Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

246. SPELEOBULVÁR (únor/2015)

11.02.2015 15:46

Posledně jsem slíbil napsat něco o VH, pobočných spolcích a změnách. Tato formalita je nutná díky novému OZ, Základní organizace budou přejmenovány na pobočné spolky, ČSS bude Spolek a standardu se přiblíží i Stanovy Spolku. Na Statistickém úřadu (ale i na seznamu firem) je už rejstřík pobočných spolků vyvěšen. Na první kliknutí jsem zjistil, že na mé bývalé adrese stále parazituje nějaký Pustý žleb. Chtěl bych tuto skupinu upozornit, že zde už 19 let nebydlím a 7 let, co mě skupina vyhodila. Jestli potom vyplodila nějaké elity, zde je příklad, jak může Spolek obecně fungovat. Příště napíšu o jemných změnách ve stanovách, např. o povinostech členů. Jinak Bulvár je k přečtení, cením práce Daldy z MSK a vytvoření interaktivních map (kdysi a neveřejně takto učinil P. Kalenda) a výzkum a publikování činnosti v Moravském krasu. Nadnárodní akce ve Slovenském krasu a laserové skenování hromady kamení co se neustále hýbe u Vranova nad Dyjí. Zatím neověřený objev české expedice - nejdelší vodopád na světě. Nález románské rotundy s unikátní dlažbou, Speleostřípky a dalších mnoho zpráv. Je co číst...246. SPELEOBULVÁR je opět zde.

Moravský kras: Sonda pod Jedničkou, Novoroční jeskyně - interaktivní mapy s fotkami. Klenoty naší krajiny: Moravský kras (hned první Mirkova věta je nepravdivá), video. Suchožlebáci - Závrt č.1, č.3 a výroční schůze, článek a foto. SHKB - Výročka 2015 aneb 12+2, další pěkný příspěvek rozrůstající se skupiny, bádání i exkurze do Skleňáčů. Mločí jeskyně v Lažáneckém žlebu, ač zřejmě staršího data, RSS upozornil nyní. Neznám, někdy musím prozkoumat. Tajemná jeskyně Pekárna. Údržba měřící aparatury a volná dutina (sonda na Zkamenělé řece) v Ochozské jeskyni. Jeskyně Matalova Vymodlená a výzkum U Bezhlavého sněhuláka, pracovní denník. NSK, Šachta Břoušek a přestrojování komínu Evženův Etický Komplex. Okrouhlík - Sonda, pokračující výzkum na lokalitě. Shrnutí roku 2014 výzkumu skupiny 6-08 Dagmar.

Jeskyně v Česku, Český kras: Malá Amerika na Rajčeti, galerie a od stejného autora Chlum 2015 02 07. PP Ondrášovy díry v Malenovicích. Patzeltova jeskyně v Kralickém Sněžníku. Unikátní české Ledové sluje u Vranova nad Dyjí na Moravě - video viz ještě článek o jejich mapování níže.

Slovensko: Objav v Gombaseckej jaskyni (Balageho komín), video na FB. Zuogó a Silická v lednu 2015, příspěvek o rozsáhlém a systematickém potápěčském výzkumu obou lokalit. Ľadové pastorále - Sobota 7 februára, kde mě zaujala už první lehce komixová fotka. Expedícia Demänovská dolina 2015, doplněná galerie na FB. Výročná schodza jaskyniarov Čachtice, video z Televize Pohoda.

Jeskyně ve světě: V opuštěných horách Muntele Sureanul, příspěvek a galerie na FB. Zimní expedice Slovinsko 2015, Podjunška jama, jama Trhlovca a termoměření, článek a foto. Ledová jeskyně Feuertal v Totes Gebirge, článek a foto. Speleoklub Warszawski - Wstęp do eksploracji w Miętusiej 2015 r., výzkumy Polských jeskyňářů v Tatrách. Mexiko 2015, akce klubu Speleodiver, potápění v cenotech, článek a foto.

Příroda, lidé, Země: Key Monastery, článek a foto. Caught in the Crossfire in Eastern Ukraine, galerie. Human Landscapes of Canada, bezva fotos z ptačí perspektívy a podobná galerie Антропогенные ландшафты из космоса,  z kosmosa. Living on a Dollar a Day, život za dolar denně, husťoučká galerie. 26-Year-Old Battles Depression by Traveling the World and Capturing, také pěkná série fotek. Венецианский карнавал 2015, festival masek v Benátkách. Мистика Долины Привидений, skalky údolí Duchů na Krymu. Africký ostrov Réunion je plný přírodních krás, cestopis. Shuldan Tower in Crimera, střecha ze zlata a žebřík z klacíků. Spooky Dolls of Chernobyl, neotřelá dramatická série, ale v takové oblasti se dá dokumentovat vše.

Bats, animals: Most Bizare Creatures on Earth, bizardní zvířátka v galerii. Kriticky ohrožených vrápenců přibývá, článek o sčítání na Žďársku. ČSOP a liga za OZ ČR pořádají pracovní seminář Nezvyklí a zvláštní chovanci útulku pro zvířata v nouzi.

Montána, těžba, doly, skanzeny: Каслинский корунд, opuštěné pinky (Kyštinský region) Uralu a o něco mladší - Один штрек. České muzeum stříbra Kutná Hora, článek a podobné Stříbrná stezka v Krušnohoří. Průvodce Montanregionem Krušné hory, webové stránky. Nebezpečná událost s radioaktivním odpadem v Novém Mexiku a něco o podzemních úložištích. Velká hra o uhlí za limity. Průzkumy nejen na Cínovci. 10 Hazardous, Contaminated Superfund Sites of the United States, chemické hazardy při a po těžbě.

Podzemí, industriál, bunkry: Деринкую (Derinkuyu). Целый город под землёй вмещает 20 000 человек!, turecké podzemní město. The 10 Most Accessible Ruins in Paris, katakomby, podzemí, slumy, induš. Форты Кёнигсберга. Форт 4. Гнайзенау, Fort Kéniksberg s dobrým podzemím. Podzemní Višňovka - z první ruky, houmorné natáčení odborného dokumentu. Ústí nad Labem zve turisty do bývalého krytu v podzemí, článek a foto. Místo, kde se můžete ukrýt (spletité podzemí Parukářky), článek. 10 Abandoned Villages from the Mountains of Europe and the Middle East, sídla duchů v horách Evropy. Podzemí bastionu v Benešově, foto.

Sport, technika, rescue, diving: Mosquetones HMS a examen, oblíbené karabiny HMS na trhačce a s problémy. Adrenaline Junkies: Avalanches and Rescues, video ze záchranky. Akreditovaný kurz instruktora MŠMT (lezení na překližce), 150h/3.800,-Ká, patří spíše do kategorie Houmr. Hirkolezenie - propozície, lezecká soutěž SRT na Slovensku v Košicích. Zajímavá je váhová kategorie nad 100kg. Nový speleo-nůž Kong, video na FB.

fotografování, galerie: Stunning Nature Photohraphy by Veronika Pinke, galerie. Photos of the Week 1/31 - 2/6, galerie. Misty Morning Sunrise by Jeff G Stephens, galerie. Podzemí ve fotogalerii Petra Podroužka.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleontologie: Pomozte obnovit ztracenou rotundu z 10. století v budově MFF UK Praha, článek, audio, úžasně zachovaná dlažba. Unikátní objev v podzemí Vyšehradu, dobrý článek. Česká expedice boří mýty (objev nejdelšího vodopádu v Jihoafrické rep.), měřeno barometrem v Garmínu, se zřejmě časem přemění v Kachnu. Mayský chrám vodního boha v Belize, pěkný článek a eště peknéjši video. Geologové vytvářejí laserovým skenováním 3D model ledových jeskyní (Vranovské ledové sluje), kdo tam někdy byl zatuší, že se jedná o celkem zbytečnou práci. Val Parghera: A fascinating stop motion video of a large rockslide, typicky šlindové vedeo ze Švajcu. Pisolites in the Tansil Formation, Carlsbad Caverns, New Mexico - Mountain Beltway, příbojové pyzolity a ještě Simulating submarine landslides, simulace podmořské bahnošlindy.

Historie, publikace, dokumentace, weby: Dějiny a současnost 1/2015, zajímavý webík se zajímavými články. Světla a stíny éry rájeckého knížete - rozsáhlý článek o rodině Salmů je převzatý ze 6. Speleostřípků, nabízí jeden z mnoha pohledů na historii a právní reparáty jejich potomků.

Dění ve speleospolečnosti, akce, pozvánky, ostatní: Summer School on Speleothem Science etc., pozvánka na seminář, zdroj speleo.cz. Správa jeskyní ČR a právě vyšlé 6. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi o dění v podzemí. Severovýchodní Čína, pozvánka na přednášku do Prahy. SPELEORUMBÁL, pozvánka na společenskou akci skupiny Tartaros.

Portréty, rozhovory, osobnosti: Haroun Tazieff, jeskyňář, geolog a vulkanolog, výročí úmrtí. Hugo Václav Sáňka, speleolog, archeolog, kronikář, výročí úmrtí. Zdeněk Burian byl génius, ilustrátor, výročí narození, Vzpomínka na Zdeňka Buriana. V Číně šít nebudeme, rozhovor s Romanem Kamlerem, zástupcem firmy Tilak v ČR. Karel Absolon na rádiu Petrov, audiovzpomínka. Jan Vlasák, portrét a dvacet kamenů cyklotrempa, také bývalým horolezcem a jeskyňářem.

H.o.u.m.r...: Vláda nabízi do válečných oblastí ČS pohraniční opevnění. Když zemřít, tak s houbičkami a šťouráním. Můj názor - univerzální pravda z článku Jsme opravdu dospělí?, velmi výstižné pro některé speleojedince. Nepřítel odborů: OSVČ (občas nepřátelé celé ČR), velmi dobrý videorozhovor. Pipka v dresu seriozního rozhlasu, o tom, jak to funguje v horolezeckém marketingu.

...pokračování zase za týden...

 

Diskusní téma: 246. SPELEOBULVÁR (únor/2015)

Datum 23.02.2015
Vložil Pokrytec
Titulek PŽS

Několik let Ti tam Franto chybí
Všechno někdy nějak začne. Někdo se narodí, někdo začne chodit do školy, kěkdy se naučí plavat, založí politickou stranu, nebo nějak založí první požár. Já jsem založil svoji první webovou stránku. V 47 letech a vůbec netuším jak to mi půjde.

V první řadě se cítím být jeskyňářem a dojeskyní Moravského krasu mě rodiče brali prakticky od narození. I když další průběžné aktivity jako tramping, horolezení, turistika, VHT, MTB jsem taky prošel, vždy jsem byl nasměrován na jeskyně a jejich poznávání. V Moravském krasu se vyskytuji skoro každý týden už také tak trochu jako živá fosílie a čím víc tento úžasný kraj poznávám zjišťuji, že je stále krásný, stále tajemný a stále neprozkoumaný.

Historie Pustožlebské skupiny jejímž jsem členem od skutečného začátku. V roce 1941 se dá dohromady pár kamarádů, učňů a začnou chodit o víkendech pěšky na Stránskou skálu a údolí Říčky. Mezi nimi můj táta. V 50-tých letech se přesunují na Býčí skálu a Rudice, později s Ryšavým na Suchý žleb, v 60-tých letech Pustý žleb a Ostrovské plošiny. Ke konci pak založení oficiální Pustožlebské skupiny a vstup do Speleoklubu Brno. A taky první pokus objeit Amatérskou jeskyni závrtem G10 (nad Alabastrem). V sedmdesátých letech druhý pokus V Simonově alias Cigánském závrtu. Další pokus v Dámském závrtu. Následovaly další drobné pokusy v Pustém žlebu až do r. 1980, kdy činnost skupiny zvolna uhasínala, zejména odloučením poloviny skupiny a vznikem ZO Topas a přirozenou cestou zestárnutím členů.

V roce 1981 jsem se pokusil skupinu obnovit, zejména přílivem nových mladých členů, které jsem jeskyňařinu prostě naučil. Začalo je to bavit. jednu chvíli jsem dělal vedoucího prací, potom vedoucího pracovní skupiny a nakonec předsedu ZO Pustý žleb 6-25 ČSS, kam jsme se potom přemístili po totálním rozpadu Speleoklubu Brno. Přesná data si už nepamatuji, protože prostě pro mě nejsou důležitá. Po mě převzal vedení Libor Panuš, následoval Zdeněk Motyčka, nynější prezident společnosti a na konec Jan Sirotek, jehož předsednictví Pustožlebské skupině trvá dodnes.

Za dobu působení Pustožlebské skupiny, ale i v období před jejím založením udělali její členové obrovský kus práce jeskyňářské i dokumentační a mají již v Moravském krasu své pevné místo.

Datum 12.02.2015
Vložil C.
Titulek Muž, který zemřel dvakrát

Včera jsem od Dr. Skály-Bídy dostal parte a zprávu o úmrtí Richarda šikuly řečeného Velký Macarát či Velkej Macek. Zemřel ve věku 82 let. Podruhé. Ponejprv se mu to podařilo před nějakými 12 lety: tehdy mi kdosi sdělil, že Macek má po smrti, a já jsem jeho jméno zapsal na můj list odešlých kamarádů a přátel -- nazývá se Smrt si hodila mincí a padla hlava (přejato z literárního epitafu Marie Valentové pro Jirku Šlechtu). Říká se, že takoví "předčasně pohřbení" lidé žijí dlouho. Mackovi to vyšlo, 82 let je úctyhodný věk.

Macek bádal na Sloupsku, v tehdejší sloupské skupině Oty Ondrouška. Ve Spodních patrech Sloupských jeskyní, v Propástce III.vchodu, v Křížových jeskyních pod Kůlnou, v Průvanové šachtě pod hřebenáči Otec, Matka a Syn, a na jiných místech. Ale také na mnoha dalších lokalitách, např. v Hankensteinově prtopasti v Macoše, to ještě s Karlem Krčálem, Ivanem Veselým-Fetynem, Jirkou Růžičkou-Šerpou a později i se starou metráckou skupinou Žanka Baláka, s tou také v Podmůstkových jeskyních, v Korálovém závrtu, Dantově pekle v Kateřinsdké jeskyni, etc.

Já jsem poznal Macka v zimě 1964/1965 ve Sloupu. Představil se mi, Jsem horolezec, jeskynář a potápěč Richard Šikula, též zvaný Velký Macarát. Nezapomenutelné. On Macek proslul i jinými výroky. Kdysi opravdu lezl, s výše zmíněnými lezci-jeskynáři z Hankenštajnky a dalšími včetně Mojmíra Ticháka-Kazimíra. Právě s Kazošem lezl, v létě, velice lehkou dvojku na Štrbský štít. Jak mi Kazoš později řekl, Macek stál na velké (5 x 2 m) hortizontální lávce, ba přímo polici, a volal, Na ničem nestojím, ničeho se nedržím, a přece nespadnu! Tento nesmrtelný výrok instantně vešel do dějin tatranského lezení.

S Mackem jsem bádal na Sloupsku. V lednu 1965 jsme spolu objevili jícen III. propasti v Bílé síni v Křížových jeskyních a provedli první pokus o jeho rozšíření. Po r. 1966 jsme se vídali jen zřídka a v pozdějších letech jen velice sporadicky. A pouze na povrchu, Macek ve svém tyroláčku a s kletrákem na zádech.

Nu a nyní ta překvapující zpráva o druhém úmrtí. Tož Macku, Ríšo, tentokrát definitivně sbohem -- na posmrtná setkání nevěřím.

Celda

Datum 14.02.2015
Vložil C.
Titulek Re: Muž, který zemřel dvakrát

Při výčtu Mackových sloupských bádacích lokalit jsem zapomněl na jeskyně v Šachtě za Evropou a Indií. Připomněla mi to fotka v záhlaví Franciho statě. Pokud mě pamět neklame, ty úžasné stropní kulisy-břity nad Mackem jsou charakteristické pro Sloupskou chodbu. Ríša také bádal v Propasti u Obrázku.

Ze včerejšího dopisu od Ivana Veselého-Fetyna vyjímám,

Pro mne to byl několikaletý parťák, který neznal zradu.
Ještě se ozvu a upřesním některé věci, které jsem si myslel, že jsem Ti již sdělil. Asi jsem na to zapomněl.
C

Datum 12.02.2015
Vložil lb
Titulek Nekup to!!!

Dobrý den,
rád bych vám doporučil jako jeskyňářům super zážitek. Rande v Koňské jamě.
Sice je to asi za čarou, ale za prachy se dá všechno. Tak nečumte doma a vemte svoji starou za ruku a spěchejte do Ostrova, kde Vám toto rande rádi zařídí jedna nejmenovaná agentůra.
https://rad-mar.rajce.idnes.cz/Rande_v_jeskyni_Konska_jama_-_darek_prostrednictvim_zazitkove_agentury_Alibest#

Datum 16.02.2015
Vložil Šťoural
Titulek Re: Nekup to!!!

Má Mr. Spider povolení provádět komerční akce v jeskyni Koňská jáma v NPR Vývěry Punkvy od správy CHKO nebo AOPK nebo snad přímo od Ministerstva životního prostředí ?

Datum 18.02.2015
Vložil lb
Titulek Re: Re: Nekup to!!!

Šťourale: To je spíš otázka, která by se měla směřovat na konkrétní instituce. Tak mi tu nekaž reklamu nebo si to nikdo nekoupí a nedostanu svoji provizi. Dík.

Datum 22.02.2015
Vložil Nešťoural
Titulek Re: Re: Nekup to!!!

No když už to za ty roky nikdo nezakázal, evidentně v tom problém není a pokud lidem nevadí za toto platit (a tolik), tak jsou asi všichni spokojení :-)). Druhou otázkou je samozřejmě etická otázka takového podnikání, ale když se za sebe dotyčný nestydí...