Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

233. SPELEOBULVÁR (listopad/2014)

03.11.2014 19:31

Po odmlce vziklé delším výletem do Jeseníků minulý týden, tudíž vybrání redakční dovolené jsem sestavil další díl. Jsou tu tradičně příspěvky z Moravského krasu a jeskyní Česka. Čěští a Slovenští speleologové operují v zahraničí a zajímají se o montánu. Hodně rozmanité příspěvky jsou ve složce technika, například Petzlův origoš kreslený návod na boj se zombíky, Motůčko, což je spešl motorové koliesko a videoprezentace lezeckých novinek. Na konci je celá řada zajímavých rozhovorů i houmorných videí. Uvidíte co se vám bude líbit, klidně přeskakujte, téma je velmi široké a co se nelíbí tomu, může se páčit někomu jinému....233. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Jeskyně Dagmar 28.10.2014 v galerii na rajčeti. Skupina Moravský kras a jeskyně Matalova Vymodlená, zápis z pracovní akce.  Velký úklid jeskyně Staré skály, článek na webu strážců přírody Moravského krasu. Podzimní miniakce na ZUBu, článek o technických vylepšeních na lokalitě a vzápětí pokračování: ZUB - dráha o metr delší a síňka o půl metru hlubší, článek a foto. Stránská skála pohledem geokačera, článek a info. Ochozská jeskyně a Sonda ve Zkamenělé řece pod vodou, článek. První listopadové bádání na Závrtu U hrušky, článek. Okrouhlík - práce v Sondě a exkurze po lokalitě, článek. Jeskyně Dagmar, exkurze. Punkevní jeskyně se od listopadu pro turisty uzavřou, článek a info.

Jeskyně v Česku: Podzimní akce na Studniční jeskyni, galerie. Říjnová hydrotěžba a OBJEV v Divišově jeskyni, článek a galerie na Rajčeti. Jeskyně končí sezónu, ale stále k ní míří davy lidí, řeč je o Chýnovské jeskyni. Mládežníci v Barrandově jeskyni, příspěvek Speleoaquantu o práci s mládeží. Beskydská hora Radhošť ukrývá ve svém nitru spleť chodeb a jeskynních prostor, pseudokras, článek.

Slovensko: Jeskyně Silická Ľadnica - Slovenský kras, galerie na FB a jako galerie na Rajčeti. Slovenský kras - říjen 2014, galerie na FB. Meračský a therionu kurz, pozvánka a info o akci. Príprava na další prieskum - krasova vyvieračka Zugó (Hučiaca), článek a foto, možná budou účastníci hubnout.

Jeskyně ve světě: Výprava slovenských jaskyniarov Sibír 2014, článek. Andy's cave po půl roce, velmi pěkný a podrobný článek o působení Rudických jeskyňářů v Alpách. Rumena jama - Slovinsko ve videu a ze stejné země - Sprehod po Orleški Gmajni, galerie na Flickru. Opět na Krymu, tentokráte už na Ruském, také výborný článek a foto z expedice. Colorful Ice Cave of Kamchatka, galerie ze sněhové jeskyně. Jeskyně Zoluška, velmi naturální video a Kungur Cave - ještě naturálnější video. Jeskyně neuvěřitelné krásy, galerie a the Most Majestic Cave ve světě. Nejkrásnější jeskyně Rakouska, článek. Rakousko a jeskyně Naglstek, kontrola vodního stavu a Spiegelwandcanyon, tentokrát bez objevů. Chorum des Alliés, pokračování průzkumu skupinou Detva.

Příroda, lidé, Země: Makedonie - Balkán 2014, příroda, lidé, dolování a továrna na mlýnské kameny v galerii. "Art" in the Parks lehce tečuje hranici vandalismu, článek a ukázky. Největší telení ledovců v Grónsku zachycené na kameru, velkolepá podívaná. Underground Lava Rivers of Kamchatka, galerie. Война с потоком лавы на Гавайах, boj s lávou na Havaji. Russia People Drinking Vodkas, historie chlastu. V objektivu Severní Korea, ty děti na prvním snímku nemají mobilní pískoviště, nýbrž jedou opravovat silnici. Život za dolar na den, husťoučká galerie. Travertine Chimneys of Lake Abbe, galerie. Pantanal, The World's Largest Freshwater Wetland, galerie krásných přírodních patvarů a podobné, vápencové The Rock Islands of Palau. Photos of Kurill Islands: Rasshua island, galerie. Kasha-Katuwe Tent Rocks, badlands, kuželová erose. Torghatten - The Mountains With A Holle Through, taková větší Průchodnice, galerie. Borówczane skaly, Polsko a galerie. Malé Karpaty, Vápenná, Vysoká, pěkná galerie. České středohoří, setkání s buteem.

Bats, animals: Kurill Lake is a Village of Wild Bears, galerie. Swimming Bat, plovající a netopící se netopýr, video. Ochrana netopýrů v praxi, hodinové video, které nemůžu posoudit, protože jsem ho neviděl. National Bat Week Pictures, článek, foto a další odkazy.

Doly, těžba, montanistika: Vápencové (podzemní) lomy u Moskvy, galerie. Thousand Feet Underground: Salt Caves Used for Treatment, léčebny v solném dolu. The amazing marble extraction proces, videodivadélko (prstová pantomima) z mramorového lomu. Ослик Шмитд и туннель в никуда длиною, staré dolování. Bagrista Malamut, který objevil dobývku smrti, kde byl průzkum raději předčasně ukončen, pěkná Surikatí povídka.

Podzemí a industriál: Osówka - Miesto kde mala vzniknúť nacistická atomová puma, galerie na FB. Mussoliniho podzemní bunkr otevírají pro turisty. Co se dějě pod nohama?, dobrej městskej underground. Pri Ružomberoku začali raziť tunel Čebrať, článek. Kurdějov, podzemí kostela sv. Jana Křtitele, článek a foto. Liberecké podzemí je plné nástrah, článek. Jeskynní pravoslavný klášter v Rusku, záhada dějin.

Sport, technika, lezení, diving, svícení, mapování: Motúčko - motorové stavební kolečko, regulerní nabídka bádací techniky. 2015 Belay Device a Ascender Showdown on Vimeo, videopředstavení nových jistítkoslanítek a dtto 2015 Carabiner Roundup. Nová lezecká oblast Solvayovy lomy, článek o tom jak se zkoušelo. LED baterky, nějaké další nabídky. Video del intento del pasado invernoal Nanga parbat, video a článek. Yosemite Hardwomen: An El Cap Speed Ascent Debrief, project, článek, rozhovor atd. Principles of zombie escape, aneb Petzluv obrazový návod na obranu před zombíky, jste přece v bulváru. Průvodce na Macochu, horolezení - druhý díl a ještě Idaho, historie názvu a jeho rozeseté variety po Krase. Hape, smrtelné nebezpečí vysokých hor, článek. Jak se stravovat abychom dosáhli svých cílů, blbej název, obsah docela zajímavý. Něco podobného vychází - Potrava naších luhů a hájů, např.díl III. bobule. Sambar STEEL, průmyslové lezení - nově vzniklá stránka na FB.

Fotografování, galerie: Fotosoutěž Věda je krásná ukazuje neviditelný svět a taky - Наша аллергия под микроскопом, nějaká dobrá makra anebo Nikon Small World 2014 a ještě něco z vesmíru. Nejlepší fotky z National Geographic Contest 2014, galerie a 2014 NG Photo Contest Part II.. Iceland in photos, velmi pekné. Kodak Pixpro SP360 Action rybooková camera s vlastnostmi GoPročka.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie a ostatní: Experimentální výpal vápna v originálu středověké velkokapacitní vápenické pece, galerie. Century-Old Notebook from Legendary Antarctic Expedition Found. Obrovská podzemná pyramída na Aljaške, úsměvná konstrukce. Riverbank collapse a fascinating new video, geošlinda.

Historie, dokumentace: Prierez Históriou OS Ružomberok. Krásy Slovenska - Fauna subterranea Rozprávanie o jaskynných tvoroch. Ako som objavil Liskovskú jaskyňu, článek na webu OS Ružomberok. Dědeček vzpomíná: Hříměždický lom (dva blbci a keson), článek. Prosba o pomoc, hledá se Absolonova kronika, článek a v pdf. zpracované torzo dokumentu. Preklad knihy o rodákovi z Lipt. Mikuláša - Vladimír Krivoš.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, koncerty: Běžně nepřístupná Amatérská jeskyně se na dva víkendy otevře veřejnosti, článek a pozvánka. Přednášky k Neolitu Balkánu na FB dnes a zítra. Frakování a těžba plynu z břidlic, pozvánka na studentskou přednášku na FB. Sestupy do nitra země, štol, plazivek a úzkých jeskyní, pozvánka. Podzemní svět a jeho objevování, pozvánka na jeskyňářskou přednášku na FB. Festival Rajbas Kotlík program a webové stránky a pozvánka. Zpřístupněné jeskyně a propasti Francie, pozvánka na přednášku. Irán, jeskyně 3N, pozvánka na přednášku na FB (dnes). Horofest MB 2014, pozvánka na horopromítání. Výzva k zasílání příspěvků a fotografií do Sborníku Speleofórum 2015, zdroj speleo.cz. Vyšly 43. SPELEOSTŘÍPKY na webu SJ ČR.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Robert Ospald přeručkoval na Západ po drátech VN, výročí, rozhovor a portrét. Marek Audy, jeden z najvýznamnejších českých speleológov žije životem ozajstného dobrodruha, rozhovor. Jan Uváček: Láska k Mayrau nikdy nevyprchá, rozhovor s bývalým zaměstnancem, dnes tvůrcem hornického skanzenu. Pro všechny stejný, rozhovor s horolezcem a doktorem Filipem Hebelkou.

H.o.u.m.r.: První instinkt politiků je zatloukat. Boh nie je kúzelník. Ochočené mouchy budou hledat marihuanu. O chobotnici, co se usadila na Šumavě. Kunda sem, kunda tam.

...pokračování příští týden....

Diskusní téma: 233. SPELEOBULVÁR (listopad/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.