Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

281. SPELEOBULVÁR (prosinec/2015)

07.12.2015 20:19

Vychází jedno z posledních letošních čísel speleobulváru. Jsou tu spíše společenské akce v krasu, video z Hranické propasti. Na Slovensku se bádalo od Belanských Tater po Slovenský kras. A docela pěkné články. Guáno zplodilo dva vymazlené příspěvky z Franckého krasu a ve stejné rubrice je i půlhodinové video z německého podzemí všeobecně. Populární. Pak mě zaujaly dva články, neznámý Hitlerův bunkr ve Francii a bicyklový výlet do Warthe-bogen. Je to na fejsbůku a hodně hustý a montánní. Kamarádovi Višňákovi jsem linknul dočasné album z jeho práce vrtáci a podzemí. Jinak jsem se opět snažil být všestranný, například arborista s Gouproočkem na helmě má spoustu zajímavých nápadů a ještě ekologická havárie v Brazílii atd. atd. ataky jsem nekomantoval První lanové centrum v jeskyni Lidomorna. Příroda i normálně myslící lidé opět dostali nakopáno do prdele...281. SPELEOBULVÁR...je opět mezi Vámi.

Moravský kras: Akce za rok 2015, skupina Moravský kras. Speleo Kerberos a pravidelné akce na Kamenném ponoru, web zprávy. Céóčkové bádání, zprávy a foto z plošiny Skalka. Víkend u přátel na Myotisu, článek o akci a tradiční akce Dřevo. Bádací akce Okrouhlík - Sonda, článek. Punkevní jeskyně budou přes zimu opět otevřeny, článek. Záhada jeskyně Býčí skála, audio.

Jeskyně v Česku: Ondříkovice - Turnovský kras 28.11.2015, zápis z bádací akce. Hranice Abyss, video (instalaci teplotního senzoru). Jeskyně Na Špičáku, part 1., galerie. Studniční jeskyně v Českém krasu, galerie.

Slovensko: V Stanišovskej jaskyni vraj ukrývali aj kráľovskú svätoštefanskú korunu, článek a foto. Silická ľadnica od Jary Stankoviče, galerie. Na Orave sa chystá otvorenie prvej jaskyne (Brestovská jaskyňa), článek. Prokletá Sedmnáctka poodhaluje svá tajemství, bádání na Skalistém potoce. Zraz speleopotápačov v Tisovci a Moravská jaskyňa, článek a foto. Mohutná akcia v Belianskych Tatrách (Sedlákova diera), článek a foto. Drina na čelbe pokračuje (Šútovský lom), galerie a od stejné skupiny i Možno prielom? Sonda pod Udavačkou, Diamantové vŕtání a jiné lokality. Zimní přechod Velké Fatry, lehce houmorný příběh. Na Slovensku máme tisíce jaskýň, väčšinu nepoznáme, blog.

Jeskyně ve světě: Jeskyně Zvučná propast "Zhodnocení celoročního mačkání orgánů", článek Guáno hadi-prdí. Pál-völgyi Cave, Budapest, galerie na fB. Спелео-туризмот во Македонија се. článek a foto. Ledovcové jeskyně pod Islandem jsou přístupné jen jednou za rok. La plongée d'une vie, speleodiving videjo. Jesenné povrchové prieskumy v Devoluy, Francie, článek a galerie. Jeskyně Malá Noe "...Tváře snů se naplnily...", článek a foto. Traverse of Grotte de la Diau, videíčko. Romania jesień 2015, polská výprava na Munti Sureanu, galerie fB. NRW von unten - WDR Fernesehen, video všeobecně o německém podzemí + jeskyně, doly, speleopotápění. Hodně pěkné.

Příroda, lidé, Země: 15 Pictured of Traditional Dress Around the World, galerie a popis na NG. Hukou Waterfall: The Yellow Waterfall, článek a galerie. Nový Zéland - za nejhezčí krajinou na konec světa, cestopis. Erupci sicilské Etny doprovázel jedinečný úkaz, foto. Driftující led, trhliny a lední medvědi, cestopis z Arktídy. Podvodný cencúl smrti, gif o zajímavém přírodním úkazu.

Bats, animals: Táboření, rušení netopýrů a používání magnézia se zpřísní. BAT-detektor přinesl nové poznatky o netopýrech, článek. Ochránci přírody spolu s lesníky objevili na Vlašímsku vzácné netopýry, článek. Den s netopýrem, pozvánka do Moravského krasu v pdf. Netopýři a jejich soužití s námi, článek a odkazy. Propast Macocha, biospeleologický výzkum v propasti.

Doly, těžba, montanistika: SEM-S 360 Hoehle- Virtual tour, interaktivní courání se po starém dole. The Realmonte Salt Mine in Sicily, galerie ze solného dolu. Dorothea Quarry 104m dive, video na JuTúbku. High in the Andes, A Mine Eats a 400-Year-Old City, článek a rozsáhlá galerie na NG. Ztracený svět krystalů v Naica, článek, video a další odkazy. Копанищенский карьер, quarry limnestone.

Podzemí, kryty, industriál: Doly Dukla či Pokrok, architektonické kouzlo industriálu v Česku mizí, článek a foto. Pevnost Josefov, aktuality, ohlédnutí za sezónou. Podzemní město Osówka, web stránky, aktuality. Podívejte se s námi do podzemí, stará stoka v Praze, video. Воронежский завод радиодеталей, induš prumyslówy. Neznámý Hitlerov bunker vo Francúzsku, 9 km tajných chodeb, článek a foto. Festungfront Oder-Warthe-bogen, hustý bicyklový výlet do polského obranného bunkru na fB. Odlehčovací komora kmenové stoky v Horních Heršpicích.

Technika, sporty, lezení, svícení, rescue: Lanové centrum v jeskyni - jediné v ČR aneb jak lze zkurvit historické místo. Lhotse - Jižní stěna a dosažená výška 8200 m. Tree removing, lehce houmorné video o technice arboristiky. Kompaktní čelovka nejen do hor, recenze Mamut T-Peak. Rakušan překonal jako první člověk libanonskou propast Baatara, (jeskyně tří mostů) video. Pozvánka na potápění v Amerikách, zvou potápěči Tritonu. Climber Dropped When Lowered in Autoblock Mode, uzle.

Fotografování, galerie: Geolog, ten tvrdý chleba má, galerie o vrtácích, vrtání, podzemních tunelech a jiném zmáhání. Photos of the Week: 11/21 - 11/27, galerie. Images From the 2016 Sony World Photography Awards, galerie. Strávil deset roků cestováním a fotografováním, galerie. Fotka nemusí být ostrá, výstava Roberta Vana.

Odporné příspěvky, geologie, paleontologie, archeologie, ekologie: Do Atlantiku se vyvalil toxický kal, článek o ekohavárii a také Brazil's Doce River Is Full of Dead Fish, video na fB, nebo taky Red Sludge From Brazilian Dam Collapse Reaches the Atlantic. The Search for Queen Neferiti Enters a New Phase, archeočlánek na NG. U Nechranické přehrady našli archeologové desítky hrobů ze 12. století, článek. Shouf Mountains, Lebanon - a fascinating new landslide video, šlindy.

Historie, dokumentace, publikace:

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, večírky: Čína letem světem, pozvánka na přednášku. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 47. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi (akce, jeskyně, videa).

Rozhovory, osobnosti, vzpomínky: Za 20 let konferencí jsme opatřeními nic nezastavili, rozhovor s Miroslavem Kutílkem, klimatologem. Upoutávka na On-line rozhovor s Alešem Svobodou, Odborníkem na berněnské podzemí.

H.o.u.m.r...: Miška Letovajová a jej f'ľaška. Pražský Majdan na obzoru a Havloidní puč.

...pokračování příště...

 

Diskusní téma: 281. SPELEOBULVÁR (prosinec/2015)

Datum 22.12.2015
Vložil Osel Péta
Titulek Ferdova ráta

Jedna baba z Budějovic
druhá baba z Třebíče
hádaly se o ferátu
tahaly se za piče!

Datum 18.12.2015
Vložil Tonda Tůma
Titulek Další feráty v krasu?

No to zklamu. Není kde, snad mimo nějaký starý lom (který?). Tam, kde se klasicky horolezí, je povoleno jen klasické horolezení a to skoro na neurčito. Kde se klasicky nehorolezí, tam nebyli vpuštěni klasičtí horolezci, tak tam nelze vpustit ani ferátisty, to by neprošlo. Velká volně přístupná jeskyně už nějak není k mání (Staré skály patří pod SJČR), Kostelík a Jáchymka jsou malé a v NPR a navíc opět zde lezou klasičtí horolezci, tam feráty holt nepůjdou. O uzavřených jeskyních se nelze bavit, tam jsou legální speleologická pracoviště. Snad nějaká jeskyně v konzervaci? A co dohoda o ochranářském dohledu speleologické skupiny, přihlášení skupiny do správních řízení ve "svém" rajonu? Některé uzavřené jeskyně vlastně jsou vystrojené jako dost dobré podzemní feráty: traverzy, žebříky. Akorát jsou jen pro jeskyňáře, takže smůla milá veřejnosti ...

Datum 17.12.2015
Vložil Ochránce přírody
Titulek Bravo a chválím, více takových počinů!

Lidomorna je příkladem citlivého přístupu k jeskyním. Jednotlivé kotevní prvky jsou použity střídmě a bez výrazného zásahu do přírodně modelovaných stěn, nemění se charakter jeskyně a použité materiály, lanové lávky a konstrukce působí v interiéru jeskyně tak nějak pěkně, přirozeně a esteticky. Je to pěkně udělané a normální pracující člověk má konečně možnost si vyzkoušet, jak to ti opravdičtí jeskyňáři vlastně dělají při tom jejich objevování nekonečných chodeb.

Tato atrakce spojuje ducha přírody se sportem a rozvíjí v lidech povědomí o křehkosti jeskynního prostředí i ochranářské sklony k přírodnímu bohatství naší vlasti. Z holštejnského polygonu vzdejde navíc nejeden seriozní zájemce o speleologii a milovník přírody.

Datum 17.12.2015
Vložil Horolezci Brno
Titulek climbing

Konečně smysluplně využitá prostora .... TOP sektor venku a perfektní nápad uvnitř. Palec nahoru!

Datum 20.12.2015
Vložil Marťas
Titulek Re: climbing

Takových je v krasu víc... ale Lidomorna je super pro tento účel jak venku tak uvnitř

Datum 18.12.2015
Vložil Kašpar Krása Blanenský
Titulek Krása moření lidu

Ano, je to krása ba přímo nádhera, jako dětátko Mohamed v jesličkách pod vánočním stromečkem.

Datum 18.12.2015
Vložil rapsak asark
Titulek Re: Krása moření lidu

Konecne! alah akbar

Datum 16.12.2015
Vložil Tonda Tůma
Titulek Feráta Lidomorna

To, co tam je vidět, dozná změn. Současný stav feráty není v některých úsecích podle schváleného projektu a souhlasím, že některá zařízení vypadají strašně, a je to řešeno. Povolení na ferátu platí do konce tohoto roku, žádost (ve správním řízení) o provoz feráty a její úpravy (které budou vyžadovány) na další období ještě nebyla podána. Do případného správního řízení se přihlásil Moravský speleologický klub (ve věci jeskyní u Holštejna) a Předsednictvo ČSS (ve věci jeskyní v Moravském krasu).

Datum 19.12.2015
Vložil FERÁTISTI
Titulek Re: Feráta Lidomorna

Dobré odpoledne, o jakou ferátu se jedná prosím? Rádi bysme ji vyzkoušeli. Můžete poslat nějaký odkaz nebo poskytnout více informací?

Datum 04.01.2016
Vložil Tonda Tůma
Titulek Re: Re: Feráta Lidomorna

Odpověď nemůžete dostat, feráta není od 1.1.2016 v provozu a tedy nesmí být provozována a je otázka, jak to s ní dopadne. V každém případě byla plánována k využití jen v dohodě s jejím zřizovatelem a nesmí být volně přístupná.