilovně bádá na Dagmaře a dokumentuje se ZUB. Tentokrát sofistikovanými metodami, nikoliv proutkem neoblíbeného anachorety. Opět se řeší Rudické strusky. Když jsme je kdysi těžili od vchodu, tak mi jeden jeskyňář v upřímné závisti vyčetl, že on by je dovedl těžit i z hloubi jeskyně Rudické Propadání a samozřejmě daleko lépe. Jakým způsobem, to si pochopitelně nechal pro sebe jako nou-hau. Možnosti tu určitě jsou, peníze také a daleko více, neb je požadováno konečné řešení. Hodně příspěvku je ze Slovenska, pěkný je z Malých Karpat a také z centra SSS.sk, kde je přímo rozbor aktivit webu. Uran v Rožínce končí a aby nebyla nuda, možná se bude tvořit úložiště. Dobré příspěvky jsou v kategorii Podzemí, v Technice je upozorněno na nový, ocelí vyvložkovaný Croll, jež se odírá také a navíc trhá lana. atd atd. No zkuste to projít, uvidíme jak se bude líbit...285. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Propast II a Propast pod Kaplí aneb postup na dvou frontách a Dosažení dna III. propasti, článek a foto, oba jeskyně Dagmar. Our new cave - part 2, Lipovecká Ventalora v galerii na fB. Zprávy z Moravského krasu - Rudické strusky - problém a jeho řešení? a jak v MK padaly blokové pokuty. Web Stráže přírody CHKOMK. Ochutnávka 3D mapy ZUBu a ještě k tomu nově ZUB - výsledky georadarového měření, vše plošina Skalka. Bádání v nepřístupných jeskyních plošiny Skalka zahrnuje i další web. Lunapark v Lidomorně, galerie. Zahájení bádání rok 2016 na skupině Kerberos, článek.

Jeskyně v Česku: Petzoldovy jeskyně - těžební lanovka v akci, video. Bozkovské dolomitové jeskyně ukrývají nějvětší podzemní jezero v ČR, článek a audio. Perspektivy nových objevů v Javoříčských jeskyní, odkaz na pdf v nových stránkách skupiny. Okouzlující lomy Amerika: Zakázaná nádhera z Českého krasu, článek a fotky.

Slovensko: Malužinská Modrá jaskyňa, článek a odkazy. Ohlédnutí za rokem 2015 z pohledu SSS.sk, zpráva, grafy, tabulky, francimus na 4. místě odesílá nejvíce čtenářů. Děkuji. Jaskyne Muránskej planiny Noviny TV JOJ, video. Akce Demänovská - prosinec 2015, speleodiving, článek. Za krasovými jeskyněmi v Tribči, článek a foto. Prekvapenia na Krčahove, článek, fotky a mapa. Kde hľadať jaskyne v Malých Karpatoch, alebo ako sa delí Malokarpatský kras, článek, geologie, fotky, mapy. Tipy na výlet: 11 zaujímavostí Liptova, jsou tam i jeskyně, výběr. Foto - vyvieracka Hlboko, článek a galerie. Januárová výprava ku Kečovským vyvieračkám, pozvánka na akci. Nová Kresanica, fotogalerie. PF 2016 nad Turskou dolinou, fotogaleie skupiny Aragonit.

Jeskyně ve světě: Ledena jama pri planini Viševnik, aktivity  r. 2015, fotogalerie. Grotte Vallier - The Black Hole, video. Tankard Shaft Dig, Priddy - Darknes Below, článek a foto. Podzemí v Budapešti, článek a fotky z akce.

Příroda, lidé, Země: Osm krásných izolovaných míst na Zemi, galerie a popis.  The Wedding Cake Rock, Australia v galerii. Přelom roku v Tatrách a za Tatrami, fotogalerie empapa. Yemrehanna Krestos a Mursi (ale i další) je zajímavá web zapadající přesně do kategorie Lidé.

Bats, animals: Secret life of plankton, článek a bezva makro. Ptáci jako skvělí rodiče, galerie. Netopýr umí plavat, zaplétá se do vlasů a spí hlavou dolů, článek a audio s Jiřím Rejlem. Nový projekt pro obyvatele půdních prostor (netopýry).

Doly, těžba, monanistika: Tajemné podzemí u Zlatých Hor lidi láká. Město zpřístupnilo další část, hornický skanzen. Tunel pro úložitě za 1,8 miliardy - potřebný, ekonomický, zákonný?, článek a rozvaha. Horníci příjdou příští rok o práci, těžba uranu končí, články, doly Diama, zejména Rožná. Abandoned Nazzi Mine, galerie opuštěného dolu na fB. Historické podzemí Oderských vrchů to nejsou jen netopýři (ale i břidlice), galerie.

Podzemí, industriál, urbex: V Bukově vzniká podzemní laboratoř, zkoumání otřesů atakdále, článek. Když urbex, tak Poldi Kladno, článek a galerie. Boleradice - zajímavé podzemí, článek. The New Lives of Decommissioned Swiss Army Bunkers, galerie. Тёмный туман, tože bunker. Kryt, sklepy i tunel. Všemu mělo sloužit liberecké podzemí, článek a foto. 12.1.2016 byla otevřena poslední neprozkoumaná krypta v kostele sv. Jakuba, galerie na fB. V podzemí táborské besedy vzniklo muzeum pivovarnictví. Immersion clandestine dans les catacombes  de Paris, katakomby ve videu a článku. The Ruins of Daugavpils Fortress: A Little Piece of Russia in the Baltics, galerie z historické pevnosti.

Technika, metodika, sport, rescue: The new Petzl Croll Chest ascender wears out, pidiCroll s ocelovou vložkou může časem trhat oplet, výstraha na fB. Salto Del Nervion 222m, videocanyoning. Freya Hoffmeister, na kajaku kolem Jižní Ameriky na NG. Aph Resgate Bombeiros, záchranka přes sifon, rescue diving video na fB. 40 knots you need to know in one pic, o uzlech. Test lavinových vyhledávačů 2015 (PIPS). Je nutné držet krk s hi-tech výbavou?

Fotografování, galerie: Fotograf Topi Pigula radí, jak si z cest přivézt lepší fotky, rozhovor. Photos of the Week: 1/3-1/8. galerie. Photographers Capture the Gap Between the Rich and the Poor, galerie. Jste fotobraf, nebo amatér se zrcadlovkou?

Odborné příspěvky, geo, paleo, archeologie: Nejstarší objekt na planetě, meteorit starší, než Zeměkoule, článek. Bizoní skulptury staré 14000 let v jeskyni Le Tuc d'Audoubert cave ve Francii, článek. Po tisíci letech znovu na světě: Čerstvý nález pronzového depotu, článek. Šokující nález v Austrálii, zkaměněliny mikroorganismů staré 4,1 miliardy let. Olomoučtí archeologové objevili u Uničova pravěkou studnu starou 7000 let, článek. Historicko-antropologický seminář 2016, pozvánka do České Lípy. Pravěké osady na Hornom Požitaví. Mummies aroun the World-Dried, Smoked, or Thrown in a Bog, článek na NG. Poklad starý 7000 let. Archeologové objevili studnu s pravěkým mechem. Vědci vrtali do nebezpečného zlomu (Nový Zéland), článek.

Historie, dokumentace: Calendario Women: Natural Espeleo na fB. Sborníky (abstrakta) LF z podzimních setkání speleologů jsou zpracovány na adrese speleo.cz. Před 10 lety objevili Češi v Íránu nejdelší solnou jeskyni, článek.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Na webu Správy jeskyní ČR vyšly 2. SPELEOSTŘÍPKY 2016 s novými informacemi, programy, videi a dalšími zajímavostmi.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Objevování jeskyní? Člověk musí mít strach, říká objevitel nejdelší křemencové jeskyně na světě (rozhovor s Markem Audy). Kulturní antropolog Václav Soukup: Umění bývalo kdysi spojeno s magií, rozhovor.

H.o.u.m.r...: Dutá zem: Agartha, tentokrát i s geologickou a karsologickou mapou vchodů do dutého míče. Boj proti korupci se v Česku nepovedl (situae se zhoršila). Švýcarský CERN je hrozbou lidstvu a ještě hustší - Nejtemnější tajemství Cernu. A jedna tvrďárna na konec - Několik vzpomínek exorcisty.

pokračování příště...

Diskusní téma: 285. SPELEOBULVÁR (leden/2016)

Datum 20.01.2016
Vložil Karel
Titulek závisti

Co by ti měl ten závistivý jeskyňář závidět? Ty tvoje blbé kecy na internetu a jizdu v opilosti po Krasu? Že v každé skupině kde jsi byl má na tebe většina horší názor než na kapavku?