Speleologie? Speleokomedie?...Všechno!

218., SPELEOBULVÁR (červenec/2014)

16.07.2014 00:30

A je tu další prázdninový bulvár. Na plošině Skalka objev spíše komínu, nicméně nyní díky mechnizaci lze práci skutečně rozjet. Díky nízkým vodním stavům se bádá i na Sloupském potoce. Líbí se mi komplexní, ucelené, a propracované články. Ten o Krásnohorské jeskyni patří určitě k nim. Rumunsko a kaňon Nery, od doby před 30-ti roky, kdy jsem tu byl neposledy se spoustu věcí změnilo bohužel k horšímu. Do montány i těžby patří podzemní vodní zásoby, jejich stav je tristní a vidím v tom velký problém. Několik určitě zajímavých příspěvků je v sekci Odborné příspěvky o detektorech v archeologii, novinky z ÚAPP Brno a domorodé pohřbívání v Nové Guinei pomocí konzervace kouřem. Česky - uzení. Vyšly i 20. MegaSpeleoStřípky a vzápětí i Střípky zcela čerstvé. Je dobře, že v nezávislých speleomediích nejsou jen samé reklamy, ale řácká porce vždy aktuálních a jedinečných informací....čtěte 218. SPELEOBULVÁR...jako vždy pravidelně právě vyšel.

Moravský kras: Objev desetiletí na ZUBu, plošina Skalka o významném postupu, včetně popisu, fotek, komentářů a techické podpory nového ALVEKu a následuje: ZUB - Další metry na obzoru. Od severu k jihu až do pětadvacítky, exkurze Pikovka, Spirálka, Lopač a Ochozská jeskyně, reportáž o akčním víkendu, fotky. Pracovní akce v Nové Amatérské jeskyni a závrtu U hrušky, technické práce a těžba v exkurzním denníku. Jeskyně Matalova Vymodlená, galerie, nové žebříky. Sloupský potok v Nové Amatérské jeskyni, nízké stavy, revize potápěčských objevů.  Kateřinská jeskyně v Moravském krasu, galerie.

Jeskyně v Česku: Javoříčské jeskyně dostávají úplně nový vstup, toalety a zázemí, článek. Pro zájemce se opět otevřela Hanychovská jeskyně, zpráva. Koněpruské jeskyně, jen tak kousek za Prahou, článek. Skončila další pracovní akce na Zlatém koni, info. Tam kde se ztrácí řeka, video o kešování v pseudokrasu Valhaly. Antisubtilní víly v jeskyni Macarát, galerie. Bozkovské dolomitové jeskyně, galerie. Kdo nedorazil, velice zaváhal, ještě jednou o Týnčanské akci.

Slovensko: Jaskyňa Mieru - Kopanie do neznáma, zpráva z akce kopací, mapovací a prolézací vč. fotek. Desať rokov v Mesačnom tieni, fotky, videa a rozprávkový, poetický článek. Bližší informace pro zájemce o Jeskyňřský týden v Malužiné, info na webu SSS. Informace k petici za otevření Tater, respektive za zrušení zákazu vstupu do jeskyní. 50. výročie objavu Krásnohorskej jaskyne, pěkný, dlouhý a vymazlený článek s historickými fotkami a dalšími fakty, Jaro Stankovič je autor. Nevzdáme se - po delší odmlce zase na Skalistý, článek. Jaskyňa Slnečného lúča, článek, fotky a nový samostatný web skupiny Detva.

Jeskyně ve světě: Ledena jama pri planini Viševnik, Slovinsko, článek a video s fotkama P. Gedeie - Spet Ledenka in gotovone zadnjič. Krubera Cave a další jeskyně, galerie. How Creepily Deep Is The Deepest Cave on Earth?, článek, foto. Dzikie Sudety: Jaskinie Kochanowskie, nově objevený blog i s pěknými staršími příspěvky. Kungurská jeskyně, fotogalerie. Kréta: Diova jeskyně, zpráva. Expedice Nera 2014, 1. část, Rumunsko, kaňony i jeskyně. Astronauti na výcviku v jeskyních Sardinie, článek a foto.

Příroda, lidé, Země: Once A Super Secret Russia City Fully Abandoned Today, galerie z Čukotky. Spanish horses in festival and sport, galerie. The Ancient Windmills of Nashtifan, větrné mlýnky, pěkná dílka. The Petrified Waterfalls of Hierve el Agua, sintrové kaskády, dtto: Badab-e Surt: A Step Terraced Hot Spring in Iran, galerie. Cheia Rea Canyon - Apuseni Natural Park, Rumunsko a údolí Sigistel foto a video. These Are the Faces of Modern-Day Slavery, článek a foto. Uzené mrtvoly z Nové Guineye, husťoučká galerie. Bundar Das - Dimroi - Od Indu na začátek Diamir treku, galerie. Francouzské Alpy Queyras 1. díl až 5. pokračování.

Bats, animals: Wild Animals Prove The Majesty Of The Animal Kingdom, galerie. Česko-ruský článek o jeskynních lvech. I toto dokáží záchranáři OKD, transfer populace netopýrů ze štoly Libor, článek a foto. Netopýr pestrý. Netopýří noc na hradě Šelmberk, pozvánka. Netopýří den a Strašánská jeskyně, pozvánka na akci.

Doly, těžba, montanistika: Lokalita Bílý Hrošín s vchody Hirošimín a Nagasakín, galerie. Nalezen pupek světa, lochna pravděpodobně důlní propad, video. Do Berouna se sjeli odpůrci těžby břidlicových plynů z celého světa, článek. Trojúdolí ožilo nejen minulostí a nechyběl jeskyňář Tásler, článek o Albeřicích. Podzemní voda podraží, má to ochránit její klesající zásoby, článek a docela realistický. Malá obec Lukavice na Chrudimsku ukrývá zaniklé pyritové doly i chemickou továrnu, článek.

Podzemí, industriál: Třináct pater na vodorovno (prosto ruchnul na bok). Historie města Kowloon, galerie. Znojemské podzemí, nový zajímavý portál i celé Znojemské besedy. Jihlava láká do podzemí na ducha švédského vojáka, článek. Libocké podzemí - Praha Liboc, opět velmi pěkně udělané webové stránky. Kostnice u sv. Jakuba, článek a foto. Neste stajson - Industriální Posvátno (co zbylo z Kolbenky), dobrá galerka, blog.

Technika, sporty, svícení, rescue, lezení: Čelovka Silva X-Trail Plus, a Pulsar Tech Lights trochu postarší, ale ještě jsem je neuváděl. Filmaře zavalila v jeskyni technika, jeskyně Kostelík v MK, přiletěl vrtulník. 30 fotografií skutečného adrenalínu. Robot with Smartphone to test 3-D Mapping inside Space Station, mapovací robot. Retro flach guláš o lezení v 80-tých letech v ČSSR. Borneo Kayak Expe dition: Vodáckým rájem i peklem, nějaké prvosjezdy v Indonésii. La Extraplomix - Jedna z nejtěžších ferát na světě, článek a video.

Fotografie, galerie, focení: Jiří Kuchař Phptography, různé galerie. Jody MacDonald - Adventure Photography Guide, galerie.

Odborné příspěvky, geologie, paleontologie, archeo: Co s hledači pokladů? Využít je i s detektory při průzkumech, článek. Amatérské detektorování z pohledu archeologie, podrobný článek a množství dalších odkazů. Archeologický nález na Plzeňsku může přepsat dějiny, článek. Ostaš - přes tři skalní města, poloodborný příspěvek a podobný: Zemní pyramidy, blog. Shawa mudslide: first pistures of another mining-related landslide? šlinda důlního odvalu. Nález zkamenělých stromů v Peru, článek a foto. Aktuality Ústavu archeologické památkové péče Brno (Archlebov u Hodonína, Popůvky u Brna).

Historie, dokumentace, publikace: Kniha Český kras - klíč k české krajině, představení publikace, ukázka a recenze. ISSUU - EuroSpeleo Magazine by Mihaela Nicoleta Mucila internetově. Pochopitelně.

Dění ve společnosti, akce, přednášky, výstavy, koncerty: Správa jeskyní ČR a obsáhlé 20. SPELEOSTŘÍPKY, dohánějící dvouměsíční výluku (34 videí a pětinásobné množství informací). Vyšly nově i 28. SPELEOSTŘÍPKY. Pozvánka na geologicko-paleontologickou exkurzi Jince u Příbrami tento víkend. Tento víkend se také jede dvoudenní závod Tour de Kras Moravským Krasem.

Vzpomínky, portréty, rozhovory: Odešel Dušan Hypr - Klobouk, vzpomínka od Celofána na webu Býčí skály, pěkná. Klobouk byl člověk ryzího charakteru a rozvážné mysli. Jeho přehled, vědomosti a rozvážný přístup k problémům bude skupině Tartaros výrazně chybět.

H.o.u.m.r...: Kouzlo hlídacích kamer. Historky z podzemí, pocta dolnímu Sklu.

...pokračování příště....

Diskusní téma: 218., SPELEOBULVÁR (červenec/2014)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.