Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

230. SPELEOBULVÁR (říjen/2014)

08.10.2014 21:53

S denním spožděním, ale přece. Autoři příspěvků se zmiňují především o setkání jeskyňářů v Javoříčku písmem i obrázkem. Dále je to objev v Býčí skále, naštěstí v poměrně nedostupném místě, takže nápory zvědavců se nečekají. A další tuzemské zprávy: Kuča obohatil slovní zásobu, zmáhání závalů na Suchdolsku i na Harbechách. Jinak je tu několik lehce bulvárních příspěvků o tajné chodbě do středověku, Věstonická venuše s kosmonautickou přílbou, v Jihlavě je brána přímo do jiné dimenze. Srandy kus je potřeba. V bulváru jsou i seriozní příspěvky. Chci vyzdvihnout dokumentaci, práci a přínos v Rosia Montaně (Rumunsko), zprávy z Bosny, Sardinie. A taky spoustu dalších. Klidně listujte vážení čtenáři, do příštího čísla bez reklam máme zase týden času....230. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Popovodňová Býčí skála, galerie na FB a ještě na Rajčeti. Objev v Hlinitých síních, zpráva na Jeskyňář.cz . Speleoklub Brno, stometrová chodba s krápníky na iDnes, Býčí skála urvala poklad na Eurozprávách, v Ekolistu.. Klubová akce - Závrt Společňák, Závrt č. 1, pracovní akce, foto. Chladná i ohromující jeskyně, řeč je o Ochozské jeskyni, článek. Kterak Kuča nové slovo objevil, aneb bádání na ZUBu. Závrt Okrouhlík a akce v Jezírkové chodbě a také v Sondě, zprávy. Závrt U hrušky a bádání v průvanovém závalu, článek. U  Holštejna už stojí nový mos t, provisórium skončilo. Amatérská jeskyně - střední část a nově vložené fotky.  Jeskyně Pod hradem v Pustém žebu - fotogalerie.

Jeskyně v Česku: Setkání jeskyňářů v Javoříčku v galerii od MSK (Dalda), Bidab (doktor Skála), Climber (Jirka Cenek), Speleokrtek (Jara kŠanda), SK Týnčany (Radim Brom), francimus (francimus), Fruling (Štěpán Mátl). Setkání jeskyňářů v Javoříčku - článek na Magazín Jeskyňář.cz., Píše i  Speleoklub Praha.

Slovensko: Speleozáchranári v SSS, info, kontakty, struktura. Je Měsíční jeskyně hříčka přírody, nebo dílo mimozemšťanů?. Stretnutie na jazere a krásna nevesta, galerie z Šútovského lomu a přilehlých jeskyní a od stejného autora Práce na prerážke k odporovej anomálii.

Jeskyně ve světě: Jeskyňářské setkání v Jekatěrinburgu, video. Krzysztof Starnawski a Elefante Bianco 193m, fotky z hloubkového dívingu na FB. Slovinsko, Podjunška jama, Lipiška jama a Škocjan, článek. Niah Caves, článek a foto. Timavo System Exploration 2014, info. Vyprava Sibir 2014, jeskyně Ochotnická, Poľovnická a další. 10 světových jeskyních skvostů, galerie. Republika Srpska 2014 (Bosna a Hercegovina), zpráva o speleoexpedici. Expedice Sardinie 2014 - Tah na bránu, průběžné zprávy a mezinárodní expedici Bue Marino.

Příroda, lidé, Země: Aralské jazero takmer úplne vyschlo, článek a videa. Dron natočil úchvatné záběry erupce sopky Bardarbunga, video a ještě - Eruption at Bardabunga Volcano by quadcopter, video a článek. Wrapped in Plastic: Preparing for Ebola, galerie. Kaňony světa, galerie a ještě Величие природной красоты, galerie. Mezi minami a rozpadlými bunkry, rozmarné výlety do hor Bosny, cestopis. Omán: Spokojená země sultánova kde petrodolary nic nezkazily, cestopis s jednou jeskyní.

Netopýři, animals: Is That A Lark I Hear? A Nightingale? Surprise! It's A Bat, povídka. Čapí trojčata z Kačice vyrostla a odletěla. Dokrmil je jeskyňář Pepa, článek. The Natural World: September, zvířátková galerie. Pozvánky na různé akce s netopýry, na Nyctalusu. Netopýři jako hodní sousedé, článek. Netopýří echolokace 21. století.

Doly, těžba, montána: Brian Sargent a jeho video na FB o moderním hlubinném kutání. Obrovské diamantové doly: Kde leží obří jámy nad kterými se nesmí létat?, článek. Rosiamontana - Macedonia 2014, fotogalerie z povrchu i podzemí, Rumunsko - Rosia Montana - Balkán 2014, galerie z dolů a podzemí. Důl Jeroným ukrýval chodby, kam stovky let nevkročila lidská noha. Jeřáb i lokomotiva aneb Těžit v dolech nemohou, článek. Osamělá Kutná Hora a ztracené království trpaslíků, pozvánka na Permonický víkend.

Podzemí a jiný industriál: Tajuplné chodby v Čachticích (kopané sklepy), zprávy JOJ, 20.49 minuta, video. Nadšenci odkrývajú labyrint v Čachticiach. Tajemná Ósowka: Místo, kde měla vzniknout nacistická atomová puma, článek. Abandoned Sulfuric Acid Factory and a Lesson in Chemistry, galerie. Pod hotelem odposlouchávali Západ, hotel Jalta a jeho podzemí. Vznik koncentračního tábora Litoměřice, aktualizace webu Richard. Přímo pod Jihlavou možná leží brána do jiné dimenze, konspirace je také v Tajemném hradu Trosky, které ukrývají chodbu vedoucí do 14. století. Horizontální vodní štoly na Ašsku, zajímavý příspěvek. Záhady kolem jeskynního komplexu Longyou v Číně, nadměrné grotty v prachovcích. Českobrodské podzemí, fotogalerie. Jihlava otevřela kolektory - podzemní ulice města. 10 Greppy Ghost Towns and Modern Ruins of the United States, galerie.

Sport, metodika, technika, rescue, diving atd.: Septuagenarain adventurer flies hot-air balloon into cave 200 meters deep, (Mamet cave)článek. Zraz speleopotápačov - III. ročník v Tisovci, Slovensko, pozvánka a propozice. Sambar speed 2014 - 6.ročník a výsledky soutěže. Odborník na cestovní medicínu Rastislav Maďar odpovídá na nejčastější cestovatelské dotazy. Rozšířená recenze kompaktní čelovky Fenix HP50, info o produktu. Mapovacie práce v jaskyniach a tvorba máp, v ČR nevídané, u sousedů oficiální veřejná zakázka.

Fotografování, galerie, contests: Whatafinecave.com a fotky jeskyní z Pinteresu, galerie. Day Life: September 2014, galerie. Photos of the Week 9/27-10/3, galerie. 2014 National Geographic Photo Contest, galerie. Stephan Kotas a Photo serie's Art Nude in Nature. Nejlepší fotografie ze soutěže National Geographic 2014.

Geo, archeo, paleo, eko a jiné odborné příspěvky: U Hradce Králové našli archeologové český "Stonehenge", nález rondelu. Vypráví Věstonická venuše o setkání s mimozemšťany?, blog. Kdo a jak přemísťoval obří kvádry v Baalbeku? (v Revui 21. stol ještě nerozeznají kvádr od hranolu). Cave Patings in Indonesia Redraw Pictureof Earliest Art, jeskynní malby srovnatelné se Španělskem, dtto info v češtině. Vědci zkoumají v Mokré-Horákově dávnou výrobu vápna, článek. Nebezpeční hledači pokladů, aneb amatéři očima profíků.

Historie, dokumentace,publikace: Nestyďte se a pište, pouze pro členy, zdroj speleo.cz.. Kniha - 50 rokov Speleologického klubu Slovenský raj, info o vyjití publikace.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, výstavy: V pondělí 27.10.2014 budou otevřeny všechny zpřístupněné jeskyně Moravského krasu (neb je prodloužený víkend). Festival Rajbas 2014, videoupoutávka. Pozvánka na 14. Geologickou exkurzi do Českého krasu. 12. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů, pozvánka. Tajnosti pražského podzemí a foglarových Stínadel, pozvánka na přednášku Laco Lahody už za dva dny. Vyšly už 40. SPELEOSTŘÍPKY na webu SJ ČR s články a hlavně videi.

Rozhovory, portréty, osobnosti, vzpomínky: Jeskyně jsou konzervy minulosti, rozhovor s RNDr. Jaroslavem Hromasem, myslím, že už někdy dávno vyšel, ale je tu zas. Nejhorší bylo vyhodit prvního zaměstnance, rozhovor se Standou Bernardem, text i audio, pěkný.

H.o.u.m.r..: Fanda je řízek. Komunismus vychází z Bible. Pozérství jako poslední šance na přežití aneb pozér versus zmrd (pozér vs. pitomec), oblíbená thémata poslední doby.

....pokračování za týden....

 

Diskusní téma: 230. SPELEOBULVÁR (říjen/2014)

Datum 12.10.2014
Vložil Štěpán M.
Titulek Slušný jeskyňář a podobná pakáž...

Nechápu všechny ty přispívající do diskuzí... Když si myslíte, že váš názor je ten správný, nebo jen máte jiný názor, proč se za něj tak stydíte, že se ani nepodepíšete? Není pak lepší mlčeti?

Datum 11.10.2014
Vložil P. Železný
Titulek Nový most Holštejn

Dobrý den,
je zde zmíněn nový most nad Novou rasovnou, je pěkný, nicméně mám k němu tyto dotazy, třeba někdo znáte odpovědi:
1) Proč je nový most tak úzký? Dle tisku: "Na rozdíl od starého mostu se na novém vyhnou i dvě auta v protisměru. „Průjezdný prostor mostu bude od římsy k římse čtyři a půl metru. Autobusy nebo nákladní auta se na mostě nevyhnou. Osobní auta by se na most ale měla vejít dvě vedle sebe," dodal stavbyvedoucí." Jsem zvědavý, zda řidiči osobních auta si budou troufat najíždět současně, když je tam navíc značka Přednost protijedoucích vozidel.
2) Proč je omezena rychlost na 30km/h?
3) Musel se vůbec stavět most? Původně tam patrně vůbec nestál. Nestačilo zahloubil silnici mírně do svahu?
Pavel Železný, Brno

Datum 11.10.2014
Vložil martin
Titulek Re: Nový most Holštejn

To by se nemohli tak napakovat.

Datum 12.10.2014
Vložil Celofán
Titulek Re: Nový most Holštejn

1) Nový most je širší (včetě chodníku) než bylo staré provizorium. Starý most vybojoval tehdejší holštejnský občan a později také starosta Holštejna, jeskynář Jiří Moučka. Bez mostu by silnice Kaštan-Holštejn byla neprůjezdná, z technických a bezpečnostních důvodů uzavřená. Šířka původní silnice nebyla, po r. 1965, o mnoho větší než šířka dnešního nového mostu. Důvodem k redukované šířce byla statika (únosnot základu-podloží) a samozřejmě také ekonomika -- finanční náklady na stavbu. Holštejn je "závětrná" obec, hustota dopravy je relativně nízká, nákladních automobilů a autobusů po silnici mnoho neprojede. Díky značkám zúžená vozovka a lineárnímu průběhu mostu s dobrou viditelností z jednoho konce na druhý mohou chvíli počkat a dát přednost protijedoucímu vozidlu. Méně zátěže a méně vibrací na mostě prospívá jeho stabilitě a životnosti.

2) Vzhledem k tomu, že na silnici Kaštan-Holštejn je max. povolená rychlost, pokud se nemýlím, 60 km/hod, není poloviční snížení v zúženém profilu nijak drastickým omezením. S ohledem na kvality českých řidičů, alespon většiny z nich, bych ji snížil ještě více, na max. 15 km/hod.

3) Ano, most se stavět musel. Původní silnice "kolem Nové Rasovny" vedla silně zkrasovělým a tektonicky porušeným pásmem. A to se na ní také podepsalo. Serie seismických otřesů na východním okraji Českého masívu, šířících se podél zlomů SSV-JJZ a VJV-ZSZ směrů, zasáhla na přelomu let 1964-1965 i Moravský kras. Otřesy velikosti až 3.5 na Richterově stupnici vyvolaly odlom a řícení skalních (vápencových) bloků v řadě jeskyní Mor. krasu a také na povrchových útvarech. Snad nejdrastičtější bylo řícení skalní stěny u ponoru Bílé vody v Nové Rasovně, těsně u a až téměř pod holštejnskou silnicí, právě tam kde je most. Ten obrovský blok, který při odlomu navíc rotoval, spočívá v aktivním řečišti Bílé vody těsně před propadáním. Silnice v tomto úseku, i po nejnutnější opravě, se stala extrémně riskantní; váha projíždějících vozidel byla omezena na max. 5 t. Od této dnes už historické události došlo k dalším, menším pohybům a odlomu.
Zakousnout silnici do svahu nepřipadá v úvahu: svah a jeho podloží jsou silně zkrasovělé a tektonicky porušené, nestabilní. Oblast je stále akltivní, pohyb skalních bloků je monitorován. Otázkou bylo a zůstává zda je most dostatečně dlouhý. To znamená zda je na obou koncích zakotven v (relativně) stabilním podloží. Objevily se vtípky, že most by měl sahat od Kaštanu až k holštýnské hospodě Pod Hradem (U Pepy). Věc posuzovali geologové a statikové, byly realizovány zkušební vrty, zaslechl jsem i o betonových injektážích -- doufejme, že se dílo vydařilo. Jak říkají Angličané, time will tell...
C. :o))

Datum 13.10.2014
Vložil C.
Titulek Re: Re: Nový most Holštejn

Právě jsem si na www.blansko.cz přečetl následující zprávu MěÚ Blansko:

Silnice na Holštejn je průjezdná bez omezení

12. října 2014, zprávy z MěÚ, přečteno: 106×

Ve dnech 27.- 28.09.2014 byla dokončena oprava celého silničního tahu Lipovec – Holštejn (až po křižovatku „U kaštanu“). Jednalo se o sanační opravy silnice až po finální úpravu obrusné vrstvy.

S předstihem byl rovněž uveden do předčasného provozu mostní objekt ev. č. 3783-1 v katastrálním území Holštejn.

Byla provedena stavba nového jednopolového mostu, kde základním nosným prvkem je dvojice plnostěnných svařovaných trámů profilu I o výšce 1,70 m. Trámy jsou vyztuženy ocelovými parabolickými oblouky o vzepětí 10,0 m (tzv. Langerův trám).

Odbor stavební úřad (per Celofán :o))

Datum 09.10.2014
Vložil Čtenář
Titulek Poděkování

Franci, děkuji Ti jménem mnoha čtenářů za seriozni a nestranné zpravodajství . Naštěstí se o aktuálním dění u nás dozvídáme jinde a Tvůj bulvár můžem brát skutečně jen za bulvár.

Datum 10.10.2014
Vložil Celofán
Titulek Skutečné poděkování

Milý Čtenáři,
je to krásný pokus o jemný literární sarkasmus, o jemnou ironii. Nu, budiž. Nevím za kolik mnoho čtenářů mluvíš, ale vím, že mnozí z lidu jeskynního se k Franciho Speleobulváru vyjadřují, a skutečně to tak myslí, velice kladně -- napsali to několikrát právě na těchto stránkách a mně osobně v řadě e-mail.
Dále nesmíme zapomínat, že sám Franci klasifikuje svoje pravidelné týdenní rešerše jako bulvár, tudíž odhalení "skutečně jen za bulvár" je zbytečné znovuobjevování Ameriky z tvojí strany.
Obsah rešerší Franci netvoří -- prostě a jednoduše referuje k populárním článkům uveřejněným na webech jeskynářských a jiných organizací, v denním tisku, etc. Za kvalitu těchto sdělení odpovídají jejich autoři, nikoliv Franci. A že nereferuje k odborným a vědeckým publikacím? Inu, chceš to zkusit ty? Je snadné kritizovat, ale těžké něco udělat.
A v neposlední řadě nesmíme zapomínat, že francimus je Franciho personální, soukromý web, a tudíž si na něj může psát co se mu uráčí. Je to jen jeho chvalitebná blahovůle, že svůj volný čas obětuje této záslužné a obecně prospěšné činnosti.
Co se mne osobně týče, odkazy ve Franciho Speleobulváru mně velice pomohly ve dvou či třech výzkumně-publikačních projektech. Upozornily mě na subjekty, které bych jinak opomenul. Samozřejmě, tyto subjekty jsem vzápětí dohledal v méně bulvárních či zcela nebulvárních zdrojích, ale impuls vznikl z Franciho webu.
Franciho Speleobulvár a Kelfovy Speleostřípky fungují jako báječný, vzájemně se doplnující tandem. Oběma autorům a velikému Lomikeli budiž za něj poděkováno.
Celda :o))

Datum 10.10.2014
Vložil Slusny jeskynar
Titulek Re: Poděkování

A kde? na speleo.cz??