Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

226. SPELEOBULVÁR (září/2014)

09.09.2014 22:38

Vyšlo další nové číslo, které dodělávám celkem ve fofru. Takže žádný dlouhý uvádění. Rozepsal se Matouš o všestrané Dagmarácké aktivitě. Rozepsali se Strážci přírody v MK, se kterými se také stále častěji potkávám. A také i nové stránky, většinou FaceBookové, např Hranická propast, jeskyně u Košic a další. Ve složkách je hodně zpráv, např. vede vulkanická činnost, abnormální sucho, vandr na ŤanŠan a nové nálezy na Giblartaru. Nový mapovací program, nová videa, hlavně Prosiecká dolina. Nové demagogie, nové objevy, nový speleobulvár...226. právě vyšel tak přejí příjemné počteníčko.

Moravský kras: Kameny nahoru!, bádací akce v jeskyni Dagmar a v Křížových jeskyních, článek a foto. Jeskyně Matalova Vymodlená, fotogalerie z čelby. Společňák, Závrt č. 1 a Větřák v Rudici a další akce, zpráva a foto. Plošina Skalka a ZUB, Chobotem po čtyřech, zápis z pracovní akce. Amatérská jeskyně, Sloupský koridor - Spojovací chodba, info.  Jeskyně Balcarka - Moravský kras. Do Moravského krasu někdo vyvezl močůvku, do jeskyně seno. Rudické propadání čeká záchranná akce za miliony korun, článek. Zprávy z Moravského krasu. Na webu Stráže přírody CHKOMK se opět rozjely nové informační stránky, např. Podzemní feráty, bloudící kamiony na Říčkách atd. Zprovoznění Jedelské vodárny, info o záslužném počinu. Podvečerní romantika v krasových žlebech.

Jeskyně v Česku: Zdění rohu Divišovky a kozy na Kozincích, galerie. Hranická propast - step beyond -400m, FB stránky a nové info. Mladečské jeskyně: pohřebiště lidojedů, článek a foto. Jeskyně Na Turoldu: sídlo čarodějnic i ducha, článek. Bádací týden 2014 na Javoříčku, shrnutí v pdf. a ještě v hlavní stránce.

Slovensko: Jánská dolina, Slovensko jeskyně Zlomiska, galerie. Predlžený víkend v Tatrách, Sedlákova diera a iné aktivity, článek a galerie. Tajomstvá prosieckeho podzemia, pěkné profesinální a prezentační video. 55 Jaskyniarsky týždeň Jeskyně Zápoľná ve videu a Važeckém krasu a ještě článek od Amatérského dírolezce Libora a také od Matouše z Dagmary, na webu Zlatého koně. Fotografie z 1. workshopu vo Velkej Fatre, galerie. Jaskyňu Aksamitka v Pieninách poškodzujú nelegální návštevníci, blog a foto. Jaskyne v okolí Košíc, stránky na FB.

Jeskyně ve Světě: Macedonsko 2014 - Babuna a speleopotápěčská úspěšná akce, článek a foto. Adventurati Caving Expedition with MECET in Oman, článek a video. Rekord krakowskich grotolazov w systeme Jaskini Wielikej Śniežnej, článek a mapa. Nejkrásnější jeskyně světa září díky světélkujícím červům, článek a foto. Jeskyně Dark Star v Uzbekistánu, článek a foto.

Příroda, lidé, Země: Fotografie severní polární záře, galerie. Kyrgyzstán 2014 - vandr na Ťan-Šan, krásně husťoučký Višňákovy fotky na Rajčeti a je tam i podzemí. Romanian Romas celebrate the birth of the Virgin Mary, galerie. The Mid-Atlantic Ridge in Iceland, galerie. Osborne Reef: A Failed Artifical Reef of Discarded Tires, galerie. Don Juan Pond: The Salties Body of Water on Earth, foto. Volcanic Eruption in Iceland 2014, video z ptačí perspektívy. Volcanic Shock Wave from Papua New Guinea, článek a foto. Dramatic Photos of California's Historic Drought, foto. Fascinující brána do pekel  - Danakil v Etiopii česky, článek a foto. The Danakil Depression, brána do pekla v Etiopii, v originále. 15 Amazing Volcanic Craters, kalder, jezer atd ve světě, galerie.  Albánci od Filipa Webera a od  stejného autora Island - neznámá místa..

Bats, animals: Záhada ze světa zvířat: kde žije macarát jeskynní a kdo to je?, článek a vodeo. Pozvánka na Mezinárodní dem pro netopýry do Břidličné u Bruntálu, Do Sloupu v Moravském krasu, Psychiatrické léčebny v Bohnicích...  Hyena jeskynní, portrét.

Doly, těžba, montána: Železnohorské vápenictví - Vápenný Podol, pěknej dokument z málo známého místa. Projekt NanoRem - nanotechnologie pro čištění podzemních vod. Odpůrci těžby uranu u Brzkova pořádají v neděli protestní pochod.

Podzemí a industriál: Podzemí kostela sv. Ducha v Opavě přineslo překvapení, článek. Abandoned Factory and New Life Around It, galerie. America's Abandoned Asylums Are Hauntingly Beautiful, galerie. V Telči se po třech letech příprav otevírá podzemí, článek a nabídky aktivit. Osudy srubu K-Bg-S11 "Na Svahu", 3. díl dobrého a podrobného dokumentu. Záhadné tváře se zjevili na stěnách podzemí, aneb kterak uměle udělat sebereklamu. Záhadná chodba z chrámu sv. Michala v Olomouci, článek a foto. Abandoned London Underground Derelict Tube Stations, galerie.

Methodika, technika, sporty, svícení, mapování: OPENS TOPO - nová verzia 1.26 na mapování, info a další na stáhnutí. Valley Uprising - Official Trailer z revoluční (Yosemitské) stěny, extrémně husté retro, co stojí za vidění. Danny Menšík a třetí nejdelší lajna na světě. CacaCave a keškování se speleoodbornostmi. O kyslíku, Dexu a horách...zajímavé odborné pojednání o dušení a kyslíkovém dluhu. Čelovka Fenix HP05, konec žárovek a jinak popis produktu.

Fotografie, galerie: Cave Beauty - Súťažné fotky 2014, zatím přihlášené fotky do soutěže Speleofotografia 2014 na FB, stejně tak Speleomoment 2014, což je asi soutěžní kategorie, doporučuji prohlédnout, jinak za týden je uzávěrka soutěže!. Sony's next smartphone-mounted camera, šikovný náctavec. Photos of the week: 8/30 - 9/5, galerie.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie: Archeologický výzkum ve Stekníku přinesl zajímavé nálezy, článek. Neanderthals made some of Europe's oldest art, článek. V giblartarské jeskyni nalezli abstraktní umění neandrtálců. Objevili vědci jeden z prvních hasthagů? Ne, zřejmě důkaz o umění neandrtálců. How Cave Slime Helps Create Dripstones, o růstu speleotém v žule. Archeologové narazili: Stavbaři je do dolu v Jáchymově nepustí, článek. The Young Volcanic Landscape of Mauritius, článek, foto. On Mount Timbac Lurk the Eerie Cave Mummies of Kabayan, článek a foto.

Historie, dokumentace: nějak nejsou.

Dění ve speleospolečnosti, akce, přednášky, školení: Vyšly 35. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní ČR s novými informacemi, ale také už 36. SPELEOSTŘÍPKY., je tu hdně informací, hlavně videa a zprávy z tisku. Setkání jeskyňářů v Javoříčku 2014, další info o akci a odborném programu.

Portréty, vzpomínky, osobnosti, rozhovory: Zemřel lékař, speleolog a překladatel MUDr. Jiří Urban, článek jež vyšel tesně po poslední uzávěrce. Pěkně napsaný s fotkama a vzpomínkou. Střípky z návštěvy Václava Cílka v Prysku, článek. Důchod tráví osm metrů pod zemí v roli průvodce, portrét Miroslava Kořenáře.

H.o.u.m.r.: O neunesení Břemena svobody. Oblékáme hada Edu, komunita. Garážový vrata a akvárka: Největší moudrosti korporátních biches. Nobelov cena jako výsměch a může přijít i do česka. Demagógia bratislavských lesníkov. Formal Cave Trip 2014, videjo. Rakovina je huba a je léčitelná. Prečo ľuďo hrabe. O 10x předraženém PVC vodítku pro 3-7mi leté děti. Soudruzi, jděte už konečně do řiti.

...pokračování příště....

Diskusní téma: 226. SPELEOBULVÁR (září/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.