Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

237. SPELEOBULVÁR (prosinec/2014)

03.12.2014 23:29

Systematická práce přináší úspěchy, v tomto případě propast Pod Kaplí (Dagmar), skupina také provádí záslužnou činnost a to výměna žebříků v Křížovkách, které byly havarijní už před 20-ti roky. Šachta Břoušek, NSK a EEK. Když se tu dělal výzkum, jeskyňáři ohrnovali nos a vymýšleli ironické názvy. Dnes se tu montují borháky, zřejmě konečně rozpoznali možnosti Myrny, celého patra a možná mi konečně vrátí mé vlastní plakety, smyčky a lana....Výzkum probíhá i v lomu Kraľovany. Za chvíli tudy povede dialnica do Košíc, Speleologové Aragonitu to ví a mají co dělat. Aktivně se pracuje i na Skalistém potoce. Dál je tu pár zajímavých příspěvků a dokumentů z různých oblastí podzemí dolů a zajímavé odkazy od Lukáše na webu SSS. Ty je potřeba dál rozklikat. Pokud zájem je a není porucha myslenia, všechno jde...237. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Jaké hrůzy se děly na Býčí skále? Odborníci stále nemají jasno, článek. Speleo Kerberos a Topas, závrt U hrušky, bádání a DOD Amatérská jeskyně, zprávy z webu. Jeskyně Balcarka, Moravský kras, galerie. Dřina na závrtu č. 1 na Harbechu, článek a foto. Šachta Břoušek - komín EEK (Emilův etický komplex), zpráva. Závrt Okrouhlík a práce v Sondě, zpráva a foto. Svařování žebříků a malý objev v jeskyni Dagmar, fotogalerie a aktuálně vyjitý článek.

Jeskyně v Česku: Javoříčko jeskyně, pár fotek z akce na FB. Kočičí zámek a závrty na Kozincích, Týnčany, fotogalerie. V zimě se jeskyně připravují na jaro, článek. The Stalinist Grandeur of Abkhazia's Abandoned, Crumbling Sanatorium Zoloto, galerie.

Slovensko: Jaskyňa Píla, pohoří Tribeč, video. Jaskyňa Medzivrščie od Medza galerie na FB. Somewhere in Slovakia, pekné videjo někde ze Slovenska i s jeskyněmi. Opět akce na Skalistém potoce, sifon 17.17, článek a foto. 28 november - našli sme ďalšie horúce miesto, fotogalerie Aragonitu. Občasná vyveračka Červené vrchy 13.-16.11.2014, článek a fotogalerie z akce. Čachtická planina a pracovní akce v OMVJ, galerie.

Jeskyně ve světě: Kanin 2014, wyprava letnia STW KJ Kraków, pekné video a stejně tak Speleoklub Bobry na Tennengebirge, video na FB. Russian photographer offers rare glimpse inside caves of Abkhazia, galerie a článek. V zatopené jeskyni v Guatemale se svíčkou v ruce - cestopis a foto. Закат Снежной Эпохи, rozsáhlá zpráva o lokalitě a činnosti v Abcházii, blog a foto.

Příroda, lidé, Země: Antarctica článek a foto na NG. One Day of a Russian Polar Explorer, tuším z akce hloubkového vrtání do ledu. Abandoned Exploration Tools and Vehicles of Franz Josef Land, aneb jak vypadá hlídkování v pohraničních územích. Ледяные пейзажи фантастической Гренландии! galerie z Arktídy. Scenes from Nepal, pěkný fotoreport a na stejném zdroji The Ship Breakers. Как видят нас инопланетяне? Fotky z vtačí perspektívy. Мотивирующие фотографии из развивающихся стран, galerie lidé-portréty-osudy. Дорога на Клондайк — самая красивая железная дорога Аляски, Čilkútský průsmyk v současnosti, galerie z Klondajku.

Bats, Animals: Netopýří miminka vá dostanou, asi ňákou dobrou krmi, videjo. 33 úsměvných faktů, které jste o zvířatech (určitě) netušili, galerie. Hinduisté rozpoutají největší jatka na světě, nekomentuju, jdu na řízek.

Doly, těžba, montána: Důl Rako 2014, fotogalerie. Krušnohorské podzemí se otvírá lidemcínový Důl Mauritius u Abertam, článek a Na pár minut středověkým horníkem. 400 Meter Down Underground: A Potassium Mine (potašové doly), galerie. Těžba plynu z břidlicových hornin je riskantní, studie. Mongolsko napodruhé otevírá své obří uhelné ložisko, článek.  Obří důl v Krkonošíc h, aktualizované stránky. Bánské múzeum v Handlovej bude novoročným darčekom, blog. Štola Václav, videodokument o rekonstrukci důlního díla.

Podzemí a industriál: Ra Paulette ručně kope a zdobí pískovcové jeskyně, grottočlánek. Okultní vila zahalená mlhou, pěkný industriál. 10 Abandoned Nuclear Bunker,  indušfoto.

Sport, lezení, technika, rescue, maping, diving: Mistrovství ČR v průmyslovém lezení, Sambar už povýšil na šampionát, video. Guy climbs huge chimney in Romania, husťoučké videíčko. Češi na vrcholu Putha Hiunchuli 7246 m.n.m., dobře napsaný článek a foto. Lucie Hrozová2014 a něco o drytoolingu. Studenej jak psí čumák, pár rad do zimního období.

Foto, galerie, contest: SPELEOFOTOGRAFIA - TOPten 100 fotiek, odkaz. Passionate Collector Catalogs Thousands of Antique Cameras, galerie starých přístrojů. Photographer of the week Marcio Cabral, galerie. Photo series Killarney National park by Karl Jordan.

Odborné příspěvky, geo, archeo, paleonto, eko a jiné: Na Českolipsku zmizely tisíce archeologických nálezů, článek. Další nález u tišnovské šibenice byl ve stříbře, článek. Kostel sv. Ducha vydal další unikátní nález, článek. The Domkar Monastery landslide in Qinghai, eastern Tibet, článek o velké šlindě. Mikrovlnné záření z mobilních telefonů, vysílačů, mikrovlnných trub atd, lehce katastrofický příspěvek.

Publikace, dokumentace, historie: Novinky od Lukáše Vlčeka, několik velmi zajímavých odkazů s komentářem na webu SSS. Acta Geologica Slovaca, nové příspěvky a publikace. Jeskyně Tam a zase zpátky, publikace věnovaná jeskyňářům začátečníkům.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, pozvánky: 3D promítání v Rudici - Jeskyně Tří naháčů v Íránu, pozvánka. Pozvánka na vernisáž fotografií Pavla Jindráka ze štol, šachet a dolů na FB. Specielní prohlídka Olomouckého podzemí, pozvánka. Lezení a jeskyňaření s horoškolou, pozvánka. Správa jeskyní České republiky a její 48. SPELEOSTŘÍPKY s novými aktuálními informacemi. 48. Sympozyjum speleologiczne Kletno, zpráva o pořádání akce na Polské straně Kraličáku. Kýblování pod Větrnou, pozvánka na akci.

Portréty, osobnosti, vzpomínky, rozhovory: Česká hlava Emil Paleček: 84letý vědec zdokonaluje diagnostiku rakoviny, velmi pěkný článek a rozhovor. A tady další udělené české nobelovky (Česká hlava).

H.o.u.m.r....: Jak vložit krávu do žigula, video. Omyly konšpirácií a konšpirátorov: Diagnóza - porucha myslenia. Kalašnikov chce být symbolem míru jako apple, lidem fakt hrabe.

...pokračování za týden...

Diskusní téma: 237. SPELEOBULVÁR (prosinec/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.