Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

231. SPELEOBULVÁR (říjen/2014)

14.10.2014 23:34

V novém čísle najdete nedávné akce v Moravském krasu. Dozvuky Setkání jeskyňářů v Javoříčku a dloubání vápenců v Kraľovanech. Tradičně dobrá polská videa (Medůza) a známá on-line z Buena. Jinak jsou tady další zajímavé příspěvky, vážné i na hranici humoru (afghánští lyžníci na prknech). Projekt prvoprůstupu kaňonem se docela vyrovná plánování sestupu podzemního. Velmi zajímavý může být osobní pohled, například první seznámení s novou mapovací technikou. Hodně je pozvánek na různé akce, některé jsou roztroušeny v jednotlivých oborech, kam koneckonců i patří....231. SPELEOBULVÁR je konečně zase zde. Přeji příjemné počtení.

Moravský kras: Nový Lopač 11.10.2014, galerie a ještě GoProvideo. Speleo Kerberos a Topas měření a hydropokus U hrušky. Bádání na Harbechách, závrt č. 1 a další lokality. Jeskyňáři objevili v Býčí skále unikátní chodbu, článek a audiorozhovor s místními jeskyňáři (J. Svozil) a CHKOMk (A. Tůma). Skupina Moravský kras a dvoudenní bádání v jeskyni Matalova Vymodlená, kontrola lokality po povodni. ZUB - prodloužení dráhy do Severní propasti, krok od prodloužení dráhy až na povrch. Letní kras alias Kočárový výlet, galerie.

Jeskyně v Česku: Mladečský kras ve videu (Skalka, Měrotín, Jeskyně a okolí). Setkání speleologů v Javoříčku, pět obrazových galerií a další z  Javořičky od Ďáblíka31 a Pavla Kubálka. Chýnovská jeskyně, článek. Hranická propast - tyrolka se Starnou, pohodové video na FB.

Slovensko: Slovenský kras 2014 09, galerie na FB obsahuje hodně fotek. Japonský štáb natáčal v slovenských jaskyniach pre UNESCO, zpráva. Pod Hýllovou trhlinou (výzkum v Šútovském lomu), galerie. Tajemný podzemní svět ve Stanišovské jeskyni se opět probudí, pozvánka na FB.

Jeskyně ve světě: Druhá část výpravy Východna Sibír sa skončila, článek. Meduza 2014 videotrailer polských jeskyňářů a je hodně dobrý. Speleoaquanaut a Speleodiver - On-line zprávy z expedice Sardinie 2014, úplně dole jsou jednotlivé expodiční dny a mraky fotek.

Příroda, lidé, Země: Siberien Bounty island co vypadá jako korálovej, galerie a článek. Taroko Gorge, The Marble Mountains of Taiwan, dobrej kaňon v mramorech. The Lava Trees of Hawaii, čedičové sopoušky. Huge mystery shapes in Kazakhstan, galerie. Населённые пункты с уникальными ландшафтами, něco jako mysterická města, galerie. Кирпичное рабство, něco ze života nosičova. Марсианские пейзажи полуострова Мангышлак, poloostrov Mangishlak a jeho měsíční krajina.

Bats, animals, bears: Medvede v Tatrách, videodokument. Netopýři přezimují - nerušte je, článek. Ledové sluje - netopýři 10.10.2014, asi dobrá výzkumná akce, fotky horší. Databáze přijatých netopýrů na Nyktalusu. Pozvánka na seminář - Záchrana ohrožených netopýřích kolonií. Fotogalerie Caver 5150, převážně fauna, jeskynní fauna, příroda.

Doly, těžba, montána: Zkoumal opuštěný důl a odnesl si otřesný zážitek, duchařská videa. Pohleďte do chodeb dolu Jeroným, kam stovky let nikdo nevkročil, video. Jeroným odhalil další tajemství, středověké želízko. Do šachty dolu Bohumír se na jaře vydají turisté, ale jen ti odvážní. Těžba hlavních nerostných surovin v Česku dlouhodobě klesá, článek. Hornický skanzen Žacléř, článek.

Podzemí a industriál:  Anenská brusírna a Arnoštov a leštírna skla, galerie. Objevený kryt pohlavárů gestapa v Liberci ukrýval  i vypáčený trezor. Závod Horní Sinyachihinsky, těžkej induš v galerii. Telčské podzemí se nově otevřelo. Jihlavské podzemí už neláká na jen na středověk, ale i na kolektory. Hrad Houska a jeho stále tajemné podzemí, aktualizace. Exploring the Cavernous Shell - Underground Tunnels...také induš. Abandoned Miners Village, spíš takový malý štattl v Abcházii..

Technika, metodika, sporty, rescue, mapping: Gorgeous Video: Rock Climbing in Oman, pekné videjo. Otestujte Hattrick 9.7 - TENDON, lano s nulovým posuvem opletu na kurzech lezení zdarma. Ski Afghanistan, lyžníci v horách středního východu, jejich výstroj stojí za shlédnutí. Ty nejžhavější lyžaře neodradí ani absence sněhu, což jistě potěší ochránce přírody. Mapování s disto X310 + PDA MIO P560, osobní postřehy s novou mapovací technikou. Meračský a therionu kurz. Chamjé khola 2016, nové expediční stránky, zřejmě prvoprůstup nějakým kaňonem v Himaláji.

Fotogalerie, fotografování: Photographer of the week Sébastien Blond, portrét. Matt Brand, příroda, zajímavé kompozice v plenéru, širokoúhláč. Naopak Andrew P Brooks, příroda focená portréťákem, téměř rybičkou, což působí velmi zvláštně.

Odborné příspěvky, geo, archeo: Unikátní seizmologický projekt vyvinuli vědci ze Sibiře, článek. Evoluce paleontologie (5. část): Válka o kosti, pěkně zpracovaná. Záhada bolidu Benešov odhalil nález meteoritů po dvaceti letech, článek. Santiaguito Volcano's clockwork behavior provides an exceptional laboratory, web prezentace.

Dokumentace, publikace, historie: Fauna subterranea Rozprávanie o jaskynných tvoroch, v novém čísle Krásy Slovenska. Miroslav Zikmund: Cesta stoletím (1), videodokument.

Dění ve speleospolečnosti, přednášky, výlety, akce: Setkání s historií, pozvánka na přednášku se zajímavým programem. Dech hor, Festival alpinismu, pozvánka na 5. ročník. Moravský kras otevře na listopadové víkendy Amatérskou jeskyni, článek a pozvánka a ještě podobný na Ekolistu. Mikuláš s anděly a čerty v Koněpruských jeskyních, pozvánka. Pozvánka na 14. geologickou exkurzi U Nového mlýna a Požáry. Správa jeskyní České republiky a její 41. SPELEOSTŘÍPKY. právě také vyšly. Kras jako systém a přírodní fenomén, pozvánka na seminář v MK.

Osobnosti, rozhovory, vzpomínky: Lidé jsou evolučně zamrzlí, rozhovor s biologem Jaroslavem Flegrem , včetně IgNobelovy (záporácké) ceny za seriozní výzkum toxoplazmy. Naprosto boží videorozhovor.

Black h.o.u.m.r.: Imaginární válka v pixelové hlavě. Dětem bez přírody hrozí nemoci i poruchy chování (což se projevuje v jakémkoliv věku). Tomáš Kočko ve Slovinském krasu, video o tom, jak češi ohmatávají krápníky. Vítej v kapitalismu, něco o slobodě slova.

....pokračování za týden....

Diskusní téma: 231. SPELEOBULVÁR (říjen/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.