Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

277. SPELEOBULVÁR (říjen/2015)

14.10.2015 15:24

Tento bulvár pojednává především o proběhlém setkání speleologů v Českém krasu. Akce byla úspěšná, svědčí o tom množství odkazů, linků a fotogalerií. Přínosem je zaznam přednášek. Kvůli prostoru menší kvalita, nicméně pro ty kteří se přednášek zúčastnit nemohli naprostá výhra. Příspěvky byly totiž hodně dobré. Dál chcu upozornit na geofyziku prováděnou na plošině Skalka, autoři se za ni nestydí a nijak ji netají. Dobré příspěvky jsou v kategorii technika, několik různých cvičení a srazů. Na toto téma chystám také jeden samostatný příspěvek o nebezpečnosti masivních karabin s obří pojistkou na osobní smyčce v klasické mailonce. Opožděně vychází report ze SpeleoFourRumu, zařazuji ho vzhledem k datu vydání jako aktualitu. Proč vlastně ne. žejo....277 SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: S kanónem na vrabce, o geofyzice prováděné kolem závrtu ZUB na Skalce a Není runda jako runda, o speleologicko-společenské akci tamtéž. Prodloužený víkend Erika Mikesky v Křtinském údolí, galerie. Rytířská jeskyně v Suchém žlebu, galerie. Kamenný ponor a rozšiřování úžiny U zlomené Madony. Závrt Okrouhlík - stavba lanovky, článek a foto.

Jeskyně v Česku: Potápěči objevili v Hranické propasti nové prostory. Prá nejhlubší na světě, článek, foto, audio. Propast Čeřinka v Českém krasu, galerie.

Slovensko: TD - Svarín, nová lokalita ve Svaránské dolině, článek, foto,mapy. Rožňavským jaskyniarom sa nepozdáva šafárenie štátnej ochrany: Za tri mreže vysolili nehorázne prachy! To sa nepozdáva ani moravským jeskyňářům a mreží je přitom daleko více.

Jeskyně ve světě: 10 cose da sapere sulle Grotte di Castellana, článek a galerie. System Jaskiń Pawlikowskiego, mapa, info a Jaskynia Mylna v Kościeliska dolina. Hagengebirge 2015, víceskupinová polská výprava do Rakouska s výsledky, video a mapa. Medvědí jeskyně v Franckém Švýcarsku, článek a foto z akce Guána a jeskyně Čertova studna, potápění namtéž. Tiesňava Bicaz - Rumunsko: Balkánske horolezecké ale aj speleologocké oblasti. Underground - Overground in Porth Yr Ogof, článek a foto.

Příroda, lidé, Země: U Čučic na východě Vysočiny má stát přehrada (řeka Oslavka). Antártida 2015, video HD z dronu. Nejhorší profese planety jsou husťárny z Indie, článek a rozhovor s autorem. Awesome Russian Souther Kamchatka, galerie. Timeless Dreams a Chasing the Monsoon, dvě tajmevideíčka s hudbou. Tufa Towers, galerie a Bali Seascapes. Taiwan's Kinmen Islands, galerie. Mořským kajakem na Palawanu, cestopis, galerie. Stenar via Bovški Gamsovec, krásná krasová oblast. Voda in kras (voda v krasu), hodně podařené video.

Bats, animals: Společnost pro ochranu netopýrů má výukové programy pro ZŠ, článek. Mamutům lidé pasti nekopali, jinak docela rozsáhlý článek o vyhynulém zvířeti.

Doly, těžba, montanistika: Sardinie - Staré doly a hornické památky, galerie. Příběh nalomené šprycle, montánní próza. Dvě historické štoly na území CHKO Žďárské vrchy, článek a foto.

Podzemí a industriál: Brněnské podzemí od Aleše Svobody, článek a audio. Staré chodby, specializované stránky. Urban Ghosts The Eerie, Forgotten Relics. Urban Creepy Abandoned Buildings, obě industrální galerie. Inside Objekt 221: An Abandoned Soviet Stronghold in the Crimera, betóny.

Sport, technika, rescue, diving, maping: CSR2 Pulleys, kladky do kladkostroje. Progression with a taut rope using a TIBLOC, užití pomůcky k jištění. Sraz speleopotápěčů v Tisovci 8.-11.10.2015, galerie na fB ze setkání. Hasiči, rescue, cvičná záchranka arboristy v galerii. International Cave Rescue Exercise in Slovenia, fb, cvičí se i ve Slovinsku. 37.ročník Mezinárodní letní soutěžš HS. Vida util del material de escalada, videotrhačka s vložením mailonky jako součástky jištění. Lezení jako z Avatara, pěkné video (jeskyně Tří mostů).

Fotografování, galerie: 2015 National Geographic Photo Contest, galerie. Photos of the Week: 9/26-10/02, galerie. Horolezecký web Pok-blok se zvolna metaformoval v Pok-Art. Známe vítěze Czech Speleo Photo (2015), článek a výsledky.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleo: Vědci objevili nový druh člověka, ale něco tady nehraje, článek. Den vajontské tragédie, video o megašlindě, končící vyšplouchnutím přehrady. Kanál plný mumií, ale jina zajímavý příspěvek na toto téma. Budování kanalizace odhalilo středověké podzemí. V Petrovicích, článek. Mikrokamera odhalila v kryptě sušického kostela nespočet lebek, článek. KONFERENCE - setkání jeskyňářů v Českém krasu 2015, soubor videí z jednotlivých přednášek. Vychvaluji tento počin, neb některé byly velmi hodnotné. Karachi Rockfall: a human-Induced tragedy? The Deep Lake landslide in Montana.

Historie, dokumentace, publikace: KONFERENCE (SJČK 2015) soubor videí z přednášek.

Dění ve speleospolečnosti, akce, koncerty: SETKÁNÍ JESKYŇÁŘŮ v Českém krasu od Aleše Plicthy (fB) a Štěpán M. fruling z BS, Jirka Honzejk (Liberec), Doktor Skála (Speleoklub Brno), Pavel Kubálek (Speleoklub Praha), Nicol naraca (Týnčany), Moravský Speleologický Klub na fB. Setkání jeskyňářů 2015 si všímá i portál lezec.cz., Speleoklub Praha v článku. Zhodnocení setkání na oficiálních stránkách s mnoha dalšími odkazy a kupodivu také Česká speleologická společnost, zdroj speleo.cz... Speleo and Diving. Koncert v Kateřinské jeskyni (Muzikálová jeskyně). Vyšly také 40. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní ČR s novými informacemi. Speleo and Diving FOUR RUM 2015, SpeleoPank rozhodně není mrtvý, lehce opožděný perfektní vzpomínka od Dědka.

Rozhovory, portréty, osobnosti: Konec západní civilizace, rozhovor s Benjaminem Kurasem o předsmrtné fázi vývoje. O pravěkém válečnictví i zážitcích z výzkumu, rozhovor s archeologem Milišem Vávrou. Tajný deník nikoly M., rozhovor s Muchou, aneb Dělám hovno.

H.o.u.m.r...: Babiš porazil Kalouska v počtu vyslovených nepravd. Popnihilismus: Jak zamaskovat, že jste ambiciózní mrdka? České děti Čechům.

...pokračováni bude...

Diskusní téma: 277. SPELEOBULVÁR (říjen/2015)

Datum 19.10.2015
Vložil V. A. Gregor-Celofán
Titulek Průstup jeskyněmi Jedovnického potoka

Průstup JJP 4. července 2015 -- Býčí skálou a Rudickým propadáním z Josefova do Jedovnicko-rudického slepého údolí a zpět -- je podrobně zpracován v právě vyšlém Sborníku Muzea Blansko 2015. Článek provází 19 barevných fotografií ve zvláštní příloze -- první barevné příloze za 46 let existence Sborníku.
Sborník také obsahuje článek Hugo Havla a Igora Harny, Sedmdesát let Speleologického klubu v Brně.
Zájemci zakupte si svůj výtisk do konce tohoto měsíce. Muzeum Blansko přechází pod správu Jihomoravského kraje a v jeho činnosti bude dvouměsíční pauza. Prodej bude obnoven až v lednu 2016.