Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

219. SPELEOBULVÁR (červenec/2014)

21.07.2014 18:50

Během surfování a přípravy tohoto čísla jsem narazil na stránku o mapách: kreativní mapy, které vám ve škole neukážou. Kromě globální mapy velikosti penisu, zrzek a metalových kapel na osobu, je tu i někde mapa ateistů ve světě. Suvereně Česko vede společně s Čínou, nicméně s vírou nejsme na tom tak špatně. Poslední dobou mám dojem, že roste víra v konspirační teorie. Tradiční chemtrails, zednáři a aštaršerani je slabý odvar nad letadlem plném mrtvol jež jsou odeslány z Holandska a vybavené věcmi denní potřeby. Češi jsou smějící se bestie, odborníci na parodii i černý humor. Překvapením je, že těmto konspiracím věří velmi vysoko společensky i odborně postavení a chytří lidé. Je to hodně zvláštní, ale ubývající smysl pro humor, byť černý, může být známkou přibývající paranoie....219. SPELEOBULVÁR je opět zde. Zas..ný a nenáviděný francimus si všímá problému. Soucítí s poškozenými a slabými, nesedá si na zadek před žádným násilím.

Moravský kras:  Čerpák na Lopač i, fotogalerie a Čerpací pokus v jeskyni Lopač. Závrt ZUB a plošina Skalka - příspěvek Středeční miniakce (16.7.) a pokračování - Chlazení lebky na ZUBu a jiné drobné radosti. Sloupský potok v NAJ, příprava v oblasti Jezerní propasti a související galerie Potápěčský průzkum v Ámošce. Závrt Okrouhlík a další práce v lokalitě. Tajemná smrt a mrazivá Býčí skála, bu lvár.

Jeskyně v Česku: Clip Správa jeskyní, reprezentační video Správy Jeskyní ČR. Výprava do Slámovy sluje Zámeckého kopce pod Trtúbou, článek, pozvánka, foto. Blogerka Julie v jeskyni Na Pomezí, poctivej blog. Chrustenická šachta, Svatý Jan pod Skálou, Tetín a Koněpruské jeskyně, galerie. Toš chalani a děvčice - Bartošova pec, zřejmě nízký stav a postupy proti proudu, zpráva a fotogalerie.

Slovensko: Workshop č. 1 vo Veľkej Fatre, galerie na FB a stejná akce na webu SSS - Turismus v krase a kras v turizme. Pozvánka na 2. workshop vo Velkej Fatre. Zahrajme sa na jaskyniara. V papučiach i gumákoch (Demänovská jaskyňa Slobody), článek. Region Liptov, Stanišovská jaskyňa, aktualizované stránky. Nový rebrík v Starej garde, článek a foto. Výskumné práce v Gombaseckej jaskyni, článek a foto. Rozširovanie úžiny do Malej klenotnice plus Herich v Ľudmile, obrazová galerie.

Lokality ve světě: Pečina Govjestica najduža u BiH, článek a foto. New Zealand diver capturefootage of undiscovered cave Half a Mile underground, článek. Bükki barlangolások, Maďarsko a kras Bukových hor, rozsáhlá galerie. Expedice Namak 2014, článek o natáčení filmu pro sponzora. Jeskyně Phong Nha ve Vietnamu, blog a fotky. Slovinské jeskyně, medvědi a Vinnetou, kras plný krás. Zas Cave, na blogu Colina Donihue. Glowworm caves, komerce. Trully Breathtaking marble caves in Chile, jeskyně v mramorech. Diving Florida's Caves, video.

Příroda, lidé, země: Hudební clip Everloving skupiny Moby, z Norska, mocpěkný. The Monastery of Wadi Qelt, galerie. Cono de Arita in Argentina, galerie. Typhoon Rammasun Slams Philippines, galerie. Poslední mohykán a zanikající město Abdulzhalil v Dagestánu. Turkey's surreal looking hot springs (Pamukkale), galerie. Nejúžasnější přírodní jevy jako z jiné planety, galerie. Rwanda - cesta do země tisíců kopců, cestopis. 15 Of The Most Beautiful Crater Lakes Around The World, článek a galerie.

Bats, animals: O netopýrech Na Špičáku, povídání o netopýrech v nově ozvučeném dómu. V Českém Švýcarsku mírně přibývá netopýrů, článek. Čápatům zahynula matka, nyní se o ně stará horolezec (Pepa Loh z Kladna). Týnec nad Sázavou zve na hrad s netopýry ve věži, článek. O náhodné zálety netopýrů do bytů nebývá v létě nouze. Mlsání na mucholapce stálo netopýra život, ochránci už nemohli pomoci. Vývoj plazů - pterosauři, blog. Nejlepší snímky volně žijících živočichů, galerie. Ohromující makrosnímky. Mladí chlupáči a jejich rodiče. Netopýří noc na Chlumu, pozvánka na FB. Číně se nedaří bojovat proti konzumaci ohrožených zvířat, snaha se cení, ale jde o snobárnu, nikoliv o hlad.

Doly, těžba, montána: Stavbaři objevili v Jáchymově důlní díla, památkáři je chtějí zachovat. Všude v šachtě ležela mrtvá těla, vzpomíná důlní záchranář Josef Lukášek. Opuštěné podzemní světy, abandoned underground world na FB. Ghost Mill Miles From Nowhere na Kolymě, galerie. Jedinou jeskyni v Kladně zaplaví popelem z elektrárny, jsme v českuže, zkáza opuštěné podzemní pískovny. Journey Underground to These Eye-Poppingly Incredible Old Mines, brutality komerčně zpřístupněných dolů, zejména solných, rozsáhlý článek i galerie. Oil sulfur mines, extrémně hustá galerie ruční těžby ropy a síry. Former Soviet Mines Are Like Artifically Constructed Pits Of Hell, velká galerie různých dolů i v podzemí. Rakousko - Solná komora a štola Kristýna, článek a galerie.

Podzemí a industriál: Top Secret Underground Object, galerie. O brněnské Kostnici s Alešem Svobodou, video z TV. Když partyzáni vylézali z oděských katakomb, museli se nalíčit, článek. V pražském podzemí jsou sklepy, protiatomový kryt a perfektní systém inženýrských sítí, článek. Oprava Milady Horákové (Brno), v podzemí bahno, voda po kotníky a hučící čerpadla. Jihlavské podzemí láká návštěvníky na ducha a mince. Orebežské peštery, grotty a kaolín. Tajemné tunely Primera Guerra Mundial, grotty. Paris Catakombs - The Mysterious Underworld Home of Cataphiles, článek a foto.

Metodika, technika, sporty, lezení, rescue: The Attraction of the Unknown, video o cvičné záchrance. Romantické lezecké odpoledne na Rorejsech v Moravském krasu. Lezte bezpečně, lezecká akce, školení o novinkách, pozvánka, program atd. První Československá osmitisícovka, výročí. Otevřený dopis: Lezec = vymyšlený škůdce přírody. Photos: Canyoning in Montenegro, galerie, příspěvek.

Fotografování, galerie, soutěže: Sylvian Beuve, stylizace, kompozice v podzemí, industriál, jeskyně. Brendan Marris, převážně jeskyně, pěkná práce se světlem. Relux, podzemí a industriál. Pokročilý kurs fotografování odstartoval v Brně. Co fotografovat v moři, podvodní fotografie, methodika. Kontraverzní fotograf David Těšínský málem zůstal v Kambodže, rozhovor a ukázky z práce.

Odborné příspěvky, geologie, archeologie: Na Sibiři se v zemi objevil 80 metrů široký kráter, článek, mysterious giant Siberian hole ještě v angličtině a videu, na NBC News s dalšími odkazy. Paleontologové našli fosilii čtyřkřídlého létajícího dinosaura, článek. Isn't it time to solve some of St Gregory's Mysteries?, Malta a článek. Opravy Divišova náměstí odhalily hrob z doby bronzové, článek. Na stěnách Chauvetovy jeskyně se prohánějí koně a bizoni 36 tisíc let, článek. Archeologové zkoumali krypty pomocí kamerové sondy, článek. Do jeskyně pod Holštejnem házeli provinilce, atd., o jedné pověsti. Šokující nález: Archeologové v koncích a volají NASA o pomoc, lehce bulvární článek a video. Záhada kamenných růží z Koněprus, článek. Sandstone landforms shaped by negative feedback betwen stress... příspěvek s dalšímí odkazy našel M. Sluka. Crazy Rock Slide in China, rocková šlinda, video a Maoxian County landslide je článek k tomu.

Publikace, dokumentace, historie: Webový čtvrtletník Srdcaři (02/2014), Do podzemí s Markem Audym - Solné jeskyně v Íránu.

Dění ve společnosti, přednášky, výstavy, speleoakce: Vyšly 28. SPELEOSTŘÍPKY na webu Správy jeskyní ČR. Speleoden 2014 v Libereckém krasu, galerie. Věra Martinová, koncert v Císařské jeskyni, galerie. Pozvánka na jeskyňářskou Vzpomínku v Moravském krasu. Vzhůru dolů! TV pozvánka na Turold.

Vzpomínky, portréty, rozhovory: Zemřel RNDr. Luděk Seitl, zkušený odborník, archeolog a antropolog a zaměstnanec Moravského muzea a Anthroposu v Brně.

H.o.u.m.r.u. tuho opravdu černýho: O zabíjení pavouka plamenometem. Poslouchání keců v hospodách je nejlepší škola na Priglu. Lietadlo nie je tak celkom pravé, extrémně hustá konspirační teorie. Tohle je level ještě vyšší. Pivomat nahradil v malé vsi hospodu.

...pokračování příště....

 

 

Diskusní téma: 219. SPELEOBULVÁR (červenec/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.