Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

221. SPELEOBULVÁR (srpen/2014)

05.08.2014 23:44

V novém čísle informuje správa CHKOMK o všech ferátách v Moravském krasu. V oblasti Suchdolských plošin se usilovně bádá na Okrouhlíku a U hrušky. Dál bulvár přináší zprávy z 55. Jeskyňářského týdne v Malužiné. Čerstvé zprávy jsou tu z Maganiku i výpravy do Černalského brezna. Některé příspěvky jsou opravdu hodnotné s fotkami, popisy a mapami, Wallace cave a nové objevy v Mírce (jaskyňa Mieru). Je hodně odborných příspěvků, jsou prázdniny, studenti odkrývají samé archeologhické špeky. V odborné části se vracím k písečným branám v akváriu a šlindám v realitě. Některé jsou hodně živý, např celkem malý potůček žene obří bloky jako nic...A tak si listujte, je toho zase dost, přeji příjemné počteníčko. Váš 221. SPELEOBULVÁR je opět zde.

Moravský kras: Závrt U borovice - ZUB 26.7.2014, galerie a nový příspěvek - Vykouřeni Kučou. Závrt U hrušky a jiné jeskyně Pustého žlebu, megaúčast na akci Kerberos - Topas. Krásy Moravského krasu, galerie na FB. Zprávy z Moravského krasu, podzemní a povrchové feráty a další, přináší CHKOMK. Jeskyně Matalova Vymodlená, pracovní denník. Závrt Okrouhlík a přesuny sedimentů v Jílodolu.

Jeskyně v Česku: Objev jeskyně "Brepta II", pseudokrasová lokalita v Beskydech, aktuality z Beskyd. Kopání v Mechovce a oprava střechy na základně v Týnčanském krasu, galerie. Česká prastará jeskyně ukrývala kosti makaka i měděné mince, blog o Koněpruských jeskyních. Bozkovské jeskyně a Jičín, blog a galerie.

Slovensko: Dolný vrch a Silická planina 2014 07, fotky Pavla Kubálka na FB a na stejném místě - Kras Silickej planiny a nálezy historického nářadí po Jánu Majkovi. Fotky z príprav táboriska na JT 54 - Malužiná, galerie. 55. Jaskyniarsky týždeň Malužiná v galerii googlu, dtto foto Renata Briedova, Doktor Skála. Presun sutiny v Anásovej jaskyni, článek a foto. V jaskyni Mieru sa po rokoch op'ať objavuje, postup 300m, zpráva a autentické video z objavu. Skalní a krasové útvary v jižním svahu Poludnice, článek a foto. Výskumné práce v Gombaseckej jaskyni, pěkný příspěvek, který mi o měsíc uniknul. Plavecká jura, Bílé Karpaty a Plavecký hrad. Velká Fatra, hřebenovka s vůní léta.

Jeskyně ve světě: Wallace cave, Peter - delegát OS Čachtice v Škótskom Edinburgu, článek a foto. Caving: adventures in Kabylia, článek a výborné foto z akce. Maganik- Černá hora a Iron Deep 2014, článek ze zdařilé expedice, popis, objevy a separé fotogalerie. Maganik - k Vývěrům, akce Suchožlebské skupiny. Cenote Nohoch Nah Chich, hezký videopotáp a taky Beyond The Beach - Twin Dees na fimeu. Ceves in Iceland, foto a video a vlastně celý blog. Černělsko Brezno 2014/15 od Ondřeje Skalského na FB, foto i od Jindry Dvořáčka. 142 metry w albańskiej jaskini Viroit, galerie na FB. Pravěk Vietnamu a úcta k předkům, článek, jeskyně a foto. Krásy Istrie: Procházka podzemním královstvím, článek. Francúzke svište sa činia, členové Speleo Detva ve Francii. Mendenhall Ice Caves na Aljašce, galerie.

Příroda, lidé, Země: Dargavs, The City of The Dead, fotogalerie. Aktivisté vyslali 10.000 gigantických kondomů s jídlem směr severní Korea. Death Toll in Gaza Climbs, Israel Calls up More Troops, reportážní foto. Scenes From 21st-Century China, husťoučká galerie. Mars Is Awesome And We Have 31 Photos To prove It, galerie. Viňales a Pinar del Rio, Cuba Diving, tabák, mogoty, potápění. Řecko nejsou jen pláže a antické památky. Vykiwení jeskyňáři a Národní parky Malajsie - Gunung Mulu, blog. Zemní pyramidy v Melniku, Bulharsko, fotogalerie. Czernica i Trzy Siostry v Polských Sudetech. Nové Národní přírodní památky a rezervace, v ČR seznam.  From Machair To Munr o, kajakování kolem Skotska. 

Bats, animals: Bats 'fly by polarised light', originál v angličtině. La Biospeleología: un mundo por descubrin: Un trabajo muy interesante, webové stránky. Nové přírůstky v pátecké stanici vypadají trochu jako z pravěku. Netopýří den ve Strašíně a jíné akce 2014, pozvánky. Netopýří ženy z Panamy, videopozvánka. Netopýří noc Na Chlumu, pozvánka na akci.

Doly, těžba, montána: Šest stupňů, bahno a voda. Ve štole to horníci snadné neměli, článek. East Of Heaven: Hell Mine...aneb Po stopách Petra Máchala, prvního českého jeskyňáře, histerická a foto na jeskyňáři.cz. Důlní propadlina Žebračka na Jesenicku je unikátním dílem přírody i havířů, článek. Exoedice oksroN v podzemí, doly Norska, článek. Z historie těžby ložisek nerostných surovin na Slovensku, rozsáhlý příspěvek.

Podzemí a jiný industriál: Mussoliniho metro aneb oblíbená pěstírna a jiné podzemí ryze historické, článek a fotogalerie. Podzemní komplex Riese v Polsku, komplet dokumentace, hlavně mapy a fotky. Podzemí Motolského potoka, geokačeři. Výzkum nacistické podzemní továrny, video. Česká "Maginotka" je unikátem: Pevnost Hanička, seriál. Obec Přeskače dostala ocenění za své podzemí. Hollywood Subway: Downtown Los Angeles' Abandoned Underground Railway, galerie.

Technika, sporty, svícení, VHT, mapování: Jak prát horolezecké lano? příspěvek na Lezci. Když vás drží voda v zatopené jeskyni, videozáchrana kajakářů. K2 8611 m.n.m očima Honzy Trávy, článek a fakta o Jarošově poslední osmitisícovce. Cartographic Salon, pozvánka na výstavu speleologických map. Recenze čelovky Fenix HL50, tradičně pečlivý rozbor výrobku. Bezkartičkové kurzy a semináre, o technickém a jiném potápění.

Fotografování, galerie soutěže: Speleofotografia 2014, soutěž na Slovensku. Photos of the week: 7/26-8/1, galerie. Stránka www.speleogram.com a nově vložené soubory. Profil fitografa Martina Kotase.

Odborné příspěvky, geo, archeo, eko, paleo: Findings indicate ritual destruction of iron Age warriors, článek. Unikátní nález přerovských archeologů aspiruje na objev roku. Pod novým hřištěm leželi lidé z Velké Moravy, článek. Na Rychnovsku odkrývají archeologové stovky hrobů z doby bronzové. Archeológovia našli na hrade Lubovňa kováčsku dielňu, článok.  Podivné díry na Sibiři stále přibývají a vysvětlení stále žádné, a ještě - The Really Scary Thing About Those Jaw-Dropping Siberian Craters. Ještě jednou tajemství pískovce tentokrát v běžném internetovém plátku a pro porovnání v Akademickém buletinu. Děti se dusí za zelené miliardy, docela poučný i když lehce tendenční článekstejně tak - Něco z ekologie - Pojďme pálit! a Krávy škodí klimatu víc, než auta. Zázračné ekofarmy na Šumavě. Co ještě považujeme za pitnou vodu, je to nechutné, nechutné fotky. Chinese King's 2,100-Year-Old Treasure-Filled Tomb Discovered, článek. Slavná venuše, keltská hlava a meteority. V Praze je to nejlepší z české archeologie. Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR se stal celosvětovým centrem excelence, dobrej certifikát. Valley-blocking landslides: latest from Sunkoshi and Yunnan, and a brief update on the Malin landslide in India. Malin landslide in Pune, India: a mass fatality mudslide yesterday, článek a foto. Sunkoshi landslide crisis: latest new and images. a ještě: assorted news stories. Sesuv půdy v Nepálu přehradil řeku, jezero ohrožuje tisíce lidí, článek. You'll Never Ignore Another Flash Flood Warning, husťoučké video a nástupu povodně v kaňonu.

Historie, dokumentace, publikace: Práce a záchrana ve výškách a nad volnou hloubkou. Nová a potřebná publikace, cenově dostupná, všestranná, určitě pořídím. Vyšel také Český kras od Václava Cílka, Karla Žáka a Martina Majera.

Dění ve společnosti, akce, přednášky, výstavy, projekty: Fotogalerie z akcí v jeskyních pod Správou Jeskyní ČR, galerie a web, Stejný web a 31. SPELEOSTŘÍPKY s novými informacemi. Stopami pravěku - Malčice, pozvánka na výstavu Zdeňka Buriana. Sedem zhavranelých bratov v jeskyni Kostelík, o filmování pohádky. Speleo Film Festival 2014, pozvánka.

Osobnosti, vzpomínky, rozhovory: Odešla Eva Brünlerová, zakládající členka skupiny Topas, vzpomínka. (Ne)známý mecenáš z akademie, rozhovor a medailonek věnovaný Ing. Stanislavu Rákosovi.

H.o.u.m.r..: České mediáílní mrdky a sezóna Léto 2014. Chemtrails a čip v zadku. Vítězství byrokracie - loď z PET lahví do Hamburgu nedopluje, opačně (odpadky do česka) to funguje zcela bez byrokracie. Další těžká rána pro darwinismus, brutálnosti obalené odbornými slovíčky.

...pokračování příště...

Diskusní téma: 221. SPELEOBULVÁR (srpen/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.