Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

252. SPELEOBULVÁR (březen/2015)

26.03.2015 11:04

Nejsmutnější zprávou posledního týdne i konce zimy je odchod Hugo Havla za pomyslnou říčku Styx. Moravská speleologie ztrácí jednoho z posledních lidí, schopných dokumentovat, psát a sdlet její historii. Měl velký přehled, zájem o výzkum v Moravském krasu, moravskou speleologii a její vztahy a souvislosti. Dříve působil ve více skupinách, kde nabíral rozhled, zkušenosti později uplatňoval ve Speleoklubu Brno, skupině Dagmar a Myotisu. Ve staším věku i přes zdravotní problémy navštěvoval příležitostně jeskyně, psal, aktivoval skupiny pro další výzkum v nadějných lokalitách. Jeho publikace Přehled výzkumných prací a jejich výsledků v historii Moravském krasu, z té se určitě bude vycházet ještě mnoho dalších let. Pravděpodobně asi nikdo bohužel nezdokumentuje období jeskyňaření od roku 1970 a také Hugo nestihne zpracovat historii Speleoklubu Brno k jeho 70. výročí. Není moc pamětníků, kteří by ctili historické události s nadhledem bez emocí tak jak on. Přeji dobré světlo tam kdesi za druhými břehy podzemních ponorných vod Hugo. Tohle číslo bulváru věnuji Tobě...

Fotografie RNDr, Jan Himmel a Igor Harna a můj táta.

 

Moravský kras: jeskyně - Stránská skála, galerie na FB. Dva dobré důvody k pořádné oslavě, akce skupiny Dagmar. Speleo Kerberos a Topas - bádání v Kamnném ponoru, Závrtu U hrušky a beseda jeskyňářů ve Vavřinci. Sobotní Řičánkovka, bádání na jihu Krasu. Jeskyně Dagmar a Ostrovské Vintoky, galerie. Ostatní kras - Díky čističce už do jeskyní v Moravském krasu nepotečou odpady z vesnic, článek. Pozvánka na úklid Moravského krasu, jižní část Krasu ve středu 15.4 a střední a severní část Krasu 18.4., pozvánka - ukliďte si odpad v okolí vašich lokalit, bude odvezen a okolí vašich jeskyní bude hezčí.

Jeskyně v Česku: Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní začíná 1. dubna! článek a info. Aksamitová brána na Berounsku, příspěvek a foto. Augustova jeskyně v Tomáškově lomu, pěkný příspěvek s fotkama. Nová jeskyně Pelíšek v Ještědském hřebenu, historie výzkumu. Bonzákova sluj v Českém krasu, galerie z bádání.

Slovensko: Silická ladnica, fotogalerie. Prieskum v Červených vrchoch, foto. Speleoklub Badizer Ardovo, historie klubu. Ľadová sezóna skončila. Správa o činnosti Speleoklubu UPJŠ v roku 2014.

Jeskyně ve světě: Do podoby bublající vody zkrotil mráz stěny jeskyně (v reálu to však funguje jinak), ledovce Breidamerkurjökull. Antarctica's volcanic ice caves, článek a pár excelentních obrázků. Jeskyně Grotta Azzura uchvacuje uchvacuje, článek.

Příroda, lidé, Země: Všední život v krutém městě na Sibiři, video. Snow Art in Banff National Park, umění na sněhu ve videu a tam, kde mají úplně jiné starosti. Secrets of the ‘Blood Falls’ under the microscope, minerální prameny pod ledovcem. Rare video of Volcanic Lightning, pěkné. Panatal, zajímavá krajina v Brazílii. Category 5 Cyclone Pam Devastates Vanuatu, galerie. A Virtual Drive Through Bhutan,galerie. Big balanced rocks about to fall, galerie bezva skalních viklanů. Západem démonizovaný Írán, fotoreportáž z bezpečných oblastí. Полуостров Ямал и ханты, как они есть, lidé poloostrova Jamal v galerii. Kolem vysychajícího Mrtvého moře se množí obří díry, článek a galerie. Do skalních měst Valašska, článek a galerie. Indické údolí smrti, článek s galerií.

Bats, animals: Ve Stromovce žije devět druhů netopýrů, dostali nové budky, článek. Animals in the News, galerie. Jeskyně na jižní Moravě jsou ráj českých netopýrů. Vždycky jsem si myslel, že zvířata nemaj žádnou národnost. V Olomouci budou sčítat městské netopýry. 4 důvody, proč se panicky bojíte netopýrů, asi žiju v jiným světě.

Doly, těžba, montána: Mining-Photo-Index, náhodou jsem sejmul z Okouna, bezva stránky, zejména historie Amerických, Evropských i světových dolů, stačí jen klikat a založit. Mine Your Own Business at The Atlas Coal Mine Drumheller, galerie. Crown Point jeweler journeys to world's only Tanzanite mines, bezva podzemní kutání v Africe. Singer Mine, galerie. Rough Lapis Mines, galerie.

Podzemí, industriál, CO a jiné objekty: Donbas byl kovárnou SSSR, nyní hutě devastuje válka, klasic industriál. Fotografováním opuštěných objektů upozorňují urbexeři na jejich chátrání, článek a video. Spring Road in Samara, industriální silnice s bazénkem. Podzemní chodba na Kuňku? Nesmysl, článek a foto. Bunkr 42, Moskva, Rusko - galerie, mapky, popis. V podzemí vybudovali nacisti najväčšie tajomstvo Tretej ríše, Soví hory a podzemí zámku Ksiaz. Aké tajomstvá sa ukrývajú v edinburghskom podzemí?, článek. Kafélanka se opět rozběhla, jen z Brněnska má tři nové příspěvky. Abandoned Submarine Bases & Sub Pens of the World, galerie.

Sport, technika, metodika, maping: Databáze skal ČR, webové stránky. Belay Device & Ascender Showdown, pár zejména jistících novinek na videu. Helivac lanyard with securing of the drop-off, nové pomůcky pro profi a leteckou záchranku, video. Jan Ždáňský: Z Bajkalu jsem utekl o extrémním cyklopřejezdu jezera. O krok dál aneb jak správně vybrat boty. Jaskyniarska škola, 1. lekcia: Základy jednolanovej techniky, článek a foto.

fotogalerie, fotografování: Photos of the Week: 3/14-3/20, galerie public photos. Photos by Ivan Hadjiyski, příroda, podzemí, industriál.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleo, speleo: Čeští vědci se postavili barbarství islámského státu, snaží se zachránit Mosul. The Mystery Of This Sea Cave Still Baffles Experts, podmořská paleontologie. Záhadný skrčenec i nádoby z keramiky pod budoucí D11, článek. Izrael je země zaslíbená pro dobrodruhy a hledače pokladů, článek. Peru declares a state of emergency over landslides, šlinda pod Andama.

Dokumentace, publikace, weby: První článek o objevu Demänavské jeskyně Slobody, odkaz ze SSS. Nová vizáž stránek skupiny Geospeleos. Speleoklub Badizer Ardovo, webové stránky.

Dění ve speleospolečnosti, akce, koncerty, výstavy: Novinky CAVE - Beat, programy na akce v jeskyních, Cave-beat v Kateřinské jeskyni (Bárta, Dusilová). Expozice minerálů 2015, pozvánka na burzy do Tišnova. Pozvánka na Speleofórum 2015 (Stávající ročník - první info), zdroj speleo.cz. Jeskyňářský ples v Bozkově 2015 v galerii. Slet čarodějnic v Kateřinské jeskyni, pozvánka na akci, holky dotoho. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 12. SPELEOSTŘÍPKY a mnoho pozvánek na akce v roce 2015. S notným předstihem pozvánka na Setkání jeskyňářů v Českém krasu. Výstava Od lovců mamutů k cihle, už jen měsíc. Pozvánka na 15. Geologickou exkurzi na Berounsku.

Rozhovory, vzpomínky, portréty, osobnosti: Zemřel Hugo Havel, bývalý člen Speleologického klubu v Brně. Vzpomínka na Huga od Celofána na webu Pok-Blok. Je důležité vědět, kdo jsme a kam jdeme, portrét Báry Šimečkové. Nízkonákladové cestování a rozhovor s Michalem Hubertem, cestovatelem, dobrodruhem a jeskyňářem. Vzpomínková akce na Martina Honeše v Českém krasu, pozvánka.

H.o.u.m.r...: Silničáři budou reklamovat studii o křečkovi za dvě mega. Experimenty v Rusku přinášejí šokující úspěchy. Zdrogovaná mládež je připravena na svůj nacistický úkol. Unuděný flákání rozkvétá na troskách střední třídy. Návrat estébáckých praktik. Test Americké laserové zbraně.

...pokračováné příště...

 

Diskusní téma: 252. SPELEOBULVÁR (březen/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.