Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

241. SPELEOBULVÁR (leden/2015)

05.01.2015 11:21

....Hurá do nového roku 2015. francimus přeje všem čtenářům vše nejlepší, hodně objevů a jiných speleologických úspěchů. Ať se Vám daří v práci i soukromém životě, hodně zdraví a štěstí. V dřívějším čísle jsem poukazoval na novinku ohledně výměny klíčů od vybraných jeskyní Moravského krasu. Již proběhlo nějaké jednání, Tonda Tůma (správa CHKOMK) mě požádal také o zveřejnění, možná se mi podaří je časem nahrát. Toto vydání je obšírnější, díky malé přestávce mezi svátky. Dle zpráv je vidět, že se jeskyňáři v tomto období nenudí, bádají. Publikovat začali i některé staré struktury, montanisti a přispívají také vědátoři. Takže klidně čtěte, v tomto roce předpokládám, se nic významného nestane. Komu se to nelíbí, klidně nalistujte třeba Speleo.cz, tam je informací podstatně více. Webík francimus se bude snažit zachovat standard minimálně do třístého čísla...ten 241. SPELEOBULVÁR...je právě zde.

Moravský kras: Tajemná smrt a mrazivá Býčí skála. Nový rok začínám pochopitelně řáckým bulvárem, autorka ToraToraTora to nemá lehké. Planina Harbechy a Klubová akce: závert č.1 - 19.-20.12. 2014 zpráva a foto. Postup na závrtu č.3, průběžné objevy a rozsáhlá fotogalerie a na závěr roku i Mrazivé Harbechy. Nové poznatky z propastí jeskyně Dagmar, tradičně podrobný příspěvek s fotkami. Konec prosince v krasu, galerie. Pustožlebská Zazděná, galerie. Skleněné dómy, článek a galerie na FB. První miniakce roku 2015, závrt ZUB, za zmínku stojí virgulování pomocí lžičky přimrzlé na gumáce.  Irainova jeskyně (Pustý žle b) - vánoční zpráva z akce . Nová Amatérská jeskyně - Sloupský koridor, zpráva o výzkumu vodních stavů. Letos se výrazně zvýšila návštěvnost jeskyní Moravského krasu.

Jeskyně v Česku: Tomáškův lom 20.12.2014. fotogalerie. Chlum 21.12.2014, paleo obhlídka v galerii. Vývěr nad klášterem (Sv. Jan pod Skalou), video z pracovní akce. 10 tipů kam za ledovou krásou, pseudokrasové jeskyně česka, ale i vodopády, převisy atd.. Ledové sluje Národního parku Podyjí - nejdelší paledové jeskyně v ČR, článek a foto. Pseudokras a pseudokrasové jeskyně v Česku, článek. Svatý Ján pod skálou, záběry zřejmě z nějakého nácviku SRT, šukézní video.

Slovensko: Správa o činnosti za rok 2014 od Speleoklubu Trnava. Jaskyňa Brcove diery (Strážovské vrchy), video. Vychádzka nad Kľačnom (Strážovské vrchy), delší článek, fotky, paleontologická lokalita. Polstoročie na Starom hrade, článek na 16-té stránce pdf. Večná robota, Speleo Detva - článek a foto. Atak na uzáver jaskyne Ľudmila, galerie skupny Aragonit, stejně tak - Jaskyňa nad diamantovým vŕtaním a taky Prvá akcia Aragonitu v novom roku 2015, vše galerie. S ostravákmi v MT, geomorfológia trhlín, článek z léta. Domica, Speleoklub UPJŠ, stránky skupiny. Zápisnica zo zasadnutia výboru SSS 15.12.2014.

Jeskyně ve světě: Pećina Govještica (Dugovještica), Bosna a Hercegovina, článek a foto. Speleonurkowa wyprawa w Tatry Słowackie, Polské Tatry, videopotápění. Speleokonfrontacje 2014 - Kasprowa Niżnia - GNJ PZA, videodokument. Ghețarul Scărișoara-cel mai mare ghețar subteran din România, galerie ze známé jeskyně na Pádiši. Vietnam 2014, zoologicko-jaskyniarska expedícia, článek a foto. Jeskyně a hory na Sardínii. About crayback stalagmites at Niah Caves, Borneo, atypické bakteriální krápníky, video.

Příroda, lidé, Země: Stunning Time-Lapse Reveals Auroras and Earth From Space, video z kosmí perspektívy a podobný Earth timelapses 2014 a ještě - NASA's Best Images of Earth, galerie. Jak se točí Papua, aneb na podělaného dokumentaristu i záchod spadne, pěkný cestopis, videa a foto a stejně tak - Cestujeme s Markem (jak jsme vyzráli na Čingischána). Best of 2014, nejlepší příspěvky webu Amusing Planet. Silk Road Adventura 2014: trip to the Stans part 2, galerie. The Valley of Ten Thousand Smokes, pěkná galerie i článek. How A Strange-Looking Cave Taught Us About An Ancient Civilization, modré díry. Jízda soutěskou Dades, Maroko v galerii, zažil jsem taky. Laguny Safuna v Peru a ještě Teherán - Qom - Kashan. China's Remote Fortresses Lose Residents, Gain Tourists, Tibeťané v horách Číny, článek na NG.

Bats, animals: Pekelní červi ze zlatých dolů, objev půlmilimetrového živočicha v extrémních podmínkách. Bat Conservation Trust, video na FB. Unbelievable Photos Reveal The Work Of A Real Batman, galerie. Netopýři spí, nerušte je! Může je to zabít, článek. Jeskynní šelmy doby ledové: Hyeny, blog.

Doly, montána, těžba, skanzeny: Календарь «Рудники Урала», Kalendář Rudnika. Троицко-Байновские глины, písky a kaolíny, trochu větší Seč v galerii a ještě od stejného autora - Троицко-Байновские глины . Hornické muzeum Příbram národní kulturní památkou, článek. Globální pohled na těžbu plynu z břidlic.

Podzemí a industriál: Fort of Graça, Portugalsko, fotogalerie. The Catakombs Under The City of Odessa, Ukrajina, Galerie. Москва на старых фотографиях, budovatelský socinduš jak víno. V Rakúsku objavili tajnú zbraň Tretej ríše: Podzemní laboratórium, článek a foto a tady ještě v další verzi na Čs Novinkách. Город на «круге дырявого сыра». Podzemí Perm, Kamensk, Berezniki a jiné štattly, článek, mapy, foto. Schweizer Militärbunker 1., Maskované bunkry a řopíky ve Švýcarsku, video. Podzemní továrna Richard, PF a novinky. Žernoseky (vinné sklepy), podzemí v Caričně a samozřejmě Gusen, nové články na Agartě. A boží induš na závěr - Australia's Defunct F-111 Bomber Fleet Buried in the Swanbank Landfill, nový způsob maskování, anebo konzervace vojenské techniky. 20 Eerily Beautiful Photographs of Urban Decay in Detroit's Crumbling Ghost Neighbourhoods. 10 Abandoned Scientific Outposts and Research Facilities of this World and Beyond.

Sporty, lezení, technika, maping: Kyrgyzské léto, pěkný report z lezení. Therion 5.3.16 - Nová verzia mopovacího programu. About Therion News. Mosquetones HMS a examen Desnivel Nº341 - Asac Formación, některé nedostatky HáeMeSkových karabin, článek, video, návody. Bivakovanie v jaskyniach, po nutném odfiltrování jedovatých poznámek a jiných sraček vznikne docela zajímavý a poučný príspevok.

Fotogalerie, fotografování: Winter - Photography by Igor Laptev. Ancient Trees: Portraits of Time. 18 isolated houses As Far Away From Busy As You Can Get, galerie. 20 Awe-Inspiring Photographs of Rice Fields at Sunset, galerie. Cameron Downie (příroda), Conor MacNeil (Lidé, struktury) a Kris G Hariharan - Indie.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie a další: Garáže pod Bratislavským hradem staví na místě římských podlah, článek. Hruškové skály: Neolitici na Jizerce, článek. 14 Eye-Opening USGS Images from 2014, nejlepší odborné příspěvky USGS. Česko má světový geologický unikát: kamenná slunce, galerie a článek. Další záhada starých Mayů rozluštěna? video z modré jamy. Objev roku 2014: V turecké Kappadokii objevili zřejmě největší podzemní město na světě, článek a foto. Planina džbánů je nejzáhadnější i nejnebezpečnějším archeologickým nalezištěm na světě. Čeští egyptologové objevili hrobku neznámé královny, článek. První umělci, článek na NG. První Američané, též na NG. Paleontologické nálezy v Ponickom krase, článek a video. Oznámení návrhu na vyhlášení NPR soutoku Oslavky a Chvojnice, ochranu bude zajišťovat CHKOMK. Rok změn 2015, zpráva.

Historie, dokumentace, publikace, weby: KVARTÉR - Sborník abstraktů, vydalo ČGS a další, 61 stránek od různých autorů v pdf. vypadá to moc pěkně. Význam starých podpisů na stěnách Býčí skály, dokument vč. pdf. přílohy. 48. Speleologičné sympozium v Kletně, abstrakta v pdf.. Klubařský silvestr 2014, zajímavé a akční stránky. Speleoweb Scintilena a grupa mezinárodních speleolinků.

Dění ve speleospolečnosti, přednášky, výstavy, akce: Jeskyňářský ples 2015 v Bozkově, pozvánka na akci. Lednové vlastivědné vycházky Historická Praha a pražské podzemí, pozvánka. Mezinárodní Speleologická Unie oslaví 50. výročí vzniku.

Vzpomínky, rozhovory, portréty, osbnosti: Smutná zpráva - Odešel Antonín Půček zvaný Haťapka, dlouholetý člen skupiny Dagmar. Chrudoš Fiala, cestovatel a velmi pěkný rozhovor a portrét. Nejdůležitější momenty roku 2014, rozhovor s významnými osobnostmi. Abúsír je plný překvapení, říká egyptolog Miroslav Bárta k objevu faraonovy ženy, audiorozhovor.

H.o.u.m.r....: Antropologové opravují Zemana, porouchal se. Bomba - předpověď Dagmar Kroužilové, bojovnice za pravdu pro posluchače s příslušným IQ. 13 jógových ásan pro rok 2015, jógou ku zdraví. Turbomošty a klobása z Lidlu: Na vánočních trzích se posere každý. Novoročný prejav.

...pokračování zase za týden....

Diskusní téma: 241. SPELEOBULVÁR (leden/2015)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.