Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

276. SPELEOBULVÁR (říjen/2015)

02.10.2015 08:25

Týdeník Speleobulvár pozvolna přechází v občasník. Jednak mi končí doba espirace, tudíž nefachčí nějaké ukládací funkce. A taky nemám čas. Nepřející soudruhy nepotěším, hodlám psát dále a věnovat se více Moravskému krasu. Hlavně zprávy a komenty. U jubilejního čísla 300 budu přemýšlet co dále a pokud by náhodou někdo chtěl psát místo mě a úspěšně kontrovat jiným nejlepším stránkám ČSS, nebudu se bránit. Zprávy z domácího prostředí totiž stále velmi cybí. Chystám se provést nálezovou zprávu z propadu nad Býčí skálou, zhodnotit některé rádobyobjevy v Amatérské jeskyni, report ze setkání v Českém krasu a dopsat Akci ve Slovinsku a na Horném vrchu ze začátku léta. Takže klidně listujte, dobrých zpráv a galerií je tu stále hodně a nejsou až tak staré....276. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras:  Nový propad nad Býčí skálo u, galerie a od stejného autora Začátek podzimu v MK. Jeskyně Výpustek: Ztracené jezero, článek a audio. Staré skály ve Sloupě, mapování, potápění. Výzkum na Suchdolských plošinách skupinou Kerberos-Topas v září 2015. Není runda jako runda, výzkum na plošině Skalka, článek a foto.

Jeskyně v Česku: Augustová jeskyně - Pelech, lokalita v Českém krasu, galerie. Jeskyně Na Špičáku, televizní zpravodajství. Šamanovo doupě (Javoříčské jeskyně po sezóně), článek a foto. Tetínské jeskyně a jejich výzkum, článek. Co nového v září? akce v Propadu a Augustově jeskyni. Lom Paraple v Českém krasu, galerie.

Slovensko: Strážovské vrchy 25.- 28.9.2015, záznam z bádací akce moravských jeskyňářů, článek a foto. Horný vrch, září 2015 ve fB fotogalerii. Mreže v jaskyni Domice už nie sú, hraničný kameň v podzemí zostal, článek. Jaskyne na Slovensku, nové webové stránky se zajímavým obsahem. Štefanová k Slobode: 55m do 55 km, no stále priveľa, článek a mapa. Ohniště na Krakovej holi, článek a foto. Kopáčsky problém a upršaný guláš, fotogalerie. Prebíjame se k piatemu metru do mínusu, fotogalerie.

Jeskyně ve světě: Krápníky velké jak auto, nejhezčí jeskyně Barmy, článek. Malhada 2015, téměř instruktážní SRT video. Ledové jeskyně v Oregonu jsou osmý div světa, článek a foto. Jeskyně v Budapešti, galerie na fB. Kungurskaja peštera, zimní galerie. Tři ponorné řeky Rumunska, hnusný je fakt, že se jednná o lokality ve stavu zvýšené ochrany se zákazem vstupu, přitom se jedná o reklamu na českou komerční aktivitu. Explorace v Andy's Cave - Seewand, akce převážně Rudické skupiny, článek a foto. Grotta di su Mannau, jeskyňářská expedice na Sardínii, foto. Iranian expedition - Jojar Cave, video. Slovinsko - V zajetí krasu, příspěvek.

Příroda, lidé, Země: Ethiopian Tribe Recycles Modern World's Discards, galerie. What it Means to Be Human, galerie. The Smoking Hills of Canada (Kouřové hory), galerie. Alaska's Magnificent Coastline, galeie. Human Impact on the Earth: Lake Powell, fotogalerie. Velké podzimní toulání, hodně fajnová galerie z Krupinské vrchoviny a Štiavnických vrchů. Gruzie 2015, dobrej vejlet.

Bats, animals: Vzteklina znovu v Česku: i infikovaní netopýři mohou nakazit člověka. Proběhla Netopýří noc na Chlumu 2015.

Doly, těžba, montanistika: Journey to the center of the Earth (Exploring Slate Caverns), pár fotek na fB nebo také Cracken Edge Stone Mines. Как добывают золото на Колыме , zlato na Kolymě. Monte Kali:  A Mountain of Table Salt , hora soli. Etruské Viterbo a tufové doly podruhé, článek a foto. Uranový důl Podgórze, fotogalerie na fB. Zaniklé hornické městečko Monte Narba - Sardínie v galerii. Fluoritový důl, galerie. Zářijový Jeroným 2015, fotogalerie. U Černé v Pošumaví obnovili štolu, kde mají prapůvod proslulé tužky z jihu Čech, nejedná se o těžbu, ale o skanzen.

Podzemí a industriál: Je v nacistickém vlaku pod Walbrzychem i Jantarová komnata?, článek. Incredible new images of the Ravne Tunnels at the Bosnian Pyramid valley, Bosenských pyramíd si všímají i v zahraničí. Půvabné i zarážející fotografie opuštěných budov, galerie. Šlak, industriální galerie. Tajuplné pražské podzemí. Od Proseku přes Karlovo náměstí až po Vyšehrad, článek. Rok 2015 v podzemí Richardu, nové aktuality. Bývalý Stalinův pomník se otevře veřejnosti, článek o podzemí pomníku. Záložní velitelské stanoviště 10.letecké armády, článek a galerie. Kraví hora v Brně je protkána chodbami, pěkný článek a mraky fotek. Našla se? První fotka "Hitlerova vlaku" s údajnou Jantarovou komnatou. Starý sklep u nádraží v Rosicích u Brna.

Sport, technika, lezení, rescue, maping: Skaning laserowy WROGEO - Sala Mastodonta w Jaskini Niedźwiedziej, video. Dva operační mapovací systémy (od M. Sluky). Grupo de Operaciones Especiales en Rescate, tam kde se karabina příliš klinká na fB. 10 узлов, которые облегчат жизнь, něco o uzlování, video na fB. Minimalistické cestování, návody. Úprava jeskyně v pískovci pro bydlení, eventuelně klubovnu.

Fotografování, galerie: Sedm rad jak vbybrat cestovatelský foťák, článek. Za krásami krkonošského krasu probíha výstava fotografií. Fotografování v podzemí, pozvánka na kurz ČSS v pdf. Fotosoutěž časopisu Naše příroda.

Odborné příspěvky, archeologie, geologie, paleo a hydro: Poznámky a dojmy z konference Otázky neolitu a eneolitu Čech, Moravy a Slovenska, článek. Tunel Blanka z pohledu archeologů, článek a foto. První zemědělci byli překvapivě krutí lidé, boj o přežiti je sviňa. Vedci prvý raz preskúmali úplnú DNA praobyvateľa Stredomoria, článek. Čeští výzkumníci vymysleli jak ochránit a zkvalitnit podzemní vody, článek v pdf. Melčice-Lieskové - nejvíc hrobů ze starší doby bronzové, článek. Vědci zkoumají pozůstatky pravěké rodiny, stopa míří ke Skandinávii. Farmář našel kompletní hlavu mamuta v Michiganu.

Historie, dokumentace: Časopis Aragonit č. 20/1, obsah v pdf. a další odkazy.

Dění ve speleospolečnosti, akce, výstavy: Brigáda na Lažáneckých škrapových stráních, pozvánka na práci v MK na fB. České podzemí 2016, předběžná pozvánka na akci. Setkání jeskyňářů v Českém krasu 2015, galerie na Rajčátku od P. Kubálka. Setkání jeskyňářů 2015 od Moravského speleologického klubu na fB. Zraz speleopotápačov - IV. ročník, pozvánky na jeskyňáři.cz. Proběhlo 13. mezinárodní sympozium o pseudokrasu, zpráva, zdroj speleo.cz. Vyšly 39. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní ČR.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Po slitování přijdou šibenice od Václava Cílka přijít mohou, jinak budou trestné, jinak ekovědec se nechává slyšet častěji - Slitování s imigranty a zvláštní hra na věčnost. Horský vůdce Vojta Dvořák boří zažité mýty, rozhovor. Plešovica má takkú povesť ako by išlo o slovenskú "Tróju", rozhovor s Milanem Horňákem.

H.o.u.m.r....: Něco o morálníá panice českých politiků. Močůvka ve veřejné diskuzi, inu když kunduje sám president a od Cyrila ještě Hra na city. Dutá Zem?! Prečo ľudia nesmú poznať pravdu?, ťažká konšpyrácija. Hoax jako nástroj propagandy (jasně, chtěl bych zpátky své soudné a normální kamarády). Sláva trenýrkám, hustý příspěvek.

...pokračování příležitostně bude...

Diskusní téma: 276. SPELEOBULVÁR (říjen/2015)

Datum 09.10.2015
Vložil P. Železný
Titulek důl RICHARD I

Správný odkaz je patrně tento:
https://richard-1.com/zde-aktuality-ze-dne/rok-2015.html

Pozn. k dolu Richard 1:
Kdyby se tak našel nějaký sponzor ke statickému zajištění celého dolu, vyvezení spadlé suti, podrobnému průzkumu všech zasypaných částí... určitě by se našly nějaké zajímavé nálezy.

Datum 07.10.2015
Vložil Surikata CM
Titulek MAm dojem,

ze Rok 2015 v podzemi Richardu ukazuje na podzemi pod Stalinem