Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

281. SPELEOBULVÁR (prosinec/2015)

07.12.2015 20:19

Vychází jedno z posledních letošních čísel speleobulváru. Jsou tu spíše společenské akce v krasu, video z Hranické propasti. Na Slovensku se bádalo od Belanských Tater po Slovenský kras. A docela pěkné články. Guáno zplodilo dva vymazlené příspěvky z Franckého krasu a ve stejné rubrice je i půlhodinové video z německého podzemí všeobecně. Populární. Pak mě zaujaly dva články, neznámý Hitlerův bunkr ve Francii a bicyklový výlet do Warthe-bogen. Je to na fejsbůku a hodně hustý a montánní. Kamarádovi Višňákovi jsem linknul dočasné album z jeho práce vrtáci a podzemí. Jinak jsem se opět snažil být všestranný, například arborista s Gouproočkem na helmě má spoustu zajímavých nápadů a ještě ekologická havárie v Brazílii atd. atd. ataky jsem nekomantoval První lanové centrum v jeskyni Lidomorna. Příroda i normálně myslící lidé opět dostali nakopáno do prdele...281. SPELEOBULVÁR...je opět mezi Vámi.

Moravský kras: Akce za rok 2015, skupina Moravský kras. Speleo Kerberos a pravidelné akce na Kamenném ponoru, web zprávy. Céóčkové bádání, zprávy a foto z plošiny Skalka. Víkend u přátel na Myotisu, článek o akci a tradiční akce Dřevo. Bádací akce Okrouhlík - Sonda, článek. Punkevní jeskyně budou přes zimu opět otevřeny, článek. Záhada jeskyně Býčí skála, audio.

Jeskyně v Česku: Ondříkovice - Turnovský kras 28.11.2015, zápis z bádací akce. Hranice Abyss, video (instalaci teplotního senzoru). Jeskyně Na Špičáku, part 1., galerie. Studniční jeskyně v Českém krasu, galerie.

Slovensko: V Stanišovskej jaskyni vraj ukrývali aj kráľovskú svätoštefanskú korunu, článek a foto. Silická ľadnica od Jary Stankoviče, galerie. Na Orave sa chystá otvorenie prvej jaskyne (Brestovská jaskyňa), článek. Prokletá Sedmnáctka poodhaluje svá tajemství, bádání na Skalistém potoce. Zraz speleopotápačov v Tisovci a Moravská jaskyňa, článek a foto. Mohutná akcia v Belianskych Tatrách (Sedlákova diera), článek a foto. Drina na čelbe pokračuje (Šútovský lom), galerie a od stejné skupiny i Možno prielom? Sonda pod Udavačkou, Diamantové vŕtání a jiné lokality. Zimní přechod Velké Fatry, lehce houmorný příběh. Na Slovensku máme tisíce jaskýň, väčšinu nepoznáme, blog.

Jeskyně ve světě: Jeskyně Zvučná propast "Zhodnocení celoročního mačkání orgánů", článek Guáno hadi-prdí. Pál-völgyi Cave, Budapest, galerie na fB. Спелео-туризмот во Македонија се. článek a foto. Ledovcové jeskyně pod Islandem jsou přístupné jen jednou za rok. La plongée d'une vie, speleodiving videjo. Jesenné povrchové prieskumy v Devoluy, Francie, článek a galerie. Jeskyně Malá Noe "...Tváře snů se naplnily...", článek a foto. Traverse of Grotte de la Diau, videíčko. Romania jesień 2015, polská výprava na Munti Sureanu, galerie fB. NRW von unten - WDR Fernesehen, video všeobecně o německém podzemí + jeskyně, doly, speleopotápění. Hodně pěkné.

Příroda, lidé, Země: 15 Pictured of Traditional Dress Around the World, galerie a popis na NG. Hukou Waterfall: The Yellow Waterfall, článek a galerie. Nový Zéland - za nejhezčí krajinou na konec světa, cestopis. Erupci sicilské Etny doprovázel jedinečný úkaz, foto. Driftující led, trhliny a lední medvědi, cestopis z Arktídy. Podvodný cencúl smrti, gif o zajímavém přírodním úkazu.

Bats, animals: Táboření, rušení netopýrů a používání magnézia se zpřísní. BAT-detektor přinesl nové poznatky o netopýrech, článek. Ochránci přírody spolu s lesníky objevili na Vlašímsku vzácné netopýry, článek. Den s netopýrem, pozvánka do Moravského krasu v pdf. Netopýři a jejich soužití s námi, článek a odkazy. Propast Macocha, biospeleologický výzkum v propasti.

Doly, těžba, montanistika: SEM-S 360 Hoehle- Virtual tour, interaktivní courání se po starém dole. The Realmonte Salt Mine in Sicily, galerie ze solného dolu. Dorothea Quarry 104m dive, video na JuTúbku. High in the Andes, A Mine Eats a 400-Year-Old City, článek a rozsáhlá galerie na NG. Ztracený svět krystalů v Naica, článek, video a další odkazy. Копанищенский карьер, quarry limnestone.

Podzemí, kryty, industriál: Doly Dukla či Pokrok, architektonické kouzlo industriálu v Česku mizí, článek a foto. Pevnost Josefov, aktuality, ohlédnutí za sezónou. Podzemní město Osówka, web stránky, aktuality. Podívejte se s námi do podzemí, stará stoka v Praze, video. Воронежский завод радиодеталей, induš prumyslówy. Neznámý Hitlerov bunker vo Francúzsku, 9 km tajných chodeb, článek a foto. Festungfront Oder-Warthe-bogen, hustý bicyklový výlet do polského obranného bunkru na fB. Odlehčovací komora kmenové stoky v Horních Heršpicích.

Technika, sporty, lezení, svícení, rescue: Lanové centrum v jeskyni - jediné v ČR aneb jak lze zkurvit historické místo. Lhotse - Jižní stěna a dosažená výška 8200 m. Tree removing, lehce houmorné video o technice arboristiky. Kompaktní čelovka nejen do hor, recenze Mamut T-Peak. Rakušan překonal jako první člověk libanonskou propast Baatara, (jeskyně tří mostů) video. Pozvánka na potápění v Amerikách, zvou potápěči Tritonu. Climber Dropped When Lowered in Autoblock Mode, uzle.

Fotografování, galerie: Geolog, ten tvrdý chleba má, galerie o vrtácích, vrtání, podzemních tunelech a jiném zmáhání. Photos of the Week: 11/21 - 11/27, galerie. Images From the 2016 Sony World Photography Awards, galerie. Strávil deset roků cestováním a fotografováním, galerie. Fotka nemusí být ostrá, výstava Roberta Vana.

Odporné příspěvky, geologie, paleontologie, archeologie, ekologie: Do Atlantiku se vyvalil toxický kal, článek o ekohavárii a také Brazil's Doce River Is Full of Dead Fish, video na fB, nebo taky Red Sludge From Brazilian Dam Collapse Reaches the Atlantic. The Search for Queen Neferiti Enters a New Phase, archeočlánek na NG. U Nechranické přehrady našli archeologové desítky hrobů ze 12. století, článek. Shouf Mountains, Lebanon - a fascinating new landslide video, šlindy.

Historie, dokumentace, publikace:

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, večírky: Čína letem světem, pozvánka na přednášku. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 47. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi (akce, jeskyně, videa).

Rozhovory, osobnosti, vzpomínky: Za 20 let konferencí jsme opatřeními nic nezastavili, rozhovor s Miroslavem Kutílkem, klimatologem. Upoutávka na On-line rozhovor s Alešem Svobodou, Odborníkem na berněnské podzemí.

H.o.u.m.r...: Miška Letovajová a jej f'ľaška. Pražský Majdan na obzoru a Havloidní puč.

...pokračování příště...

 

Diskusní téma: 281. SPELEOBULVÁR (prosinec/2015)

Datum 20.12.2015
Vložil stará garda co má zenit za sebou
Titulek Re: Feráta Lidomorna

Takových milníků bylo v krasu nespočet. Svět se nezbořil, nikdo se neposral. Ti co řvali, řvát budou furt dál. Narodili se tak. Ti co něco smysluplně dělali, byť u toho chyby dělaly, je zaplať pán bůh dnes víc než kdysi a to je dobře. Jinak by ti, co řvou, nemohli dělat to, co mohou dělat dnes.