Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

248. SPELEOBULVÁR (únor/2015)

25.02.2015 22:32

Dneska budu stručný, Hodně skupin předkládá závěrečné zprávy za loňský rok. Je to dobré shrnutí roku, za které se uritě nemusí stydět. Některé skupiny zprávy pouze odevzdají předsednictvu, takže čím se zabývají naši sousedi se dozvíme většinou v hospodě, nebo archívu. Dál aktuálně probíhá sčítání netopýrů. Většinou jsou pozitivní zprávy, zejména o zvýšeném výskytu vrápenců. Kriticky ohrožený druh si představuji tak, že ho spatřím třeba jednou za život (např. spatření ozajstné mačky divoké u Kečova), nikoliv jejich hejna, klastry, skupiny každoročně v mnoha jeskyních. Ale i ostatní příspěvky v této kategorii jsou zajímavé. V Brně se buduje nový tramvajový průtah, stavba stojí díky vzácným sklepům, jakých jsou všude jinde, kdekoliv po bouračce objektů ve svahu stovky. Prodlevy jdou z kapes poplatníků pochopitelně. A tak dále.... 248. SPELEOBULVÁR je opět zde.

Moravský kras: Zpráva z výročního setkání a schůze skupiny Devon plus rozsáhlá výroční zpráva z činnosti za rok 2014. Kulturně-bádací víkend (13.-15.2.2015) ve skupině Dagmar, článek a foto. Topas a Kerberos, souběžné akce Závrt U hrušky, revize lokalit v Pustém žlebu a v týdnu ještě obnovený výzkum na Kamenném ponoru, stránky skupin.

Jeskyně v česku: Prolongace 21.2.2015 - Hliněná, zpráva z akce a foto. Barrandova jeskyně, part 1., lehce vleklé video. Petzoldovy jeskyně, kopání v plazivce, video z průzkumu. Dnešní pracovní akce Na Chlumu, galerie na FB. Králova jeskyně na Květnici u Tišnova, galerie. Zajímavý jev a objev zaznamenali jeskyňáři v Poniklé, Krakonoše. Krása Koněpruských jeskyní, článek. Studniční jeskyně, aktualizovaná stránka. Speleo Albeřice a Výroční zpráva za r. 2014 v pdf.

Slovensko: Správa o činnosti Jaskyniarskej skupiny Aragonit v roku 2014. Jaskyne Slovenského krasu, výstava v Košicích. Februárová ofenzíva v Jazvečom hrade, článek o pracovní akci a fotky. Prievanová diera pod Jamou, článek z bádání. 21. februára Trening v ľadovej vode a jiné galerie z jeskyní (Aragonit). Speleoklub Červené vrchy a 25 rokov od založenia, článek v pdf.

Jeskyně ve světě: Černá Hora - Dragalj, Maganik 2015 - nové Ládínkovo album a IRONDEEP 2014, video z Maganiku. Prieskum novej vyveračky v blízkosti jaskyne Babuna, video na FB. Watch: Cavers Tackle the Ladder Pitch in Ogof y Daren Cilau, video. Ягодинска пещера и Орлово око, video z jahodové peščery. Zimowy obóz tatrzański kursu taternictwa.Speleoklub Bobry, galerie na FB. Sněžné jeskyně na Kamčatce, pseudokras, galerie. UK Caving Video Best Bits 2014, foto a video. Najdena jama, Slovinsko a galerie.

Příroda, lidé, země: Qasr al Farid: The Lonely Castle of Mada'in Saleh, galerie. A Hidden Beach in Marieta Islands Formed by Military Bombing, bezva krasový útvar. Earth time-lapse 2015, težce romantické video a stejně tak Illusion of Lights- A Journey into the Unseen. Photos of Indonesia's Real-Life Walking Dead, syrová galerie. Watching a Shaky Cease-Fire in Ukraine, galerie kousek od domova. 500 People Used To Live, Work, And Play In This Dump , taky dobrá moštárna. Góry Bystrzyckie, mramorová jeskyně pod hradem Szczerba.

Bats, animals: Makrofotografie ze života hmyzu. ...Meanwhile...husťoučký život na útesech. Красота естественной миграции!  trochu fotek z obřích migrací. Rekordní sčítání netopýrů na Turoldu, článek. Sčítání netopýrů na Květnici 2015, galerie. Netopýři právě přezimovávají, ornitologové sčítají, video (myslím, že aspoň pro ČT si sčítači mohli vzít přílby). V Podyjí přibývá kriticky ohrožených netopýrů, líbí se jim ve škole i sklepě. Martináči, proč máš tak neprakticky protáhlá křídla? Sčítání netopýrů v Českém krasu, článek. Rekordní počty netopýrů na zimovišti v Nízkém Jeseníku, zpráva, foto.

Doly, těžba, montána: Каменоломни Телези (Telezi stone-pit), Saint-Petersburg, kamenolomy pod Petrohradem, videjo. Немного шахтной темы  něco z podzemí. Zlaté hory připravují zpřístupnění podzemí, článek a video. Exkurze do důlního díla Bílý kůň (Fejkova pískovna). Děčínský sněžník a Správa jeskyní České republiky, Surikatův příspěvek. Historie záchrany Černého dolu, článek, foto, mapa.

Podzemí, industriál, kryty: Hunting for Crocodiles in Bristol’s Dreadnought Drain, romanticky akční podzemí. Abandoned Submarine Defense Complex, galerie. Самое жуткое место Припяти podzemí Pripjati. Stavba brněnského okruhu se táhne, v podzemí objevili vzácné sklepy, článek. Místo navštívila i Agartha - Pisárky, (blbo)díry u tramvaje a mají bohužel pravdu, stavba se záměrně protahuje a prodražuje. Příprava letní sezony 2015 běží naplno, podzemí tvrze Stachelberg.

Sport, technika, lezení, diving: Potápěči na Yukatánu, video na ČT. Proč jezdíme ven? Motivace a estetično přírody. Carbis Bay Crew, video na FB. Jak jsme vyvíjeli českého Petzla, historický technický dokument. Wreck Diving Festival Łódź 2015, fesťák technického potápění.

Fotografování, galerie: La Bioespeleología: un mundo por descubrir: Ganadores del Concurso de Fotografía, soutěž v biospeleofotografii. Photos of the Week: 2/14-2/20, galerie.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie, paleo, klimo: Global warming spells disaster for tropical Andes glaciers, něco o globálním oteplení. Non-Marine Carbonate Environments, článek o carbonátech všeobecně v ang. Horažďovické náměstí skrývá tisíce koster, článek. Žijí v sibiřském podzemí neznámí tvorové? Minerální vody moravských Karpat, článek. Geologicky dokumentované objekty, příspěvek a další odkazy. Montánní archeologie na Českomoravské vrchovině, článek. Drilling deep, extra hlubinný vrt. Fauquier Golf Course, vývoj šlindy (golfové překážky). Paglajhora: another progressive road failure video, dramatické rozloučení s vozidlem i silnicí. Archeologové zkoumají náměstí v Rosicích.

Historie, dokumentace, publikace: Zem nad hlavou, výstava v Rožnavě a ještě galerie.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, koncerty: Dům přírody a vstupní objekt do Punkevních jeskyní, článek a ještě V Moravském krasu vznikají pro turisty dva moderní objekty. Dění v krasové obci ostrov u macochy - Masopust 2015 a Speleorumbál 2015, Rombál ještě od Doktora Skály a taky od Zuzanáče. Vyšly 8. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní ČR, zprávy, jeskyně, činnost, videa. Jeskyňářský ples v Bozkově 2015, stránky a pozvánka.

Rozhovory, osobnosti, vzpomínky: Odešel Vojta Hlaváček, pracovník n.p. Moravský Kras, vzpomínku vložil Celofán do mé návštěvní knihy. Video: Adventurer Goes Into the Volcano for Science, drony ve vulkanickém výzkumu, rozhovor v ang. a video. Rozhovor s cestovatelem Tomášem Hrušem o nebezpečí, vychytávkách ve vybavení i napětí ve skupině.

H.o.u.m.r.: Alkopózy - když si chlastání musíte si vymýšlet. 8 věcí, které by dnes musel Jaroslav Foglar napsat jinak. Busta Biľaku ve správně farebném ľaku. Stop kapitalizmu soudruzi a soudružky. 21 Bank Robbers Who Should Just Quit Crime Forever. Pravda o zrůdě, zrůdné je, že někoho baví sračky a neumí se ani podepsat. Projev jak od burana, když máme to hezké výročí.

...pokračování zase za týden...

Diskusní téma: 248. SPELEOBULVÁR (únor/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.