Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

232. SPELEOBULVÁR (říjen/2014)

21.10.2014 23:58

Tento bulvár je poměrně rozsáhlý, je věnován jeskyním, podzemí a jiným zajímavostem. Líbí se mi specializované a trvalé články, které jsou ozdobou každého webu. Zejména pokud obsahují odborné informace, historii, mapy, fotografie a další odkazy. Jsou nadčasové, jako např. jeskyně Michalka v MK. V sekci Země a lidé je pár hustších galerií, třebas z ruční výroby koksu v Indii, konzervace příbuzných v Guinei a dalších. Tentokrát se sešlo i více příspěvkú z podzemí a galerie jsou vysoké úrovně i hodnoty. Za povšimnutí stojí nově vydávaná publikace pro jeskyňářské elévy, její premiéra bude na Rajbasu. Viděl jsem nějaké ukázky, jde zřejmě o soukromý počin mimo stran ČSS. Ale to tak bývá i v případě francimuse, nebo Daldy z MSK a jeho krasové veřejné bibliografie. Stanovy to nezakazují, nehrajeme si přece na soukromníkyžejo...232. SPELEOBULVÁR...právě vyšel, přeji příjemné listování.

Moravský kras: Velký článek Michálka vyšel na stránkách skupiny Moravský kras. Závrt č. 1 pouští a to je dobře, bádání na Harbechách. Punkevní jeskyně se od listopadu zavřou. Jeskyně Dagmar po krasové povodni, článek. Závrt U hrušky a revize na Kamenném ponoru, tradičně velmi podrobný příspěvek Zdeňka Havlíka.

Jeskyně v Česku: Do hlubin nejdelší krkonošské jeskyně, bez vody byla desítky let, video s Radkem. Czeska studnia bez dna. Polak w podgoni za rekordem o sestupu Starny do Hranické propasti v NG. Chlum 2014 10 18, galerie na FB. Jeskyně Drápka v Železných horách. Pracovní akce v Hanychovské jeskyni, Liberecko. Pozvánka na bádací akci Smrčnické propadání.

Slovensko: Hikers capture stunning photos inside underground tunnels atd. o big objevu v Marciho jeskyni (Horný vrch), je ve skutečnosti fake a ještě v překladu na Topky.sk. Slovensko - malá velká krajina, osobitý blog. Povrchovka na Mojetínském krasu, článek a foto. Krásnohorská jaskyňa - Slovenský kras v galerii. Natálka, Jazerná a sonda Myotis, článek z pracovní akce v Tisovci. 20 ľudí v akci - 18 október - jazero, galerie. Nano systém Ananáska, prozatímní galerie. Záver sezóny 2014 na Speleo Bratislava. Liskovská jaskyňa, největší jeskyně v Chočských vrších.

Jeskyně ve světě: Príroda s človekom - Úchvatné divalo plné stalagmitov, těžce farebná galerie. Sardinie 2014, výsledky expedice, objevy a zhodnocení. Podzemní krása, ze které se tají dech, putovní stránka.

Příroda, Země a lidé: Ventisquero Colgante: The Hanging Glacier of Queulat, galerie. Bourke's Luck Potholes, galerie. Umění konzervace na Nové Guineyi, hustá galerie. Torres del Paine W Trek, cestopis v angl. ze špicovýho místa v Patgonii. The Coal Fires of Jharia, husťoučké snímky z ruční výroby koksu. Арестованные лодки Северокорейских браконьеров, romantika severokorejských pláží. Přes průsmyk Thorong La (z Managu do Mustangu), galerie i soutěska Dades v Maroku (marocký Grand Kaň on). The Tribes of Mentawai, něco ze života v Tichomoří. Např 40.000km kolem Austrálie (Around Australia and Brings Back..), fotocestopis. Definitivní smrt Aralského moře nastala, článek, foto a video. Střezivojický špičák, bezva voštiny a inkrustace českého masívu.

Bats, animals: Spettacolo Fanpage, videjo o netopýřích jeslích na FB. Pozvánky na akce s netopýry, aktualizováno na Nyctalusu. Jak se krotí netopýři? Blbej název, text dobrý. Dánsko konečně zakáže sex se zvířaty. Jako správný bulvarní redaktor jsem nemohl tento příspěvek neuvést.

Doly, těžba, montána: Sewell, An Abandoned Mining Town in The Andes, galerie. Лагерь ГУЛАГа на Колыме, historie jednoho dolu na Kolymě. Девятовские каменоломни (Силикаты), podzemní doly se soubory prazvláštních map. Grafitový Krumlov 2014 v galerii. Osudný den v Příbrami, připomenutí nehody před sto lety. Stříbrské podzemí i nadzemí, skanzen v galerii. Krutoj log (Крутой лог), zlý překop, dobrá galerka. Štola Svatý Jan Nepomucký, stránka a galerie. Úložiště Richard se naplní asi v roce 2030, chystá se rozšíření. Štola č. 1, Baber - velmi dobře vypadající blog. Mauricius budou lidé hledat nejen u Madagaskaru, je to i štola na Karlovarsku.

Podzemí a jiný industriál: Old Photos of Metallurgic Plant in 1908-10, galerie. Historici objevili kryt Gestapa, příspěvek. A Century Later, Relics Emerge From a War Frozen in Time, článek a galerie. Skulls and Bones, kostnice světa ve fotogalerii. Divná úchylka. Londn's Subway System Once Used These Busy Tunnels. Whoa. Бастион прусского милитаризма, Pruské podzemní bastiony. V Jihlavě je otevřen nový okruh podzemními chodbami. Hornický skanzen slaví 140 let, článek. Sklepy pod Římským náměstím v Brně, galerie. Čerstvý propad u Hostěradic, zřejmě lochy. Unside The Ghost Tunnels of Antwerp's Abandoned Premetro Line, galerie.

Sport, technika, map., rescue, div., atd.: Nehoda na Dhaulagiri, po pádě laviny dva Slováci - Smrt na Dhaulagiri, Nepál pátrá po stovce pohřešovaných a ještě  Al menos 24 muertos en el Annapurn a, vše laviny v nepálu.  Ploché, odlehčené smyčky a jejich nosnost a parametry, článek a video. Opens Topo - nová verzia 1.26, článek a další odkazy na SSS. Siesta s Marion, pěkný lezecký příspěvek. 2013-11-SZS-V4-Cvicení Sklenene domy, nově přidané video. Průvodce na Macochu, část 1., parádní horolezecký příspěvek.

Fotografování, galerie, soutěže: Russia Before the Revolution in Color (1907-15) barva v historické fotografii. World travel landscape photography lehce kýčovitá, stejně tak Thailand Sunsets, nebo vyčkávání príma podmínek. Cave Beauty - Súťažné fotky 3. díl na FB (speleofotografia 2014) na FB. Photos of the Week 10/11 - 10/17, public galerie. Dig Face a jeho jeskyně, akční a živý fotky. Larry Zimmer, jeskyně a příroda všeobecně, dobré kompozice. Speleo photography 2014 s dalšími odkazy.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie.paleo.: Jeden malý nález zřejmě úplně změní pohled na lidské dějiny. Rakovina byla objevena i u neandrtálců, článek. Iconic 2,500 year old Siberian princess 'died from breast cancer' , sibiřská Otzi s tetuáží, dobrý. Světový den archeologie aneb k čemu je dnes archeologie v ČR?, článek. Hledač pokladů našel tisíc let staré cennosti, článek. Záchranný výzkum v Trójské ulici, článek. Nové záhady maltských megalitů, článek na pokračování. Geologové představí fosílie z Antarktídy, článek. ČGS slaví 95 let od svého založení. Three great new landslide videos, aneb šlinda (surfování) s bagrem. Standing on the San Andreas Fault, dobrý geočlánek. 2015 AEG Shlemon Specialty Conference o geohazardech, pozvánka.

Historie, dokumentace, publikace: Celkový přehled Speleobibliografie a není pouze pro členy! Záslužný čin Daldy z mSK. Jeskyně - Tam a zase zpátky, info o vydání nové knihy pro začínající jeskyňáře. Caving Calendar 2015, se představuje na FB.

Dění ve speleospolečnosti, přednášky, akce, různé: Sherpafest 2014, pozvánka na 11.ročník horolezeckého festivalu. Jeskyně Moravskoslezských Beskyd a jejich netopýři, přednáška s Pepou Wágnerem. Správa jeskyní ČR a její už 42. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi, akcemi a videi. Setkání jeskyňářů 2014 v Javoříčském krasu je už za námi, zhodnocení, článek a další odkazy. Pozvánka na přednášku Evoluce člověka a sofistikované kameny.

Osobnosti, vzpomínky, rozhovory: V Tatrách zahynul cestovatel František Kele, článek, vzpomínka a další odkazy.

...h.o.u.m.r....: Z deníčku prasete (teorie nepořádku). Diktatura navrhuje rezoluci o lidských právech. Kde je dům holubí a vkus posluchačů rádií? Šokující prohlášení - ebola není skutečná, opět jedna extrémní konspirace. Ministerstvo kultury ztratilo obraz za dvě mega. Nenarostly vám křídla po Red Bullu?

pokračování spíše za 14 dní....

Diskusní téma: 232. SPELEOBULVÁR (říjen/2014)

Datum 22.10.2014
Vložil Havel Hugo
Titulek Bibliografie

Zatím jsem jen nakoukl,konečně to někdo udělal, ale chce to dotáhnout dál, je to jen velmi dobrý začátek, těch periodik kde vycházely články o krasu bylo víc, např Stalagmit, Ćasopis MM, Kras v Čsl...... velká bibliografie krasu vyšla jako samostatná kapitola bibliogr. okresu Blansko - na ní jsem v kol. organizovaném R.Musilem také pracoval - nabízel jsem se i Daldovi, ale zatím bez odezvy. Přeji úspěšné dotažení do max. možné úplnosti.hh