Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

274. SPELEOBULVÁR (září/2015)

11.09.2015 11:07

...zaznamenal v podzemním labyrintu unikátní elektromagnetické a akustické jevy. Ukázalo se, že zde existuje nepřetržité EMC pole 28 kHz, stejně jako ultrazvuk na stejné frekvenci. To je údajně ta nejlepší frekvence pro duchovní vývoj.... Duchovní vývoj mladého jeskyňáře na severu Moravského krasu je také nesmírně důležitý. Zejména pro jeho socializaci, schopnost vývoje, sebekontroly, zpětné vazby a uhlídání si vlastního ega. Úryvek jsem štípnul z kreativního webíku Matrix. Daleko lepší je bádat, zkoumat, pohybovat se v terénu, kolektivně se scházet a promlouvat o poznatcích v krasu. Na virguli a jiné sofistikované pomůcky pak můžeme pohlížet jako na viagru, faly a další plastiková šidítka, protože nebudeme umět se realizovat jinak...274. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Věčné tajemství Býčí skály, vděčné téma Býčí skála, článek. Trocha děr na jihu krasu, zpráva o povrchové akci, foto. Kamenný ponor a zlepšování průlezu do chodby Zlomené Madony. V jeskyních Moravského krasu jsou k vidění nové expozice. Turisté už chodí do Punkevních jeskyní přes novou budovu, zpráva.

Jeskyně v Česku: Augustová jeskyně v Českém krasu 6.9.2015, galerie. O podivné jeskyni s unikátní výzdobou, jedná se o jeskyni Na Turoldu.

Slovensko: Tajomná jaskyňa pro Tisovci - profi TV dokument, Jazerná jaskyňa, toto téma objevilo více webů, třeba novinky.cz. Objavte čarovné tajomstvá podzemia, video o zpřístupňování a provozu Stanišovské jeskyně. 56. Jeskyňářský týden v Malé fatře - Zhodnocení, článek a foto. Ardovská jaskyňa, Baradla a další galerie SK Badizer. Poslední 3 srpnové akce v lomu+ Chorvatsko 2015, galerie SK Aragonit.

Jeskyně ve světě: Al ritorno dall’Albania – Progetto Curraj 2015, expedice do Albánie. Subterranean explorations, pro změnu expedice do Vietnamu, v obou případech hezký fotky. Russian Famous Cave Hettei or Hole in the Steppes, galerie. Grotte Ain Dh'hab (Mabrouk Ha), galerie na fB. Velika Klisura - Gryka e Madhe 2015, zpráva o akci a další odkazy, fotografie. Emergence du Ressel!, další akce ve francouzské vyvěračce.

Příroda, lidé, Země: Severe Weather Turkey (video fB), dramatické floods ve Španělsku, aneb jak se zašprajcnutím dvou dodávek změní bezpečné místo kameramanovo. The Anavilhanas Archipelago, pekná zatopená delta. Dasht-e Kavir, The Great Salt Desert, foto. A container ship traveling at night, zajímavé timelapse videíčko. A Year in Cuba, hastala vista habana galerie. Daniel Kordan Uncovers Greenland's Hidden Gems, bezva fotky ledovců v moři kolem Grónska. Sci-fi lokace jako z vesmíru, fotky.

Bats, tvorové: V rumunské jeskyni se vrátíte zpět do pravěku, článek. Hladové bakterie se ukázaly být schopné vytvářet jeskyně, příspěvek, odkazy. Podruhé se v Prachovských skalách sledují netopýři, akce.

Doly, těžba, montána: Ilegální štola pod horou Říp, budoucí hrobka pro Zemana? Záhadný kráter v ruském Solikamsku se zvětšil čtyřikrát, původně šungitové doly, článek a video. История горного дела на Урале: прииски, шахты, штольни и карьеры, galerie dalšího "rudnika". Těžba uhlí za limity se nevyplatí, pozitivní zpráva.

Podzemí a inustriál: Vlak plný zlata: Polští vojáci obklíčili místo údajného nálezu vlaku se zlatem, pokladu si všímají i v Rusku, další galerie a v Rusku také několik vlaků hned objevují, Zlatá horečka neopadá, Našli moji rádcové, Našli? 10-Z (Kryt pod Špilberkem), fotogalerie. The Maunsell Forts, naprostá postválečná industriální klasika. Путешествие в Шатрище в стиле Говарда Лавкрафта, lochy, úkryty. Urban GhostsThe Abandoned Time Capsule Station of an Alpine Funicular Railway, galerie. Stella Artois Brewery in Leuven, Belgium.

Sport, technika, lezení, rescue: 24 inovací lezeckých karabin, zaujímavá přehlídka v italštině.

Fotografování, galerie: Marek Audy a Richard Bouda - Základy fotografování v podzemí, pozvánka na školení. 35 Gorgeous Examples of Chiaroscuro Photography, galerie. 250 megapixels camera has world's highest pixel count for its size, nedovedu si představit laptop k temu. Photos of the Week: 8/29-9/4, galerie.

Odborné příspěvky, geo, archeo, anthropo, palentologie: Archeológovia nechodia po jaskyniach s klobúkom a bičom v ruke, objev staré hrací desky. Vědci objevili další 12 tisíc let staré štěně na Sibiři, nálezům se daří, neb už zvířata nejsou snězena z hladu. Archeologové putují v zaniklé Čisté časem zpátky do třináctého století, článek. Archeologická záhada jménem Glozel, trochu mi připomíná "Po stopách sněžného muže" (Nesvadba-Saudek). Archeologové našli na Šobesu předměty z doby bronzové, článek. Záhadné zdi v polské Góra Zyndrama, článek. Objevili jsme nový druh člověka, článek, video a na stejné téma Objevili jsme ostatky člověka hvězdného. NG při této příležitosti a jako informaci k výzkumu natočil zajímavé video.V Anglii žili kanibalové, článek. Archeologové našli důkaz, že neandrtálci si ohřívali vodu ve vaně už před 60 tisíci lety!, nadpis je ulítlý, necméně galerie jeskyně Abric Romaní pravá. Tajemná podzemní pumpa (Hora plná vody), trochu chaotický příspěvek o podmořských vyvěračkách. V labyrintu pod Bosenskými pyramídami objevili vodní tunely, georadarem. Spleť čar jistě nabudí i moravské jeskyňáře. The West Salt Creek Landslide, Mesa County - implications for hazard management.

Historie, dokumentace, weby: Geologické zajímavosti ČR, webová mapová aplikace. Dva mrtví jeskyňáři. Od největší tragédie v Moravském krasu uplynulo 45 let, Brněnský deník si na událost vzpoměl. Některé oficiální stránky to smutné a kulaté vyročí jaksi ignorovaly. Speleo Projects, nový kalendář 2016.

Dění ve speleospolečnosti, pozvánky, akce: Nebojíte se tmy? Pozvánka na kopání do jeskyně. Prohlídky podzemí hornického muzea budou za symbolickou cenu, pozvánka na akci. Na webu Správy jeskyní České republiky vyšly už 36. SPELEOSTŘÍPKY s dávkou informací, odkazů a akcí. Doporučuju hlavně videa, programy, zajímavosti.

Osobnosti, rozhovory, portréty: Životní příběh a vzpomínka na George Jiřího Kuklu, geochemik co přemluvil američany. To musel být borec na úrovni Ensteina, nebo amíci úplně blbí. Kde není vůbec žádné riziko, není možnost dospět, rozhovor se Stanislavem Komárkem, biologem, antropologem.

H.o.u.m.r...: Splněný sen Opencard. Maria Cypko, další zářez ruské propagandy. Slizké potvory na ČT1, (pohádka pro děti). Gejzov posledný pochod, naprostý brutál a ještě brutílnější - Když zmizí stát, pár otazníků Vendy Cíkla.

...pokračování zase za týden...

Diskusní téma: 274. SPELEOBULVÁR (září/2015)

Datum 12.09.2015
Vložil Celofán
Titulek Největší tragédie v MK

Nevím o kterých oficiálních stránkách je řeč, ale mnozí jeskynáři, hlavně z té nyní předsmrtné generace, nezapomněli. Také na Výdrholci jsme vzpomínali, při třech svících. Jedna za Fetana, druhá za Marka, a ta třetí za Jirku Šlechtu -- od jeho tragické smrti ve Třináctce uplynulo právě 50 let.

Někde v archívu mám serii 186 fotek ze Záchranné akce 1970 (viz moje články ve Speleu před 5 lety, ke 40. výročí tragedie) od Milana Hoffera, profesionálního fotografa z Mor. musea. Chtěl jsem z nich vybrat 15-20 a s jednostránkovým textem je nabídnout Speleu, ale zádrhel -- dosud se mi je nepodařilo najít. Tak snad k 50. výročí, pokud se ho já a Speleo dožijeme.

Ještě poznámka na závěr. 17. května 2015 uběhlo 40 let od úmrtí Rudy Burkhardta.

Datum 17.09.2015
Vložil Štěpán
Titulek Re: Největší tragédie v MK

Ahoj Celdo, myslím, že pokud fotky nakonec najdeš, můžeš klidně publikovat všech 186 i na nějaký web, osobně bych je rád viděl. :-)