Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

270. SPELEOBULVÁR (srpen/2015)

12.08.2015 21:17

V Moravském krasu proběhlo několik týdenních akcí. Na internetu bylo možné o prázdninách zjistiit například ten čerpací v Lopači (foto), Dagmarácký a Plánivský. Ten momentálně ještě pokračuje. Na Sucholských plošinách (Okrouhlík a Ovčín) pokračují shodně dva zajímavé objevné postupy. Zprávy jsou také z Hranické propasti a projektu Timavo - vývěr reky Reky. V ostatních příspěvcích je hodně rozhovorů, Nově se vzmáhající výzkumné odvětví - Urbex, obhajuje urbexerka Margit. Na Ostravsku vyšel také nový termín - Jeskyňolezec, prý si bude se speleology dobře rozumět. Je tam také rozhovor s Reinholdem, kovářem Martínkem a výzkumníkem Brněnského podzemí Svobodou. Hodně dobrý k zamyšlení. Myslím si, že si tam každý čtenář může najít to svoje....270. SPELEOBULVÁR...je právě zde.

Moravský kras: Největší ledová jeskyně Piková dáma je v létě bez ledu, článek. Kamenný ponor (Ovčín), bádací zápis a pohled do nových prostor s ozajstnou klenbou a krápníky. Vypadá to hodně pozitivně. Na té samé plošině závrt Okrouhlík a Jezírková chodba - rovněž objevy. Na fB někde koluje video z tohoto počinu. Dagmarácký pracovní týden, podrobný report z bádání na různých lokalitách MK, převážně Kaple v Dagmaře, Vymodlená, Lopač a další. Pozvánka na čerpací pokus sifonu mezi jeskyněmi Spirálka a 13C na fB s popisem akce. Co skrývá Moravský kras? jeskynní koncerty, pravěk i armádní historii, na krápníky autor zapoměl. Ochozská jeskyně, 2x Den otevřených dveří, pozvánka.

Jeskyně v Česku: Hranická propast. Úplně jiný svět, pravdu pomáhá hledat hydrogeoložka Helena Vysoká, rozhovor. Falešné gejzíry, kamenné koblihy, plynové polštáře... co všechno umí kyselka v Teplicích–Zbrašově, článek a audio. Znovu otevřené království krápníkové výzdoby (Javoříčské jeskyně) s novým provozním areálem, článek. Srdcovité chodby v jeskyni Na Špičáku jsou evropským unikátem, článek. Vyjeďte za Amerikou do Českého krasu, Hagen útočí a rady na cestu.

Slovensko: Jaskyniarske leto 2015, report z akcí převážně Belianská jeskyně, Slovenský kras, Demänovská, Brestovská a další.

Jeskyně ve světě: Speleoklub Warszawski - SPELEOnurkowy lipiec na Bałkanach, nurkovací vyprava do Kosova a Albánie. COVA DES MÁRMOL, La Cueva del Marmol, videogalerie. Timavo System Exploration 2015, info o zahájení potápěčské akce na vývěru reky Reky a související - Timavo System Exploration 2015: Trovata la galleria! Asi objev... Pod zem!, jeskyně Thajska a Barmy, speleocestopis. Carlsbadské jeskyně si přímo říkají o půldenní prohlídku, článek a galerie. The story of Ginger: Dračí jeskyně na Mallorce, galerie a info.

Příroda, lidé, Země: Jeden (ne)obyčejný den v Tibetu - výlet do Čimphu, cestopis, foto. Expedition Club zdolal vyhaslou sopku Kazbek v překrásné Gruzii, cestopis. Cleft Island, Wilsons Promontory, Australia, galerie zajémavého přírodního útvaru a dtto - The Shiprock of New Mexico. Eylenda in Iceland, pekné time-lapse video. (Nejen) Aljaška s lodí v batohu, packraft a možnosti. A Trip to Antarctica, hezký fotky. Earth View: A Curated Selection of the Most Striking Satellite Images Found on Google Earth, foto z kosmí perspektívy.

Bats, animals: Netopýří noc nabídne nevšední zážitky, pozvánky. V parku U Tří pávů roztáhli křídla netopýři. Mezinárodní noc pro netopýry, pozvánka do Kuksu.

Doly, těžba, montanistika: Romania 2015: Salina Praid, solné doly, pár bezva Maykových fotek na FB. Giant Underground Fridge in Samara Russia, využití zřejmě bývalého vápencového podzemního lomu, (tady v orygyálu) galerie a něco podobně obřího mají ještě v Kasassu. Шахта №8. Скрытый тоннель, tajemný tunel a Пышминско-Ключевской рудник, jiný rudník. Vedro láká turisty do hornického muzea, Příbramské podzemí. Metan zabíjel v podzemí na Karvinsku, článek. Prohlídka stavu podzemí v Hostěradicích, kaolíny. Bourání Pomocné jámy ve Zlatých Horách, facta, historie, likvidace a současný stav.

Podzemí, industriál, Urbex, kryty: Kvůli fotografiím studentka prolezla i sklad jaderných hlavic, rozhovor s urbexerkou Margit Pohlovou, tak trochu k zamyšlení. Studie záchrany a zpřístupnění podzemní válečné továrny v Rychnově, článek, foto a další odkazy. Protiletecký kryt vejčitého průřezu ve Zlíně. Urban GhostsModern Ruins: 20 Weirdly Haunting Abandonments of the World, urbex. Urban GhostsBarnton Quarry: Edinburgh's Abandoned Nuclear Bunker, hodně hustá dokumentace. Tunel Pokratického potoka, pekná galerie.

Sport, technika, lezení, diving: Jaskyne a jaskyniari - 4. časť, Pavol Náther v audiu přibližuje Speleoškolu 2015 a k dispozici jsou také další díly (2. díl, atd.). RAD SYSTEM - Ropes, zamozachraňovací pytlík od Petzla. Jaké jsou lezecké styly? Je těžko se v tom dnes orientovat. Výroba žebříků. Pořádné čerpadlo je předpokladem úspěšné těžby, Vývěr nad klášterem, ČK na fB. E.O.F.T. 15/16 – Official Teaser - European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.), video na fB.

Galerie, fotografování, soutěže: Photos of the Week: 8/1-8/7, galerie. Winners of the 2015 National Geographic Traveler Photo Contest, photosoutěž - výsledky. Dynamic Nighttime Long-Exposure Photos of California's Roaring Wildfires. Fotománie - Etuda pro blesk v jeskyni (bez blesku při 1/80 a 1250 ISO se ve tvářích začne objevovat stín...).

Odborné příspěvky, geologie, archeologie, paleontologie: Archeologové v Olšanech u Prostějova našli unikátní náušnice i vzácný drahý kámen, článek, audio. Působivé archeologické nálezy, vzhledem k jejich stáří. Researchers find China's 'Pompeii', článek. V oblasti Mrtvého moře se propadá povrch: V okolí je až 4 tisíce obřích závrtů, článek a foto. Část klimatické záhady odhalena, uhlík z ovzduší se ukládá ve vodě pod pouštěmi, článek. Nálezy souvků z jižního Norska na Ostravsku, článek.

Historie, dokumentace, publikace: Archeologický atlas Čech, 2. vydání, stručná recenze. 13. 8. 1878 byla ve Virginii objevena jeskyně Luray, výročí objevu, historie.

Dění ve speleospolečnosti, akce, pozvánky, koncerty: Den otevřených dveří v Ochozské jeskyní bude 29. srpna a 26. září, pozvánka. OU @live OU svádí jeskyňolezce a speleology dohromady, pozvánka na sympozium o pseudokrasu. Na webu Správy jeskyní ČR vyšlu 32. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi a programy. Výprava do českého podzemí. Vyhrajte knihu Václava Cílka, pozvánka na akci. Oslava 120. let výročí otevření útulku na Macoše, pozvánka na fB.

Osobnosti, vzpomínky, rozhovory: Ukoval jsem osm tun kruhů, fascinující portrét Luboše Martínka, kovář, občasný horolezec a sběratel, video, foto, poutavá historie. Reinhold Messner: Manželka mi dávala podepisovat závěť, až na blbej nadpis hodně dobrý rozhovor. Muž z Everestu Zoltán Demján: příroda se bouří proti komerci, také dobrý rozhovor. Helena Vysoká, rozhovor o hydrogeologickém výzkumu Hranické propasti. Víte co je pod námi? Rozhovor s Alešem Svobodou, znalec, objevitel, dokumentarista a ochránce Brněnského podzemí, hodně dobrý rozhovor.

H.o.u.m.r...: Máš zaplacený daně uhlíři?, Ani na příští rok co?, black houmr. Den, kdy dojde práce, jsem se svíjel smíchy. Epický Matrix z Ruska, video. Lékárny prodávající světlé náplastě obviněny z rasizmu. Rozkopané Brno, Ochoz a skok do Macochy.

...a pokračování zase za týden...

Diskusní téma: 270. SPELEOBULVÁR (srpen/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.