Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

234. SPELEOBULVÁR (listopád/2014)

11.11.2014 23:02

Vychází další bulvár. Novinky s poměrně nepřesnou informací o Amatérské jeskyni. Ta Nová byla skutečně mnoho let nedostupná, prováděl se tam speciální odborný výzkum, přístup měli pouze vyvolení. Ve Staré se kopala nová šachta, "dobrovolníky" to aspoň donutilo zvýšit úsilí jinde. Ostatně jako dnes. Neodkazuji příliš videa, na to jsou spíš Speleostřípky, nemohl jsem si nechat ujít Němý film ve stylu 30-tých let, který je ve skutečnosti rok starý. Za nápad vděčíme Javoříčku. Jinak je tu i pár tvrdších bulvárních zpráv. Například nález kamenného falu. Nálezy ze současnosti jsou samozřejmě častější, nicméně nebyla nastolena otázka, proč pračlověk vyvinul tolik úsilí aby jej vypracovat z kamene. Opět připomenu složku Rozhovory a humor. Opět zjišťuji, že některé se netýkají přímo speleologie, nicméně jsou velmi hodnotné, nadčasové, výstižné a velmi věcné....234. SPELEOBULVÁR...právě vyšel.

Moravský kras: Klubová akce na Svážné, na závrtu č. 1. 25.10.2014, příspěvek. Amatérská jeskyně patří dobrovolníkům už pětačtyřicet let, až na těch pětadvacet, co tam akademici nikoho nepustili. A taky videozpravodajství na ČT s Bohušem Kocourem Kouteckým. Býčí skála s geodetem 8.11.2014, galerie na FB a Býčí skála - Kočárová chodba, galerie na Rajčátku. Deštivě céóčkový ZUB, zpráva o bádací akci. Blešárna a Irainova jeskyně, bádací akce. Jeskyně Matalova Vymodlená a další pracovní akce Malý dómek a Ztracená chodba. Pracovní akce v závrtu U hrušky, zápis. Ochozská jeskyně, kontrola přístrojů a měření skapu. Punkevní jeskyně jsou uzavřeny, otevře se Kateřinská jeskyně, článek a info.

Jeskyně v Česku: Jeskynari neme (jeskyňářský němý film) o průzkumu Javoříčských jeskyní, video. Vlčárna 8.11.2014 v Českém krasu, galerie na FB. Jeskyně Na Turoldu, zpráva a fotky. Speleoklub Týnčany a jejich plánované akce. Pracovní akce v Mramorové jeskyni a Zaměření plata lomu a polygonu jeskyně Západní na Liberecku.

Slovensko: Koniec Chodby za sútokom v Ananáske, článek. Demänová sa blíži k 40 kilometrom, článek o systematickém mapování komplexu. Ohnište v Nízkých Tatrách, galerie na FB. Edo Piovarči a skupina Aragonit naráz vypustila více fotogalerií, jsou to: Brizolitová jaskyňa, Geofyzikálne meranie potvrdilo existenciu jaskyne pod Ľudmilou, Práce na prerážke k odporovej anomálii a Portál 25 a 26. októbra. Vznikol Borinský jaskynný systém, významné propojení tří jeskyní v Malých Karpatech.

Jeskyně ve světě: Fiumelatte Stiamo Arrivando!!!, videjo, na konci mapa. Jeskyně Pridonya a Kolybelka, galerie. Čínská jeskyně v Kuangsi, galerie. Peștera Cetățile Rădesei și Cheile Someșului Cald, známé rumunské jeskyně na Padiši v galerii. Amazing images of caves underneath south Wales, galerie. Devetashka - the Bulgarian cave se 70.000 let starými nálezy humanoida. Škamprlova jama, jeskyně ve Slovinsku a web skupiny Sežana. Poplava v Križni jami 8-9.11.2014, též Slovinsko a galerie na FB. Vývěr Boka a článek Boka-Boka - jak nezachránit náčelníka. Manjanggul Lava Tube Cave in Jeju Island, pseudokras lávových jeskyní v galerii.

Lidé, příroda, Země: Trip to Russian Northern Most Town Dixon, galerie. A Walk Along the Swiss Border, galerka z hor i jeskyně. The Berlin Wall, 25 Years After the Fall, galerie, historické foto. Famouis Freaky Holes From Around the World and They're Awful Pasts. Арестованные лодки Северокорейских браконьеров, Severokorejské pláže, galerie. Inspiring Roadtrip on 2 motocykles from The Netherlands to Mongolia, galerie. You want to visit Norway after seeing this, videopěkné. Záběry Niagary z dronu, video. Dagestani People of 1933, pěkné historické foto. Gorgoues Foggy Scenes Over Europe Moments Before Sunrise, galerie.

Bats, animals: In Australia, there's bat hospital that takes care of abandoned bejby bats, článek a foto a tady v české verzi. 17 Animals with amazing colors, galerie. Netopýří lovci matou konkurenci, článek. Конкурс Society of Biology 2014: победители, zvířátka v barevném prostředí.

Doly, těžba, montána: Кусинский рудник «Магнитка», překop Magnetka a Uralské doly Bloki, obě pěkné galerie. Hornický skanzen Žacléř, článek a další odkazy. Do zlatohorského podzemí by mohli turiské vstoupit už příští rok, článek. Středověký důl, muzeum u Hrádku. Sanace v bývalém vojenském prostoru Ralsko stála 500 mega, ekodůlní příspěvek.

Podzemí a další industriál: Metal heart, induš jako hrom v galerii. Bastion pruského militarismu, galerie. Podzemí Moskvy (bývalé vápencové lomy), článek a fotky. Tajemná podzemní chodba vede z hradu Žumberk na Chrudimsku možná do Slatiňan, článek. Co skrývá tajemný hrad Sovinec? Duchy, mrtvoly, podzemní chodby i nacistický poklad. Шайба, superbunkr v galerii.

Technika, sporty, rescue, maping, diving: Sambar STEEL, nové FB stránky o průmyslovém lezení a pozvánka na lezecké závody Sambar STEEL 2014 v Kladně. "Ho Lee Sheet" Tunnel in Mexico, video. Jama, video. Paolo Cecchini, videonávod vázání dvojitého motýlkového uzlu na FB.

Fotografování, fotogalerie: TOP 100 - Speleofotografia 2014, výsledky po prvním vyřazovacím kole slovenské speleofotosoutěže, na FB a ještě na webu SSS s dalšími odkazy. Photos of the Week 11/1-11/7, galerie.

Odborné příspěvky, geo, eko, archeologie: Houbařka objevila v lese na Bruntálsku poklad (na houby s detektorem se jít oplatí). Plzenští archeologové dokončili výzkum šibenice v Přimdě, článek. Nález středověkého vodovodu na hradě v Nových Hradech, článek a foto. A protože čtete správný bulvár - Archeologové našli falus z doby ledové, zřejmě byl kámen tvárnější, než dřevo a ještě: Sexuální život starých Slovanů, dlouhý článek a je docela zajímavý. Další nedobrá zpráva pro bionaftu, ekologický příspěvek. Indonéský hobit mohl skončit jako "květnatý zadek" a je stále záhadou, zajímavý článek. Objev v Uzbekistánu. Archeologové nalezli zavlažovací systém z doby bronzové, článek.

Historie, dokumentace: Učebnice a metodická příručka ke stažení - Kras a Pseudokras, info a další odkazy. Článek v KS - Cesta jaskynných potápačov do histórie Zeme. Josefovské a Křtinské údolí v pravěku a klasicismu, článek na webu BS, proložený fotkami a podrobnými informacemi.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, promítání: Vyšly v minulém týdnu 44. SPELEOSTŘÍPKY a včera též 45. SPELEOSTŘÍPKY na webu SJ ČR. Mikuláš s anděly a čerty v Koněpruských jeskyních, pozvánka na akci. Podzemní svět a jeho objevování, jeskyňářské promítání a přednáška (už dnes). Fenomén Býčí skála, pozvánka na přednášku ve Vyškově (také dnes). Přijď mezi nás!, též pozvánka. Dny otevřených dveří Amatérské jeskyně, pozvánka přímo na AOPK ČR. 45 let skupiny Javoříčko, výročí založení. Mezinárodní festival outdoorových filmů, pozvánka do Valmezu.

Portréty, vzpomínky, rozhovory: Výzkumem pomáháme chránit Antarktidu, rozhovor se Zdeňkem Venerou, šéfem ČGS a geologem. Rozhovor s Tomášem Vaňkem o paranoidní schizofrenii, článek. Být opravdovým ateistou je velký intelektuální výkon, rozhovor s Davidem Václavíkem a je velmi dobrý. Potřeboval bych tisíc životů, rozhovor s Adamem Ondrou o posouvání lidských hranic. Fascinují mě netopýři a vše co o nich víme, velmi kvalitní rozhovor s chiropterologem a docentem Zdeňkem Řehákem. Fenomén Josef Šmajs, filosof a ochránce přírody, portrét.

H.o.u.m.r., ale i docela vážné husťárny.: Vymítači mají Mezinárodní setkání, aneb odloučení od reality. Hysterická kampaň pochází z dílny amerického velvyslanectví. Théoden, našeptávač Grímy a veliký Saruman. Ukradené české děti a socialistická přetvářka je dosti drsný a poučný příběh. Mladá autorka napsala román o uvěznění v jeskyních, další díly mají následovat.

...pokračování zase v příštím týdnu....

Diskusní téma: 234. SPELEOBULVÁR (listopád/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.