Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

224. SPELEOBULVÁR (srpen/2014)

26.08.2014 21:35

Je tu poslední prázdninový speleobulvár. Tradičně jsou tu zprávy jeskyňářské, zprávy technické, víceméně samé sporty a odborné, zejména archeologie. Prázdniny končí, studenti na vykopávkách více pracují, více se tedy píše. Tato přímá úměra platí i pro jeskyňáře, kde se nepíše nic. Tedy kromě standardních pracovišť a lidí, kteří pár vět (ale i hodnotných příspěvků) do prostoru pustí. Pozitivní zpráva příšla z Črnělského brezna. I přes neúspěch je dobré, že se spojili excelentní lezci z více skupin a akci podnikli. Stejně tak Kačna jama a hodně široký výzkumný záběr. Za zmínku stojí i humor a příspěvek Věk popíračů. Je stálý problém přírodní jevy, genezi krasu a standardní formy brát takové, jaké jsou. Popírači by chtěli po jeskyních, aby vedly tam, kde chtějí oni a byly takové, jaké si přejí. Zde je návod, jak tuto vlastnost ještě více vylepšit....224. SPELEOBULVÁR....právě vyšel. 

Moravský kras: Barová jeskyně a galerie Býčí skála 23.8.2014, Zámek, Skřítci a Bruna. Jeskyně Matalova Vymodlená zápis z akce a  23.8.2014, galerie. Kde voda sílu neměla, musí máknout lidé, lokalita ZUB na Skalce. Okrouhlík - Jezírková chodba a bádací akce, zápis. Dagmar a likvidae deponií v jeskyni, článek a foto. Struska přestane ničit Rudické propadání, článek. Za Macochou a krápníky, reklama pomocí kompletní informace.

Jeskyně v Česku: Jeskyně Nad Vzteklinem, video z pracovní akce. Chýnovská jeskyně na Rajčeti.

Slovensko: Repas na Krakovke o domácí téměř samotížné vodárně. Tatry dramatické, hezká série fotografií. Do hor i podzemí Malé Fatry se skupinou Varín a Dagmar, pěkně sepsaný článek a foto.

Jeskyně ve světě: Povrchové prieskumy pod Grande Téte De I'Obiou, příspěvek Speleo Detva. Cenote Aerolito - Crystal Room, videodíving. Nem Csak a Baradla..., Košut barlang, Jožvafe a jiné jeskyně Aggteleku. The Cave Of Three Bridges in Lebanon Turns Into, galerie. Иркутские спелеологи из клуба «Арабика» вместе с учеными из Англии, objev 16-ti nejsevernejí položených jeskyní v Rusku. Medvědí jeskyně v Kletně (jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie), galerie. Črnelsko brezno 2014, článek o přípravné expedici ve Slovinsku. Červencová akce v Kačmě a okolí, druhý Tomíkův článek na Plánivských stránkách. Expedition to BU-56 - 2014, příspěvek a galerie na FB. Expedice Černá hora 2014, hledají se pouze nosiči, potápěčů je dost.

Příroda, lidé, Země: Sicílie - Kaňon Pantalica, Cavagrande a Siracusa, galerie. 5 Unique National Parks of India, galerie a článek. Amguid Impact Crater, galerie. Paricutin, The Volcano That Grew Out Of A Cornfield. Hidden Waterfalls, Secret Beaches and More Journeys of the Soul, galerie. Meghalaya: The Wettest Place on Earth, mokrá fotogalerie. Beautifully Abstract Landscape of Iceland from Above. Oзеро Тере-Холь, tajemné sibiřské jezero. Velkolepá Karelie, foto z olasti. Nelehký život kalkatských Wallahů, kteří stráví život taháním rikše, hustý cestopis.

Bats, animals: Animoterapie - Slovenský netopier, humorné videjo. Proběhl jubilejní desátý ročník Netopýří noci, článek a galerie. Netopýří noc (Na Chlumu), fotogalerie. Netopýří noc a vše kolem, jiná galerie. Vědci našli ve slovenské jeskyni vzácný druh pavoukovce, živí se sinicemi, článek. Větrné elektrárny ohrožují populace německých i migrujících netopýrů, článek. Usínání netopýrů 2014 v Pekelných dolech. Zooložka: Na ochranu netopýrů jenom zákon nestačí, článek. Netopýří noc na Toulcově dvoře, na chebském hradě, v České Lípě, v klášteře Plasy.

Doly, těžba, montána: Kašperské Hory slaví dílčí vítězství v boji proti těžbě zlata, článek. Dvě žádosti o průzkum zlata v K. Horách ministerstvo zamítlo. Jáchymovská štola č. 1 potřebuje zázemí, muzeum požádá o dotaci. Techatticup mine, historický důl. Some tests near Imperial's Canada mine spill show high copper, havárka gigaodkalovačky týden poté. Abandoned Mine Hazards on Public Lands in Nevada, stejný problem jako u nás a další odkazy. World's Top 10 Gold Producing Countries 2014, galerie. Pozůstatky dolování v katastru obce Český Šternberk, článek.

Podzemí a industriál: Abandoned Facility For Nuclear Warheads, galerie. Ptarmigan Tunnel, foto. Podzemí lidé poprvé uvidí v září, v Telči, článek.

Technika, sporty, high, rescue, diving: 84 Illegal Phptographs That Urban Climber Risked Their Lives To Take, galerie highklimberů. Kdo zaplatí záchranu z jeskyně?, článek na deník.cz někde uprostřed. Los Cadáveres del Everest, hodně syrové a husté o mrtvých horolezcích v zóně smrti. Úžasný svět ferat aneb pohled za feratová humna.  Jaskyniar si pádom v Domici  spôsobil viacerej zranenia, (Čertova diera), nehoda známého jeskyňáře (Jaskyniar spadol v Domici). Nejšílenější kajakářský kousek? Sjezd odvodňovacího příkopu, dobré video. Zraz speleopotápačov III. ročník, pozvánka a info. Průzkum dna Nižného Terianskeho plesa vo Vysokých Tatrách, článek. Sedák a lano z vás horolezce neudělá, varuje velitel záchranky.

Fotografování, galerie: Lenticular Clouds photography, galerie. Beautiful Photo Series Captures the Youthful Days of Summer in Poland. Fascinující makro lidského těla.

Odborné příspěvky, hlavně archeologie: Ve Veigertovském domě začíná archeologický průzkum, článek. Lev z doby ledové má hlavu zpět, článek. Objevený kostel na Vyšehradě zřejmě změní pogled na české dějiny, článek. Vyšehrad může překvapit velkým tajemstvím, ČT video.. Potvrdí-li se naše myšlenka, bude to úžasný nález, o výzkumu u Opavy. Čeští archeologové objevili na Kavkaze významné mohylové pohřebiště. Mladí čeští vědci rozjeli unikátní výzkumný projekt v Bulharsku. Hotový chemický koktejl, zatunelování Studeného potoka. Archeologové pátrali u Hrdel a Dolánek, našli hroby, článek. Vědci v Mexiku zkoumají, co se skrývá pod nejznámější mayskou pyramídou, článek. V Mexiku se otevřela země, prasklina je kilometr dlouhá, článek a video. Sunkoshi landslide in Nepal, také několik dní poté. Ústav archeologické památkové péče Brno, Vyškov - Nouzka a jiné aktuality. Vyšší princip pískovcový, článek a video.

Historie, dokumentace, publikace: Moravský kras-HISTORIE, Ludmila a Olinka, poválečná galerie - dívky ve speleologii, padesátá léta. Krásy Slovenska - Míľniky slovenskej speleológie, článek.

Dění ve speleospolečnosti, přednášky, akce: Těsně po poslední uzávěrce bulváru došly 33. SPELEOSTŘÍPKY a nyní také 34. SPELEOSTŘÍPKY. Vzhůru dolů: Po stopách člověka, TV program. Do nitra moravských jeskyní a štol s fotografem Petrem Hurbanem, pozvánka na vernisáž. Didgeridoo v jeskyni, pozvánka na koncert. České podzemí 2015, pozvánka na akci. Workshop č. 1 v Moravském krasu (Říčka u Ochoze), pozvánka na FB.

Rozhovory, vzpomínky, osobnosti: Vašek Širl slaví sedmdesátiny, portrét významného ČS horolezce. Mráz přišl zevnitř, vzpomínka na osmašedesátý jinak. Rozhovor S lékařem Rastislavem Maďarem o trom, jak se léčí v Malawi, Nepálu či Srí Lance, hodně poučný. Byl jsem hazardující kretén, rozhovor s Petrem Horkým, 1. část.

H.o.u.m.r.: Porucha imunitního systému o riziku aktivit v policejním státu. Zachrání nás záložáci?, lehce naivní příspěvek, co mě zajímá jako daňového poplatníka v kontextu úplatků za 500 melounů. Bratři v zajetí StB, o kamarádech současné vládní garnitury. Dobrý voják Švejk má v Putimi sochu, první v česku, čtrnáctou ve světě. Idemakeři, inovátoři a jiní spasitelé. Věk popíračů a návod jak se jím bezpečně stát....

...pokračování zase příště....

 

 

Diskusní téma: 224. SPELEOBULVÁR (srpen/2014)

Datum 01.09.2014
Vložil Dr. Skála
Titulek Zemřel Jirka Urban

Dne 20.8.2014 zemřel dlouholetý člen Speleoklubu Brno Mudr. Jiří Urban.

Datum 02.09.2014
Vložil C.
Titulek Re: Zemřel Jirka Urban

Také bývalý člen býčiskalské skupiny. Na BS stránkách, www.byciskala.cz, je krásný nekrolog od Roberta Erharda.
C.

Datum 27.08.2014
Vložil Tonda Tůma
Titulek Jeskyně Nad Vzteklinem

Jeskyně patří do Moravského krasu do Josefovského údolí. Je zde oficiálně povolen speleologický průzkum a výzkum skupině Vratíkovský kras, vede ho Zdeněk Novák. Podmínky výzkumu jsou přísné, protože lokalita je v NPR Býčí skála. Tonda