Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

278. SPELEOBULVÁR (říjen/2015)

30.10.2015 19:42

Právě jsou malé prázdniny a je tak nějak volněji. Z Moravského krasu je to objev jeskyně Blansko, alespoň na obrazovce georadaru. Je otázkou, co na to pak bude říkat realita. Zajímavé příspěvky jsou o Hranické propasti, hodně se píše o Sardínii a nedokončené akci. Aspoň se někteří účastníci rozjeli se mrknout po ostrově. Že je nějaká akce úspěšná, lze soudit podle toho, jak dlouho se o ní píše. A tak jsou další příspěvky a galerie nejen ze Setkání na Solvayových lomech, ale i ze Slovenského Varína a Tisovce. Více zpráv je ve složce Technika. Hasiči trénují záchranku, trénují i běžní jeskyňáři, možná jsou nedůvěřiví v některé jedince. Poučné je video o profesionálním jeskynním fotografování. Doufám, že nikdy neklesnu tak nízko, abych v jeskyni dělal umění. Husté video je o kolapsu černé těžby zlata v Kolumbii, dokazuje jakou má sílu voda, když vyšplouchne. Za prolistování stojí i Historická krajina Česka, aspoň pro ty, co milují mapy a dobové zápisky. Samozřejmě může zaujmout i odkazy jiné. 278. SPELEOBULVÁR právě vychází, přeji všem čtenářům krásný a pohodový víkend...

Moravský kras: Jeskyně Dagmar 24. říjen 2015, galerie na fB. Vzpomínka, Dagmar, Křížovky a Bejčina, článek na jeskyňáři. cz. Odvoz kamení od Dagmary, článek. Skalkou po stopách útvarů z Acta Speleohistorica, článek a foto a na stejném zdroji i Kterak Kuča těhotenské chutě měl. Mapování a jiný výzkum na Kamenném ponoru u Suchdola. U Punkevních jeskyní vyrostlo nové turistické centrum, článek. ČR, Moravský kras - naučná stezka Macocha 1., článek a foto.

Jeskyně v Česku: Hranická propast v příspěvku World Deepest Underwater Cave? NG je spíš o práci Kryšota Starny. Projekt Hranická propast, příspěvek s mnoha odkazy na speleo.cz. zdroj speleo.cz. Beskydy, aneb exkurze do pseudokrasu, článek, odkaz na foto a teké - Jeskyně Cyrilka,Čertova díra a Kněhyňská. Vyklízení šachty 17.10.2015 - Hanychovská jeskyně, příspěvek.

Slovensko: Hačova jaskyňa, príma videodokument Jozefa Polešenského na fB. Vyvieračka Hlbokó, článek, fotky, 2x video - diving. JT na Malé Fatře, článek a hodně odkazů na fotky a další příspěvek (56.JT - Malá Fatra) od Luboše. IV. Zraz speleopotápačov v Tisovci 2015, článek, odkazy a foto. Toulky - Tatry, Tatranské pastorále, galerie s možností dalších příspěvků. Malužiná - čulý jaskynný ruch, článek a fotogaléria na konci. Jeskyně Strážovských vrchů, Pružínská Dúpna, Kortmanka a Četníkova svatba ve fotogalerii.

Jeskyně ve světě: Voda v krasu, video ze Slovinska. Coiba Mare Cave, fotogalerie na fB. W jaskini Dent de Crolles, videíčko s Oldfíldkem z expedice. Jeskyně Grotta di PiertaGrotta su-Palu na Sardínii, galerie. Jaskinia Wysoka za Siedmioma Progami, extrémně hustá jeskyně, Jaskinia Zimna, Polsko, článek a foto a projekt Wesola Warszawka ve Velké Sněžné propasti. Torca del Carlista, článek a foto. Hanging around in Gnome Passage, článek a foto i Chillin in the Green Canal. Abisso del Cenote, nel cuore delle Dolomiti, článek. What lurks beneath: Croatia caves, in pictures, galerie. Sardinie 2015, lokalita Chčie a chčie, jak říkal děda, článek a podrobný expediční denník a pravděpodobně ze stejné akce článek Ako sme neprepojili. Baatara Sinkhole, Beonthrope, kaňonojeskyně z droního pohledu. Kavkazská jeskyně Krubera, článek 100+1.

Příroda, lidé, Země: Slovenský dokument Vlčie hory bude vysílat NG ve 118 zemích světa!, zpráva a trailer. Projekt Life Szachownica, video o drsném zakonzervování netopýřího zimoviště. Imarbu v Norsku a na webu Poka pak další galerie ze severu. Himalayan Backcountry - A Journey Through Eastern Bhutan, článek a foto a také Songs of Rock and Wind, klajnbing ve Vysokém Atlase se špicovým videem na konci. Kazašský Grand kaňon v galerii. Jižní Kamčatka v galerii, část 1, dost pěkný dokument. The Granite Dells of Prescott, Arizona, galerie. The Kerio Crater Lake n Iceland, galerie. Thousands of Migrants Are Crossing the Balkans on Foot, galerie. The Dramatic Landscape of China's Gansu Province, galerie. Nebeská vrata na hoře Tjanmen, aneb jak dokáže Čína zkrtit panenskou přírodu.

Bats, animals: African Straw-Colored FruitBats are Record Breaking, článek. Trick or treat, bats bring us lotsto eat!, článek.

Doly, těžba, montána: La mina de agua romana del Cortijo de la Mina a de Acinipo, vymazlený článek, mapy, foto. Důl Panny Marie Vítezné, video o historii a rekonstrukci. Cristalli di Naica: addio per sempre, krastalová dutina Naica končí, sama se zatápí. The Lithium Mine Fields of Atacama Desert, galerie. Monte Kaolino, An Artificial Sand Hill Popular, malá výsypka s rozumným využitím.

Podzemí, industriál: Les Nues, Pařížské katakomby, aktualizace na fB. Gibraltar přemění obří válečné tunely ve skále na vinné sklepy, článek. Minimetro v jeskyních, videa o podzemí a dopravě. Českolipsko - náhon k brusírně zrcadel, galerie. Francie: písečňáky, podzemní pevnosti a pařížské katakomby, článek a foto. Čachtické podzemí, zpráva a foto z kopací akce. Podzemí a studna hradu Zvířetice, článek a foto. Sutě Ralské, urbex opuštěnýho kasína. Vřed doupěte, industriál.

Technika, metodika, sport, rescue, svícení: IR Time-lapse of rope running through a carabiner, fB video o teplotní práci karabin. Evropa má nová pravidla pro pro první pomoc a resuscutaci, článek. Titan extremo, kompilace lezeckých chyb, video na fB. Dispositivos de ancaje: Cambios introducidos, technické zajišťování, pomůcky. Hungarian-Romanian Cave Rescue Practice, galerie na fB, stejně tak Cvičenie Suchá 1 (Velká Fatra), Cvicenie Stanisovska jaskyna, video s kabátem. Nejtěžší bylo zachránit muže z jeskyně, také cvičení. Jeskyňář se těžce zranil při pádu ve štole v Mokřinkách, ach ty zamaskovaný sýpy. Úraz muže ve štole spustil náročnou záchrannou akci. Alpinistická sekce Spartak Kazachstán, 55 let, urá historické videjo. Nudo 8 con orejas, stále složitější a nebezpečnější uzle nám vymejšlej na fB. Super Bright Rechargeable CREE HeadLamp, nový produkt. Horští vůdci HMG testují lano Mammut 10,2 Supersafe, článek, recenze a test.

Fotogalerie, fotografování: Focení na cestách a technika do přírody, článek a odkazy. Známe vítěze Czech Speleo Photo, článek, ukázky a gratulace. What It Takes To Get The Shot Two, video o profesionálním fotografováním v jeskyni. The Winners of the 10th Annual CGAP Photo Competition, galerie. Photos of the Week: 10/17-10/23, galerie. Photographing the Microscopic: Winners of Nikon Small World 2015, makro jak prase.

Odborné příspěvky, geo, paleo, archeo, ekologie: Jeskyně Blansko, po jeskyni VDV je to další virtuální lokalita nalezená georadarem, článek, foto, ukázky, prezentace. Sonda v podzemí objevila stovky let staré lebky, kryptu ale neotevřou, článek. Workshop o 3D modelech podzemí měst, článek. Průmyslová zóna nad Barborou, článek v pdf. The Big Horn Mountains landslide in Wyoming, článek o dobrém kolapsu. Illegal Columbian Gold Mine Vall Collapses, husté video o vyšplouchnutí ilegálních horníků z jamy.

Historie, dokumentace, publikace: Historická krajina Česka a co po ní zůstalo, dokument v pdf., mapy, články, fotky. Starý Bítov, fotogalerie na fB. Sborník Muzea Blansko 2015 s článkem o průstupu jeskyněmi Jedovnického potoka. Ve stejném sborníku vyšel článek Sedmdesát let Speleologického klubu v Brně.

Dění ve speleospolečnosti, akce,přednášky: Setkání jeskyňářů v Českém krasu, galerie jeskyňářů z Týnčan, galerie od Trtislava z Myotisu. Vyšly 43. SPELEOSTŘÉPKY na webu Správy jeskyní ČR, informace z krasového dění.

Rozhvory, vzpomínky, portréty: Třetinu národa tvoří pitomci, rozhovor s psychologem Slavomilem Hubálkem. Studio B s Jesefem Wágnerem o netopýrech v Bohumíně, televizní video rozhovor.

H.o.u.m.r...: Na co si dnes vyhonit péro? Vizitka Slovenska!

...pokračování bude také...

Diskusní téma: 278. SPELEOBULVÁR (říjen/2015)

Datum 10.11.2015
Vložil Pavel Kalenda
Titulek Jeskyně Blansko

Ahoj Franci, asi jsi nečetl pořádně stránky Rudi Tenglera, které mají nadpis Jeskyně Blansko. Žádná taková jeskyně neexistuje, ale na stránkách jsou ukázky z testování nového typu radaru v Moravském krasu (proto to Blansko) nad známými jeskyněmi. Radar "viděl" známé i neznámé prostory v hloubce až 150m. Výsledky budou podrobněji prezentovány na Speleofóru 2016.

Datum 11.11.2015
Vložil francimus
Titulek Re: Jeskyně Blansko

Nadpis článku je: Jeskyně Blansko. Přece si nebudu vymýšlet jiný. Jeskyně VDV taky existuje zatím jenom na papíře. Psal jsem "objev jeskyně Blansko na obrazovce georadaru". Je možný, že georadarem je tato jeskyně objevena první, tedy nikoliv "další". Ale to je už slovíčkaření.

Datum 18.11.2015
Vložil Kuba
Titulek Re: Re: Jeskyně Blansko

No je vidět, Františku, že ani nečteš, co komentuješ samozřejmě že nadpis by byl trefnější Jeskyně na Blanensku...
Jeskyně VDV opravdu zatím existuje jen na papíře, a třeba tam ani není, a třeba je pokračováním známé jeskyně Liščí...určitě ale není pod Karhanovým závrtem, a zatím jsme ji nenašli ani radarem(ne všude se dalo měřit kvůli řepce).Hlavně bych chtěl jako spoluměřič zdůraznit, že žádnou z mnoha naměřených dutin jsme nepojmenovali....