Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

244. SPELEOBULVÁR (leden/2015)

28.01.2015 20:27

Moravský kras stále disponuje štíhlými jeskyňáři, jak je vidět z revizní návštěvy Ventalory v Macošsko-kateřinské náhorní rovině. Ve Zbrašově likvidují aragonity peroxidem. Po chemickém útoku budou možná ještě o něco křehčí. Jeskyňáři Aragonitu provádějí pravidelné ledové koupele, což určitě zlepšuje odolnost vůči chladu a mokru v podzemí. Novoafanskaia cave, ruská Postojná, kam se určitě hodí někdy podívat. Zprávy jsou hodně rozmanité. Ropné laguny Ostravy se vyřeší typicky česky (nedostatek peněz je vždy výbornou výmluvou). Dostal mě Louisville Mega Cavern v Kentucky. Něco takového v Česku nikdy nemůže vzniknout. Třeba z Žebračky a dalších opuštěných megadolů. Všimněte si, že zde diváci chodí zcela bez přileb. V odborných částech je něco z mapování DistemX, třeba sledovat další diskuze. Zajímavé příspěvky jsou v časopise Ochrana přírody kde se redaktoři fakt rozepsali a také jsou k máni další odborné publikace, např Macocha očima R. Tramplera. Na konci mraky různých pozvánek. Je škoda, že některé důležité jsou pouze na FaceBooku, tudíž pro někoho absolutně nedostupné....244. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Okrouhlík - Sonda, zápis z bádací akce. Vycházka po Moravském krasu, kopání v Matalově Vymodlené s galerií - Chobot leden 15 (Macošsko-kateřinská náhorní rovina) a ještě galerie na FB, Přelom roku na severu krasu, Dagmar, výzkum na mnoha místech, povrchové akce. ZUB - rozšiřování Jižní propasti, článek a hned nato Pondělní miniakce v Jižní propasti s fotkama. Pustý žleb, galerie.

Jeskyně v Česku: Jeskyně Krystalka, galerie FB, Český kras. Hliněná, Mramorová, zápis z pracovní akce na Liberecku. Vycházka s křestem po Českém krasu, galerie. Český kras, jiná skoro technická procházka v galerii. Zbrašovské jeskyně stříkají peroxidem, jinak jim hrozí zničení, článek a ještě Vzácnou výzdobu Zbrašovských aragonitových jeskyní ohrožují plísně. Unikátní jeskyně ve Strašíně bude letos zpřístupněna, článek. Nově evidované jeskyně v Prachovských skalách, pseudokras.

Slovensko: Rýchla akcia na Veľký Bok, článek a foto. Daľší spoločná ľadová akcia potápačov a jaskyniarov, galerie sk. Aragonit. Zbojnícka jaskyňa - kadiaľ voda odteká?, článek. Hladký Grúnik na Veľkom Rozsutci, galerie na FB.

Jeskyně ve světě: Novoafonskaia Cave: The Only Cave that Got a Metro Line in It, zajímavá jeskyně, galerie. BBBT Kórház-barlang, video z potápěčské akce a drsných plazivek. THUNDER2, pěkné videíčko ze speleoakce.

Příroda, lidé, Země: The Great Gorge of the Ruth Glacier, galerie. 19 Breathtaking Photos of Winter Wonderlands Around the World, zimní galerie. Cesta Jalkuba a Martiny, trek po Laosu i s jeskyněmi, blog. Kuba, pěkná galerie. Ruzné galerie z Rumunských hor Apuseni, Godenau, Ceahlau (Čáhlav) a další.

Bats, animals: Málo známí obyvatelé jeskyní, podzemní ekosystémy atd. Rybáři chytili živou fosilii (žralok límcový), článek a video. Greater noctule bat, Nyctalus lasiopterus, video. Jeskynní brouci na poštovních známkách, článek. Netopýři ze zooparku se vracejí zpět do volné přírody. Další netopýr rezavý se probudil v jaderné elektrárně, na primáru je vedro po celý rok.

Doly, těžba a montanistika: Občan na průzkumu neznámého podzemí, interaktivní houmorná příručka. Baňu v Donecku zasiahla paľba, uvízlo v ní 500 horníků, není snadný tady makat. Zapomenutý žigulík poustevničí v křídovém dole, fotky dobrý, ostatní standard. U uranového dolu vypukla záhadná epidemie. Gigantický bike park vytvořený v opuštěném dole, mimořádně husté video i foto a návod, jak naložit např. ze Žebračkou. Část ostravských ropných lagun se možná neodtěží, ale zabetonuje, článek a audio o řešení poČesku. Důl s několika nej, galerie. Kanár - nejlepší přítel horníka a taky něco o detekci plynů, článek.

Podzemí, industriál, abandoned: Eski Kerman, An Ancient Cave City in Crimea, podzemní města na Krymu, bezva galerie. Барнаульский метрополитен, vymazlené fotky industriálního podzemí. Zpráva k průzkumu podzemního díla GETEWENT v Rychnově u Jablonce nad Nisou za rok 2014. Nepřístupné podzemí zámku v Děčíně ukrývá tajemné reliéfy, článek. Sezona skončila, na Stachelberku je i tak rušno. Zejména v podzemí. 10 Abandoned Underground & Elevated Railways That You Probably Never Knew Existed, pěkných pár fotek - podzemní dráhy. The Soviet Legacy: Inside Cuba’s Unfinished Nuclear Power Station, megabetonová klasika. London Asunder: Six Tales of Urban Infiltration, v kolektorech pod Londýnem je daleko větší bordel, než pod Brnem.

Sport, technika, mapování, svícení: Эпичный спуск на кастрюле, technika slaňování na hrnci (kastrólu), video. Diskusia - praktická využiteľnosť meracích prístrojov DistoX v podmienkach na Slovensku. Jeskynní dovolená o zimním lezení na Sardínii. Test čelovka Fenix HL50, článek a video. Život začíná tam, kde končí pohodlí, něco o outdooru. MZV ČR: Základní doporučení pro osoby cestující do zahraničí.

Fotogalerie, fotografování: Photos of the Week: 1/17-1/23, galerie. Whatafinecave.com, galerie.

Odborné příspěvky, geologie, paleontologie, archeologie: The catastrophic collapse of the ground beneath our feet is a growing worldwide hazard, lehce katastrofické video o vzniku závrtů na FB. Schránky měkkýšů vyprávějí příběh krajiy, článek. Страшный Оползень в Горах Дагестана! Terrible Landslide in the Mountains of Dagestan! dobrá videošlinda. Vědci rozluštili "kus uhlí". Antický svitek otevřeli urychlovačem. Pohřebiště pod budoucí dálnicí D11 skrývalo 45 hrobů z 10. století, článek. Pazourek - nejstarší kulturní nerost, článek. Vegetace závrtů v CHKO Moravská kras, článek, mapa. Hory se hýbou, ale proč? Čeští geologové to zjišťují v tunelu pod Alpami, článek, kde nevidíme přístroje, ale autora na několika zbytečných fotografiích. Moderní metody výzkumu usazených hornin a prachu, článek a audio.

Historie, dokumentace, publikace: Some fantastic 19th century Photos of Irish Archaeology sites, dokument o dolmenech a jiných objektech v Irsku. Macocha od R. Tramplera, další vydání Acta Speleologica, editor Péťa Zajoch, ukázka na FB. Skryté krásy Velkej Fatry a Moravskeho krasu, nová publikace v pdf., 138 stran. Devadesát let od objevů rolníka a poslance Josefa Šamalíka v jeskyni Balcarka, vzpomínka a článek.

Dění ve společnosti, akce, přednášky, semináře, setkání: Zlatá horečka na Třemošnici, pozvánka na FB (přednáška - zaniklá historická důlní díla). 23. Mezinárodní karsologická škola ve Slovinsku - Klasický kras, 1. cirkulář. SPELEOMÍTING 2015, pozvánka do Svitu na centrální akci SSS. Blanenský Chlupáč, pozvánka na noční akci a testy čelovek. International CAVE DIVE Conference, pozvánka na FB. RUM-BÁL, pozvánka na společenskou akci skupiny Tartaros na FB. Správa jeskyní ČR a její 4. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, videi, akcemi, TV program. České podzemí 2015. Program a registrace.

...H.o.u.m.r....: Ve starověku obývali celou evropu Rusové, ruské nápisy z doby kamenné, husťoučký příspěvek. Muži mají právo doma močit vstoje rozhodl německý soud, lehce hoaxový článek. O dvou lopatách, trochu černé reality. Šungitová jekyně (šungitománie), šungit na Wikipedii. Rozhovor s hlupákom.

...pokračování zase za týden....

Diskusní téma: 244. SPELEOBULVÁR (leden/2015)

Datum 03.02.2015
Vložil C.
Titulek H.o.u.m.r

Pokud houmr zahrnuje i černý humor, tedy tvrdou realitu, tak se mrkněte na následující website:

https://dotsub.com/view/72457cbc-fe18-4053-ae3f-6c7639cf4e79

This Brit has got it right!

C.