Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

220. SPELEOBULVÁR (červenec/2014)

29.07.2014 09:52

Je tu další prázdninový bulvár. V první řadě je tu pozvánka na fotosoutěž Speleofotografia 2014 s vynikajícími parametry a možnostmi. Dále zprávy tuzemské i Slovenské. Ze zahraničí on-line postupy hlásí Suchožlebáci z Maganiku. Hodně informací jde přes FaceBook, kde je bohužel omezený přístup pro některé čtenáře. Další výborný článek je od Soukupa a Bruthanse o vzniku pískovcových útvarů všech forem. Dále se dočtete několik stesků o konci podzemní těžby v česku a lítost nad rozlitým mlíkem. V polštině je i řešení smrťáku nezletilého v Polské Juře, ke kterému došlo při komerční exkurzi. Případ byl tehdy zastíněn záchranou německého jeskyňáře z Riesending Höhle. Při zpětném pročítání zjišťuji, že i přes hodně odlehčené příspěvky (rozhovor s komínářem), jsou tu i články hodně zajímavé....220. SPELEOBULVÁR je zde.

Moravský kras: Amatérská jeskyně, potápění na Sloupském potoce, video na FB. Přírodní krásy ČR: Amatérská jeskyně, blog. Sloupský koridor NAJ, zpráva. Stav výzkumu v jeskyni 96A U hrušky, Suchdolsko (tu první fotku pořídil táta), pravidelný pracovní denník z lokality na webu Kerberosu. Skupina Moravský kras a výzkum v jeskyni Matalova Vymodlená, pracovní denník a galerie Michalka VII/14 a Nadějné pokračování (chodba opravdu vali někam). Plošina Skalka a lokalita ZUB, Podzemí na ZUBu, fotogalerie a článek S kačerem na ZUBu...Holštejn - Nový most zalily tuny betonu, článek. Jedovnice a Rudické propadání v blogu Hliska.

jeskyně v Česku: Jeskyně Za Hájovnou v rámci tradičního TTT. 10 tipů kam do jeskyní v Česku, aktualizace. Vrtací práce v Hanychovské jeskyni, video. Javoříčské jeskyně skrývají mnohá tajemství. Jeskyňáři se snaží najít velký dóm, článek. Mladečské jeskyně v galerii. Studnické rarity, někde v půlce je zminka o Studnických jeskyních a podzemním vápencovém lomu. Podobně je na tom i Vápenný podol a jeskyně Páterova a Podolská.

Slovensko: Vrátna dolina, přírodní kalamita v galerii, dtto povodeň v Terchovej, video a článek  Zosuv vo Vrátne j s dalšími odkazy. Jeskyně Milada, galerie na Speleo Rožňava. Horami, dolami o Slovenském krasu asi v polovině audia. s další s Dolný vrch a Silická planina, galerie. Akcia s Braňom Šmídom na Ľudmile, galerie JS Aragonit. Jaskyne v okolí Košíc, regionální web na FB. Pozvánka na 3. Workshop vo Velkej Fatre.

Jeskyně ve světě: Wara Kalap - A caver's dream, video. Ledové peščery glaciera Vatnajökul, galerie. Górny Petranik, speleopotápěčská galerie. Galicijská hora, pseudokras s jeskyněmi. 130. výročí objevení Modré jeskyně na ostrově Biševo. Černá hora a Maganik - Iron Deep 2014 a nové zprávy o postupu. Ze zprávy je zřejmé, že jeskyňáři používají Cave-link ke komunikaci s povrchem. Slovinsko a dva články - Dve novi jamici a Brezno pri Leški planini, pěkné příspěvky s fotkama a odkazy. The Ario Caves Project na portále Life Beneath The Mountains.

Příroda, lidé, Země: The New Face of Hunger, článek na NG. Stone Mushrooms of Altai, hříbky, pyramídky a badlands v galerii. Typhoon Rammasun, galerie z Indočíny. Chittagong Ship Breaking Yard, husťoučká galerie. Champagne Pool, New Zealand, galerie. Bask In These Breathtaking Waterfalls From All Over The World, pěkný. Peruvian Village Builds A Supensions Bridge Every Year, galerka. China Looked So Different 100 years Ago, hodně dobrý. These 9 Places Prove That Nature, svítící organismy a jiné přírodní jevy.

Bats, animals: Sčítání netopýrů hlásí dobré zprávy a v parku České Švýcarsko také - článek. Bats Set Their Internal Compass at Dusk, článek a foto. World's Largest Aguatic Insect, objev největšího hmyzáka na světě. The Macro Pictures Of Bugs Are Actually Beautiful, hmyzi hlavy pod lupou. Netopýři vnímají polarizaci slunečního světla, docela zajímavý příspěvek. Aktuality na webu ČESON. Nejezte netopýry, nakazíte se ebolou, varují zdravotníci.

Doly, těžba, montána: Hosínské peklo 2014, galerie. Biggest Man-Made Hole on the planet, galerie povrchových jam. Uhelný důl Korkinsky, galerie opuštěného megadolu. V zemi leží tuny zlata, ze zkušených horníků jsou už dnes ale důchodci. To neva, přindou z Východního bloku a ještě lacinější. Čeký uranový Klondike na navždy zmizí, krajinu kolem Hamru stát vyčistí. Těžba v posledním hlubinném hnědouhelném dole v Česku skončí příští rok. Štola Lehnschafter z 16. století v Mikulově je kulturní památkou, článek a foto.

Podzemí, industriál: These 9 Abandoned Places Have Been Reclaimed By Nature, galerie. Při odchodu hutníků, industriál jak má být. Podzemní Oděsa, rozsáhlá galerie. V podzemí si turisté projdou na 200m chodeb (Světlá nad Sázavou), článek. Brněnské podzemí na blogu s pěkně nafocenou Kostnicí. Objevení chodeb v Olomouci pomohla nehoda, teď je zkoumají jeskyňáři, článek. Henry Head Battery: Sydney's Silent Military Bunker, galerie.

Technika, sporty, svícení, rescue: Recenze čelovky Fenix HL50 na Podzemí.net. Čeští horolezci přemohli obávané grónské obry, článek. Radek Jaroš a jeho všechny osmitisícovky světa. Malé upozornění pro uživatele Dista X1 o nutnosti neustálé kalibrace atd. článek od P. Hericha na webu JK Demänová. Wypadek w Jaskyni Studnisko, prokuratura už má znalecký posudek (smrt 15-ti leté dívky pod závalem při komerční exkurzi). SME a ja, technické potápění a jeho populartizace v článku a s dalšími odkazy. The Mt Logan Traverse, docela normální sportovní husťárna.

Fotografování, galerie, soutěžě: Fabio Piccioni, převážně podzemí, industriál, doly. Série dobrého kýče - Můj svět je neuvěřitelně krásný dále pak HDR-fantastično a fotky ze Skotska. Ze života jeskyňáře Robbieho Stonea, foto. SPELEOFOTOGRAFIA 2014, 17.ročník, pozvánka na fotosoutěž, propozice, přihlašovací formulář a pravidla soutěže vč. mezinárodní poroty. Jasné stručné a zřetelné. Speleo Fotografia má také vlastní FB stránky.

Odborné příspěvky, archeologie, paleontologie, geologie: Archeologové kutají na třídě Míru v Pardubicích, článek. Archeologové objevili na náměstí v Jaroměřicích pozůstatky středověku. Siberia's Giant Hole Just Became a Lot Less Mysterious, video a nové poznatky. Keltská hlava, Věstonická venuše a a meteority? exponáty muzea v Opavě. Bagry zlikvidovaly tři tisíce let staré naleziště kvůli zdržování stavby haly, v česku standard. Češi odhalili tajemství pískovce, hodně dobrý článek o vzniku skalních útvarů, bran a hodin od známých osobností s fotkami a videem. Kraví hora (Brno) jako fenomén a cihelny v okolí, webové stránky našeho Monte Bú. A ještě - V útrobách Kraví hory se skrývají jedny z nejstarších hornin v Ćesku, článek a odkazy. Guizhou and Nagano - the aftermath of recent landslides, videošlinda a článek.

Historie, dokumentace, publikace: Doplněn  Archiv a databáze článků a časopisů Československý kras  (plus něco navíc) na webu MSK a vstup do databáze jen tak...

Dění ve společnosti, koncerty, akce, výtavy a přednášky: Akce ve zpřístupněných jeskyních o prázdninách, seznam aktivit. Tip na víkend: S čelovkou do podzemí Týna nad Vltavou, akce. Byla zahájena registrace na Setkání jeskyňářů 2014 na Javoříčku, oznam z jeskyňáře.cz. Vyšly také 30. SPELEOSTŘÍPKY na webu SJ ČR s porcí nových informací, hlavně videa, akce, speleotýdenník a program televize. Koncert v Chýnovské jeskyni, pozvánka.

Vzpomínky, portréty, rozhovory: Zemřel přední český chiropterolog, vědec a proděkan PřF MU, prof. RNDr. Jiří Gaisler, DrSc. Rýchlokurzom potápania už neprejde len hlupák, rozhovor s Peterom Kubičkom. Rozhovor s komínářem Lukášem Černým jež při lezení vyplavuje hormony štěstí. Rozhovor s Alešem Svobodou, autorem knihy o Kostnici ve které přibližuje taky pohřební rituály. Amelia Erhart's 1935 Story on Becoming First to Fly From Hawaii to California, vpomínka.

...h.o.u.m.r...: Extrémně humorné vypchávky patřící do kategošky Animals. Žijete si nad poměry? Úředníci přezkoumají, zda nežijete v přepychu. Vodní dílo Čertova voda přinese převrat v dopravě. Láska jako z paleolitu?

...pokračování příště...

Diskusní téma: 220. SPELEOBULVÁR (červenec/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.