Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

260. SPELEOBULVÁR (květen/2015)

21.05.2015 21:16

V tomto čísle stojí určitě za povšimnutí portrét horolezce Hugo Pavlovského. Popisuje lezení s Plškem, Vlkem a dalšími nestory krasového lezení. Popisuje potápění v Červíkách i slanění do Pekelňáku po krouceném lanu. Huga lze rozeznat podle rysů tváře i z historické fotogalerie Ryšavého. Tisíce otáček jsem zažil také, až byla laná silonová, leč nadále kroucená. Za zmínku stojí i zdolání visuté krasové vyvěračky s obřím travertinovým baldachýnem v Paraguai. V sekci Technika je několik italských příspěvků - otvírání karabin v blbě zavěšené expresce po ostrém pádu a šité smyčky. Bacha na ně (hlavně výškové práci) i na zkracovací (spojovací) uzle na nich. Některé dlouhé dle užitého materiálu, nevydrží dvojkový pádový faktor. Myslím si, že i zbylé příspěvky jsou hodně zajímavé, přeji příjemný víkend s dalším....260. SPELEOBULVÁREM. Na Býčině jsou Dny otevřených dveří, hodně fofr, na druhé straně je příjemné, že tam potkávám hodně "exkurzujících" jeskyňářů všech možných skupin. Poslední DéÓDéčka o víkendu proběhnou.

Moravský kras: Hankenstainova propast, (co si spletli s Macochou) v ryze výzkumné akci, galerie na FB. Ventalora v Chobotu, nový příspěvek, historie, foto. Ochozská jeskyně, fotky ze Dne otevřených dveří. Býčí skála - Dny otevřených dveří 2025 II., dtto Býčí skála a prohlídka s bezdomovcem a článek: Běžně nepřístupná Býčí skála byla cílem stovek návštěvníků. Amatérská jeskyně - Šachta Břoušek, zpráva o akci a foto. Krasová trojkombinace o výzkumu na plošině Skalka, článek a foto.

Jeskyně v Česku: Objev volných prostor v Divišově jeskyni, tentokrát video. Koněpruské jeskyně si můžete projít s baterkou, pozvánka na akci. Je Hranická propast nejhlubší na světě? Článek a foto.

Slovensko: Spomienka na Muráň, pár fotek na FB od známého jeskyňáře. Diaľnica Košice – Bratislava do štyroch rokov nebude, brzdia ju aj jaskyne, což je dobrá zpráva, Ludmila a okolí se bude moci lépe zdokumentovat. SK  Badizér - Ardov o a nové aktivity.   Malá Fatra: lom Kraľovany II a Stratenecká priepasť (30.4.–3.5.2015), akce skupiny Dagmar. Príjemná jarná voda v lome Kraľovany, fotky z bádání Aragonitu.

Jeskyně ve světě: Arbol de Navidad, Paraguay a zdolávání hodně visuté vyvěračky v hlubokém kaňonu ve videu, hodně dobré. Hallaflandur á Reykjanesskaga 17.05.15, galerie lávové jeskyně na FB. Teampall Shetric, jeskyně v Irsku. Jaskinia Pod Wantą, dobrá tatranská propast a vytuněný článek. Wyprawa Jaskiniowa Meduza 2015, webové stránky expedice na FB. A Priddy Good Trip In To Reservoir Hole For The Captains Number 1 Fan, portrét jeskyně. Spéléo de luxe en Cantabria, luxusní fotky z Kantábrie.

Příroda. lidé, Země: Faerské ostovy, pohádkové místo o kterém jste nejspíš neslyšeli. A stunning journey in Vietnam, pěkný video i mogotový kras. The View from the Highest Point on Earth (and it’s not Everest), galerie. Photographer Takes Incredible Self Portraits Posed in Vast Landscapes, pár fotek z přírody. Самые неосвоенные места на Земле, galerie.

Bats, animals: Poslední bílý nosorožec na světě. Promiň. Za pražskými netopýry, FB pozvánka na akci. Nejhojnějším netopýrem v Moravském krasu je vrápenec malý, je to o podřádech. Experimental treatment being used to help save bats in Missouri, experimentální zaplísňování netopýra a video. ČESON, ochrana netopýrů a pozvánky na další akce (většinou Večery s netopýry).

Doly, těžba, montanistika: Первоуральские Магнитки, opuštěné lomy. Měděný důl Bohumír otevře brány prvním turistům, článek a foto.

Podzemí a jiný industriál: Exploring the Abandoned Underground Botanic Gardens Railway Station, dobrej urbex. Černobyl, 29 let po havárii, galerie. Anebo - Climbed the Rotting Roller Coaster in Japan’s Abandoned Disneyland Ripoff, galerie. Ледяная Королева, pekně nasvícené podzemí. V litoměřickém podzemíbyla nacistická továrna i sklad nebezpečného odpadu, článek, audio a foto.

Sport, technika, svícení, lezení, rescue: Jak dostat trekový batoh pod 7 kilo, návod. Cintas express, ¿mosquetones hacia el mismo lado o contrapeados?, něco o expreskách a jejich vlastnostech a dtto sešívané smyčky na zátěžové zkoušce, bacha, některé nevydrží 2. pádový faktor, video a ještě - Polipastos: teoría y aplicaciones – Granvertical, něco o kladkostrojích. Vše v italštině, ale natolik srozumitelné. Nové čelovky Lucifer, e-šop, blog a stránky produktu. Když jsme u svícení tak Scurion pro potápěče a na ruku na FB. Varieta Transportní (sedákové) karabiny na materiál na FB. Součinostní cvičení s HZS 16.5.2015 na Hlubokém závrtu, zdroj speleo.cz.

Fotografování, galerie: Traveler Photo Contest: Travel portraits, galerie. Mush rooms Macro Photography by Steve Axford, galerie opravdu překrásných houbiček. Photos of the Week: 5/9-5/15, galerie. 2015 National Geographic Traveler Photo Contest.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleo, eko: The Eruption of Mount St. Helens, 35 Years Ago - velmi pěkný fotodokument. Salgar, Antioquia, Colombia: a landslide killed at least 63 people yesterday, hrubá šlinda v Kolumbii. Vodní tunely pod Bosenskými pyramídami, lehce košpiračný příspěvek a video. Podpořte archeologické dobrodružství v Baktrii (Uzbekistán), video, start projektu. Senzační objev ztracených příbuzných z Lokiho hradu (podmořské sopouchy a vulkány). Skalní pyramidy, tentokrát v tufech, foto a článek.

Historie, dokumentace, publikace: Vyšly nové publikace - brožurka o Býčí skála, Komiks a Sborník speleofóra, zdroj. speleo.cz. a ještě kniha Býčí skála samostatně. Vranovsko-křtinský lichtenseteinský areál podrobně, odkaz na publikace a její opravy.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, poznávačky: Setkání v Moravském krasu (den Země v Křtinském údolí), pozvánka. Českým krasem za Hagenem, pozvánka v pdf. na akci již tuto sobotu. V zemi byly kachle i lidské kosti, nálezy v Chrudimi. Vyšly už 20. SPELEOSTŘÍPKX na webu Správy jeskyní ČR, je tu mnoho informací, sloupeček s videi a další informace.

Portréty, osobnosti, rozhovory: Vzhůru z hlubin, Portrét, setkání a rozhovor s Hugo Pavlovským, horolezcem, potápěčem, jeskyňářem a žijící legendou. Dean Potter se zabil, konec horolezce, dobrodruha a jiné legendy.

H.o.u.m.r...: Zrůdnost Američanů, aneb koho krmíme v senátu. Čůza je doma, řekla motorová myš, aneb jakých kvalit lidi vládnou. Nemazejte spamy, může v nich být pozvánka, např. do Cannes.

Pokračování zase příště...

Diskusní téma: 260. SPELEOBULVÁR (květen/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.