Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

256. SPELEOBULVÁR (duben/2015)

23.04.2015 14:09

Je tu další číslo bulváru. Ke stanovám se nehodlám vracet, obvykle mi stačí říct všechno jednou. V médiích se hodnotí velký úklid Moravského krasu. Na Zubu jsou vidět volné dutiny. O Českém krasu jsou dva zajímavé příspěvky co stojí za přečtení. Větší počet příspěvků s dobrými fotkami je ze Slovinska. Na Slovensku proběhly lezecké dny v Mojtíně a seminář jeskyní záchrany. Za zmínku stojí polemika o původnosti naší přírody v oddílu Odborné příspěvky. Normálním tónem vysvětluje, že změny co probíhají kolem nás, jsou v podstatě potřebné. Skupina Moravský kras na svých stránkách začala publikovat svou historii, Je to výborný počin, protože mnohým jeskyňářům to ohlédnutí chybí. Tak ztrácí soudnost i pojem času. Na konci je bezva rozhovor s Dinou Štěrbovou....256. SPELEOBULVÁR je právě zde.

Moravský kras: Extrém CITO Nový Lopač 3, fotogalerie a videa z akce. Úklidová akce v krasu a Kamenný ponor, zprávy. Velikonoční bádání v Dagmaře, článek o akci a foto. Okrouhlík - Sonda, bádací příspěvek skupiny Devon. ZUB - postup v Jižní a úklid krasu, pohled do volné prostory. Lanovka přepravuje turisty v Moravském krasu už 20 let. Výpustek aneb zásnuby industriálu s přírodou, článek. Josefovské údolí, článek na blogu.

Jeskyně v Česku: Bádací akce 18.4.2015 - Hanychovská, akce na Liberecku. Koniklece na Malhostovické pecce, galerie. Rekonstrukce zavřela Javoříčské jeskyně, článek a foto. Český kras, fotogalerie různých oblastí krasu. Keltové a Hagen v Českém krasu a patetickém rozjímání.

Slovensko: Jaskyniarska škola 2015, pozvánka na akci a také od SK Trnava - Štvrtý ročník Speleoškoly na dohľad. Jazerná jaskyňa - naďalej záhadná, článek a foto Petera Kubicky na FB. S detmi do jaskyne, pozvánka do jeskyně Sedmička.

Jeskyně ve světě: Mitjina jama, Slovinsko ve fotogalerii. Slovinsko - jaro 2015, článek o akci a dokumentaci Krasu. Veselé velikonoce ve Francii na lokalitě Ressel, článek a foto. Velikonoční Slovinsko 2015, o akci Plánivské skupiny a hostů na Podjunšce jamě. Jeskyně Franské jury, Bismarck a další ve fotogalerii, stejně tak od Igora Harny. Ice Cave Image, Apostle Island, galerie na NG. Peştera cu apă de la Mănăstirea Tismana, trochu starší příspěk vysoké kvality. Bosna-Hercegovina, apríl 2015, biospeleologická expedice. Slovinsko, jeskyně Krasnica, Smoganica a ještě úžasná díra Medvedjak. Speleos Expedition "Sentendo l'altra estremità della corda" Carso Triestino 2014, akce speleoskupiny Guáno v Itálii, příspěvek byl promítnut na SpeleoFourRumu.

Příroda, lidé, Země: Mohd irman ismail Memger profile, dobrá galerka na NG. Earth from Orbit 2014, bezva video zeměguľe. Interesting Armenia: the Trip to The Tatev Monastery, galerie. The Unique Volcano of Sakhalin, sopky na Sachalinu. Znovu objevený albánský národní park Thethi, cestopis. Sismologia Mundial pěkný video vulkánu v činnosti na FB. Z Ruska až do Vietnamu, cestopis a video.

Bats, animals: US Department of Energy awards a share of $1.75 million to BCI to develop ultrasonic bat deterrent devices, netopýři vs. větrníky. 22+ Heartbreaking Photos Of Pollution That Will Inspire You To Recycle , hodně inspirativní příspěvek. Netopýři ze záchranných stanic se vracejí do přírody, článek.

Doly, těžba, montanistika: Vápencový podzemní důl v Kolcovu od Dmitry Albova na FB, galerie. Amazing Caves of the Abandoned Carnallite Mine, solné doly na karnalit v galerii. Exkurze do dolu Hlubina rozšířila obzory. Důlní díla kolem Zlatých hor, galerie.

Podzemí, kryty, industriál: Vistula Spit That Became an Island For Russia, trosky bývalé pevnosti. The Nuclear Arsenal of Chukotka, podzemní protiamerické komplexy. Urban Ghost 10 Abandoned Subway Stations and Forgotten v ňújork city, galerie. Urban GhostsGame of Thrones: The Legends, atd. galerie.

Sport, technika, svícení, diving, rescue: K2 and the invisible footmen, videotrailer na FB. Seminár jaskynnej záchrany v Mojtíne, článek včetně videa a na Speleo Rožňava ještě článek o akci. How to Make Homemade 500 LED Extreme Flashlight by Yourself, svítící masakr. Featherstick - rozděláme si ohně s radostí, jinak Settonův pevný podpalovač. Poleas para polipastos en autorrescate | encorda2 , něco o kladkách a použití. Sump Rescue Orientation Program on Vimeo, cvičná záchranka v sifonu. Escalade en Chine, video o lezení v překrásných škrapách.

Fotogalerie, fotografování: Keď jaskyniari fotografujú krásu temného podzemného sveta Slovenska, článek a foto. Panasonic HX-A1 compact Action Camera, produkt pro extrémní použití. Photos of the Week: 4/11 - 4/17, public foto.

Odborné příspěvky. eko, geo, archeo, paleo: Kamenná hlava z Mšeckých Žehrovic ve 3D. The Ancient Giants Of The New World, o obyvatelích západního pobřeží Jižní Ameriky. Islímští extrémisté zničili další starověké město, video. Harrowing New Video Shows A Powerful Landslide In Action, bezva šlinda v Rusku a ještě tadyhle. USA: Ruins of Viking Settlement Discovered near Hudson River, článek. Kdo hledá, najde, Čechy mapuje archeologický azlas, článek a video. Juraj Lukáč: Pokud chceme původní lesy, pak by tu měly být přesličky a stromovité plavuně, velmi dobrý a čtivý článek. Review of a paper:- The 2005 waste landslide at the Leuwigajah dumpsite in Indonesia, článek. Urban Ghosts10 Haunting Lost Underwater Cities, Settlements & Landmasses of the World (Part Two), zajímavej příspěvek.

Historie, dokumentace, publikace: Archeologický atlas, o projektu a publikaci. Skupina Moravský kras (6-20) začala zpracovývat svoji historii, záslužný čin Liborův a jeho první díl. Libor Balák - historické obrazy vytvořené pro muzea, hódně dobre a rozsáhlé dílko.

Dění ve speleospolečnosi, akce, přednášky: Michalky a Inka, galerie ze SpeleoFourRumu, akce skupiny Guáno, foto francimus i Doktora Skály. 13. Mezinárodní Sympozium o pseudokrasu v Beskydech, pozvánka. České podzemí, foto z akce na FB. Ochozská jeskyně, Den otevřených dveří, pozvánka na akci. CHKO Moravský kras děkuje za účast na úklidové brigádě 2015. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 16. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi. Speleofórum 2015 ve Sloupu, promítací program, zdroj odkaz na FB. Vedecká konferencia výskum a ochrana jaskýň slovenského a aggtelekského krasu, pozvánka na akci. Akce CHKO Český kras 2015, pozvánky na různé akce, zdroj speleo.cz. Čarodějnice v Kateřinské jeskyni, pozvánka na slet.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Osudy Petra Sommera, historika a archeologa. Česká nemocnice pod Himalájemi zachránila stovku dětí, rozhovor s Dinou Štěrbovou, českou přední horolezkyní.

H.o.u.m.r.: NASA tají, že uvnitř naší Země žije někdo další, jeskyňáři zřejmě mají v podzemí mejdan.

...pokračování za týden...

 

Diskusní téma: 256. Speleobulvár (duben/2015)

Datum 24.04.2015
Vložil Celofán
Titulek Sbohem sedmikrásky

1. apríla 2015 vyšla a byla slavnostně pokřtěna kniha Poka Petra Pokorného Sbohem sedmikrásky -- komentovaná historie lezení v Moravském krasu. Pok je jedním ze spoluautorů naší (V. A. Gregor, V. Pipal, P. Pokorný) studie Historie a vývoj horolezectví v Moravském krasu, která vyšla ve Sborníku Muzea Blansko 2012 (vyprodán). Ve své knize Pok toto thema rozšířil a prohloubil, a doplnil četnými historickými fotografiemi a dokumenty. A spoustou krásných soudobých fotografií od různých autorů. Součástí textu jsou vzpomínky a pasáže z rozhovorů s lezeckými legendami Moravského krasu. Kniha má 195 stran a 31 fotografických příloh. Je tištěna na kvalitním matně lesklém papíru a má tvrdou vazbu (obálku, hard cover). ISBN 978-80-260-7458-8.

Včera dorazil přes moře na Výdrholec můj personalizovaný výtisk. Obávám se, že celý náklad je nyní již rozebrán, ale doufám, že pár výtisků si zajistili i jeskynáři. Sloup, Holštejn, Pustý a Suchý žleb, Údolí Punkvy, Rudice, Křtinské údolí. Serdéčka býčiskaláků by mohlo potěšit, že je tam hodně povídání o Býčí a Krkavčí skále.

1. dubna byl svátek Huga. Náš Hugo Šavel jej chtěl oslavit právě na křtinách Sedmikrásek. Ale zasáhla mocnější síla, místo oslavy měl následující den pohřeb. Večer křtu byl věnován Hugově památce -- jeho jméno a fotografie se v knize objevují na několika místech. Knihu pokřtil jmenovec Hugo Pavlovský, současník Franty Plška a Frantův spolulezec -- spolu spáchali prvovýstup spodní polovinou Hlavní stěny Macochy.
C.