Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

250. SPELEOBULVÁR (březen/2015)

11.03.2015 18:33

Vítejte v novém bulváru. Na Říčkách jsou menší, ale pěkné objevy. Jazz popisuje problém s plastovými kbelíky. Ideální je, když se vědro pokusíme rozsednout (prokopnout) hned v prodejně. Jak křupe a nespolupracuje - nekupovat. To jsou fakt lepší kýble od Primalexu. Na Slovensku dosáhli první kilometr ve Vyšné Kresanici, vysokohorský kras to umožňuje. Zajímavý příspěvek je o troglodytech z Pistáciových hor a v této sekci je více zajímavých příspěvků. Co chci určitě vyzvednout je interaktivní mapa ČS. vojenského opevnění z První republiky. Celkově to muselo dát ohromný kus poctivé práce, klobouk dolů. Jsou tu i houmorné, leč vážně myšlené příspěvky, jako třeba legenda k jeskyňářské modlitbě, některé věci nezkoušet! Podařila se zaplnit sekce fototografování a různorodými příspěvky i odborná sekce. Na závěr, protože houmr ke speleologii patří, je několik myšlenek - gravitační virus, kvantová teleportace a astrální paraziti....věčné konspirační téma...250. (téměř jubilejní) SPELEOBULVÁR je opět zde.

Moravský kras: Objev v chodbě Zkamenělé řeky, sonda pustila (Ochozská jeskyně), následuje 25m zajímavý objev s výzdobou. Jeskyně v Lomu Velká dohoda a její Horizont, článek o výzkumu a exploraci této části jeskyně. První březnová akce v Kamenném ponoru, článek a foto. Proč ne...:Sloupsko - Šošůvské jeskyně, blog. Blít či neblít?, trojmužná akce na ZUBu, bádání a technické práce. Lokalita Okrouhlík - Sonda a další práce na tomto paleotrativodu a Irainova propast s praskajícími plastovými kbelíky.

Jeskyně v Česku: Chlum - Nový propad (6.3.205), Český kras a sonda ještě o den později, fotogalerie. Pochůzka po krasu v okolí Ondříkovic u Turnova, článek. Navštivte krasové hlubiny v Jeseníkách, článek a video. Tajemná Strašínská jeskyně.

Slovensko: Jaskyniarsky klub Varín, pozvánka na 56. jaskyniarsky týždeň SSS. Veselé i divoké kopanie v Okne a Štefanovej, článek a galerie. Jaskyňa Mažarná v masíve vrchu Tlstá, zimní fotogalerie. Prvý kilometer podzemných priestorov s vchodmi nad hranicou 2000 m.n.m., jeskyně Vyšná Kresanica, článek.

Jeskyně ve světě: Jaskinia Zimna 28.2.2015, Polsko, článek a foto. Pešteri od Robbi Šona (R. Shone), galerie. One of Arozona's finest, blog Stephena Eginoira, pěkný heliktity, článek a foto a další akce. Jaskinia Załom / Na Ścianie, článek a fotogalerie.

Příroda, lidé, země: Troglodyté z Pistáciových hor, pěkný příspěvek s fotkama na FB. Nejlepší vesmírné fotky Země za rok 2014, galerie. Photos Taken 100 Years Apart Show How Glaciers Are Disappearing, galerie dokumentující ústup ledovců. Stunning Ice Formations on Lake Superior Ice Cave, pseudokracové převisy v zimě. The Peculiar Burial Rites of Tana Toraja, kult pohřbívání v Indonésii. Феноменальные геологические образования Земли, přírodní geologické zajímavosti, galerie. Nebezpečné a zároveň vzrušující Stalinské lanovky v Gruzii, článek a foto. Po vlastní ose - když cesta je cíl, cestopis do Gruzie a zpět.

Bats: Národný park Muránska planina, rehabilitační stanica (netopýrů), video na FB. Počet netopýrů na Turoldu všechny překvapil. Lámal rekordy, článek. V jeskyni Na Turoldu se budí rekordní počet vrápenců. Odborníci dokončují sčítání spících netopýrů, článek. Netopýři se probouzejí. V nouzi jim můžeme zavolat SOS netopýří linku. Přednáška o netopýrech v Sládečkovo Vlastivědné muzeum v Kladně.

Doly, těžba, montaistika: Ruské město děsí záhadná jáma, aneb pozůstatky potašových dolů ve videu. AD UN PASSO DALL'OBLIO, pár fotek hist. podzemí. Stát povolil těžbu lithia u Cínovce, přírodu má chránit 50 podmínek, zatím jde o těžbu z bývalého odvalu. Výbuch metanu v doněckém dole má 33 obětí. Zlatonosné štoly u Jílového, galerie. Štoly Kowary v dolu Krakonoš, zpráva a pár fotek. Těžba je potřeba, ale ne tady, zajímavá úvaha, blog. Exploring underwater mine, Esplorando la miniera sommersa, video. Lives Once Lived: Rediscovering the Forgotten Coal Mining Towns of Appalachia, článek.

Podzemí a industriál: Opuštěný podzemní svět, urbex 2015, video. INTERAKTIVNÍ MAPA ČS. OPEVNĚNÍ, výborně vypracovaná mapa naší nedávné historie. Tohle není obyčejná díra v zemi, to je bunkr. Co skrývá podzení nacistický komplex v Rakousku?, článek s ufounem. Sklepy pod Dominikánským náměstím v Brně, článek a foto. The Scorched Remains of Hong Kong’s Abandoned Fire Station, industriálek.

Sport, lezení, rescue, technika: Kotýz v Českém krasu, tentokrát pojatý jako lezecká oblast. Bikepacking The Annapurna Circuit, cestopisný příspěvek. Motlitba jeskyňáře končící vysvětlivkama odborných pojmů, např. uzel na konci lana při slaňování Osmou...nemusí být účinný a na podobné bázi je i příspěvek Experiment v podzemí. Jamarská Šola 2015 (jeskyňářská škola), aneb jak to dělají ve Slovinsku na FB. Komisija za speleospašavanje HGSS / Cave-Rescue (speleozáchrana), aneb jak to dělají v Chorvatsku, též na FB.

Fotografování, galerie: Fotografie podzemia Slovenského krasu, výstava fotografií, blog a na stejné téma Zem nad hlavou o výstavě na FB. Удивительной красоты живая природа от Радомира Якубовски!, aneb jak vypadají pixely. Krystaly Desi Riudomse, kde pixly naopak chybějí. Moscow in Color in 1931, galerie. Smithsonian Magazine's 2014 Photo Contest, fotosoutěž. David proti Goliáši, zajímavý srovnání dvou přístrojů Petera Gedeie (Fuji vs Canon).

Odborné přípěvky, geo, archeo, paleo, eko: Magnificent Iron Age cauldron discoverd in France, objev špicovýho kotlíkovýho servisu aneb Francouzi objevili mohylu Kelta, který popíjel víno z kotle Etrusků. Slovanské a germánské pohřebiště, pěkný článek a foto. Architektonická zombie u Sixtů, aneb jak zkurvit poslední zbytky gotiky v Práglu. Záhadných obřích kráterů na Sibiři může být až 30, článek. Jeskyně v Galileji ukrývala poklad z dob Alexandra Velikého, článek a video. Chariot Tracks on The Streets Pompeii, galerie. Pod parcelou, kde vyroste nový dům, se našla středověká keramika, článek. Jeskynní archeologie, video o motivaci výzkumu nápisů v BS. Sesuvy půdy - popis a ochrana obyvatel před nimi. A tady je realita - Rewiev of a paper, skalní sesuv v severní Itálii,článek, video, schema a ještě hustší An excavator hit by a self-induced rockfall, práce v hodně živém terénu, video.

Historie, publikace, dokumentace: Vyšla zaujímavá kniha Petra Laučíka - Kulturní dimenze jeskyní na Slovensku. Ještě o knížce Skryté krásy Velké Fatry a Moravského krasu, recenze. Vyšel Archeologický atlas Čech, vybrané památky od pravěku do 20. století, obsah, literatura, mapový klíč a ukázka.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, výstavy: Rudice vernisáž, fotogalerie a Vernisáž na Rudických stránkách. Hory a mesto - Bratislava, pozvánka na dvě přednášky (jeskyně Bajlkalu). Cestovatelský festival Kolem světa, pozvánka do Prahy. Jeskyňáři zvou na svůj ples do Bozkova, článek. Beseda s jeskyňářem (Zdeněk Havlík) v Dolních Životicích. Pozvánka na akci České podzemí, propozice, program atd. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly už 10. SPELEOSTŘÍPKY.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Jan Knies +5.3.1937 výročí úmrtí, vzpomínka a foto, Wikipedie. Ivan Pavlů - vědec, který spojil archeologii smatematikou, portrét. Vlasta Štáflová, česká horolezkyně ve Vysokých Tatrách - portrét.

H.o.u.m.r...: Dobrodružství šesti trampů - část 1., video volně dle prastaré komiksové literatury. Jak se šíří panika o smrdícím koktejlu. ЛЮБЭ "Не валяй дурака, Америка", kulturný zážitok. Na univerzitě v Montevideu objevili virus způsobující gravitaci. Konec experta kvantové teleportace. Vedci odfotili astrálne prazity, vděčné téma poslední doby. Transylvánský bermudský trojúhelník.

...pokračování za týden...

Diskusní téma: 250. SPELEOBULVÁR (březen/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.