Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

266. SPELEOBULVÁR (červenec/2015)

14.07.2015 22:24

Poslední bulvár se zabývá většinou akcemi na jihu Evropy - Slovinsko, Balkán, Černá Hora atd. Média věnují pozornost Hranické propasti a pokusu o dosažení rekordu. Pár zajímavých příspěvků je ve složce příroda a lidé, kde neinformuji o průletu kolem Pluta, protože se tam zřejmě letos nedostanu. Ale dosti vypovídající je například galerie o zhýčkaných amerických dětech před 100 lety. V odstavci technika je několik zpráv o lezeckých dnech. Hodnotu mají instruktážní videa, doporučují to z Lidomorny - záchrana na laně snadně a rychle. Zbytek je určitě zajímavý také. Přeji všem jeskyňářů, pohodové prázdniny, hodně jeskyňářských zážitků a objevů doma i v zahraničí. A hlavně bezpečný návrat....266. SPELEOBULVÁR...je právě zde.

Moravský kras: Výzkumná akce na jeskyni Matalova Vymodlená, Ztracená chodba, fotogalerie. Na pivo do Rudic, foto na fB o prvním průstupu BS-Rudice-BS. Čerpák - Lopač 2015, galerie z akce na fB, také Doktor Skála na Rajčeti a článek na stránkách BS. Rekonstrukce Punkevních jeskyní se pomalu chýlí ke konci, článek. Moravský kras - údolím Pustého žlebu, článek. Kamenný ponor (Ovčín) prázdninová akce Kerberosu. Bádání na Okrouhlíku - Sonda, akce.

Jeskyně v česku: Je Hranická propast nejhlubší na světě? Potápěči se blíží dnu, článek. Hon na rekord musí počkat, potápěči utopili sondu. Nejhlubší jeskyně světa? To bude naše česká "Malá Macocha"!, článek o Hranické propasti a ještě bulvární Bezedná propast. Jeskyně nad Dolní Lomnou? článek a foto. Hanychovská jeskyně se na jeden den otevřela veřejnosti, článek. Javoříčské jeskyně, blog a foto. Jak jsme nic neobjevili (u Kěhynské jeskyně), článek.

Slovensko: Červnový Slovenský kras 2015, (ponor pri Silici, Lipový most, Horný vrch atd.) galerie. Mesačný tieň, Jaskyniarska škola 2. lekcia a mapovanie, článek a foto. Dobšinská ledová jeskyně, galerie. Skalistý potok 12.7.2015, článek o potápěčské akci (vycumľávání závitů na fľašách).

jeskyně ve světě: V Postojnski jami odkrili nov podvodni rov, celkom dlouhé objevy ve Slovinsku, ještě v originále - New Discoveries Extend Postojna Cave by 3.5 Kilometers.. Zelena jama (Svilaja), článek a foto. Železnica in jame krojijo usodo Divače, speleo akce u Divači, Slovinsko. Engar Grýlur og Leppalúðar þarna niðri, lávové jeskyně na Islandu. Ako sme nešli na Čiernu Horu, fotogalerie Aragonitu z Istrie a okolí. Expedice Kačna jama 2015 červenec, fotogalerie na fB. 3.-8.7.2015 Rumunsko - krasová oblast Bigaru, článek. Istraživanja najdublje jame u Crnoj Gori: Sedam dana u tami podzemlja, článek si všímá expedice Suchého žlebu na Maganiku. Tham Khoun Xe Cave, článek a galerie. Andy Torbet takes on Scotland's deepest cave (Cave of Skulls), článek a foto. Nejhlubší jeskyně na světě, info a 3x video. Jákobova studna v Texasu je pro sebevrahy. Vody v ní ubývá, příspěvek.

Příroda, lidé, Země: Arieal icefal, video z droní perspektívy. Potápění mezi kontinentálními deskami. To je Silfra na Islandu. Watch This Flash Flood Develop, It Has Don't F*ck With Me Written All Over It, brutální nástup povodně. ISS Space Station Timelapse In HD, videjo. Children of the Moon - The Big Picture o albínech v tmavé společnosti. Great Barrier Reef at risk - The Big Picture, potápění na útesech. Koyashskoye Salt Lake, galerie. Astonishing Fog Waterfall, dechberoucí video. Alaska’s Climate Refugees, galerie o eskymácích dneška. Child Labor in America 100 Years Ago, hodně poučná galerie. Trabantem napříč Tichomořím, tradiční cestopis.

Bats, animals: Macro Photography of Corals by Felix Salazar, makro, korály, útesy. Noční kompas netopýrů používá polarizaci světla, článek a foto. Záhadný život v jeskyních, lehký sci-fi. Jak najít příbytek v pralese. Zvláštní soužití masožravky a netopýra, článek a foto. Nástrahy luk a lesů? Kousnutí netopýrem! solidní bulvár pro ženy. Netopýří noc, pozvánka do Vlašimi. Netopýří den 2015 ve Strašíně, pozvánka.

Doly, těžba, montanistika: Slavnou éru dolu Jindřich II připomene monument, článek. Opuštěný štolový sklad pod Novým hradem, článek a fotky. Historické metody dobývání při těžbě uhlí v západočeském uhelném revíru, článek. Poštovní štola ve Zlatých Horách, článek a galerie. Založení, výstavba a provoz Dolu 25. únor v Bohutíně (3), článek.

Podzemí a jiný industriál: Pevnost Dobrošov ukáže  skryté chodby, trasu prodlouží o 300 metrů, článek a tady ještě novinka s výtahem. Pařížské katakomby v galerii uživatele Zul na fB. Hrad Ronov (Roverky) v nezvyklém videu. Звёздный Молот, extrémní industriál v galerii a také Завод Красный треугольник, galerie, nebo  ЗСГО Asylum-3, podzemní CO kryty. Brána do Čech: Podzemí Českého švýcarska, video. Labyrint pražského podzemí: evropský unikát. Muzeum Stará Čistírna, vlastní webové stránky. Když pážata i šlechticové odejdou, galerie.

Sport, technika, hory, lezení, svícení, rescue: Lezecký den na Chlumu 20.6.2015, zpráva o akci - zdroj speleo.cz. SpeleoOgulin2015-Hrvatski speleološki poslužitelj, pozvánka na podobnou akci v Chorvatsku. SRT - záchrana na laně s využitím protiváhy, video. Analizamos 5 Mosquetones de Freno | EsportVerd, článek o karabinách a speciálních brzdících karabinách. Speleokalibrátor včetně cvičné úžiny, video uživatele Sandro Sedrana na fB. Rakúšanka neprežila ťažké zranenie hlavy v neprebádanej jaskyni, zpráva o nehodě. When This Biker Was Paralyzed, He Thought He'd Never Ride Again, Until...video o zážitku a dobrých kamarádech. Jak jsem ji ztratil na Dent Blanche, sáhodlouhé vyprávění o ztracené mačce, končící recenzí lepších výrobků. Netradiční reportáž z tradičního Beskydského Adrenalin Cupu, článek. Americký speleák na 16-ti hodinový pobyt v jeskyni (náplň), video. Slavný lom podruhé - Mexiko v Českém krasu, diving.

Fotografování, galerie, soutěže: Photo of the Day: Best of June, galerie NG. Landscape patterns – Photos by Thorsten Scheuermann, galerie z plenéru. Волны – “захлёстывающие” фотографии от Robbie Crawford! ч.1, něco vod moře. All-Request Photos: Sharks, Intoxication, Guacamole, Soccer, Scalia, galerie. Fotografická soutěž Evropské agentury pro životní prostředí na téma kvalita lidského života v mezích naší planety, soutěž.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleontologie: Unikátní objev českého archeologa. Jaký odkaz naám zanechali naši předkové? článek. Jeskyně Balcarka byla původně turistickou atrakcí, dnes si jí cení geologové a archeologové, článek. Věstonickou venuši našli před 90 lety. Před bombami ji uchránil mikulovský zámek, článek. EXKLUZIVNĚ: Češi mají stále DNA od jeskynních pralidí - ODHALENO.cz - slušnej bulvár. Ojedinělé srdcové chodby, prastaré nápisy i kašovitý vápenec. To vše předvádí jeskyně Na Špičáku, článek o nápisech v jeskyni. Výstavy v Praze 2015, Antropark, historie, archeologie (Libor Balák. The 2011 Umyeonsan debris flows in South Korea, článek a husté video. Coastal Oceanography off North-East Greenland - Dan's Wild Wild Science Journal, článek a foto. Urban GhostsThe Enigmatic Stone Spheres of Franz Josef Land, galerie bludných balvanů.

Historie, dokumentace, publikace: Stephen Bishop a Mamutí jeskyně, vzpomínkový příspěvek k objevovýní nejdelší jeskyně světa. Podzemní Čechy, Václav Cílek, Milan Korba, \Martin Majer, ukázka z knihy. SpeleoGoethe (ZO 4-05 ČSS), nové stránky apgredované skupiny.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přenášky, koncerty: 8. 8.—15. 8. 2015 Týden pro divočinu v Moravském krasu - Česká divočina, pozvánka na brigánu i úklidoou akci. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 27. Speleostřípky s movými informacemi, zejména videa a kulturní akce. Týnčanské Kamenování  o výzkumně společenské akci na galerii Rajčátka. Jeskyně Balcarka a koncert rodiny Jíšových, v galerii. Koncert Lenky Filipové v Ostrově u Macochy, pozvánka na akci. Doušek betonu, pozvánka na výstavu Zbrašovské aragonitové jeskyně. Petrbokův memoriál 2015 v aktualizované fotogalerii.

Osobnosti, vzpomínky, rozhovory: Naši a svetoví - Lukáš Vlček, dva audio-rozhovory nejen o jeskyních. Eduard Štorch: Lovec mamutů pacifistou i za 1. světové války, medailonek o spisovateli. Zomrel Dušan Kubíny, vzpomínka na webu SSS. Bránit kulturu je důležitější, než bránit lidi, rozhovor se Zahí Hawáss o egyptologii a archeologii.

H.o.u.m.r...: Něco o demokracii v Babišstánu. Rusko přezkoumá zákonnost uznání pobaltských států. Vašek vysvětluje, proč je Milouš lepší než Havel. Je třeba zničit pyramidy a sfingu. Na holčičí humory není nikdo zvědavej, prigl. 25 největších perel z jednání o EET.

...pokračování zase za týden...

Diskusní téma: 266. SPELEOBULVÁR (červenec/2015)

Datum 15.07.2015
Vložil P. Železný
Titulek Hranická propast

Dobrý den,
je zajímavé, že v MK jsou čerpací pokusy běžné, zatímco v Hranické propasti není čerpání povoleno. Nápad snížit částečně hladinu je již starý přes 100 let, viz SPELEO 44, str. 17. Určitě by se usnadnil průzkum, hladina vody by se jistě v krátké době zase vrátila na původní úroveň. Sponzoři by se také určitě našli, k odhalení tak velké záhady bezedného jezera.

Datum 15.07.2015
Vložil DM
Titulek Re: Hranická propast

Čerpat propástku a Hranickou propast s její kubaturou, dopravní výškou atd. není jednoduché. Co na to ekologové, povolení ap. je věc druhá. Stáhnutá voda z okolí.....

Datum 16.07.2015
Vložil dalda
Titulek Re: Hranická propast

Asi tak stejnej napad nako napustit macochu vodou :D