Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

259. SPELEOBULVÁR (květen/2015)

14.05.2015 20:40

Vítejte v dalším bulváru. Jsou nějaké novinky v provozu veřejných českých i slovenských jeskyní. Za zmínku stojí objevy v Divišově jeskyni - Týnčanský kras. Soukromě pak byly rozeslány pozvánky na kolaudaci objevu, spojené s taháním kbelíků. Pochopitelně. Menší objevy jsou i v Demänovské dolině. Ve světě expedice do systému Huautla a vzdušné vystrojení propasti Armagedon, protože to jinak nešlo. Hodně příspěvků se zabývá zemětřesením v Nepálu. Montanistika se zabývá otevřením dolu Prokop a Mauritius a v sekci technika je inovovaný program Pocket-Topo. Jinak je bulvár v normálu. O víkendu je další provádění na Býčí skále, těším se na bohatou účast, neb přicházejí i organizovaní jeskyňáři ČSS. Jeskyně je pěkně nasvícená, jsem rád, že tu můžu pokecat s kamarády a jeskyňáři odjinud. 259. Speleobulvár...je opět zde.

Moravský kras: Jeskyně Býčí skála se mimořádně otevře turistům, článek. Skleněné dómy, další opis z kroniky Moravského krasu a video. Jeskyně u Ochozu u Brna, blog a foto. V jeskyni Kůlna návštěvníci uvidí film promítaný na skalní stěny. Amatérská jeskyně a problémy s novými klíči a už reálná akce - Amatérská jeskyně, Sloupský koridor. Punkevní jeskyně, info o omezení přístupu k jeskyním.

Jeskyně v Česku: Hydrotěžba a OBJEV v Divišově jeskyni, článek a foto na rajčeti, pěkný mramory tam jsou. Explorace pod Hradištěm, pseudokras Beskyd. Krasovíkend v jeskyni Západní na Liberecku.

Slovensko: Duší Karpat - Štiavnické vrchy, pěkný blog i sada fotek. Belianska jaskyňa v novom "šate",info o znovuotevření jeskyně. Na letnú sezónu otváráme od 15. mája štyri jaskyne, info. Riečna jaskyňa 3. mája, článek a fotogalerie. Nádej na Krčahove, výzkum na ponorném systému Demänovky plus galerie.

Jeskyně ve světě: 2015 Sistema Huautla Expedition Finds New Sections, nadnárodní expedice. Fort Stanton Cave Study Project, celkom pekná díra. Watch: Cavers Visit South Africa's Armageddon Cave, článek a video, ukázka luftózního kotvení, když se stěny drolí. Jama pred Kotlom, článek a pěkné fotografie ze Slovinska.

Příroda, lidé, Země: Zemětřesení v Nepálu 1. část - Zvrácený ráj v Langtang Himal, cestopis. Geological Hell of Nepal Earthquakes May Not Be Over, článek a foto. Život Mořských cikánů, gypsy galerie. Совершенно инопланетные пейзажи Земли, efektní fotky z přírody Zeměkoule.

Bats, animals: Na Rané se konají Slavnosti stepí. Uvidíte i živé netopýry, článek a pozvánka. Kako posvojimo netopirja, starostlivost o netopýry mají i ve Slovinsku. Netopýři ovládají svůj sonar pomocí úst, tlamičku mají na opačné straně. Vzdělávací programy o netopýrech putují do škol, info a odkaz. Ještě před létem se vydáme za netopýry do Stromovky, článek. Cit pro let netopýrů inspiruje konstruktéry letadel. Netopýři ve stromech brání výstavbě čistírny, článek.

Doly, těžba, montanistika: První turisté navštívili středověký důl Mauritius na Hřebečné, článek a ještě - Prohlídky dolu Mauritius jsou už v plném proudu. Jeskyňáři ukážou v Krkonoších důl Prokop, kde komunisté hledali wolfram, článek. Mirny City: Diamond Capital of Russia, diamantové megadíry. Гумешевский рудник, povrchový rudnik v galerii. Zlaté Hory mají podle prezidenta Zemana šanci na obnovení těžby zlata, jobova zpráva.

Podzemí, industriál: UE, Factory T, pěkná industriální galerie. The Haunting Remains of Sarajevo’s War-Ravaged Winter Olympics Venue, industriální bobová dráha. Inside Ukraine’s Cold War Nuclear Submarine Base, v současné době zjevně v cizích rukou. Суперфосфат, taky hustý tovární induš. Speciální prohlídka nepřístupného pražského podzemí, článek. Exploring the Abandoned Underground Botanic Gardens Railway Station, induš.

Sport, technika, lezení, mapování: Rethinking the Double-Loop Bowline, nový bezpečnostní uzel pro lezení. Nový uzel do bezkarabinové plakety jsme si vyzkoušeli i v Kačmě, video na FB. Paperless Cave Surveying, nějaký nový program a inovace do mapovacího Pocket-topu (od Martina Sluky). Speleoalpinistou na zkoušku na rozkvetlé Pálavě za 890,-Ká.

Fotografování, galerie: Фото Китая и китайцев 100-летней давности, pár dobrých historických ČB fotek z Číny. Pozvánka na Fototábor do Krkonoš.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie, paleontologie: Výzkum pod D11 se blíží ke konci. Vědco odkryly stovku koster, článek. Jalbire, Sindhupalchok: the best landslide video from the Nepal earthquake to date? Když se chvějí svahy, video. Gorkha earthquake in Nepal: a landslide map and update on the landslide hazard, článek a mapy. Země v pohybu, o geovýzkumu na Špicberkách.

Dokumentace, publikace, historie: Výročí expedice napříč americkou divočinou ze St. Louis. Pěkný článek, expedice slovanských kmenů do středu Evropy vypadala zřejmě hůře. Nová knížka o Býčí skále na světě! Spíš se jedná o informační brožuru, je celkom všestranná, obsahuje množství fotek. Kniha Předkové. Evoluce člověka, nová publikace.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Mezinárodni karsologická škola Klasického krasu ve Slovinsku, pozvánka. Býčí  skála dny otevřených dveří, fotogalerie. Příroda v okolí Ostrova u Macochy, botanicko Zoologická exkurze, pozvánka na FB, dtto Cesta do minulosti Josefovským údolím až do Býčí skály, geologická exkurze. 15. Pouť do Císařské jeskyně, článek a odkaz (pdf.) na akci v Moravských Lurdech. Správa jeskyní ČR vydala už 19. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, videi a různými programy a akcemi. 10. vědecká konference - Výzkum a ochrana jeskyní slovenského a aggtelekského krasu. Můří noc na Karlštejně, pozvánka.

Rozhovory, osobnosti, vzpomínky: Jedličkova bitva u Moháče, rozhovor s prezidentem Liberlandu. Zdeněk Burian, portrét v časopise Xantypa. Prvovýstupů mám zřejmě nejvíce v celé Evropě, rozhovor s Karlem Bělinou, horolezcem. Petr Kubička, rozhovor se speleopotápěčem v audiu.

H.o.u.m.r....: Ruští tuleni se v zájmu vlasti naučili zacházet s puškami. Jak si náměstek Krna spletl místo, houmorný rozhovor o blokádě. Chemtrails Operator Course - Czech Aviation Training Centre, nebeská píčovina a jaký má profesionální stránky. Nová pseudoekologická daň, neslouží přírodě, ale naplňuje nenasytné panděro státního rozpočtu.

...pokračování příště...

Úplně mimo téma je Norský Barnevernský evergreen - Odebrání dítěte neslyšící matce. Můj kamarád měl nevidomé sousedy. Měli malé dítě, po jeho narození prý pomáhal bratr nevidomého muže a babička nevidomé ženy. Za tři roky se dítě vodilo do školky, rodiče po nákupech, po návštěvách, postupně realizovalo jejich přání a učilo se zodpovědnosti. Jsem rád, že žiju v zemi, kde se rodiče mohou starat o své děti a děti o rodiče.

 

Diskusní téma: 259. SPELEOBULVÁR (květen/2015)

Datum 19.05.2015
Vložil Zdeněk
Titulek Zlaté Hory

Jobova zpráva jak pro koho. Zdař. Zdeněk