Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

242. SPELEOBULVÁR (leden/2015)

12.01.2015 17:00

Je to nové číslo Bulváru. Posledně jsem psal informaci o výměně zámků a klíčů od vybraných jeskyní Moravsého krasu. Nemám moc místa (na rozdíl od specializovaných stránek ČSS), které si navíc platím ze svého, takže  kompletní INFO O KLÍČÍCH VYŠLO NA STRÁNKÁCH SP CHKOMK. Někde uprostřed a vč dalších zajímavostí. Je tam taky informace o strusce a dřevech, které hrozí náhlým splavením do jeskyně. Rudická skupina už podniká nějaké kroky. Skutečný stav náplav se nedá zjistit, první odhad 50 kubíků, druhý 200. Teď je reálných tak 500 a to pouze v prostoru ponoru. Jsem zvědavý co s tím dál, největší řeči měli ti, kteří ani nevěděli, kde Propadání je. Ale to neva. V místních podmínkách je potřeba zaujmout nějakou pózu (třeba si šáhnout na kozy), aventuelně si vymyslet nějakou jinou srandu. V bulváru nikdy nenajdete virtuální zprávy. Další příspěvky jsou celkem standard, nevybíhají z průměru, je jich docela dost a některé, hlavně montánní jseo opravdu vymazlené.... 242. vydání SPELEOBULVÁRU...je právě zde.

Moravský kras: Speleo Kerberos, Topas a dvě akce na závrtu U hrušky na začátku roku. Okrouhlík - Sonda/ Jezírková chodba, zpráva z bádání a galerie. Zprávy CHKOMK z Moravského krasu - Ponor Rudického propadání se změnil, proběhne výměna zámků v MK a ještě nové infotabulky.  Nové stavby v Moravském krasu rychle rostou. Otevřou letos. Vydejte se do tajemných jeskyních komplexů Moravského krasu i v zimě. Zcela vyjímečně uvádím i zprávu z Nového Sloupského koridoru.

Jeskyně v česku: Chlum 10.1.2015 fotogalerie. Kameně a ďury Podbeskydí, video o jeskyni Slámova sluj. Podzemí Malé a Velké Ameriky 10.1.2015 (s Cvrčky), fotogalerie.

Slovensko: Motivačná správa a PF, jaskyňa Ananáska v článku a galerii. Trojkrá'lová akcia v lome Kraľovany II., fotogalerie a ještě Ľadové medvede na jazere. Skalistý potok, zpráva z potápěčské akce, foto. Zugó - Hučiaca vyveračka, galerie z potápěčské akce na FB a na Googlu+. Domica, jeskyně  a Gombasecká jeskyně v NP Slovenský kras, článek.

Jeskyně ve světě: What One Diver Did Deep Below The Surface Gave Me The Chill Of A Lifetime, romantické videodíving. Spodjni deli Čaganke, článek s profi fotografiemi Petera Gedeie. Silvestr v Kosovu, jeskyně Radavac, galerie na FB.

Příroda, lidé, země: Сногсшибательные оптические иллюзии!, pár fotek z přírody a plenéru. Dramatic Dartmoor, droní video z tohoto NP. Baikal: The Deepest Lake in the World Photos from Above, článek. World’s Biggest Tire Graveyard in Sulabiya, Kuwait, hodně husťoučká ekogalerie, stejně tak A Call for Help From the Sundarbans o ruční výrobě asfaltu. Gangkhar Puensum: The Highest Unclimbed Mountain in the World , galerie. Waterwhell Falls in Yosemite National Park, galerie. Vibrant Landscape Photos Showcase the Striking Colors of China's Rainbow Mountains, barevná galere z číny. Mráz a padající voda: Kouzlo ledové strnulosti, galerie. Moa, kiwi, kea - zázraky Nového Zélandu, cestopis. A Short Walk Through India, cestopis v aj.

Bats, animals: New bat species has fangs you won't believe, článek. The Natural World: Animal patterns , galerie. Rok 2014 očima personálu záchranné stanice pro volně žijící živočichy Archa Liberec. Lidé našli vzácné netopýry ze Středomoří, vědci hledají jejich kolonii, článek. Střechy uzpůsobené jako zimoviště netopýrů, článek. Netopýr dlouhouchý se stal prvním pacientem roku 2015.

Doly, těžba, montanistika: Na Kyjovsku se chvěje zem, těžaři hledají ropu, asi seismicky, článek. Biggest in the World Open-Pit Coal Mine and its Giant Machinery, galerie. Na likvidaci následků těžby uranu půjde pět miliard, stačit to nebude. Horníci v podzemí Karvinska opět vyvolali důlní otřes.

Podzemí a industriál: Abandoned Factory of Epichlorohydrin, industriálni galerie. Неглинка, dobrá galerie z podzemí a jiných kanálů Moskvy. Самая жуткая школа в мире, induš. Středověké podzemí ve Světlé nad Sázavou tvoří 200 metrů spletitých chodeb, článek. Lidé se podívali do Novoměstského podzemí, článek. Megatron: Explore a Spectacular Man-Made Wonder Beneath Central Sheffield, velmi krásně nasvícené umělé podzemí. The Forbidden Places & Subterranean Secrets of 10 Big Cities, různá podzemí, galerie. Braving Tajikistan's Nightmarish Tunnel of Death, opuštěný tuneluly. Tajemné podzemí Whitehorse, galerie.

Sport, lezení, potápění, technika, výstroj, rady: Víte co je to speleopotápění? Nevšední vizuální zážitky.  Ultralehké batohy, rozbo r výhod - nevýhod a dalších pár dobrých rad: Závislost na cestování, Věčný problém omrzliny a Náhlé příhody břišní s celkem ještě solidní fotoilustrací. Geyikbayiri 2015, Turecká Antálie a zajímavý report z lezení.     Zpráva z expedice Reunion (kaňoning). Rough Real Remote - Outdoorové aktivity v Grónsku.

Galerie, fotografování: Прекрасные ледяные скульптуры, сотворённые самой природой!, pěkná zimní galerie a ještě - Jak zamrzají vodní nádrže. Francisco J Ruano Rodriguez, fotogalerie - příroda, jeskyně, plenér. Jeri Palmer, galerie na pinteresu.

Odborné příspěvky, geo, eko, paleonto, archeo a šlindy: Zlostné frflanie mrzutého geológa: Najväčšie masové vymierania lehce humorným a lehkým tónem popsané. Jaké archeologické senzace přinesl rok 2014, článek, rozbor. Unikátní nález skotských archelogů: Viking pohřbený v lodi, článek. Petroglyph Beach in Wrangell, Alaska, galerie. Agaty w Lubiechowej, článek o historii dlabání achátů. Podivný amulet z Kypru, článek. Malá šlinda ve Washington storm causes outages, flooding, mudslides. Ledy na řece Oslavě se hnuly - vyhlášení nových rezervací je v pohybu.

Historie, dokumentace, publikace: Sbohem sedmikrásky, vyjde nová kniha o lezení v Moravském krasu. A taky informace o vydání knihy Sbohem sedmikrásky, vyjde na Apríla, možná i vyjde.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Stereoskopické promítání z Íránů - nejdelší jeskyně světa v soli. Výstava fotografií s podzemní tématikou, pozvánka na akci (do konce ledna). České podzemí 2015, program a registrace a další propozice setnání montanistů.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Adam Roman - vedec, humanista a ateista, rozhovor. Terapie hejtem, zajímavý rozhovor s Jirkem Vaňkem - režisérem. Nový šéf SAV Šajgalík: Konšpirátorov dôkazmi nepresvedčím, je to viera, rozhovor s Pavol Šajgalík (prečo luďom hrabe).

...H.o.u.m.r....: Mezinárodní den šahání na kozy, konečně něco rozumného. Meander Pro, zjevně na Slovensko vyvezená pseudoOutDoorová aktivita na FB.

...Pokračování za týden....

Diskusní téma: 242. SPELEOBULVÁR (leden/2015)

Datum 14.01.2015
Vložil P. Železný
Titulek Změna Rudického propadání - doplnění

Dobrý den,
rád bych doplnil informaci v článku Ponor Rudického propadání se změnil. Nový ponor se patrně otevřel dříve, před podzimním vypouštěním Olšovce, již koncem 7/2014, kdy jsem propadání navštívil a vodopád byl pryč. Tehdy ještě také nebyl takový zářez potoka v sedimentech.

P.S. Doplním zvěst, kterou jsem slyšel a která se hodí přesně do bulváru:
Kdo hodí malý kamínek do propadání, splní se mu jedno přání...

Datum 14.01.2015
Vložil Sbohem sedmikrásky
Titulek Celda

Kamarádi, prosím, nenechte Sedmikrásky zahynout. Potřebují vláhu, finanční déšt. Jedu v tom s vámi, prším také... Objednejte si výtisk a podpořte dobrou věc. Všechny potřebné informace najdete na:

www.fotonec.blogspot.com

C. :o))