Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

227. SPELEOBULVÁR (září/2014)

16.09.2014 10:34

V tomto čísle se dozvíte, spíše z obrázků, o velké vodě, jež se prohnala Moravským krasem. Kmotrovo propadání, nejzápadnější krasová výspa Česka je zajímavý určitě. Amatérská videa, jež si zasloží zastřihnutí, ale jinak mají šmrnc je Krásnohorská jeskyně a Smrčnické propadání. Jak řeší webovou dokumentaci uvidíte na více příspěvcích, hlavně zahraničních. V kategorii Lidé uvidíte jsou také povodně. Dva věční rivalové Indie a Pakistán vyloví ze společné hraniční řeky všechny plaváčky a pak si je...prostě vrátí. Uvidíte zapovězená místa Ameriky v azbuce, nebo děcka ověšená kalachy. Prostě pro vlastní ochranu, když už velcí černí bratři začali s probírkou ve vlastních řadách. Podobně jako všichni diktátoři světa tvrdíce, jak to se všemi myslí strašně dobře. A ten svět nebude nikdy jiný....227. SPELEOBULVÁR...je opět zde.

Moravský kras: Extrem CITO Nový Lopac 2., pozvánka na akci. Jeskyně Matalova Vymodlená, pracovní akce, zmínka o nových hydropoměrech v jeskyni. Kamenný ponor (Ovčín) na Suchdolsku, i zde je aktivovaná vodoteč. Závrt Okrouhlík a pracoviště Blešárna, pracovní akce. Velká voda v Býčí skále od Kláry Sovové, od Doktora Skály, První obnovená podzemní plavební společnost C.K. od Krtka. Velká voda je i na Ostrovsku za Balcarkou, Rogendorf. Křtinské údolí, Vraní žleb a Rudická plošina, fotogalerie. Cikánská jeskyně se dostala i na web Hohlraumbeschreibung. Moravský kras: novou tvář získá vstup do Punkevních jeskyní a roste i Dům přírody. Den otevřených dveří - Ochozská jeskyně.

Jeskyně v Česku: Hranická propast - step beyond 400m, aktualizováno na FB. Klášter Svatý Jan pod Skalou a jeskyně. Kmotrovo propadání leží v nejzápadnějším krasovém území Česka, pěkně napsaný článek o málo známé oblasti. Bozkovské dolomitové jeskyně, galerie a keška k tomu. Čtyřicetsedm metrů pod Mikulovem, akce a galerie. Koněpruská estráda, blog. Smrčnické Propadání 2014, jemně humorné video z bádací akce.

Slovensko: Krásnohorská jaskyňa, prírodné dedičstvo ve videu. Dve dôležité augustové akcie v lome Kraľovany II., galerie. Skalní duši v Čachticích, zatím pouze fotogalerie, Povodeň na Jablonce nás minula o dva dny. Predlžený víkend v Tatrách (Sedlákova diera), článek a fotogalerie v příloze. Jaskyniarské leto 2014, souhrn + foto, na webu SSS. Čištění podzemních chodeb proběhne v Čachticích, pozvánka.

Jeskyně ve světě: Slovačka jama v Macedónsku 2014 od Pavla Pokrievky na FB. Istria september bleskovka, galerie skupiny Aragonit. Speleologická akce v Nachimovské jeskyni 2014 má svoje stránky s dobrou galerií, aneb ženy ve vysokohorské speleologii. A stejně tak Krubera Voronia viděno očima italských členů expedice Cani Sciolti.

Příroda, Země, lidé: Cesty vlasů (původní název), docela zajímavý videodokument z Číny na NG. Заповедные места Америки, fotogalerie a poodobný Velikolepnyj Kavkaz. Photos One of the Kurill Island, opevněný induš v divoké přírodě a podobný Как чистят Остров Белый a pak že v česku jsou největší bordeláři. The Deep Blue Lakes of Afghanistan, galerie. A Volcanic Island Growing Out of the Pacific Could Trigger, článek a foto. California timelapse, tradičně romantické časosběrné video. Historic Flooding in India a Pakistan, galerie. Peninsula Полуостров Краббе taky dobrý. Фотографии, от которых сжимается сердце, hodně emotivní galerie. Island z ptačí perspektívy, galerie. Man Dives into an Exploding Volcano, video. Dva světy izraelsko-palestinského konfliktu: Susya a Susya, cestopis. Moravská Sahara, NPP Váté písky, galerie.

Bats: Ve Sloupsko-šošůvských jeskyních se turisté dozvěděli zajímavosti o netopýrech.  Netopýři přilákali desítk y návštěníků v Děčíně.  Instruktážní seminář k výukovému programu - Tajuplný svět netopýrů, pozvánka v pdf. Noc pro netopýry v Břidličné.

Doly, těžba, montanistika: Důl Anna si připomíná 225 let od svého založení, článek o výročí dolu. Richard slaví 50 let. Pouť do jeho nitra je bezpečná. Zřejmě se jedná o Richarda II. Důl Michal umožňuje nahlédnout do autentického pracovního prostředí ostravských horníků. OKD sloučí své doly a chce se podkopat k uhlí do Polska.

Podzemí a industriál: Galerie полянка-холмик, vojenský induš. Hororový Hotel Adriana, videoinduš. Vyrazilo nám to dech, líčí objevitel druhé největší kostnice v Evropě, článek. Už dnes znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda představíprvní sklepy, akce a článek. Do ruiny komunistického chrámu se budete chtít vrátit, UFOun v Buzludže (Bulharsko). Objeven zajímavý web s příspěvky Krysí štoloa na Špilberku a Vodovodní systém pod augustiánským klášterem a mnoho dalších. 10 Creepy Crypts, Catacombs and Charnel Houses, podzemní galerie.

Technika, sporty, lezení, svícení, diving: Yosemite's Climbing Pioneers Recall Venturing Up the Big Walls, další husťoučké video na NG a rozhovor v ang. Unicycling the mountains of Moab, terénní jednokolky ve videu. Solvayovy lomy, vomáčky kolem nově povoleného horolezení. Protibandaskové návleky, doplněk k výstroji. Adam Ondra 2014, dvojnásobný mistr světa v lezení. Test videosvětla BD-2400WSRUV a svítilny Fenix SD10, pokus o rozbor vlastností. Mládeži nepřístupno, svérázné horolezecké stránky.

Fotogalerie, foto, soutěže: Bare Landscapes by Sigthor Markusson, plenér. This weeks inspiration comes from Photographer of the week Durate Sol. Ricoh WG-M1 Adventure Camera, produkt. Photos of the Week: 9/6 - 9/12 na Focusu. Hong Kong in the 1950s captured by a Teenager, hezký historický album. Cave Beauty - Súťažné fotky 2014, je toho už pěkná darda a jedna lepší, než druhá na FB, klikejte na tu nejlepší.

Odborné příspěvky, geo, eko, arrcheo: Stonehenge obklopovalo 17 dalších svatyní, zjistili archeologové. Malé okno je velkým objevem, Havlíčkův Brod. Archeologické objevy v České republice za roky 2012-14, oficiální zpráva a další informace o činnosti (74 str.) na pdf. Co dělat v případě setkání s nelegálním průzkumem detektory kovů, aneb podpora českému bonzáctví. Zpráva na kterou svět čekal 166 let, aneb objevení Franklinovy lodi v Kanadě. Hasiči vyčerpali z lomu vodu. Místo ses tává rájem pro geology. Archeologové objevili u Vlkova zaniklé středověké sídliště, článek. Záhadná síla tvarující pískovcové skály byla odhalena českými geology, volné pokračování experimentů s pískem v akváriu.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, workshopy: Cestovatelský festival Rajbas Kotlík 2014 v Blansku se pomalu blíží, web stránky, pozvánka atd. Ochozská jeskyně, Den Otevřených dveří ke svátku Svatého Václava, 27.9., pozvánka na akci. Vyšly už 37. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní MK.

Osobnosti, vzpomínky, rozhovory: Zemřel Robert Švajda, Ajťák, příspěvek na speleo.cz. Na kávě s Jiřím Hebelkou, rozhovor s ředitelem Správy jeskyní Moravského krasu. Miroslav Zikmund: Na stýskání nebyl čas, ale několikrát jsem se fakt bál, rozhovor. Stačily dvě cesty do Keni a byla jsem ztracená, rozhovor s Hanou Hindrákovou. Rozhovor s brněmským hovnařem Honzou.

H.o.u.m.r.: Co pijou kreteni v kavárnách, Mediální mrdničky na Priglu. Mildův boj se zelenými mužíčky.

...pokračování zase příště....

Diskusní téma: 227. SPELEOBULVÁR (září/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.