Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

235. SPELEOBULVÁR (listopad/2014)

18.11.2014 22:43

 Tak zase vyšel nový bulvár. Je tu hodně galerií dokumentující krasové dění a výzkum. Podobně je tomu v ostatních složkách, stačí listovat a sledovat popisky. Ministerstvo průmyslu zajistí pro region s vysokou nezaměstnaností nová pracovní místa za miliardy otevřením nového uranového dolu. Možná by bylo lepší ty peníze rozdat a z Vysočiny udělat zemi přitažlivou pro turisty. Ostatní příspěvky jsou většinou také zajímavé a v podstatě normální. Pouze vyhrocená situace na domácí scéně. Kolektivní hysterie a parodie se sarkasmem jako obrana proti ní, zapříčinila nárůst zasračkování webu všeobecně. Úplně dole je pár naprosto dokonalých ukázek....235. SPELEOBULVÁR je opět zde.

Moravský kras: Severokrasové bádání (24.-28.9.2014) z lokalit Dagmar, Okrouhlík, Vymodlená a Karhan, o prodlouženém vikendu hodně práce. Býčí skála s geodetem a měření polygonu, dvě galerie a stejně tak - Jeskyně Kostelík a Jáchymka. Karhanův závrt - Moravský kras, galerie. Plošina Skalka, ZUB - lódnami na povrch, článek o těžbě spíše technického charakteru. Jeskyně Stovka Moravský kras, videa z potápění v lokalitě. Klubová akce na závrtu č. 1, Harbechy, článek a foto. Závrt U hrušky, bádání a řešení tech. problémů s ALVEK lanovkou. Závrt Okrouhlík a bádání v Jezírkové chodbě v dobrých podmínkách.

Jeskyně v Česku: Skauti Neveklov a jeskyně Kočičí zámek, galerie z Týnčan. Habrecká jeskyně, článek a foto. Opuková jeskyně v Rozhraní, článek, pseudokras.

Slovensko: MT - Jeseň v Mesačnom tieni, článek a další odkazy. Četníkova svadba, pozvánka na pracovní akci (FB). Slovenský víkend na tři doby, o potápěčské akci na Slovensku. Pirátská zátoka o bádání v Šútovském lomu vedle Ľudmily, galerie a stejně tak Makadamová sonda 1. November. Zápoľná jaskyňa, galerie na FB.

Svět: V jeskyni u Salzburku našel speleolog ostatky lyžaře staré desítky let. Manjanggul Lava Tube Cave in Jeju Island, galerie. Sněhová (tavná) jeskyně na Kamčatce, foto. Palubní denník expedice do Altinbesik, Turecko a je pěkný, milý a zajímavý. Jaguar Cave Zip Line Tour, víc než jeskyně je přitažlivá doprava jeskyňářek. Parcurgerea peșterilor orizontale, lehká komerce v Piatra Crailui, Rumunsko - rozsáhlý článek a foto. Slovinsko Magdalena jama a Labodnica v Itálii - oprava kyvadel.

Příroda, lidé, Země: The Red Chalk Cliffs of Hunstanton, galerie. Toxic beauty - Stunning photos of village flooded by a toxic lake, galerie. Everyday Life in Rural Indonesia (Herman Damar). Foggy European Landscapes at Sunrise (Kilian Schönberger). That Will Convince You That Iceland Belongs on Another Planet, galerie. Самые захватывающие приключенческие фото года, zajímavý sběr momentek. Za volyňskými čechy na Ukrajinu, článek. Ochranáři vybudovali nad lomem u Brna (Hády) turistickou stezku. The Abandoned Palestinian Ghost Village na dohled od Jeruzaléma, galerie. 23 důvodů proč navštívit Rumunsko, pěkný výběr fotek (slovenský překlad).

Bats. animals: Útulek se stará o osiřelé a nemocné netopýry, článek. Echolokace, nová interaktivní stránka na webu ČESON. Nejúžasnější stavby postavené zvířaty (Zvířata v úloze architektů), pěkná galerie.

Doly, těžba, montána: Důl Jeroným na Rajčeti a navíc s Cílkem. Důl Karviná zasáhl silný otřes, tři mrtví, článek co se objevil ve všech médiích. The Gold Mine, montánní stránky. MP: nový uranový důl u Brzkova již za 5 let, aneb nová pracovní místa za několik miliard.

Industriál a jiné podzemí: Замок Карла фон Мекка, industriál. Na hradě Houska odkryli tajemnou místnost, článek a video. Podzemní Fruta Brno, systém chodeb pod Pekařskou ulicí, velmi pěkná stránka. Sedlecký pivivar v Kutné Hoře, industriál, článek a foto. Barrandovské Terasy jsou induš jak víno, galerie z fantastického místa. The Coolest Places in London Are Underground, galerie z podzemí i s povídáním.

Sport, technika, maping, diving, living: Petzl Rock Trip 2014 - Ep.4 Meteora, video. Sólisti vyděsili sponzory o úskalí sponzoringu v horolezení. Wingsuit jumping in Moab (desert), video. Jeskynní potápění je adrenalinový zážitek na druhou, NG příspěvek, fota a jiné sebechvály. Dne 10.11.2014 byla spuštěna nová verze Mapového serveru ČGS, zpráva.

Fotografování, galerie: Speleofotografia 2014 - pozvánka na vernisáž. Project Beyond 3D 360 camera, produkt. Matt Brand, fotky z plenéru, příroda, dobré kompozice. Pete Rowbottom, příroda i industriál, zajímavé nápady. Marko Erman, jeskyně, přiroda, lidé, induš, velmi široký záběr zajímavých fotek.

Odborné příspěvky, geo, archeo, eko, paleo: Jaké je to potápět se v trhlině mezi dvěma kontinenty, článek a foto. Explorers Descend Into Siberia's Mystery Crater, počkali až zamrzne (NG), ještě na ER a česky na ZOOMu. Ze země se vyloupla kruhová pevnost, postavili ji Vikingové. Pravěcí lidé uměli žít v extrému, nález sídliště v 6000 m.n.m. Teplota atmosféry se projevuje i na teplotě podzemní vody, ekočlánek. Rabenstein, South Tyrol: a great new landšlindevideo. Archeologové objevili v Týnci nad Labem keltské mince i bronzového kance. 35,000 year-old Indonesian cave paintings suggest art came out of Africa, článek a video.

Historie, dokumentace: Sedmikrásky - Pozdrav z Moravského Švýcarska. SHKB v Ochozském zpravodaji, nenásilná sebeprezentace je velmi zdravá.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky: Putující kořenové krápníky, pozvánka na výstavu. Into the Mind, pozvánka na 12. ročník outdoorových filmů v Lucerně. Festival Rajbas Kotlík v Blansku už tento víkend. Správa jeskyní ČR a její 36. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, videi a kulturními událostmi. Cestopisné promítání u Krobiána v Hostimi, pozvánka. Turismus v krase a kras v turismu, fotodokumentace proběhlé akce v MK. Cave Connection - European Outdoor Film Tour (E.O.F.T. 14/15), pěkně natočená videopozvánka na FB.

Portréty, osobnosti, rozhovory: Profil osobnosti - Ray Mears, dobrodruh, cestovatel a otec Bushcraftu. My, astronomové lidstva - rozhovor s Miroslavem Bártou - archeologem, egyptologem a pedagogem.

Realita, houmr i naprostý s.r.a.č.k.y., alebo komu tadydoopravdy hrabe: Prigl přišel najednou se dvěma peckama - Oslava podřízenosti a I bohémství se dá zkurvit. Miloušovy sny o tankových pásech, podobné měli kdysi i v CCCP. Teorie konšpiračných teorií. Homosexualita je kampaň Západu proti Rusku. Deset nejčastějších lží, aneb kdo mluví pravdu, nevypadá jak blb. První noc v holobytě, sjupervidejo. Odhalena pravá tvář Václava Havla, češi jsou mistři v sarkasmu a někteří ještě mistrovější, hlavně ti co to berou vážně. V USA našli virus hloupnutí, mezi některými komunitami a jedinci v ČR by nemuseli ani příliš hledat. Italští klimatologové způsobili zemětřesení. Akademik navrhl pro Zemana Nobelovku za mír, což je hodně husté. Transplantace stolice, zcela vážně a odborně míněný článek.

...pokračování za týden...

 

Diskusní téma: 235. SPELEOBULVÁR (listopad/2014)

Datum 21.11.2014
Vložil Kuba
Titulek Uranový důl

Jo jo to zas někdo má potřebu mluvit o něčem o čem nic neví...
Vysočina snad nikdy nebude postižená masovým turismem a je to dobře...
Místa starých rudných šachet málokdo najde, na rozdíl od uhelnýh dolů...
Je u nás spousta krásných míst, kde se težilo železo (Kadov, Samotín, Ransko),
Střibro, nebo Uran a příroda kolem je pěkná...
Doporučuji všem ekoteroristům a bulvárním slintalům si nechat demonstrativně odpojit elektřinu.



Datum 22.11.2014
Vložil Fricek
Titulek Re: Uranový důl

Kubo už seš s těmi svými komentáři k Francimu nechutnej a nudnej. Tomu se říká posedlost. Vystavuješ tak na odiv jen svou vlastní blbost. Dokazuješ, že nemáš filipa, jsi jen hloupý kuba.

Datum 24.11.2014
Vložil Kuba
Titulek Re: Re: Uranový důl

Neznám žádnýho Fricka, ale znám jednoho co používá přehršel pseudonimů,
dělá podrazy a křivárny ...že by Fricek byl také Emanuel Brčko, Filipín Spit, Vendelín Karbid...
Svoje názory neměním, a jestli si někdo myslí o mě že jsem hloupej Kuba, ať si to myslí, nemám zapotřebí si něco dokazovat a překrucovat a lhát.

Datum 20.11.2014
Vložil Sluka
Titulek Uranový důl

No a kolik uranu se vytěží z toho dolu a jeho cena? Pro srovnání nákladů teda kromě pracovních míst. ;) Ach jo ty čísla vytržená z kontextu mě vždycky dostanou. ;)

No a k té transplantaci střevní flóry a fauny: myšleno naprosto vážně. Pan lékař při besedě na Radiožurnálu na to samé téma vřele doporučoval včelí med. Ty mršky bodavé mají prý obdobné složení těch malých potvůrek, co máme mít v tlustém střevě. To jsem fakt nevěděl, co to do mne od raného dětství vlastně cpou! Nějaká fčelí hou…a!!! :D