Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

249. SPELEOBULVÁR (Březen/2015)

04.03.2015 18:26

Je středa a s ní nové číslo Speleobulváru. Na Moravě probíhají sčítací aktivity. Na Chlumu ČK) se intenzivně bádá v Propadu, soudě podle pravidelného přívalu nových fotek. Skupina Varín zveřejnila místo a datum už 56. JT, atd. Co mě zaujalo jsou dvě galerie z Antarktidy, jedna ji prezentuje jako mysteriozní pevninu, druhá jako totální smetiště a vrakoviště, zejména kolem základen. Jimmy Nelson prezentuje galerie a portréty neznámých národů a kmenů, které čas předběhl. Určitě stojí za vidění. Donbas a Doněck už tak dost zkoušený, zažil novou důlní katatrofu, podle posledních zpráv je mrtvých daleko více. Na závěr jsou vzpomínky a portréty. Blog skupiny MAS Moravský kras, kromě náhleho uploadování všech možných cizích příspěvků na síti zveřejnil i portrét méně známého staršího badatele a fotografa Standy Vidláka. Tento sice už také vyšel (naprostá většina na webu Býčí skály), přesto ho znovu připomenu....249. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Jeskyně Matalova Vymodlená a akce z pracovního denníku. Jeskyně v Moravském krasu po rekordní pauze otvírají, článek. Moravský kras, leden-únor 2015, galerie. Tajemství ledových jeskyní, všeobecně míněný článek zahrnující MK, Vranovské sluje i jeskyně na Slovensku. ZUB 28.2.- den nálezů a ztrát, další výzkumná akce na Skalce. Partyzánská jeskyně (jeskyně Supí), ghalerie. Akce uprostřed týdne do Kamenného ponoru, článek.

Jeskyně v Česku: Pracovní akce na Propadu v neděli (1. březen), galerie na FB a ještě na Rajčeti od Pavla K. Navštivte krasové hlubiny v Jeseníkách, článek a video. Jeskyně v údolí Haldy, pseudokras, foto. Jeskyně Šipka - pohled od vstupu k Trúbě. Nová jeskyňka Ještědského hřbetu - Pelíšek, počáteční průzkum, článek a foto.

Slovensko: 28. február - tréning vo vode pokračuje aj akcie vo východnej stene (lom Kraľovany), galerie. 56. Jaskyniarsky týždeň SSS, pozvánka do Varína v Malé Fatře. Mojtínska jaskyňa (Jaskyňa sv. Josefa), webová stránka.

Jeskyně ve světě: Černá Hora, Maganik 2014 - Liberecká šachta ve videu. Slovačka jama na Karadžici, interaktivní mapa jeskyně. Arctic Rift, velmi pěkná FB galerie Clintona Elmorea. Пещерный фотограф Робби Шон, galerie známých jeskyní. Jamske in druge dimenzije, Zgornji deli Čaganke, galerie.

Příroda, lidé, Země: The Sinkholes of Cerro Sarisarinama, článek a foto. Semuc Champey, pěkný travertínový jezírka, galerie. 10 fotos Mágicas de Torres del Paine, galerie. Stars Above Himalayas, v časosběrném videu. The Shocking Story of the Philippine Tribe Exhibited in America’s Human Zoos, historické foto. Life in the tundra, galerie. Photographer Jimmy Nelson Traveled The Globe To Learn About Indigenous Tribes, galerie. Investigating the Mysteries of Antarctica, galerie. Bílá pevnina však není vždy atraktivní o čemž svědčí - King George Island. Mysteriózní Tepui - stopy mimozemšťanů, pravěkých rostlin a živočichů, galerie. Janca Pampou do Pomabamby, Peru, galerie. Ratitovec - sonční vzhod, galerie ze zimních hor.

Bats: Ochranáři přírody počítali v Českém krasu zimující netopýry, prošli štoly, jeskyně i sklepy, článek. Jak se budí netopýři, pozvánka na akci. Sčítání netopýrů Býčí skála a Motravský kras, galerie na FB. Nadnárodní fotosoutěž jeskyní flora a fauna, pozvánka na FB.

Doly, těžba, montána: Důl Centrum Most - září 2013, starší video nyní publikované o exkurzi do podzemí, dobré. Výbuch metanu v doněckém dole má nejméně devět obětí. Разрез «Чумляк», staré povrchové dolování. Dole v dole Albánie, blog s fotkama. Uranový důl Hamr zmizí z povrchu, článek.

Podzemí a industriál: Na opravy podzemí pod Proseckými skalami nejsou peníze, článek a taky Prosecké skály čekají úpravy. Po stopách nedostavěné Hitlerovy dálnice u Ostopovic, bezva galerie.

Sport, technika, lezení, cestování, návody, maping, diving: Osmnáct inspirací na vytvoření funkčního kladkostroje, galerie na FB. Jeskynní vozík, lépe řečeno - japonka do úzkého průkopu, zručný zámečnický výrobek ve fotogalerii. Pouovci: Directa de los Martinez, lezeníčko a ještě Africa Fusion, představení lezeckého terénu. Jak se na cestách nedostat do vězení a ženy na cestách. Zkušenosti slovenských měřičů s Distem, odkaz na stránky SSS. Speleoferata v Moravském krasu. Šediváčkův long 2015, video.

Fotografování, galerie: Photos of the Week 2/21-2/27, galerie. The 2015 Sony World Photography Awards, galerie. Album Galerie roku 2014 od EmPepy, převážně z Vysokých Tater. Fotovýprava na Drahanskou vrchovinu, galerie. Espeleofoto, nové galerie.

Odborné příspěvky, geologie, paleontologie, archeologie: Archeologové zkoumají náměstí v Rosicích, článek. Sibiřská záhada nabírá obrátky, podivný kráter není jediný, článek. Gazost: an impressive landslide in the Hautes-Pyrenees, šlinda v Pyrenejích a taky Chitral and Humla, šlinda na Pamíru. Dokumentace archeologického výzkumu v Súdánu pomocí metod geoinformatiky, možnosti skenování terénu atd. Cena zničeného archeologického naleziště? Patnáct tisíc, článek. Nejstarší CHKO v ČR, Český ráj slaví šedesátiny. Compelling Archaeological Finds You Probably, soupic, galerie. Fascinující magma a láva vytvořili u Japonska nový ostrov, článek. Lidé jsou na Zemi zřejmě déle, než se předpokládalo, článek. Hroby byly jen pět centimetrů pod chodníkem, Horažďovice, článek.

Historie, dokumentace, publikace: NMS Caves Leaflet Io-res, aneb jak to dělají v zahraničí v pdf. Býčí skála - naše společné dědictví, převzatý článek s videem, stejně tak První potápění s akvalungy v BS, Blog MAS toho nasál v únoru 2015 docela hodně.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, pozvánky: Fotovzpomínka na Rumbál 2015, fotogalerie. Na webu Správy jeskyní ČR vyšly 9. SPELEOSTŘÍPKY s novou porcí aktualit a zajímavostí. Za predátory prvohorních moří, pozvánka na akci Barrandienu.

Vzpomínky, rozhovory, osobnosti: Vzpomínka na Tondu Zelenku, jeskyňáře, lezce a člena týmu Specialisté. Rozloučení s Tondou Zelenkou, zdroj speleo.cz. Před 20 lety zemřel Wabi Ryvola, legendární trampský písničkář. Vratislav Ouhrabka - jeskyňář tělem i duší, článek a audiorozhovor. Stanislav Vidlák a speleologie, portrét jeskyňáře a historie.

H.o.u.m.r....: OSA dostala dárek k 95. narozeninám. Vem si účtenku za kopeček zmrzliny, jinak tě udám (končí hra na slepou bábu). 27 myšlenek Sigmunda Freuda. Z tunelu Blanka vyjedou dřív Blaničtí rytíři, než auta. Papánci - když prdel utírá táta, něco o střední třídě.

...pokračování zase za týden....

Diskusní téma: 249. SPELEOBULVÁR (Březen/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.